SAAB Nieuws. Gemoedelijk vordert.

Een week (bijna) zonder Saab-nieuws op Saabblog.net ... Is er nu iets gebeurd in Zweden? Het heeft ! Niet veel. Niet spectaculair. Langzamer. Net als de schepen, die vanaf het Vänermeer komen, passeren ontspannen en zonder haast het Saab-stadje Trollhättan en tuffen de Göta Älv naar de Zweedse westkust.

Goetakanaal in Trollhattan, kijkend naar het Saab-museum
Goetakanaal in Trollhattan, kijkend naar het Saab-museum

Saab 2.0 plaatste vorige week nieuwe vacatures. Het ging in principe om medewerkers voor de carrosseriebedrijf en de perswinkel. Sleutelposities als u auto's wilt bouwen. Het is duidelijk en op de een of andere manier onvermijdelijk dat het verhaal nu richting productie gaat. De plaatselijke krant in Trollhättan ruikt ochtendlucht en neemt 20 nieuwe banen aan. Naast de 130 tot 140 medewerkers in de fabriek en de consultants zijn er al meer dan 200 functies bij Saab 2.0. Er zijn ook medewerkers in China en Japan.

Met de 20 nieuwe medewerkers moet volgens de krant ook in de montage het eerste pilotteam worden gevormd. Een of meer teams van vier starten het productieproces en doen ervaring op. Als je de langverwachte wervingsfase ingaat, heb je ervaring en weet je hoeveel medewerkers er nodig zijn in de eerste stap op de productielijnen. Volgens perswoordvoerder Östlund van TTELA moet de productie in het najaar nog beginnen. "We liggen op schema...", zo luidt de verklaring. En verder "... het probleem zit hem niet in de zaak zelf, maar in de beschikbaarheid van de componenten". Tot zover, zo cryptisch. Het hangt dus van de leverancier af. We weten uit Duitsland dat verschillende bedrijven al geruime tijd de productie voor Trollhättan voorbereiden en dat de lichten hier groen schijnen. Bij een belangrijke leverancier in een ander Europees land moet het er niet zo goed uitzien. In het beste geval lijkt het verkeerslicht daar geel te zijn. Om welke reden dan ook.

Nog steeds goed nieuws? Ja natuurlijk, maar niet alleen vanaf dit punt. Saab Parts AB, een bedrijf dat (nog steeds) eigendom is van de Zweedse staat, heeft vorige week haar kwartaalcijfers gepubliceerd. Een omzetstijging van 24% ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar spreekt voor zich. De Duitse markt met zijn goede zaken blijft hierbij niet onbelangrijk. Als je naar de Saab-vloerradio luistert, ontwikkelt met name Duitsland zich tot een outperformer onder de markten. Dat klinkt goed! Anderzijds is er niets vernomen over de verkooponderhandelingen tussen de Saab-investeerders en het ministerie van Financiën om Parts AB over te nemen.

Als we denken aan de ervaringen uit het verleden, zou er veel politiek in het spel moeten zijn. Maar de realiteit haalt af en toe wat contractpoker in. In het echte leven en in het dagelijks leven zijn Saab 2.0 en Saab Parts AB al lang met elkaar verweven en werken ze zeer nauw samen. Wat bij elkaar hoort, is al heel lang bij elkaar gegroeid. Ongeacht eventuele contracten.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

 

4 gedachten over 'SAAB Nieuws. Gemoedelijk vordert."

 • blanco

  “Wat bij elkaar hoort, is al lang samengegroeid. Los van eventuele contracten.” Moet misschien ook betekenen: “Wat bij elkaar hoort, is nooit gescheiden geweest. Ondanks elk contract “😉

 • blanco

  Ik had lichte ontwenningsverschijnselen ... :-)) Eindelijk nieuw nieuws !!! Bedankt Tom!

 • blanco

  Ja, een week kan lang zijn

 • blanco

  Leuk om SAAB-nieuws te lezen ... Was een lange week zonder blog!

Reacties zijn gesloten.