SAAB Nieuws. Plagiaat.

Plagiaat: een plagiaat (ongeveer fr. plagiaire "Dief van intellectuele eigendom" weg lui. Plagiarius "Soul Seller, Human Robber"[1]) is het vermoeden vreemde intellectuele prestaties. Laten we het hebben over BAIC en laten we het hebben over de geschiedenis van Saab. De Chinezen bouwen de "Shen Bao Series" op basis van de oude Saab 9-5. Shenbao is een oude naam voor Saab op de Chinese markt.

Het nieuwe topmodel van BAIC: Shenbao Aero.
Het nieuwe topmodel van BAIC: Shenbao Aero.

Daarbovenop. Bij evenementen in China sieren mensen zich in alle openheid met Zweedse veren. Het voormalige Saab Performance Team was te gast en liet het publiek zien hoe snel een "Shen Bao" kan worden verplaatst. Saab 900, Saab 9000 en Saab 9-3 stonden aan de zijkant van de baan. BAIC = Saab? Ok, de nieuwe auto uit China is zoals gezegd gebaseerd op een Saab-constructie. Maar hoe ver kun je gaan om erop te wijzen?

Blijkbaar erg ver. In de nieuwste BAIC-beeldfilm wordt een Zweeds nummer van een eerder Saab-festival niet alleen als achtergrondmuziek gebruikt. Het is tragisch dat dit nummer opzettelijk werd gespeeld als een toespeling op GM. "Zet Saab vrij ..." was de verborgen boodschap ... de meesten van ons kennen dit nummer. Je laat het Saab-verleden vrij ongegeneerd zien, speelt met het Saab-logo en mengt op een gegeven moment de Saab- en BAIC-personages, en het resultaat is natuurlijk een Shenbao. Het feit dat het ontwerp van de film werd gekopieerd van een van de laatste Saab-reclamefilms, stoort niet langer. Als het tenminste goed was gedaan! Maar terwijl de Zweden de voorkeur gaven aan lichte, positieve kleuren, heeft het Chinese derivaat donkere tinten en heeft het een negatieve connotatie voor ons als Europeanen.

Op een andere website adverteren ze openlijk de geschiedenis van Saab en ik ben blij dat de "Shenbaos" niets gemeen hebben met onze voertuigen.

Shenbao Aero, Saab is daar.
Shenbao Aero, Saab staat er onder.

Gaat dat te ver in China? We kennen de contracten niet die - toen nog onder GM-invloed - tussen China en Zweden werden gesloten. Het is mogelijk dat er mogelijk onvoorstelbare vrijheden zijn. Wat echter niet kan zijn, is het gebruik van het Saab-logo met de griffioen. Scania en dus de Volkswagen Group zijn op hun hoede. We herinneren ons de problemen die Saab 2.0-investeerder NEVS had met de gebruiksrechten. Het gebruik van de Saab-naam en de visuele aanwezigheid van Saab-vliegtuigen is misschien ook niet wenselijk in Zweden. BAIC, onlangs in samenwerking met de autofabrikant met de ster, neemt te veel vrijheid.

Onnodig te zeggen dat de topversie van de nieuwe voertuigen de aanduiding "Aero" krijgt. Toch ... lijkt er tenminste iets te bewegen in China. Aan het einde van het jaar zal de ex-Saab leverbaar zijn met een 2.0 T en de legendarische 2.3 T turbomotor. De Engelse naam van "Shenbao" zal niet Saab zijn of erop zijn gebaseerd. BAIC kondigde vorige week aan dat voertuigen met de naam "Senova" van de lopende band zullen rollen.

In China wordt van een kopie gezegd dat dit de hoogste erkenning van het origineel is, dus ons wordt steeds weer verteld. Misschien wel. Ik zie het niet als erkenning maar als gevolg van gebrek aan respect. Tegenover Saab, de klanten en de merkgeschiedenis.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: BAIC

14 gedachten over 'SAAB Nieuws. Plagiaat."

 • Het spijt me, maar ik begrijp de kritiek niet helemaal:
  - Als GM al jaren geen mislukt modelbeleid had gevoerd ...
  -Als Saab in andere handen was verkocht….
  -Als iedereen net meer Saabs heeft gekocht ...
  Zoveel als ...
  GM besloot in 2010 om de overblijfselen van Saab te verzilveren. Dat had GM gelijk. Aan Chinezen waarvan bekend is dat ze graag kopiëren - om de technologische voorsprong van onze westerse wereld in te halen. Dat is het!
  Als iemand die zijn 9-5I lang wil laten draaien, ben ik blij dat BAIC helpt om de levering van reserveonderdelen tot op zekere hoogte gedeeltelijk te behouden!
  Dat je flirt met de Saab-geschiedenis in de reclamefilms - waarom niet, dat eert dit Scandinavische merk. Moet BAIC adverteren met Chinese traditie? Conclusie: het kind zit al heel lang in de put en BAIC heeft het niet ingegooid maar steekt in ieder geval een mogelijk reddende hand uit. Als dit Chinese bedrijf op een gegeven moment Toyota of zelfs VW zou inhalen, zou de kritiek onmiddellijk ophouden en zou niemand een woord meer verliezen over het begin van dit merk als Saab-lijkverzamelaar….

 • Dus laten we eerlijk zijn mensen - het ziet er niet zo slecht uit! Als ik zie wat er op dit moment in het segment in dit land gebeurt, kan ik echt niets vinden behalve de Jaguar XF die me zou aanspreken. Ik zou een auto van de zaak kunnen krijgen, maar ik kan niets nuttigs vinden. Op de een of andere manier wil ik niet de “gebruikelijke verdachten” (stond op het punt een BMW 5-serie te bestellen). Daarom ben ik nu op zoek naar een goede, goedkope 9-5 AERO waarmee ik de komende jaren zo'n 2000 km per maand op de autobahn kan rijden.
  Er rest dus niets anders dan wachten op een coole 9-5 II-opvolger voor de komende jaren - nou, hoop ... 🙂

 • Beste thylmuc,

  BAIC had op SAAB kunnen bieden (zoals NEVS deed) - als u niet in de eerste plaats biedt, plaatst u uzelf achter zogenaamd. Hoe wil je pronken met de overheid?

  BAIC heeft immers alleen rechten op de oude modellen!

 • Joachim: En deze zeer wettelijke situatie had BAIC ertoe kunnen brengen te denken dat ze achterop waren geraakt en daarom opinie-feiten wilden creëren. Misschien wel ja tegen het Chinese leiderschap in Beijing.

 • Optisch is niet veel van SAAB te zien. Visueel heeft veel gemeen met Honda-auto's.
  Oh jee. Maar misschien is dat niet zo erg voor de SAAB-geest….

 • Omdat NEVS de SAAB-werken met alle bestaande octrooien (voorheen alleen de onderdelenafdeling) heeft overgenomen en ook de rechten op de naam SAAB AB heeft verkregen, is dit de enige zogenaamde opvolger van GM en Spyker.

  BAIC heeft alleen de rechten op de oude motoren verworven.

 • wie weet wat er achter zit. Mogelijk partijpolitiek ruzie. Er zijn immers nu twee verschillende bedrijven, die allebei op de een of andere manier nauw verbonden zijn met gemeenschapsdragers die zich als de erfgenamen van Saab voelen. Competitief denken tussen steden / regio's kan net zo goed een rol spelen als persoonlijke machts- of geldbelangen van achtergrondactoren. Zonder substantiële achtergrondinformatie en een diepe onderdompeling in de cultuur, is een interpretatie nauwelijks mogelijk. Voor ons in Europa is de video zeker niet bedoeld.

 • Alleen waar SAAB aan de binnenkant zit, zal in de toekomst ook momenteel SAAB-technologie worden ontwikkeld - dit is niet het geval met Shenbao of Senova.

  Dit kan natuurlijk beter begrepen worden door mensen die van plan zijn om te kopen, zelfs als nieuwe SAAB-voertuigen met het bijbehorende SAAB-embleem daadwerkelijk beschikbaar zijn (dit geldt ook voor de Chinese markt).

  Ook zouden deze beledigingen van BAIC een extra stimulans moeten zijn voor de nieuwe SAAB-eigenaar om zo snel mogelijk met de productie in Trollhättan te beginnen!

  Het geheel ging vervolgens gepaard met informatieve reclame (SAAB-geschiedenis tot aan de overname door NEVS) en BAIC zou worden ontmaskerd.

 • Nog een superverslag !!! Afgezien van het feit dat hij lijkt op de A4 achterin en de ster op de voorkant, maar de Chinezen zijn erin geslaagd om een ​​voertuig te produceren dat zeker de Europese smaak en zeer vergelijkbaar zou kunnen ontmoeten.
  Vóór 30-jaren hebben de Japanners gekopieerd - en velen hebben gezegd dat ze het niet zouden kopen - en nu zijn de Japanners stevig verankerd in de markt.
  Ik vertrouw ook op de Chinezen om dit te doen ...
  Maar ik zou niet zeggen dat we de laatste Saab uit Zweden besturen. Wanneer de productie draait, zijn de nieuwe voor mij net zo Zweeds als de vorige modellen, zo ja, zijn ze gebouwd in Zweden.
  Men moet zich vrijmaken van aandelen van de eigenaar uit China, Saoedi-Arabië of andere.
  Tot een aantal luxe sportwagenfabrikanten is er geen merk, dat ook kan worden toegewezen aan het land van de fabrikant.
  Audi, Porsche & VW met hun Bratislava-modellen met voornamelijk Hongaarse motoren,
  BMW & Mercedes deels Made in the USA of zelfs Franse onderdelen en en en
  Ik kijk in ieder geval uit naar de productiestart en nieuwe auto's ...

 • Alles aan dit Chinese voertuig is duidelijk gekopieerd. A-klasse + BMW + SAAB. Collega's hebben geen stijl en stoppen nergens voor. We willen authentieke voertuigen, nietwaar? Deze voertuigvariant mag echt niet worden geassocieerd met SAAB.
  Je zou beter moeten zien dat de SAAB-youngtimers de laatste van het Zweedse type waren. Daarna kan er niets meer komen dat in de buurt komt van oude SAAB-tijden. Dat verhoogt in ieder geval de instandhoudingswaarde van onze voertuigen. Zo is het leven.

 • Waarom doet het prestatieteam zoiets?
  Waarom zou het lied van de band Oh Laura in zo'n film moeten worden gebruikt?
  En waarom doet Scania niets tegen het misbruik van de griffioen?

  Het nieuwe model ziet eruit als een mix van nieuwe A-klasse en Legacy vanaf de voorkant.
  De achtersteven doet denken aan een kruising tussen Infinity en BMW.
  Het sterk stijgende lichaam met de lange uitsteeksels ziet er gewoon muf uit.
  Omdat je je realiseert dat het platform het oude is gebleven en niet verbeterd is en er alleen een nieuwe hoes overheen is gelegd.
  Krass dat de motor in de performance-engine nog steeds lijkt op het originele blok.
  Het misbruik van deze mythe maakt me gewoon verdrietig.
  Alle dank aan GM!

 • Zeer interessante Tom. Nogmaals bedankt voor de informatie.

  Ik ben echter opnieuw sprakeloos over onze "vrienden" uit het Verre Oosten. Hoewel ik een jaar in China heb gewoond en echt zou moeten weten wat het land drijft, kan ik gewoon niet begrijpen hoe respectloos de Chinezen zijn als ze "kopiëren".
  De prestatievideo is typerend voor China. Hoofdactie en verder vrij zinloos. Dat is alles wat nodig is.
  De getekende video gaat echter een beetje te ver voor me, net als de website. In beide vind ik het te veel Saab !!!

  Maar ik ben ook blij dat de nieuwe “eigen ontwikkelingen” je in ieder geval niet echt aan een Saab doen denken, ongeacht of je ze leuk vindt of NIET.

  Ik ben benieuwd wanneer de eerste voertuigen op onze wegen te “bewonderen” zijn. Er bestaan ​​al enige tijd minstens 2 BAIC's in Lausitz.

  Met vriendelijke groet en een goede (korte) week. Marco

 • Voor Mercedes-Benz A-Klasse en BMW achteraan en dit alles onder aanmatigend beroep als legitieme erfgenaam van de Saab-traditie?

  Bah. Nee bedankt! Stop alsjeblieft, dat doet pijn.

 • Wederom een ​​leuke post, waarvan ik de inhoud precies zo zie - BEDANKT!
  Hoewel ik moet zeggen dat ik het ontwerp leuk vind, zowel aan de voorkant, maar dan aan de achterkant, niet zo erg! Aangezien je de Chinezen eigenlijk moet certificeren dat de Ex-SAAB visueel behoorlijk presentabel is geworden!

Reacties zijn gesloten.