Veel foto's en heel weinig tekst. Saab 64 - 1947-2011.

Hoe wordt een boek gedefinieerd? Veel tekst, een paar foto's. Als dat waar is, dan hebben we een probleem. Het nieuwe Saab-boek van Nicolas Demuynck heeft weinig tekst en veel foto's. De kleine tekst is vervolgens verdeeld in drie talen: Engels, Frans, Nederlands. Dus een probleem?

Saab 64 1947 2011. Een kleurrijke reis door de geschiedenis van het merk
Saab 64 1947 2011. Een kleurrijke reis door de geschiedenis van het merk

Geen boek - maar een kleurrijke reis door de tijd!

Helemaal niet! Omdat het eigenlijk geen boek is in de conventionele zin en het ook niet wil zijn. "Saab 64 1947-2011" is een kleurrijke reis door de tijd door de geschiedenis van het Zweedse cultmerk. De auteur is een Saab-fan met een hart, die je kunt voelen als je betrokken raakt bij zijn werk. Met de medewerking van Wolfgang Schmel, wiens Saab-archief veel van de rariteiten van het merk bewaart, zijn smaakvolle afbeeldingen samengesteld, waarvan sommige nog nooit eerder zijn gepubliceerd.

De Saab-geschiedenis wordt weergegeven op 192-pagina's, van de Ursaab tot de Saab 9-5 II-sportwagen. Elke foto wordt uitgelegd met een beknopte tekst, en het is echt leuk om er doorheen te bladeren. Compacte tekstpassages maken de beeldreis af, bijvoorbeeld toen Saab een nieuw model presenteerde. Een Saab tijdreis met passie, bedacht door fans van het merk voor fans. De presentatie en foto's zijn professioneel en het handzame formaat boek is op geen enkele manier inferieur aan andere publicaties.

Bijzonder positief is het feit dat aan alle Saab-modellen een overeenkomstige plaats wordt toegekend. In sommige boeken worden de voertuigen van het GM-tijdperk verwaarloosd. Sorteren is dan in tweetakt, viertakt, Saab-Scania en GM-tijdperk. Apartheid onder Saab-bestuurders wordt dan deze onzin genoemd. Niet zo met Nicolas Demuynck. Saab 900 II, Saab 9-5 en beide generaties 9-3 zullen ook worden toegekend. Dat is goed en correct. Zelfs de jonge modellen maken deel uit van de merkgeschiedenis en brachten innovaties in de automobielwereld die samen een Saab vormen.

Zoals ik al zei, neemt het nieuwe Saab-boek de lezer mee op reis door de tijd. Het is geen boek met veel technische gegevens of economische achtergrond. Andere publicaties hebben daar hun focus en zijn nieuw of antiquair om te verwerven. Maar het is verfrissend anders en - duidelijk - een must voor elke Saab-fan.

En ja, ik was het bijna vergeten: Saab-bloggerlegende Steven Wade schreef het voorwoord. De oprichter van "Trollhattan Saab", "Saabsunited" en auteur van "Inside Saab" vindt, zoals altijd, de juiste woorden om mee te beginnen in zijn eigen, onnavolgbare stijl. Nog een reden om het boek te kopen.

De prijzen voor de paperback-editie zijn redelijk. “Saab 64 1947-2011” kost € 28,95 en zit niet in de boekhandel, maar in Saab-archief aan Wolfgang Schmel per e-mail (wschmel@t-online.de).

Informatie over het boek:

Titel: Saab 64 1947 2011

Auteur: Nicolas Demuynck

Uitgever: Nicolas Demuynck - thesaabfarm.com

Gepubliceerd: 2013

ISBN: 978-90-9027-037-1

Referenties: Saab-archief