SAAB Nieuws. Een langdurig proces.

Degenen die hadden gehoopt op hogere toeren in Zweden zullen teleurgesteld zijn. De verkoop van Saab Parts AB aan Investor NEVS zal een lang verhaal zijn. Hoewel Michael Thorén van het Zweedse ministerie van Financiën erkent dat het niet in het belang van de staat is om de eigenaar van Saab Parts op lange termijn te blijven.

De nieuwe borden wachten op hogere snelheid.
De nieuwe borden wachten op hogere snelheid.

Te koop moet de regering een ontwerp voorleggen aan de Reichstag in Stockholm, en hij moet zijn toestemming geven. Ook moet de aankoopprijs passend zijn. Het is een lang proces om een ​​staatsbedrijf te verkopen, zei Michael Thorén aan de pers.

Saab 2.0-eigenaar NEVS heeft de wintergehoorzaamheid van de media nu al overwonnen in de aanpak. In Beijing wordt een nieuwe, extra batterijfabriek gebouwd, omdat de capaciteit van de vorige productie is uitgeput. Batterijen voor de toekomst, van 2014 geproduceerde Elektro Saabs, komen uit deze fabriek. Dat betekent tenminste dat je vandaag in de regionale pers aanwezig bent, terwijl je gisteren de aandacht trok door het hele land.

Anders was er alleen nieuws van Saabsunited. Saab 2.0 is nu van plan om een ​​hybride auto te bouwen. Wat niet echt verrassend is, want het platform dat voor de nieuwe Saab-generatie is gekocht, is hier vanaf het begin voor ontworpen. Het interview van Matthias Bergman is te lezen op SU. Het is heel interessant om te zien hoe een nieuwe groep met vestigingen in Europa en Azië lijkt te ontstaan. Hernieuwbare energie, een energiecentrale is ook gepland in Trollhättan, batterijen, autotechnologie. Dat zou een spannend verhaal kunnen zijn, en Saab zou er middenin zitten. De autodivisie vordert langzaam en ontspannen, in ieder geval extern. Stap voor stap, wat geen nadeel zou zijn als de autowereld om ons heen niet sneller zou gaan. Het echt goede nieuws is nog in behandeling, maar de kansen zijn niet slecht. We wachten.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net