SAAB weekend. Onzichtbaar?

Nogmaals, een interview van Saab 2.0-perschef Mikael Östlund gaat door het netwerk. Er is een interview van 30 minuten over "New Motor", een tijdschrift voor alternatieve aandrijvingen, waarnaar u in het origineel kunt luisteren. Als je wilt ... Terwijl de internetgemeenschap moppert over slecht perswerk in Zweden of over onwetendheid jegens klanten, rijst een heel andere vraag.

Bouwplaats SAAB 2.0
Bouwplaats SAAB 2.0

Ik hoorde het interview volledig, klikte enkele passages een paar keer en op een gegeven moment weg. Omdat er niet echt iets nieuws was, tenzij ik geen subtiele nuances had gehoord. De vragen die ons interesseren ontbreken of zijn slechts terloops aangestipt. Het gaat weer over elektrische auto's, en "New Motor" geeft een redelijk goede samenvatting van de uitspraken. Van dit soort interviews mag je niet teveel verwachten, zeker geen 'breaking news'. Hoewel het voor zichzelf spreekt, leest men alleen over Investor NEVS - neem me niet kwalijk - in weinig bekende webmagazines. Dat brengt ons bij de vraag en de kern van het probleem!

Laten we ons voorstellen dat in Trollhättan - puur speculatief natuurlijk - de banden weer draaien. Ergens in 2013 of in het voorjaar van 2014 zal een product met elektrische aandrijving of wellicht een turbomotor leverbaar zijn. En wat gebeurt er dan? Heeft de wereld op Saab 2.0 gewacht en komen klanten massaal om dit product te kopen? Volgens de huidige status waarschijnlijk niet.

Dit is waar mijn vraag begint. Wat doe je om het toekomstige product Saab te verkopen? Laten we ons voorstellen dat we een investeerder zijn. We hebben iets nieuws waarvan we denken dat het geweldig is en dat we naar de klant willen brengen, natuurlijk tegen een hoge prijs en met een goed rendement. Wat zullen we doen Eigenlijk eenvoudig! Maanden voor de première wekken we zoveel mogelijk enthousiasme op. Voed de pers met kleine details, verspreid gerichte indiscreties. Een spyshot hier, een detail van de motor daar, vertelt iets over het nieuwe interieur. Plus een verhaal dat alleen wij kunnen vertellen met ons geweldige product. De pers vindt het hip, net als de potentiële klanten, natuurlijk de dealers die op zoek zijn naar contracten. En omdat we allemaal zo enthousiast zijn, verkoopt het nieuwe product goed bij de start van de productie.

Een idee hoe dit zou kunnen worden benaderd, wordt geleverd door Tesla, die momenteel dicht bij de winstgevendheid staat, en Fisker, die momenteel op weg zijn naar de afgrond. Beide merken waren aanwezig in de media en gewild bij kopers en in een lange tijd voordat het eerste productievoertuig naar de klant rolde.

En wat is er aan de hand bij Saab 2.0? Alleen maar ! Niets ! En wat niet gebeurt, gebeurt met passie, alsof je het over een nieuw wasmiddel hebt. Als je naar het interview luistert, zul je geen enthousiasme vinden - voor wat dan ook. Geen hint waarom u in de toekomst producten van Trollhättan zou moeten kopen en wat Saab 2.0 uniek zou kunnen maken. In plaats daarvan wordt aangenomen dat Östlund nog steeds de nadruk legt op China en een vloot aan de autoriteiten verkoopt. Is dat hoe een verhaal eruitziet dat sexy is? Waar moeten we op wachten? Saab 2.0 wordt steeds onzichtbaarder en er is veel om over te praten.

De stabiele Saab-situatie hier in het land kan bedrieglijk zijn. Duitsland is momenteel een uitzonderlijke markt, we hebben een toegewijde fancommunity en we hebben een succesvol Saab-team in Eschborn. Zo goed als hier, het ziet er nergens uit op de Saab-wereld. Het merk erodeert.

Er zou iets uit Trollhättan moeten komen! Het is tijd om jezelf te positioneren en wakker te worden uit de winterslaap. Het merk moet terug in de media! Als je de komende 12 maanden echt auto's wilt verkopen - of dat nu met elektrische of turbo-aandrijving is - dan is het tijd om iets te doen. Trollhättan is een bouwplaats waar niets in de media gebeurt. Op dit moment bevinden investeerder NEVS en Saab 2.0 zich ver onder elke limiet van perceptie.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

5 gedachten over 'SAAB weekend. Onzichtbaar?"

 • "We ontbranden maanden voor de première"
  Dat is het punt. Wat hebben we? Misschien een testrun om de fabriek weer aan het werk te krijgen met het huidige model. Nauwelijks een première.
  En dan een eerste model met het huidige lichaam 2014. Nog steeds geen echte première, want in ieder geval is de vorm bekend. Vermoedelijk zweven de belangrijkste gegevens nog steeds en NEVS moet mogelijk erkennen dat de EV-hype bijna ten einde loopt en betere batterijen nodig heeft.

  Ja, en dan ooit een model gebaseerd op de Phoenix. Maar dat is duidelijk verder weg dan “maanden voor de première”, zodat er niets over gezegd kan worden.

 • blanco

  Het is vreemd dat het nieuwe topmanagement bij SAAB nauwelijks public relations-werk doet voor het overgenomen merk - vooral omdat de voortzetting ervan, naar eigen zeggen, al lang een uitgemaakte zaak is!

  Kan dit misschien te maken hebben met het feit dat de nieuwe eigenaar en man aan de top, Kai Johan Jiang, public relations doet zoals gebruikelijk in de automobielsector, of helemaal niet nodig is in zijn andere ondernemingen (voor het grootste deel in China)?

  Mocht dit het geval zijn, dan zouden zijn beste mensen in Zweden uiterlijk de alarmbellen moeten luiden en een educatieve inspanning moeten leveren aan hun baas.

  Laten we eens kijken of in termen van public relations niet snel, maar de noodzakelijke verandering begint.

 • blanco

  Grins -> Ik denk dat ze je daar gewoon in Trollhättan zullen houden na het Saab-festival 🙂

  Ciao

  M.

 • blanco

  Misschien heb je wel eens gehoord van de legendarische "Dark Cockpit" bij NEVS en heb je deze strategie consequent geïmplementeerd in je eigen perswerk. 🙂

  Nee, een grapje terzijde. Isolement of voorzichtigheid, public relations is een ramp - denk maar aan het interview met Steven Wade een paar maanden geleden. Zodra u moeilijke vragen stelt, vuurt NEVS terug met lege cartridges - sorry, lege zinnen. Ik verwacht geen presentatie waarin alle details en elke grafiek van het businessplan worden gekauwd, maar als je bijvoorbeeld motoren van de ene of de andere fabrikant test, zou dat een statement zijn. Een persbericht "SAAB test motoren van ..." (nee, 3 punten betekent niet 3 letters van een merk) zou een positief signaal zijn en beter dan een gerucht. Het eeuwige rondlopen, of het nu een verbrandingsmotor is of een elektromotor, productie of niet, kon langzaam worden gestopt.

  SAAB-fans zijn geduldig - maar de SAAB's van de fans zijn duurzaam en niet iedereen zal zijn youngtimers geven voor een nieuwe SAAB. In dit opzicht moet je niet te stil zijn, anders is de publieke perceptie van het merk verdwenen. Nadat de persberichten (in de Duitse pers) die te koop waren aan NEVS vorig jaar extreem dun en klein waren en er niets te horen was buiten de SAAB-publicaties, kon SAAB nu als dood worden beschouwd.

 • blanco

  Ja, helaas is dat de huidige situatie, "het merk is aan het eroderen" en op de lange termijn is dat naar mijn mening niet te stoppen, je kunt een SAAB-fan zijn zoals je wilt, op een gegeven moment moeten autobenodigdheden komen. En als u de NEVS niet binnen afzienbare tijd operationeel krijgt, zal geen enkele servicepartner, hoe toegewijd ook, en goed functionerende onderdelenverkoop ons op de lange termijn helpen. Ik wil niet echt weten waar de onderdelenhandel zich in ongeveer 3-5 jaar zal ontwikkelen met het huidige SAAB-voertuigvolume?!? Omdat als onze geliefde SAAB's zich onvermijdelijk alleen hoeven te ontwikkelen tot gekoesterde garage-staande auto's, om ze alleen naar SAAB-vergaderingen of "oldtimer" -reizen te brengen, het waarschijnlijk meer verzorgingsproducten nodig heeft dan reserveonderdelen.
  Het is ook geweldig, maar helaas niet het echte autoleven ... nou, het zal waarschijnlijk zo zijn: - ((

  Ik heb nog steeds hoop, beste NEVS-verantwoordelijke, maar vergeet alsjeblieft niet dat de wereld en vooral de auto-industrie helaas extreem snel levensvatbaar is en dat geëmigreerde klanten erg moeilijk en duur zijn om terug te winnen.

  Dus vergeet niet om GAS te geven !! Gaspedaal is naar beneden !!! (althans voor auto's met interne verbrandingsmotoren en turbochargers)

  Leuke rest van het weekend vanuit Thüringen ...

  PS: TOM ga zo door ...

Reacties zijn gesloten.