Autosalon van Genève. De comeback Spyker B6 Venator

Je kunt het zien! De afgelopen jaren heeft Victor Muller geen spoor nagelaten, het Saab-verhaal heeft ook een eerbetoon aan hem geëist. Niettemin is hij terug en hij is de verrassing van de autoshowroom van dit jaar. De voormalige Saab-CEO viert de wereldpremière met de Spyker B6 Venator.

Spyker B6 Venator in Genève
Spyker B6 Venator in Genève

Een evenement waarbij de financier en grootaandeelhouder Pang Quingnian niet kon ontbreken. De CEO van Youngman was, samen met Victor Muller, aanwezig in Genève en beiden hadden het over hun grote plannen. Niet alleen wordt de Spyker B6 in productie genomen, maar de Spyker D8 luxe SUV wordt eindelijk gebouwd. De eerste in Nederland, het traditionele hoofdkwartier van de fabriek, de laatste is om in productie te gaan in China.

Zoals altijd zijn er een paar vraagtekens bij Spyker. De motor met 375 pk plus X moet van Audi komen. Zou moeten! Maar misschien komt het toch niet, zoals ons wordt verteld. Het kan ook een andere leverancier zijn. De B6 Venator zelf is een typische Spyker. Muller is trouw gebleven aan de designtaal, alles is net wat compacter en wat frisser. Zoals altijd is het interieur gezegend met veel luxe en hoogwaardige Spyker-stijl apparatuur. Understatement, dat vreemde woord, komt niet voor in de Spyker-filosofie. Geschikt voor de klanten van het merk die houden van een overdosis extravagantie en luxe. Zoals aanvankelijk vermoed in de pers, is hij geen Porsche-moordenaar, maar een verklaring van overvloed op vier wielen. De eerste B4-klant komt uit Rusland en dat is waar, net als in China, waarschijnlijk de belangrijkste markten voor Spyker zullen zijn.

Muller heeft de afgelopen maanden zijn kracht bewezen. De productiemachines zijn vanuit Engeland teruggekeerd naar Zeewolde en het merk komt weer tot leven. Respect!

Interessant zijn enkele verhalen aan de zijlijn, waardoor de Spyker tegenover een andere stand stond. Geen enkel ander merk had meer veiligheid dan Spyker, en iets maakte de beveiligingsmensen nerveus op de tweede dag van de pers.

De drie heren in zwarte Saab-jassen trokken de aandacht en gebaren begonnen. Uiteindelijk werd Victor Muller kort langs ons in “veiligheid” gebracht. Om net zo snel weer terug te zijn bij de stand na onze verdwijning. Nou, Muller wil niet meer over Saab praten. Dat is voorbij en gesloten. Hij denkt. Het zal echter niet aan ons liggen, de nervositeit heeft andere wortels. In Zweden en de Baltische staten doen negatieve verhalen over Muller de ronde. De reden ligt in de Snoras Bank van zijn vriend Antonov en het faillissement ervan. Als blijkt wat er is geschreven, zal Mullers vreugde over zijn comeback van korte duur zijn. Het verleden waarvan hij denkt dat het gesloten is, komt terug.

Spyker B6 Venator Check:

boarding: Het speelgoed voor Russische jonge oligarchen en de dochters van Chinese mijnbouwbommen.

Stap uit: Omdat er alternatieven zijn met meer stijl en smaak in deze prijsklasse.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

8 gedachten over 'Autosalon van Genève. De comeback Spyker B6 Venator"

 • Er wordt bedoeld dat de mensen bij GM primair verantwoordelijk waren - dit is nu voldoende belicht. Toch had Muller zichzelf totaal overschat toen hij solliciteerde als koper.

  Kai Johan Jiang heeft de afgelopen jaren een bedrijfsimperium opgericht in China, waardoor Spyker eruit ziet als een dwerg! GM zou een potentiële koper gemakkelijk in de order van de huidige eigenaar kunnen verstikken met de toevoeging aan Müller in de kiem. Zoals u weet, gevolgd door verdere verfijningen door de Amerikanen (weigering van licenties, enz.).

 • Misschien zal ik het proberen; als er geen nieuwe 9-5 is, kan dit een goed alternatief zijn

 • Ongeacht wat anderen denken en bedoelen:
  Victor Muller is en blijft mijn held! Ik hou van deze man (platonisch natuurlijk alleen ...)
  Een chirurg die tevergeefs heeft geprobeerd, maar tot het laatst en in alle opzichten, om zijn stervende patiënt te redden!
  Natuurlijk faalde hij, maar hij was niet de enige die het probeerde ???
  Zonder hem zou ik geen 9-5 II in de garage hebben.
  Als de kinderen het huis uit zijn, krijg ik een Spyker, dat is beloofd!
  Bedankt, Victor!
  SG
  Klaus

 • Ik ben nog steeds van mening dat Müller heeft geprobeerd het goed te doen met Saab.
  Na de catastrofe is het gemakkelijk om te zeggen dat hij de schuldige is.
  Er zijn verschillende mensen die je moet bellen om verantwoordelijk te zijn.

 • Iemand herkent de knipoog waarmee het artikel is geschreven 😉 niet

 • Het kan zijn. Drie keer "Man in Black" 😉

 • Hoe dan ook, je hebt VM echt bang gemaakt 😉 Ik denk dat ze een protest verwachtten toen je kwam opdagen ...

 • Het feit dat Muller in 2010 van alle mensen het contract kreeg van GM als koper van SAAB-Automobile wordt bij nader inzien steeds duidelijker: met Muller en zijn “mogelijkheden” was men er blijkbaar vrij zeker van dat het mis zou gaan!

  Maar dit is niet langer belangrijk, althans voor de SAAB-gemeenschap. Je kunt het omdraaien - het nieuwe SAAB-team (inclusief Chinese kopers) maakt een serieuzere indruk dan Muller, Antonov + Co.

Reacties zijn gesloten.