Anders Tunberg. Saab 900 - een Zweeds verhaal.

Zoals beloofd, beginnen we vandaag aan onze Saab-boekenreeks. Het Saab 20-boek van Anders Tunberg verscheen 900 jaar geleden en twee decennia kunnen lang zijn. De auto-industrie is in deze jaren sterk veranderd en sommige automerken zijn inmiddels verdwenen. Op dat moment was Saab midden in verandering. GM was met 50% naar Trollhättan verhuisd en Keith Butler-Wheelhouse was de eerste manager van de Amerikaanse groep die in Stallbacka regeerde.

Saab 900 een Zweeds verhaal van Anders Tunberg
Saab 900 een Zweeds verhaal van Anders Tunberg

Butler-Wheelhouse is vandaag nog steeds welkom in Zweden. de Butlers in Trollhättan, zoals de Saab-legende zegt, tot stand kwam op instigatie en op initiatief van de toenmalige Volvo Aero-baas. Voordien was er geen restaurant in de stad waar je je internationale gasten had kunnen meenemen. Maar dat was ook 20 jaar geleden en Trollhättan biedt gasten nu veel meer. Butler-Wheelhouse, die ook de term 'Saabisch' definieerde, kwam terug met een ijzeren bezem. Het personeelsbestand drastisch verminderd, de onrendabele fabriek gesloten Malmö en gooide de nieuwe Saab 900 op de volwassenheid van de serie.

Een rigoureus optreden was hard nodig. Omdat de Saab-crisis diepgaand was, bleven de riemen wekenlang stilstaan ​​vanwege een gebrek aan vraag, en de klassieke Saab 900 was al lang voorbij zijn hoogtepunt. Het was in deze situatie dat de nieuwe Saab 900 tot stand kwam, en het boek beschrijft openlijk de problemen die Saab moest hebben om dit project te implementeren. Zoveel openheid zou vandaag niet langer zijn toegestaan, maar twintig jaar geleden was het mogelijk.

Saab 900-ontwerp van Einar Hareide
Saab 900-ontwerp van Einar Hareide

Waar het boek over gaat

Naast een reis naar de Saab-geschiedenis, die prachtig geïllustreerd is, biedt auteur Anders Tunberg ook achtergrondinformatie over de geschiedenis van de nieuwe Saab 900. Met een knipoog merkt Tunberg op dat Saab graag door wilde gaan met het bouwen van de oude 900. Maar het management in Trollhättan was aan het begin van de 80er-jaren al duidelijk dat er voor de klassieke Saab 900 een opvolger moest worden gevonden. Het concept, nog steeds gebaseerd op de 99, was uitgeput en de economische productie werd steeds moeilijker.

1985 lanceerde het project x67, een nieuwe Saab 900 op de onderste groep van de Saab 9000. Men realiseerde zich al snel dat het een auto zou worden met vreemde proporties en bovenal te duur en te dicht bij de 9000. Niettemin werd het idee voortgezet om twee verschillende auto's op een vloergroep te bouwen.

Tegenwoordig is dit het dagelijkse leven, de VW Groep speelt dit verhaal virtuoos. Een Audi, een Skoda, een VW en een Seat delen dezelfde basis. Niemand geeft erom, niemand merkt het op. Het was in die tijd nieuw gebied en Saab bereikte zijn grenzen als een klein bedrijf. Project x67 werd stopgezet en resulteerde in projecten X68a en X68b. Om twee afzonderlijke projecten uit te voeren, werden bestellingen geplaatst bij externe bedrijven, waaronder: Abtech, De Engelsen creëerden een 5-deurstudie, waaruit de Saab 9000 CS naar voren kwam als de opvolger van de 9000 CC. De tweede generatie 9000 werd geboren voor de Zweden, maar nog steeds geen opvolger van Saab 900.

Einar Hareide, nog erg jong, werkt op de Saab 900 II
Einar Hareide, nog erg jong, werkt op de Saab 900 II

In 1988 werd de ontwikkeling van het X68-project stopgezet en werd project 102 opnieuw opgestart. Nogmaals op een Saab 9000-basis, maar deze keer met de kernwaarden die de 900 populair maakten. Dus een combicoupé met de typische Saab hockeystick in de C-stijl. Het resultaat - een foto van de studie staat in het boek - was indrukwekkend. De afmetingen en de prijs lagen echter weer te dicht bij de Saab 9000.

De oplossing kwam met 1989. In december heeft GM 50% ingevoerd en hebben de Zweden toegang gekregen tot de GM-bouwset. Een zondeval, zoals we vandaag kennen. Maar economische behoefte.

Project 104, of het werkt gewoon bij de vierde poging.

In december 1989 beoordeelde Saab de compatibiliteit van GM / Opel-onderdelen met het 102-project in een korte studie. Het resultaat zag er goed uit, want in Rüsselsheim was er een grondgroep die het dringende Saab-probleem kon oplossen. Het project 102 werd het project 104. Het voortbestaan ​​van Saab hing aan de nieuwe Saab 900.

Het schema was ambitieus omdat Saab geld verloor. Dag na dag. Eerste prototype in mei 1991, start serieproductie in week 31 van 1993. Het boek beschrijft de ontwikkeling en de Saab-filosofie achter elk afzonderlijk onderdeel. Wat GM betreft, kan de houding van de Zweden als volgt worden beschreven: “Hé jongens, bedankt voor de montage van de vloer. We hebben ons probleem opgelost. Al het andere ontwikkelden we liever zelf of bij onze eigen leveranciers ..."

Dus ging de nieuwe 900 op tournee naar de internationale "Clinics"
Dus ging de nieuwe 900 op tournee naar de internationale "Clinics"

Wat ik leuk vond aan het boek

Een van de sterke punten van het boek is het grote aantal afbeeldingen en schetsen met een grote verscheidenheid aan ontwerpen en prototypes. Ook externe ontwerpers zoals Pininfarina of American Sunroof Company. Sommigen zijn blij dat ze niet in serieproductie zijn gegaan. Anderen zouden potentieel hebben gehad. Steeds weer zie je het Saab-management staan ​​in een van deze geheime binnenplaatsen in het Trollhättan's Design Center en kijken naar de prototypes. En je kunt de toen zeer jonge Saab-ontwerper Einar Hareide aan het werk zien. Een stukje spannende Saab-geschiedenis.

Milieubescherming, ergonomie tot in het kleinste detail en waarom de deurkruk op de nieuwe 900 is zoals hij is en bleef tot 9-5 ... de hele Saab-filosofie wordt hier besproken. Het toen nieuwe "Black Panel", ook wel bekend als het "Night Panel", wordt gepresenteerd als een nieuw stuk van "Saabism", en dus staat het boek vol met prachtige Saab-details. Materiaal voor Saab-leesavonden, geconcentreerd op 144 pagina's.

En wat niet…

Autoliteratuur nodigt je natuurlijk altijd uit om een ​​foxing te maken. Het is altijd zo geweest, zo zal het altijd zijn. Nooit in een Audi-boek, als we er ooit een wilden lezen, zouden we iets lof lezen over een collega van Seat van wie het idee oorspronkelijk afkomstig was. Het is vergelijkbaar met Tunberg en het Saab-boek. De flunkery is echter beperkt. De ingebouwde Saab 902 V6 is ontwikkeld in Trollhättan, wat een sterke Tobak is. De machine is afkomstig van Engelse GM-schappen, die niets veranderen, dat deze motor zijn charme heeft. Maar dat is een ander verhaal.

overzicht

Het Zweedse Saab 900-verhaal van Anders Tunberg ademt veel Saab-geest. Nu, met een interval van 20 jaar, veranderen sommige perspectieven. Misschien ook omdat de mantra van de motorpers "is gewoon een Opel.'Is nu stil geworden. In de uitgeverijen is ook opgemerkt dat kleine fabrikanten de kers op de taart zijn of zijn geweest voor hun dagelijkse werk als motorjournalist. Werken in een monocultuur van grote bedrijven is saai.

De opvolger van de legende uit Trollhättan had het moeilijk. Misschien omdat Saab niet in staat was om alle kleine details aan zijn klanten te communiceren. Slechte prestaties in de Norm-Crahstest, de Zweden hadden hun veiligheidsdenken te veel gericht op het echte leven, en bovendien de reputatie geruïneerd.

Tijden zijn veranderd. Saab, en ook de 902, hebben een nieuw ontwaakte interesse. Dat merk je aan het Saab-boek van Tunberg. Zoals veel Saab-boeken, die nu alleen beschikbaar zijn in antiquarische boeken, was het lange tijd behoorlijk impopulair. Bij een bekend internetplatform zijn de boeken de afgelopen jaren voor gemiddeld € 10,00 over de toonbank verkocht.

Ondertussen zijn de prijzen vermenigvuldigd. Voor de kerst was ZVAB een exemplaar van meer dan € 100,00 aangeboden. Wat kan ik zeggen? Verkocht! Ook een stille reparatie voor de onbeminde opvolger van de Saab 901.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

Informatie over het boek:

Titel: Saab 900 Een Zweeds verhaal

Auteur: Anders Tunberg

Uitgever: Motorbuch Verlag Stuttgart

Gepubliceerd: 1993

Deksel: antiek

 

 

 

 

2 gedachten over 'Anders Tunberg. Saab 900 - een Zweeds verhaal."

  • kreeg het na onze eerste saab, ... moet het weer ophalen

  • Een heel leuk rapport en omdat ik een heel interessant boek vind. Laat het synoniem zijn, maar met een andere cover, maar ook van 1993.
    Fijn sneeuw winterweekend!
    Kans om het Saab-boek te lezen.

Reacties zijn gesloten.