SAAB-sekte: het krijgen van de Saab 900 II

Laten we daar nog eens over praten Saab-cultus ! Saab als hobby, naast het designicoon Saab 900. Als u aan de slag wilt, kunt u dat doen met de tweede generatie van de Saab 900. Een moeilijk onderwerp dat ik durf ... toegegeven! Omdat de tweede generatie van de Saab 900 het moeilijk had. Want een bijzonder slecht humeurige trol moet peetvader zijn geweest bij zijn geboorte in de Stallbacka. De Saab 902 kreeg als een hypotheek het gevecht tegen een legende en een val met de manier waarop. Dat kon niet werken! Alles was zo goed begonnen ...

Saab 900 SE Geel Mellow Cabriolet 1988
Saab 900 SE Geel Mellow Cabriolet 1988

Zijn ontwerp maakt hem op het eerste gezicht herkenbaar als Saab. De vorm van een vliegtuigvleugel opnieuw gedefinieerd en in vorm gebracht, de bekende Saab hatchback. Zowel zijn voorganger als de Saab 9000 met zijn doorlopende lichtbanden aan de achterkant waren de inspiratie. Het interieur ook typisch Saab, geen vraag. Geavanceerde ergonomie, die nauwelijks verdere woorden behoeft en die vandaag nog steeds presentabel is.

De eerste Saab 900 II-ervaringen

Mijn eerste rit 1993 met een nieuwe Saab 900 Turbo staat vandaag nog steeds in mijn geheugen, alsof het gisteren was. Een gloednieuwe demonstratieauto in de luxe SE-outfit. De top-of-the-line-autorit van 185 PS zorgde voor een superieure rijervaring, en de 902 presteerde in die tijd zelfs beter dan zijn voorganger. Veel meer ruimte, meer comfort, betere motor en de prachtige Saab hatchback.

De fans en de blogger hadden de nieuwe geweldig moeten vinden.

Had! Maar ze weigerden. Geweldige stoelen, beter dan de 901? Pah, maakt niet uit. Volledige 185 Turbo PS in plaats van alleen 160? Ook maakt het niet uit. Vergeleken met de 901 een spookachtige stilte in het interieur? Helemaal oninteressant. Je zou de lijst kunnen schrijven zoals jij wilt. Ik heb er destijds ook geen gekocht, omdat ik niet de charme van de voorganger had.

Toen was het kwaad zoemend "OpelWoord door de pers en de eerste crashtests waren een ramp voor Saab. Dit is alleen een turbo en de rest van gemene sucker? Dat was ook voor mij te veel, ik wilde geen Opel, ik wilde geen sucker, dus bleef ik trouw aan de 901. Het werd gevolgd door gebruikte kopieën en alleen met de 9 3 II kwam er weer een nieuwe auto uit Trollhättan in onze garage.

De Saab 900 II - 20 jaar later

Als je nu 20 bestuurt, 902 jaar later, dan is mijn beslissing niet zo duidelijk meer. Omdat de 902 achteraf en in vergelijking met huidige auto's veel charme en individualiteit heeft met veel turbo-kracht. Had ik toen verkeerd beslist? Hoe komt het dat de fancommunity nog steeds pruilt en de 902 de Assepoester van de Saab-scène is?

Saab 9-5 sportpak en 900 II achterste riem van volledige lengte
Saab 9-5 sportpak en 900 II achterste riem van volledige lengte


Fall of Man in Trollhättan

Het was de zondeval bij Saab. Met het handvat op de GM-plank kwamen samen, die niet bij elkaar pasten in de afbeelding. Het Vectra-platform was een middel om een ​​doel te bereiken, de rest bleef, behalve enkele componenten, de originele Saab. Omdat ze met Zweedse koppigheid - en tot ergernis van de Amerikanen - in Trollhättan de voorkeur gaven aan lokale leveranciers en traditionele relaties.

Maar Opel was meer een vloek dan een zegen, en het gebruik van componenten van Rüsselsheim schaadde het imago van de Zweden op duurzame wijze. Voor de Europese motorpers was de Saab 902 een Opel of Vauxhall. Dat het niet zo is, kunt u lezen in het boek "Saab 900 - een Zweeds verhaal" van Anders Tunberg. Maar het stigma bleef en belastte de 902 tot vandaag.

Vecht tegen een legende

Hollywood heeft het altijd al geweten! De strijd tegen een legende kan niet worden gewonnen. De klassieke 900 was de laatste jaren verouderd en de 902 kon het beter doen. Maar wat maakt gebruik van alle objectiviteit, als het gevoel ertegen is. De 902 mist het borrelende geluid en het charisma van de vorige generatie. Legenden sterven nooit. De schaduw van de 901 volgde de 902 zijn hele leven lang. Het gevecht tegen legendes gaat altijd verloren.

Het betere is de goede vijand

De 900 II is alleen gebouwd tot 1998, een korte looptijd voor Saab-verhoudingen. De opvolger zag er beter en moderner uit. Was "Saabiger" en beter om te rijden. Het feit dat de 9-3 naast veel meer turbo-variaties een diesel onder zijn motorkap kreeg, maakte de 900 II nog minder interessant. De Saab 902 was een Zweed zonder kans. Gewreven tussen de mythe Saab 900, de 9-3 I en de val van Trollhättan.

Iedereen die op zoek is naar een 902 vandaag, heeft veel geduld nodig. Omdat het gemakkelijker is om een ​​Saab 900 Turbo 16 S in topconditie te vinden dan een goede 902.

De vloek van de hatchback

Zodra de Saab 9-3 I zijn debuut vierde, was de 902 vergeten. De fans gaven de voorkeur aan het omgaan met de klassieke 900 en verlieten de 902 aan de linkerkant. Als gevolg hiervan daalden de prijzen en werd de 902 zorgeloos gebruikt en verbruikt als een goedkope, praktische hatchback. Pram in, als helper bij de constructie, bestelwagens voor de verhuizing of transporter voor materiaal uit de ijzerhandel. De 902 zet alles weg zonder enige klacht, en de vloek van de hatchback maakt de 902 tot een consumentenauto.

Saab 900 V6 in het Saab-museum
Saab 900 V6 in het Saab-museum

Koop Saab 902!

De Saab 902 is beter dan zijn reputatie. Alles dat een Saab maakt voor de Saab komt uit Zweden en de Saab-legende Erik Carlsson was aanwezig aan boord voor de stem van het goedmoedige chassis. De motoren, behalve de V6, zijn Saab-constructies en handmatige transmissies. De Saab 900 Series II is een van de eerste voertuigen waarbij ecologie werd gerespecteerd. Asbestvrije, CFK-vrije, recyclebare en natuurlijke materialen laten zien hoe Saab zijn tijd vooruit was. Houtvuller in de deuren, een andere autofabrikant zou er een groen verhaal van hebben gemaakt. Bij Saab was dat weer vergeten.

Waar te kopen?

De Saab 902 is het kelderkind van de Saab-scène. Daarom kun je het vinden waar er typisch geen Saab is. De vriendelijke wimpelhandelaar op de grindplaats is een startpunt of de achtertuin van een groot autodealerbedrijf. Saab 902 is blij om op de tweede rij te worden gedeporteerd of in vuile hoeken! Hij verdiende dat niet. De advertenties op internet en de gebruikelijke online portals zijn sowieso een bron.

Wat te zoeken?

Wie op zoek is naar een Saab 900 Series II moet geduld, geduld en geduld hebben. Zoals bij veel klassieke auto's, is de regel hier dat de conditie van de carrosserie beslissend moet zijn. De technologie is relatief robuust en kan met redelijke inspanning worden gerepareerd. De zwakke punten van de 902 zijn de montage van de voorste veerpoten, de achterste veerplaten en de achterste wielkasten. Rust dreigt hier!

De turbomotor, indien onderhouden, is zwaar. Als dat niet zo is, is er hier gevaar. Omdat veel Saab 902 werden onderhouden in de grote werkplaatsketens of helemaal niet. Onderhoud en reparatie congestie zijn het resultaat. Let bij het kopen op defecte cilinderkoppakkingen, lagerschade op de turbocharger en verouderde turbo-slangen!

Dit geldt niet voor stofzuigers met 2- of 2.3-liters. Alleen de balansassen bij 2.3 komen uiteindelijk tot het uiterste en vragen om een ​​motorrevisie. De kits zijn beschikbaar, indien beschikbaar, voor een eerlijke prijs op de Saab Parts AB en maken een revisie betaalbaar. Maar er zijn vorige eigenaars die zelfs dit geld niet wilden investeren, en simpelweg de balansschachten zetten, door de kettingen te verwijderen, afsluiten.

Een speciale positie die moet worden vermeden indien mogelijk, neemt de Saab Sensonic. Een semi-automatische en Saab-ontwikkeling, die in combinatie met de 2.0-liter-turbo moet zorgen voor sportieve maar comfortabele rijervaringen. De Sensonic veroorzaakte in plaats daarvan problemen en ergernis bij klanten. Saab beëindigde het avontuur in korte tijd en sommige Sensonic-900 werden omgezet naar handmatige verzending. Bijna geen enkele van deze varianten heeft het overleefd.

Het interieur van de 902 is robuust, omdat Saab duurzame materialen heeft gebouwd. De stoelen hebben vaak mooi, dik leer en leuk om een ​​902 met originele radio te vinden. De Saab Infodisplay SID lijdt aan pixelfouten, maar deze kunnen voor een kleine vergoeding worden gerepareerd.

Zoals ik al zei, zijn geduld, geduld en geduld belangrijk. Keer op keer, hoewel zelden, vindt men kopieën van de eerste of tweede hand. In cheques onderhouden exemplaren zijn zeldzaam, maar niet onmogelijk.

De prijssituatie

Welke prijs? De Saab 902 is niet goedkoop. Hij is gewoon goedkoop, of eigenlijk bijna een geschenk. De prijzen beginnen bij een paar euro en klimmen zelfs voor convertibles zelden op de 4- of 5.000-Eurodrempel. Goede limousines of coupes krijg je met een beetje geluk voor weinig geld. Daarom moet u altijd het betere of duurdere exemplaar nemen in geval van twijfel.

Saab Partner met traditie: Saab Bredlow in Berlijn
Saab Partner met traditie: Saab Bredlow in Berlijn

Onderdelen en werkplaats

De situatie is ontspannen, dankzij Saab Parts AB. Veel onderdelen worden nieuw of worden met traditionele Saab-partners, zoals de oudste dealer van Duitsland Saab Bredlow, zoek de niet-beschikbare delen op het schap. In Zweden en bij de dealers zijn er ook gebruikte onderdelen, goede contacten met een Saab-operatie en met de Saab-scene zijn ook met het 902-voordeel. Als u kiest voor de fantastische 2.0 Turbo, is een Saab-workshop verplicht. De turbo heeft een goed geïnformeerde hand nodig, de grote werkplaatsketens en gratis schroevendraaiers zonder Saab-achtergrond zijn overweldigd.

Welke kopen?

Zoals bij elke aankomende klassieke of vintage auto, is de volgende regel van toepassing op de Saab 900 II: Convertibles zijn populairder dan coupes, en deze zijn populairder dan sedans. Een turbo is altijd interessanter dan een sukkel. Chequeboek en begrijpelijke geschiedenis hebben altijd de voorkeur.

Over een investering spreken zou te veel zijn om te zeggen. Omdat zelfs de optimist in mij in de nabije toekomst weinig potentieel ziet in de 902. Maar goedkoper is niet langer mogelijk, en het voorzienbare tekort aan marktprijzen zal het prijsniveau in de komende jaren reguleren. Voertuigen van de laatste twee jaar zijn kwalitatief beter dan vroege exemplaren.

Zeer goed geschikt voor de 185 PS Turbo, die weinig te wensen overlaat. Soevereine en sportieve benaderingen, hij is de "Saabigste" in de 900 II-serie. Deze exemplaren werden vaak besteld in de SE-apparatuur, die is voorzien van leer, klimaatregeling en vele andere leuke dingen. Luxe is hier voor weinig geld.

Een mogelijke investering is de Saab 902 Mellow-Yellow Cabriolet, die de Zweden in samenwerking met Rinspeed op de markt brachten. Beperkt tot 210-exemplaren, het moet voortbouwen op het succes van de Monte Carlo Cabriolets. Wat is niet gelukt. Monte Carlos is nog steeds op ieders lippen, maar die spreekt over de Gele Mellow. Of? Mellow geel wordt verhandeld tussen 7.000,00 en 8.000,00 Euro. Neiging lichtjes stijgend.

Minder opwindende, maar trouwe metgezellen, zijn de 4-cilinder met natuurlijke aanzuiging met 150 of 130 PS. Zelfs het speciale Talladega-model, dat doet denken aan de tweede lange termijn, creëert (nog) niet veel verlangen. De V6 van de GM Regal splitst de scène. Een beetje ruw, maar behoorlijk robuust, het is de enige motor die niet van Saab komt en die niet wordt aangedreven door een ketting. Er is vaak een goede uitrusting om te kopen in het SE-niveau.

De toegang tot de Saab-cultus met de 902 is voor het minste geld. Ontmantelde voertuigen met een onduidelijke geschiedenis en grote onderhoudsachterstanden moeten daarom worden vermeden. Toch is de keuze vrij groot en toch kunnen we het ons veroorloven om de betere kopie te maken.

De cult-factor snelle controle:

+ Instappen: als u op zoek bent naar een Saab voor weinig geld en het woordbeeld zinloos is. Het beste met de sterke turbomotor.

- Afstappen: omdat de 901 of 9-3 I de meer iconische of betere auto's zijn.

+ Insider-tip: de speciale editie van Talladega. In tegenstelling tot latere Talladega-edities is er geen marketingzwendel, maar een auto met een historische achtergrond. Moeilijk te vinden. Of de 900R. Hij is geen marketingverhaal, maar meer. Als je het verhaal niet kent, lees dan de achtergrond op maandag op de blog.

- Cult Ranking: nog steeds laag. En eerlijk gezegd kan het alleen maar beter worden.

Tekst: tom@saabblog.net Foto's: Saab Automobile AB (1), saabblog.net

12 thoughts on "SAAB-sekte: het krijgen van de Saab 900 II"

 • 900 II, SAAB ja of liever nee ?? Ik denk dat "ER" deel uitmaakt van het Saab-verhaal. Hoewel ik zeker weet dat de Saabians uit Trollhättan niet blij waren, over de bestelde handvatten op het Opel-schap. Zelf had ik de eer om aanwezig te zijn bij de presentatie van de 1993 II in Trollhättan in 900. De nieuwe auto werd ons gepresenteerd onder het motto "De NIEUWE 900, zeer SAAB". Als ik er aan terugdenk, krijg ik vandaag nog steeds kippenvel. Het was gewoon super gaaf ...
  Hoewel deze auto meer Europees dan een triviale Saab leek, heeft deze veel nieuwe klanten aangetrokken van andere merken die voorheen niets met SAAB konden doen.
  Helaas kwam daarna de desillusie over het kwaliteitsprobleem. Het modeljaar 1994 had aan SAAB moeten worden gegeven in relatie tot de 900 II.
  Van de 900II was een 9 3-close absoluut correct vanuit het perspectief van de marketingexperts, deze auto is nog steeds goed verhandeld. Mijn zoon, die al enkele jaren besmet is met SAAB, rijdt een 2000er 9-3 280.000km op de klok, hij ziet er nog steeds uit alsof hij pissig is geweest.
  Zelf heb ik een 9000 CS gekocht met 170 PS, de beste beslissing in mijn auto, zodat mijn vrouw dezelfde auto kreeg.
  Maar alles heeft een einde, nu rijden we zowel 9-5 combinatie, een een AERO, zowel grote auto's in grote vorm, ze zijn nog net niet mijn geliefde 9000er ,,,

 • Mooi rapport Tom!
  Ik kan het alleen maar eens zijn met de positieve ervaringen in de opmerkingen. Onze 902 convertible 2,3i is een zeer betrouwbare auto en zo tijdloos dat nauwelijks een SAAB-vreemdeling de leeftijd kan schatten. Zowel het interieur als de kofferbak is geschikt voor kleine gezinnen, dergelijke cabriolets zijn tegenwoordig nauwelijks nog te vinden. Ik zit met mijn 195cm op grote afstanden heel goed en word weer fit - SAAB gewoon.
  De 2,3i mist natuurlijk de turbo-stoom, maar is verreweg het meest brandstofbesparende van onze vier SAAB's en is perfect voor cruises met een open dak. Indien nodig heeft hij al voldoende reserves, zelfs op de snelweg op hogere snelheden.
  De 9-31 is in veel details verder ontwikkeld en verbeterd.
  De trolleys zijn zeker niet Kurvenräuber, maar in belangrijke mate bijdragen aan lange-afstand comfort dat is belangrijk voor mij en geven (hier vooral de 9000) is een super duidelijke feedback op wegomstandigheden. Dit heeft me al zijn opgeslagen in de winter een paar keer, omdat de aankondiging op tijd als het ernstig wordt!

 • Onze 900-2 nieuwe auto ervaring, hij was onze eerste SAAB, waren positief. Hij was duurzaam, betrouwbaar en verliet de familie voor meer dan 300.000-kilometers. De 9-3-1 was natuurlijk veel beter om te rijden en als ik vandaag zou grijpen uit pure sentimentaliteit voor klassieke auto's, dan is zonder twijfel de 9-3-1.
  Desalniettemin is de 900-2 een stukje geschiedenis van SAAB en wie heeft dat tot nu toe nog niet begrepen, die het nooit zal begrijpen. Het artikel is zeer goed geschreven over een zeer gevoelig onderwerp. Misschien beweegt hij iets. Bedankt Tom!

 • De ironie is dat de Opel-medewerkers - monteurs / monteurs, ontwerpers en ontwikkelaars - een uitstekende reputatie genieten in de industrie, maar dat kan helaas slechts op een zeer beperkte manier. En ja - vanaf het einde van de 80er en het begin van de 90er is een goede reputatie met grote duurzaamheid vernietigd. En om dat terug te winnen, zal waarschijnlijk minstens evenveel tijd vergen.

 • De transversale motor bespaart ruimte - zie 9000, dat aanzienlijk meer passagiersruimte biedt op een vergelijkbare voertuiglengte dan de 900. Helaas voorkomt het ook een redelijke vooras, als je niet te ver in de voertuigbreedte wilt escaleren.
  In dit verband zou het zeer moeilijk zijn geweest in mijn mening een "in-house" 900-9000 opvolger basis, de voorloper van het water te bereiken. De eerste post-900-Saab, die zijn halverwege loopt saab waardig, zo waardig van de opvolger van 900, de 9-3II, die zijn meesturende achteras eigenlijk leert dynamiek. Wie vervolgens reed wel beleefd, maar zag het helaas vanaf het begin als 90 jaar Opel (en draaglijk was alleen met de "Sith" -Facelift omdat opdringerig en minst niet saai).

  De verbinding met Opel kwam op de slechtst mogelijke tijd. Althans sinds het einde van de 80er-jaren was "Opel" voor ons adolescenten het synoniem voor "goedkoopste vuil". (Deze beoordeling zal waarschijnlijk nooit meer uit de gedachten van mijn collega's komen, zelfs als de Rüsselsheimer sinds de Astra G opnieuw zijn begonnen, zelfs niet zo slechte auto's bouwen). Elke associatie met Opel moest aan het begin van 90 fatale gevolgen hebben. Het had ook dat 2010, omdat de nieuwe en echt uitstekende 9-5 op zijn minst in de pers werd ontvangen als een pompeuze insigne.

 • de 902 was onze intrede in de Saab-wereld in 1994 met een 2,0i, omdat ik niet eerder in een Saab reed, er ontbrak niets, we hebben alleen de basisuitrusting geüpgraded met mistlichten en een passagiersairbag voorin. Zelfs de stofzuiger (op dat moment zonder balansas ervoor met 133 pk) haalde ook de 200 km / u-limiet zonder te mopperen. Het chassis sneed een beter figuur in de sneeuwmulch dan de aero9k die later werd gekocht. Wat me tot op de dag van vandaag fascineert is de vorm van de 902, we hebben er bewust voor gekozen met ongeverfde bumpers. Hierdoor zag het er slanker en langer uit dan die in carrosseriekleur of de 9-3I.

  Het is altijd een vraag waar je vandaan komt en welke rechten je hebt, voor mij, de 94er 902 was een enorme sprong voor meer dan 10Jahre een trouwe metgezel. Vandaag Ik kwam met de 9-5IIaero aan de andere kant Saab schaal, zeker ook omdat de vorige Saab medegelovigen en kostte in totaal metgezellen waren.

 • Door deze constructie van de vooras is (logisch) gevolg van de inspanning van Saab in de vroege stadia van ontwikkeling te bouwen (van 1986 9000 na de introductie van) de 900 met underbody en onderdelen van de 9000. Op deze manier kunnen veel vergelijkbare onderdelen zijn gebruikt.

  Trouwens, de negatieve naam van de 900 II in het commentaar laat zien hoe goed de pers heeft gewerkt.

 • Vergeet niet dat Opel te kampen had met de lancering van de 900-II zelf met enorme kwaliteitsproblemen (Ola, Senor Lopez!). Anders was SAAB opnieuw zijn tijd vooruit en is het delen van platforms, zelfs over merkgrenzen heen, nu gebruikelijk. Als Opel destijds betere kwaliteitsnormen had, is de 900-II misschien een glorieus hoofdstuk in de SAAB-geschiedenis van vandaag. Op veel foto's ziet het er zeker klasse uit, vooral de cabriolet.

 • De 900 was net als de 9 3 ik het probleem is dat het droop in de kofferbak wanneer je de deur open te regenen en er was ook de zetel om dezelfde reden nat. Niet erg attent. Het landingsgestel ratelde en de deurzegels verdienden hun naam niet. Dit zijn mijn ervaringen na 200000 km in dit voertuig. Bovendien kunt u de 900 ik Cabrio ook aanzienlijk sneller dan 100 km / h rijden te nemen, zonder enige scheurt de hoofdhuid van zijn hoofd. Helaas was dit niet mogelijk met de 900 II. En ... legendes leven langer

 • Bedankt voor het rapport,

  op de 902 wordt duidelijk hoe belangrijk het imago van een product is, de connectie met Opel was altijd op het scherm en de journalisten gebruikten het verhaal zonder onderzoek te doen. Het bovenstaande boek laat zien hoeveel Saab in en uit de 902 is alles wat alleen een Zweed een Saab kan tekenen. Na de poging van Jason Castriota kan ik alleen de verklaring in het boek bevestigen. We hebben zelf twee 902's gereden. Een 2.0 Talladega-stofzuiger was onze intrede in de Saab-wereld na jaren van Saab en diende als een perfecte gezinsauto. Deze auto kon alles en was solide in de jaren dat we hem hadden! Een cabriolet trok ook later onze vloot, namelijk als een 2,3 l met 150 pk, wat een gruwel zou kunnen zijn op de linkerrijstrook met super plus brandstof. Voor mij is de echte insidertip (zelfs zonder turbo), die 2,3 fluistert en deze typische Saab-symfonie speelt, onverwoestbaar is en ook zeer spaarzaam kan worden verplaatst. Later hadden we een 93 1 als diesel en momenteel is het een 95 sportpak met een hert onder de motorkap. Saab is meer dan alleen een auto, een betrouwbare metgezel voor ons gezin en een integraal onderdeel van ons leven. Niets komt heel lang bij Saab. Professioneel rijd ik een ander merk, een geweldige auto, maar er ontbreekt iets dat ik niet in een paar woorden kan omschrijven. Ik zou nog steeds elke Saab 902 verkiezen boven bijvoorbeeld een modernere Audi of BMW. Samengevat was de vorm uniek. Een toegang tot de Saab-wereld met de 902? Doen! Dus in de toekomst alstublieft hatchbacks met hun eigen Zweedse flair! Er is een gat in de markt dat in de toekomst momenteel wordt gevuld met A5 / A7 en 3GT. Wat veel belangrijker is: er zit ook een markt in de gap.

 • Moeilijk onderwerp, goed geschreven! Chapeau

 • Een zeer grote minpunt ontbreekt in de lijst: de combinatie McPherson Gelump met achteras van Opel. De 9000 deed de McPherson-vooras al niet goed, die alleen rechtdoor kan rijden en als het uitzonderlijk tijd is om de bocht in te gaan, voelt het geheel gewoon hoekig en verkeerd. Maar vergeef je dat, want hij is ruimteschip en snelwegglider, en hij kan vrij goed rechtdoor rijden.
  De 900 daarentegen kan desgewenst worden omgevormd tot een landelijke wegverwarmer dankzij het uitgebreide chassis met dubbele draagarmas. Tot op de dag van vandaag heb ik geen ander voorwielaangedreven voertuig gereden dat zo wendbaar is, zo behendig draait, zo weinig onderstuurt als een goed onderhouden en afgestelde 900 ...
  En dat is precies wat de Saab Vectra niet kan doen. Het zal zeker niet erger zijn dan andere voorwielaangedreven voertuigen van die tijd, maar wie uit de 900 komt, heeft net een iets andere schaal.
  Voeg daarbij het deels liefdeloze vakmanschap en het compleet vreselijke harde plastic.

  Jammer, want het ding is mooi.

Reacties zijn gesloten.