SAAB-dag: Trollhättan, sportwagenstudie en Saab-pakketten

In Trollhättan opnieuw de balans opgemaakt. De CEO van de innovatie, Tore Helmersson, gaf twee dagen geleden een interview over het onderwerp Saab aan de Zweedse radio P4Väst. De Innovatum ontvangt als onderdeel van het staatssteunpakket van Trollhättan nog eens 20 miljoen, bijna 2.4 miljoen, jaarlijks voor een periode van drie jaar.

Saab-pakketten - wat zit erin?
Saab-pakketten - wat zit erin?

Goed uitgegeven geld, zegt Helmersson. On-site automotive-expertise is gehandhaafd, en meer dan 500 voormalige Saab-ingenieurs hebben een baan gevonden in 15 nieuwe bedrijven. Het innovatum geeft de startende bedrijven start-up ondersteuning en begeleidt de weg naar de economie. De toekomstige uitdaging voor de Zweedse ingenieurs ligt vooral in China, de markt met de hoogste groeicijfers. De toekomstperspectieven zijn heel goed, zegt Helmersson. Het netwerk van relatief kleine bedrijven werkt en er is veel vraag naar kennis van Saab.

Het aantal meer dan 500 voormalige Saab-ingenieurs is hoog en verbaast mij ook. Eigenlijk had ik meer churn verwacht, vooral in de richting van Göteborg. Dat zoveel vaardigheden in Trollhättan werden bewaard, is een goed teken. Ook voor de herstart bij Saab.

Spyker-uitnodiging Autosalon Genève
Spyker-uitnodiging Autosalon Genève

Spyker herboren & Audi en de "Q"

Muller en Spyker zullen op het Autosalon van Genève een sportwagenstudie presenteren genaamd B6, waarmee de herstart van Spyker wordt gedocumenteerd. Er wordt gezegd dat de studie erg 'Saabige'-treinen heeft, laat Muller vandaag de pers weten. Een Saab Aero X als een Spyker of zoiets? Wat Spyker ons momenteel laat zien lijkt inderdaad een beetje op een Saab-achtige vliegtuigcockpit. We zullen zien dat het Blogger-team daar zal zijn.

Genève belooft interessant te worden zonder Saab. De Chinees-Israëlische joint venture Qoros presenteert zijn eerste productieauto en ook voormalige Saab-werknemers zijn hierbij betrokken, en de Volkswagen-groep toont al wat nervositeit op voorhand. De limousine GQ3 draagt ​​mogelijk niet de "Q" in de naam. De burgerlijke kamer van de regionale rechtbank van Hamburg heeft een bevel uitgevaardigd op aandringen van Audi. De "Q" staat bij Audi voor de SUV-reeks en, hmm, ziet men in de nieuwkomer een serieuze bedreiging. Of hoe is het verhaal rond de 'Q' te begrijpen?

Er was nog steeds het verhaal met de pakketten

Zoals aangekondigd hebben we het magazijn van een voormalige Saab-leverancier gekocht. Het vergde geduld en overtuiging van familieleden, maar we deden het! De pakketten zijn ondertussen geland in Duitsland en sindsdien zijn we bezig met uitpakken en fotograferen. Morgen komt de ontbinding van het verhaal, dat ons volledig Saab-gekke dingen heeft opgeleverd. Als u niet zo lang zonder geduld wilt wachten, kunt u Google met enige zekerheid vragen

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

Een gedachte ook "SAAB-dag: Trollhättan, sportwagenstudie en Saab-pakketten"

  • Kleine opmerking bij het verbieden van voorwaarden: Porsche wilde eigenlijk de 911 901 bellen. Maar dat kon niet omdat Peugeot-beveiligingen met een "0" in het midden zijn beschermd. Zijn zulke kleine games onder fabrikanten ...

    Maar ik kijk erg uit naar het B6-model ...

Reacties zijn gesloten.