SAAB dag: Onze visie op Trollhattan

De Saab-stad Trollhattan heeft het hoogste werkloosheidspercentage van Zweden, maar de situatie lijkt langzaam te versoepelen. 69% van de 3.700 voormalige Saab-medewerkers heeft een nieuwe baan gevonden of volgt bijscholings- of omscholingsprogramma's.

HP huis bij de stablebacka. Voormalig hoofdkantoor van EDS, vervolgens HP, nu LeanNova en Combitech
HP huis bij de stablebacka. Voormalig hoofdkantoor van EDS, vervolgens HP, nu LeanNova en Combitech

Uitgedrukt in cijfers: volgens statistieken van de "Arbetsförmedlingen" hebben 1.565 mensen een nieuwe baan gevonden en volgen nog eens 400 mensen bijscholingsmaatregelen. Helaas zijn het vooral hooggekwalificeerde medewerkers die een nieuwe baan hebben gevonden, terwijl veel arbeiders in het productiegebied nog zoeken. Maar misschien is er hoop en zullen er tegen de zomer nieuwe banen in deze sector worden gecreëerd.

Succesverhaal van Trollhattan

Engineeringservices van Trollhattan zijn populair als nooit tevoren. De Saab-spin-off LeanNova blijft groeien. Met meer dan 100-medewerkers zijn ze verhuisd naar de Saab-fabriek. Samen met Scania-Combitech hebben ze zichzelf gehuurd in het voormalige HP-gebouw. In de voormalige Saab-tijden was EDS daar thuis, een GM-dochteronderneming die de IT-infrastructuur bij Saab runde. Na de verkoop van EDS aan HP, zorgden hun technici voor de fabriek en vandaag zijn, met Combitech en LeanNova, voormalige Saab-medewerkers teruggekeerd naar de fabriekspoorten.

LeanNova heeft Volvo en Jaguar Land Rover op de klantenlijst staan, die nu 20 klanten telt. Nissan UK is een nieuwe toevoeging en er worden nu plannen gemaakt om uit te breiden naar China, waar binnenkort een kantoor zal worden geopend. LeanNova zorgt vanaf de eerste dag voor NEVS en rekent de investeerders tot de "grotere klanten". Bij het herstarten van de Saab 9-3 speel je een belangrijke rol. LeanNova is vorige week een jaar geworden en het is een succesvol jaar geweest.

Technische kennis voor Saab

Het zou goed kunnen gaan met LeanNova en Trollhättan. Beleggers lijken serieus te zijn over Saab en misschien hebben we hun ernst onderschat. Dat op de loonlijst van NEVS nog steeds relatief weinig mensen zijn, heeft weinig betekenis.

Er is veel gaande achter de schermen en niet alleen Zweedse bedrijven zijn betrokken bij de (mogelijke) Saab comeback. Ook uit Duitsland stroomt kennis naar Zweden voor een nieuwe start. Dat de firewall krap is en je niets leest in de pers, zie ik als een goed teken. Er is geruisloos werk en in plaats van grote aankondigingen worden feiten simpelweg gecreëerd.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

2 gedachten over 'SAAB dag: Onze visie op Trollhattan"

  • Bedankt voor de info. Ik was daar afgelopen juni en vond de verlaten binnenstad al heel deprimerend, hoewel het winkelcentrum in het noorden nogal druk was. Dit zijn blijkbaar stoere honden die gewoon een basisoptimisme houden en zijn doorgegaan. Ik hoop dat het product te lanceren werkt en dan een paar tienduizenden 9-3 daadwerkelijk worden gebouwd voor een plug-in hybride is (als gevolg van de huidige ontwikkeling van de batterij-aangedreven voertuigen en de schijnbare flexibiliteit van nevs Ik geloof nu dat een puur op batterijen rijdend voertuig komt alleen met de Phoenix-9-3.)

  • Het was een goede zet voor SAAB AB om een ​​Combitech-kantoor in Trollhättan op te zetten en om zoveel mogelijk ex-Saab-ingenieurs in de regio te houden.

Reacties zijn gesloten.