SAAB dag: Onze visie op Trollhattan

De Saab-stad Trollhattan heeft de hoogste werkloosheid in Zweden, maar de situatie lijkt enigszins af te nemen. 69% van de voormalige Saab-werknemers van 3.700 hebben een nieuwe baan gevonden of zijn betrokken bij training of herscholing.

HP huis bij de stablebacka. Voormalig hoofdkantoor van EDS, vervolgens HP, nu LeanNova en Combitech
HP huis bij de stablebacka. Voormalig hoofdkantoor van EDS, vervolgens HP, nu LeanNova en Combitech

In aantallen uitgedrukt, volgens de statistieken van de "Arbetsförmedlingen" 1.565 personen vonden een nieuwe baan, en 400 meer mensen zijn in opleiding. Helaas zijn het vooral hoog gekwalificeerde werknemers die een nieuwe baan hebben gevonden, terwijl veel werknemers in het productiegebied nog steeds op zoek zijn naar werk. Maar misschien is er hoop en zullen er in de zomer nieuwe banen worden gecreëerd.

Succesverhaal van Trollhattan

Engineeringservices van Trollhattan zijn populair als nooit tevoren. De Saab-spin-off LeanNova blijft groeien. Met meer dan 100-medewerkers zijn ze verhuisd naar de Saab-fabriek. Samen met Scania-Combitech hebben ze zichzelf gehuurd in het voormalige HP-gebouw. In de voormalige Saab-tijden was EDS daar thuis, een GM-dochteronderneming die de IT-infrastructuur bij Saab runde. Na de verkoop van EDS aan HP, zorgden hun technici voor de fabriek en vandaag zijn, met Combitech en LeanNova, voormalige Saab-medewerkers teruggekeerd naar de fabriekspoorten.

LeanNova heeft Volvo en Jaguar Landrover op de klantenlijst staan, die nu ook 20-clients omvat. Nissan UK is toegevoegd en er zijn nu plannen om uit te breiden naar China, waar binnenkort een kantoor wordt geopend. LeanNova is vanaf de eerste dag verantwoordelijk voor NEVS en telt investeerders als "grotere klanten". Wanneer u de Saab 9-3 opnieuw start, speelt u een belangrijke rol. LeanNova was vorige week een jaar oud en het was een succesvol jaar.

Technische kennis voor Saab

Het zou goed kunnen gaan met LeanNova en Trollhättan. Beleggers lijken serieus te zijn over Saab en misschien hebben we hun ernst onderschat. Dat op de loonlijst van NEVS nog steeds relatief weinig mensen zijn, heeft weinig betekenis.

Er is veel gaande achter de schermen en niet alleen Zweedse bedrijven zijn betrokken bij de (mogelijke) Saab comeback. Ook uit Duitsland stroomt kennis naar Zweden voor een nieuwe start. Dat de firewall krap is en je niets leest in de pers, zie ik als een goed teken. Er is geruisloos werk en in plaats van grote aankondigingen worden feiten simpelweg gecreëerd.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

2-gedachten ook "SAAB dag: Onze visie op Trollhattan"

  • Het was een goede zet voor SAAB AB om een ​​Combitech-kantoor in Trollhättan op te zetten en om zoveel mogelijk ex-Saab-ingenieurs in de regio te houden.

  • Bedankt voor de info. Ik was daar afgelopen juni en vond de verlaten binnenstad al heel deprimerend, hoewel het winkelcentrum in het noorden nogal druk was. Dit zijn blijkbaar stoere honden die gewoon een basisoptimisme houden en zijn doorgegaan. Ik hoop dat het product te lanceren werkt en dan een paar tienduizenden 9-3 daadwerkelijk worden gebouwd voor een plug-in hybride is (als gevolg van de huidige ontwikkeling van de batterij-aangedreven voertuigen en de schijnbare flexibiliteit van nevs Ik geloof nu dat een puur op batterijen rijdend voertuig komt alleen met de Phoenix-9-3.)

Reacties zijn gesloten.