SAAB News: Hoe NEVS Saab kocht

Het Zweedse PV4 Väst heeft toegang tot gerechtelijke documenten die de verkoop van Saab aan NEVS-investeerders bewijzen. De documenten van Vänersborg bevatten meer dan 500-pagina's en bevestigen enkele van onze vermoedens. Vandaag kondigt de zender aan dat oorspronkelijk 33 potentiële klanten klaar waren voor de aankoop van de Saab Automobile AB.

Saab-fabriek Trollhattan
Saab-fabriek Trollhattan

Slechts een paar dagen nadat het faillissement was geopend, ontmoetten de bewindvoerders de potentiële kopers. Deze omvatten Mahindra & Mahindra, Lotus-Youngman, Brightwell, NEVS, een consortium uit Zweden en drie niet nader genoemde bieders. Deze drie vermeende investeerders namen in het begin van de onderhandelingen afscheid, evenals het Zweedse consortium, dat zich terugtrok uit het proces wegens gebrek aan beschikbare middelen.

Het ging snel achter elkaar. Brightwell, de Turkse investeerder, trok zich terug nadat duidelijk werd dat GM geen nieuwe licentie voor de Saab 9-5 II zou uitgeven. Toen sprongen Mahindra & Mahindra eraf. De Indianen waren al heel lang mijn favoriet voor Saab en Pang Da trok zich ook terug. De mega-autodealer uit China kwam te laat in de onderhandelingen om een ​​acceptabel bod te kunnen uitbrengen.

Dus alleen Lotus-Youngman en NEVS bleven over en de onderhandelingen werden een duel tussen de twee bedrijven. De eerste ontmoeting met NEVS vond al plaats op 2. Januari 2012, en de onderhandelingen worden in de documenten langdurig beschreven. Het contract kwam in het voordeel van NEVS omdat ze, in tegenstelling tot Youngman, konden bewijzen dat ze over de nodige fondsen beschikten. Klinkt dat ons bekend voor?

Het is waar, zoals PV 4Väst schrijft, dat Youngman een qua lengte interessant aanbod zou hebben gedaan. Het was "... om het hoogste bod te overwegen, rekening houdend met de omstandigheden ...“En dit is precies waar Youngman faalde. Nogmaals, zou je kunnen zeggen. Omdat het bewijs moest worden geleverd om de investering onafhankelijk van officiële goedkeuring aan te kunnen. Bovendien kon Youngman geen acceptabel businessplan presenteren, waardoor Saab en Scania zich negatief opstelden tegenover Youngman. Ook bestond het risico dat Youngman zich had kunnen ontwikkelen tot een concurrerend bedrijf met Scania. Beide bedrijven bouwen bussen, wat de negatieve houding van Scania begrijpelijk maakt.

In tegenstelling tot Youngman kon de investeerder NEVS aan de beheerders 1.7 miljard kronen bewijzen aan een Zweedse bank. Dat was de beslissende factor, de gesprekken in de laatste fase alleen met NEVS-voorsprong. Youngman faalde, zoals in de onderhandelingen met Victor Muller, opnieuw met zijn eigen tekortkomingen.

Laten we naar de spannende vraag komen. wat NEVS voor Saab betaalde. Volgens PV4 Väst had het totaal bijna 1.7 miljard kronen moeten zijn geweest. De omroep heeft de transacties beoordeeld en concludeert dat 1.295 miljard is betaald voor het faillissement en 381 miljoen kronen voor het vastgoedaandeel. Een eerste storting van 150 miljoen kronen werd gedaan na het afsluiten van de onderhandelingen en de rest op de 31. Betaald in augustus. De Saab Automobile AB werd daarom verkocht voor 780 miljoen kronen, de Saab Tools AB voor 450 miljoen en de Saab Powertrain AB voor 65 miljoen.

Oorspronkelijk zou NEVS minder hebben aangeboden, maar in de loop van de onderhandelingen zijn bod hebben verhoogd. Naast het aankoopbedrag werden 50 miljoenen kronen betaald aan de beheerders. Dit bedrag was nodig om de extra kosten voor elektriciteit, verwarming en onderhoud van de Saab-fabriek te betalen als gevolg van de trage onderhandelingen.

Brachten de onthullingen verrassingen? Er kwam eigenlijk niets dat we niet weten. Kringen die toegang hebben tot de documenten weten meer details dan PV4 Väst nu naar het publiek heeft gebracht. Als je ze gelooft, is er meer explosieve slaap in de Vänersborg-bestanden.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

2 gedachten over 'SAAB News: Hoe NEVS Saab kocht"

  • Daarmee kunnen we het BMW-gerucht waarschijnlijk voorgoed opzij zetten ...

    • blanco

      Het is goed dat BMW-Quandt er niet bij betrokken was - ik zou sowieso geen SAAB bij deze groep hebben besteld!

Reacties zijn gesloten.