SAAB-dag: Turbo X in de sneeuw en Dudenhoffers-trollen

De afgelopen dagen was de Turbo X onderweg in de Spessart en in Opper-Franken. Vaak op wegen van de derde orde met gesloten sneeuwbedekking. Indrukwekkend, wat de Saab doet met de sneeuw. De vervelende witte pracht is opeens een leuke factor, dus gelukkig vliegt de turbo door de sneeuw.

Saab Turbo X: Hij houdt van sneeuw!
Saab Turbo X: Hij houdt van sneeuw!

Zolang de baan vrij is en geen wegversperring de weg verspert, kun je de Zweden laten vliegen. In bochten zit het vast in de sneeuw en de aansprakelijkheidslimiet is waarschijnlijk een stuk hoger dan mijn moed toelaat. Alleen hij moet remmen zoals elke voorwielaandrijving. Dat beperkt het rijplezier dan iets.

Wat Saab-technologie kan, leer je als je op volledig ijzige wegen rijdt. Accelerate, de TX bungelt even en trekt dan als een agent weg - vergezeld van het typisch rokerige Turbo-X-geluid, dat beslist niet geschikt is voor jonge mensen. Hoe hij het doet en met welk gemak is indrukwekkend. Technologie die opwindt. Een ding is duidelijk. De Turbo X is de meest actieve Saab die we de afgelopen 21 Saab-jaren hebben gehad. Dus alsjeblieft, als auto's weer van de productielijn rollen in Trollhättan, want met XWD en eLSD.

Dat brengt ons bij het volgende onderwerp.

Ferdinand Dudenhöffer en de trollen

Wie kent Ferdinand Dudenhöffer niet? De zelfverklaarde autopapster is altijd aanwezig in de media. Als er iets te zeggen valt over de Opel of een kortingsgevecht, dan staat hij voor de camera. Helaas, ook over het onderwerp van Saab. In het laatste Bloomberg-artikel geeft hij Saab een heel kleine kans.

Met zijn informatieniveau loopt Dudenhöffer drie maanden achter op de huidige ontwikkelingen, wat hem er niet van weerhoudt zijn mening te geven aan de internationale pers. Wat schokkend is, is dat dit Bloomberg-artikel vandaag in de lokale krant Trollhättans is verschenen. Maar niet alleen Saab lijdt onder de professor aan de Universiteit van Duisburg-Essen. Eind 2012 trof het Wolfsburg. Dudenhöffer babbelde op alle televisiezenders over kortingen, een van zijn favoriete onderwerpen die niet bestonden. VW ging in het tegenoffensief en liet autojournalisten ertegen schrijven, en er werden buitengewone allianties gevormd over merkgrenzen heen tegen Dudenhöffer en zijn theorie van de "kortingsoorlog".

Het aantal Dudenhöffer-fans moet beperkt zijn in de auto-industrie, maar hij bezit nog steeds de soevereiniteit over de Stammtisch van de Republiek. Nu heeft het net Saab en de investeerders geraakt. Maar we weten beter omdat investeerder NEVS inmiddels zijn plannen voor elektrische auto heeft gerelativeerd en de gebeurtenissen in Trollhättan aan kracht winnen.

Dat Bloomberg naast Dudenhöffer ook de trollen en de connectie tussen Trollhättan en Saab beschrijft, maakt het artikel de moeite van het lezen waard. "Saab Hometown bidt voor opwekking ....', zo begint de kop. Kan er nog iets mis gaan?

Nieuw automagazine

Omdat Saabblog.net een autoblog is en geen zakelijke blog, wordt het weekend gevolgd door een korte verwijzing naar een nieuw automagazine, dat binnenkort door Burda Verlag wordt verspreid. Vanaf maart zal zijn Grip, gebaseerd op hetzelfde televisieprogramma, verschijnen elke twee maanden. Rapporten over Youngtimer zijn beloofd, een autodivisie waarin we ons merk (tijdelijk) kunnen classificeren.

Morgen en zondag volgen berichten van de Saab-gemeenschap en op maandag gaat het verder met Trollhättan en dingen die op de blog zullen veranderen.

Allen Saab fans een leuk weekend!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

8 gedachten over 'SAAB-dag: Turbo X in de sneeuw en Dudenhoffers-trollen"

 • Duenhöffer geeft SAAB immers een 'kleine' kans. 2 jaar geleden gaf de SAAB helemaal geen kans ...

  Ik rijd sinds eind september 2012 in een 9-5 Aero MY 06. Ik heb dezelfde ervaringen als Tom deze winter: ondanks de slechte weersomstandigheden staat mijn 'bolide' altijd vooraan ;o) - In dit gevoel: Nice WE dem beste blog die ik ken!

 • blanco

  Hallo

  Dudenhöffer heeft geen idee over auto's. Als ik de kerel al zie, krijg ik kots.
  Gelukkig weekend allemaal voor jullie.

 • blanco

  De TX is een absolute droom. Veel plezier in de sneeuw!

 • blanco

  Moin Tom,

  Ik wens je een fijn weekend.

  Ja, de zelfgekroonde Dudenhöffer is echt een lastpost. Er is nog nooit iets zinnigs uit zijn mond gekomen. Maar net als de beroemde zak rijst zullen de Chinezen zeggen: “Wie is Dudenhöffel, zegt hij iets, of in Duitsland valt er een zak aardappelen om.”

  PS: Joe is ingelogd en loopt sinds gisteren (geweldig), ik kon niet zo lang wachten. Volgrapport volgt binnenkort.

 • blanco

  Fantastische auto, Tom!

 • blanco

  Hi Tom,

  de blog is tot nu toe echt geweldig! Naar mijn mening verreweg de meest interessante, levendige en informatieve Saab-blog. Het loont de moeite om bijna elke dag een kijkje te nemen! Hier wordt veel Saab-geest overgebracht. Er zit veel werk achter - heel erg bedankt voor deze buitengewone inzet! Dus ik kijk erg uit naar de aangekondigde veranderingen!

  • Excuseer het Engels, ik spreek geen Duits, maar ik moet het hier eens zijn met hkk9-3c. Ik kom hier elke dag omdat dit nu de meest interessante en meest actieve SAAB-blog is. Het lijkt degene te zijn die het meest besmet is met de SAAB-geest. 🙂

 • blanco

  Hi Tom,

  jij ook een leuke WE, tot maandag !!!!

Reacties zijn gesloten.