Tijdsdocument. Nieuwe Saab-fabriek in Malmö!

Het was 1989 toen de eerste Saab 900 de nieuwe fabriek in Malmö verliet. De nieuwe Saab-productiefaciliteit was de reactie van de Zweedse overheid op de scheepsbouwcrisis die de westkust van het land deed schudden. Een autofabriek van een speciale soort werd gebouwd op een voormalig scheepswerfgebied: groepswerk in plaats van lopende band, waterval, groene eilanden en zitgroepen waren overal in de fabriek te vinden.

Saab-fabriek in Malmö 1989
Saab-fabriek in Malmö 1989

Het was de tijd dat zelfs eenvoudig werk niet eentonig moest zijn, en het was de tijd van de Zweed Folkhemmet. De voertuigen van de fabriek in Malmö waren gemakkelijk te vinden voor klanten. Slechte kwaliteit en waarschijnlijk de slechtste Saabs ooit. Zelfs vele jaren later kon je zeker zijn van een bijzonder roestig exemplaar uit de 900-serie: het kwam uit Malmö!

Geen wonder dat het experiment met zelfbepaald werk in groepen mislukte. Ondanks alle subsidies verloor Saab het ongelooflijke bedrag van 18.100 dollar voor elke nieuwe auto. Dat schreef de lokale pers 18 maanden later. Omdat GM, die toen net bij Saab was gekomen, al in 1991 een einde maakte aan de geest en de locatie afrondde. Tegenwoordig herinnert niets in Malmö aan de voormalige autoproductie en in plaats van de Saab-fabriek is er een modern conferentiecentrum.

Saab was, zoals je moet zeggen tegen de redding van de eer, op dat moment niet alleen met de trend naar het groepswerk. Groene planteilanden en werkgroepen werden gevonden in de werken van vele fabrikanten. Het moet een experimenterende tijd zijn geweest. Zo snel als ze kwamen, verdwenen zitgroepen en planten weer, en collega Roboter nam het werk over.

De film is een reis naar een vervlogen tijdperk van het kleine Zweedse merk. Malmö was erg modern qua uitrusting. Computerwerkplekken waren bijna 25 jaar geleden meer uitzondering dan regel. Het is leuk om te zien dat de nieuwe Saab 900 wordt geassembleerd. De Saab-klassieker was toen al op weg om een ​​legende te worden en is dat meer dan ooit.

4 gedachten over 'Tijdsdocument. Nieuwe Saab-fabriek in Malmö!"

 • halllo!
  de auto's uit malmö waren qua kwaliteit zeker niet van de eerste kwaliteit, maar waardeloze saabs kwamen destijds uit belgië
  (mechelen) Daar had je op de een of andere manier nevel gebouwd met de priming van de lichamen, het roest sneller, hoe ze konden rijden, de rest was ook niet schoon gemonteerd.
  verschillende saab werden vanuit holland en belgië naar denemarken gebracht en verkocht, het werd echt crimineel als deze auto's er nog steeds waren
  had een gassysteem, dan was de machine op 150tkm. op.
  maar de saabs bevonden zich in goed gezelschap. De 240 Volvo's uit belgië waren nog slechter .Daarom waren er 6-8 jaar federbeindurchbrüche.gabs ook erg goedkoop. Met gas waren de motoren 150tkm voorbij.
  veel groeten uit Noord-Duitsland
  Greger

 • Dat was de eerste fatale en ondoordachte beslissing van de Zweedse regering tegen Saab. 23 jaar later kwam de tweede, maar nog erger.
  Dus je ziet het opnieuw: de politiek hoeft zich niet te mengen met het bedrijfsleven.

 • Prachtig, deze nieuwe achterassen !!!

 • De fabriek in Malmö was echt legendarisch. En als ik vandaag naar de video kijk, lijkt het me nog meer uit de tijd zoals toen.

Reacties zijn gesloten.