Vakantiereis: 4.700-kilometers met de Saab 9-3

Reader's bijdrage door Benjamin.

Voor nu, relatief precies drie jaar, nam ik een cayenne-rode Saab 9-3 I over met de eenvoudigste apparatuur (B204i) uit het modeljaar 1998 van zorgvuldig gepensioneerde hand met iets over 53.000 km. Tot op heden had ik hem beter verplaatst 50.000 km voornamelijk op de Duitse wegen.

Maar vorig jaar was de 24. Juni naar 09. Juli de kans op een meer ongewone tour. En omdat je niet elke dag zo'n reis doet, is hier een gedetailleerd rapport:

De SAAB 9-3 is klaar om aan boord te gaan in de haven van Calais
De SAAB 9-3 is klaar om aan boord te gaan in de haven van Calais

De gelegenheid kwam voort uit het feit dat mijn vriend, Josephine, in juni een stage voltooide in een ziekenhuis in de buurt van Kilmarnock (ten zuidwesten van Glasgow). Hiervoor moest ze daarheen reizen en terugkomen (met niet onaanzienlijke bagage). Bovendien is de zomer DE reistijd en wanneer Madame er al is, is het zinvol om het nuttige met het aangename te combineren.

Vlieg je erheen en breng je daar een paar dagen door? Hm. Dan heb je een plek nodig om te overnachten, zeker een huurauto in het dorp net buiten. Bovendien had ze daar echt een baan, dus alleen de weekenden zouden sowieso overblijven voor activiteiten. Tenzij je het begin of het einde van de stage kiest. - In een spontane bui heb ik ooit mijn lang gekoesterde gedachten over een roadtrip met de SAAB uitgedrukt en vanaf dat moment werd er alleen maar nagedacht over hoe het kon worden geïmplementeerd ...

Onderweg viel ze op de reling. Drie transfers (Keulen, Brussel, Londen) en 13 uur met de trein naar Glasgow (het moet 18 uur zijn); dan op een avond en de volgende dag naar Kilmarnock. Ze moest betalen (vanwege haar opgebouwde bonuspunten voor jaren), echter alleen de route van Londen naar Kilmarnock. Goedkoper was het niet bij German Wings.

Nu was het aan mij om de terugweg te regelen ... Wat kon je onderweg zien? - Tot dusverre kende ik alleen Londen (van mijn eindexamenreis op de middelbare school) en de Schotse Hooglanden (van een whisky-parcours met het gezin) over het eiland. Geen van beide hoeft tijdens deze tour noodzakelijkerwijs te worden benaderd. - De grote vragen waren eerder: Welke veerboot (en) neem je? Hoe laat van de dag? Waar ben je van plan te blijven? Hoe groot kies je de dagelijkse etappes om tijd over te houden voor sightseeing? Om het nog erger te maken, moesten we zeker op 05 juli haar familie in Thüringen bezoeken, want ronde verjaardagen kunnen niet goed worden uitgesteld ...

Nou ... hier is het resultaat:

Woensdag 20.06 juni: het begon in Berlijn. Aanvankelijk alleen over de republiek het Moezeldal in. Daar trokken ze een paar dagen naar hun onderkomen en werd de auto in Trier gekeurd. De verplichte olieverversing werd uitgevoerd en de voorremmen waren ook volledig nieuw (schijven en blokken), evenals de ontstekingsverdeler en vingers en dop. Ondanks zijn leeftijd moet de auto fit zijn en de komende kilometers probleemloos kunnen afleggen.

Zondag 24.06 juni: het grootste deel van de tour begint. Van Bernkastel-Kues via België naar Calais. Voordat het op de veerboot ging, kreeg de SAAB piratenkenmerken: ooglapjes (maskeren vanwege het asymmetrische licht). Deze heb ik op maat gemaakt met zwarte knutselfolie (volgens de handleiding) zodat we ook overdag met het verplichte dimlicht op pad konden. Toen was het toen ook Engelse bodem vanuit Dover slechts een paar eerste oefenkilometers links verkeer naar Canterbury. Het bezichtigen van de stad stond op de agenda van de middag en avond. We verbleven aan de Universiteit van Kent. Daar worden tijdens de vakanties leegstaande studentenkamers verhuurd aan gasten. De studenten, die er ook waren tijdens de vakantie, zaten die avond allemaal in een pub die de EK-wedstrijd tussen Engeland en Italië uitzond. Begeleid door een pint bier eindigde de avond met de ongelukkige Engelse voetbalnederlaag - misschien was dat beter zo, want als ze waren uitgeschakeld door Duitsland, was ik naar de

De volgende dagen denk ik dat ze bang moeten zijn voor de verf op het rood ... Het ontbijt werd de volgende ochtend geserveerd in een van de campuscafés.

Maandag, 25.06: het ging van Canterbury naar Londen of Greenwich. Daar werden de Koninklijke Sterrenwacht (met de 0-meridiaan), de Cutty Sark en een voetgangerstunnel onder de Theems (vergelijkbaar met de oude Elbtunnel in HH) geïnspecteerd. Vanwege het dichte middagverkeer, ging het deze keer ten noorden van de Theems naar Southend-on-Sea. De oude (Victoriaanse) strandpromenade is erg mooi om naar te kijken, de nieuwere entertainmentmijl kan ook worden opgeslagen.

Dinsdag 26.06 juni: Southend-on-Sea naar Bishop's Stortford. Deze keer werd een SAABiger-tussenstop gemaakt in Noord-Londen en werden twee nieuwe gebruikte koplampwissers verkregen van de Neo Bros. Eens kijken wanneer ik ze kan ruilen ...

Woensdag 27.06 juni: We verlaten de uitgestrekte buitenwijken van Londen en rijden eerst naar Cambridge. Daar wordt de mooie oude stad met de vele colleges en hun kapellen geïnspecteerd. Het bezoek aan de King's Chapel is achterwege gelaten omdat je een goede indruk kreeg van de afmetingen bij de ingang en de entreeprijs van 7,50 £ is veel hoger dan wat ik van plan ben te betalen voor een kerk (!). Dan is het weer op weg en 's avonds bereiken we Sheffield. Een behoorlijk heuvelachtige stad met meer dan genoeg steile en kapotte straten.

Donderdag 28.06 juni: We gingen eerst van Sheffield naar York. Daar werd de volgende oude stad verkend en ook hier werd afgezien van het uitgebreide bezoek aan de predikant (reden, zie Cambridge, King's Chapel). U kunt gratis naar het National Railway Museum gaan. Ook erg interessant en de geschatte twee uur waren nauwelijks genoeg. Daarna ging het naar Newcastle-upon-Tyne. Daar veroorzaakte de Duitse auto een sensatie, in ieder geval onder Duitse toeristen en een groep schoolkinderen: “Heb je dat allemaal gereden?”; “Doe je dat vaker?”. Ik doe dat niet vaker, maar twee jaar geleden reden we van Berlijn naar het SAAB-festival in Trollhättan (een bezoek aan de geboorteplaats, om zo te zeggen). Anders bood Newcastle 's middags een adembenemende storm met onweer, zware regen en overstromingen. De resulterende file op alle wegen zorgde ervoor dat het spektakel van dichtbij gevolgd kon worden ... het kostte ons iets minder dan twee uur om de zeven kilometer van de buitenwijken naar het centrum te rijden. Dit betekende dat ik maar een paar straten van deze stad kon leren kennen.

De avond in Newcastle Gray-White ontmoet Cayennerot
De avond in Newcastle Gray-White ontmoet Cayennerot

Vrijdag 29.06 juni: Vanaf Newcastle leidde de route eerst langs Hadrian's Wall en verder naar het westen en vervolgens naar het noordwesten bij Carlisle. In de ochtend stond een voormalig Romeins fort op het plan om te bezoeken. Ik had Romeinen aan de Rijn en Moezel kunnen zien, maar als je er al bent ... 😉 In de buurt van Dumfries werd het verplichte Schotse kasteel met het prachtige 'Drumlanrig Castle' bewerkt en tenslotte gingen we verder naar Kilmarnock . Daar hebben we eindelijk mijn vriend ontmoet om te reizen.

Tijdens de Duitse EK-spelen maakte ze (Josi) enkele kennissen ("The Boys", zoals de oudere mannen werden genoemd) in de plaatselijke kroeg, zodat de avondgroep nat en vrolijk werd. Ze stonden erop ons het ene drankje na het andere te kopen (reden: ze zouden iets moeten goedmaken vanwege de Italiaanse overwinning en de daaruit voortvloeiende winsten). Ze waren echter zichtbaar teleurgesteld toen ik op de vraag in welke auto ik de hele weg had gereden antwoordde: "Met een oude SAAB." Ze waren allemaal trotse bezitters van jonge voertuigen van Duitse fabrikanten. Oh nou ja…

Zaterdag 30.06 juni: Vanuit Kilmarnock gingen we eerst naar het noorden, een bezoek aan de grootste distilleerderij van de Lowlands (Auchentoshan) stond op de agenda. De aangeboden whisky mocht maar kort mijn tong nat maken zodat ik er een indruk van kon krijgen; Ik moest nog een paar kilometer rijden, want vanaf daar zou ik verder naar het oosten gaan, naar Edinburgh. Daar gingen we 's middags vanaf een P&R parkeerplaats de stad verkennen.

Zondag 01.07 juli: Het geografische hoogtepunt van de tour, Edinburgh, werd weer verlaten. Het zou over kleine wegen door de Scottish Borders moeten gaan. Eerst naar Melrose of naar Melrose Abbey. Verschillende Schotse koningen zijn daar begraven. Tegenwoordig is het een ruïne, een indrukwekkende ruïne. Helaas heeft mijn camera niet de mogelijkheid om het natuurlijke schouwspel van zon, wind, wolken en regen weer te geven. Later op de route, nog een stop in Gretna Green (een voormalig huwelijksparadijs voor Engelsen). Toen was het tijd om uit te rekken. Dus op snelwegen naar het zuiden was Blackpool de bestemming van de dag. De geplande excursie door het Lake District moest helaas worden afgelast omdat het klooster ons zo lang had vastgebonden. Dan in Blackpool weer het gebruikelijke: te voet verkennen en ik moet zeggen: het werkt. Iedereen die ik eerder over dit doel had verteld, raadde me het af ... vies, goedkoop, lelijk. De hele strandpromenade is echter gloednieuw, de gebouwen rond de noordpier zijn gerenoveerd (mooie Art Deco stijl) en deze ontwikkeling zou zich in de nabije toekomst verder naar het zuiden moeten verspreiden. De reputatie zou echter een tijdje moeten standhouden ...

SAAB 9-3 op een stop in de Scottish Borders
SAAB 9-3 op een stop in de Scottish Borders

Maandag 02.07 juli: Vanuit Blackpool gingen we naar de Albert Docks in Liverpool. 'The Beatles Story' stond op het programma. Dan direct door een toltunnel naar Chester. Daar werd een andere, uitzonderlijk mooie oude stad bezocht (de kathedraal werd om reeds genoemde redenen weer weggelaten). Na een kleine lunch gingen we terug naar de auto om kilometers te eten. We lieten de SAAB echter een kleine omweg maken van de directe route om hem een ​​paar Welshe wegen onder de wielen te geven. Daarna ging het oostwaarts over de snelwegen voorbij Manchester. De laatste volledige dag op Britse bodem eindigde op een boerderij en bed & breakfast in de baan van Leeds.

Dinsdag 03.07 juli: Eerst gaan we van de boerderij naar Hull en vandaar gaan we laat in de middag met de SAAB zeilen. Niet zoals je je in eerste instantie zou kunnen voorstellen, maar het zag er al uit als een kleine cruise. Vooral omdat de medereizigers niet in het oude en inmiddels erg smerige Zweden reisden, maar voor een groot deel bestonden uit meerdere recreatievoertuigclubs: drie Morgan (twee Plus 4, een Aero), twee Ferrari 348, twee BMW-motorclubs in totaal zo'n 15 voertuigen en een combinatie van 9-3II cabrio's met eenzits (formule) racewagens op de trailer. De door studenten bezette (midden) oude SAAB was meer een marginale groep dan degenen die zichzelf anders als exclusief wilden zien. 😉 We trokken in ieder geval de aandacht omdat we naar een voorheen lege rijstrook werden geleid, precies in het midden tussen de toch al behoorlijk gevulde rijstroken met alle exclusieve voertuigen. Vlak naast de grote groep motorfietsen, die net afgestapt waren, nu minstens halverwege en in de weg stonden ...

Wachten op het instappen in Hull
Wachten op het instappen in Hull

Woensdag 04.07 juli: Na een uitgebreid diner, een rustige (maar korte) nacht en een snel ontbijt rollen we kort na 9 uur van de veerboot, Centraal Europa en rechts verkeer zijn terug. We zijn in Zeebrugge. Een half uurtje later zijn we in Brugge zonder “Zee-”. De SAAB belandt naast zijn soortgenoten in de parkeergarage en wederom wordt een oude stad onveilig gemaakt. Ik had deze stad jaren geleden bezocht en had een heel andere herinnering aan het aantal toeristen. Lelijk. De stad zelf bevestigde echter de eerdere indrukken.

'S Middags wordt het parcours weer gemaakt, het gaat naar Aken. Daar worden we ontvangen door een schoolvriend van mijn persoon, rondgeleid, geëxecuteerd en ondergebracht.

Donderdag, 05.07.: In de late ochtend beginnen we opnieuw. Voorlaatste etappe. Het gaat naar Oost Thüringen in het huis van mijn vriendin. Daar zullen we het weekend doorbrengen en een familiefeest bijwonen. Vrijdag is de voorbereiding, de zondag van rust.

Maandag, 09.07: vanuit Thüringen zijn er slechts over 280 zeer bekende kilometers naar Berlijn.

Het was veelbewogen. Het was indrukwekkend. Het was vermoeiend - niet per se autorijden, maar eerder slapen in dertien verschillende bedden, de koffers en tassen uitpakken, opnieuw inpakken en inpakken. - Deze onderneming was echter van meet af aan minder gepland onder het recreatieve aspect van een klassieke vakantie, maar eerder bedoeld om iets van het land en de mensen op het eiland te bekijken, afgezien van de gebruikelijke doelen en, overigens, het avontuur te verbinden met de geliefde, namelijk, om ze daar in Schotland op te halen en veilig naar huis te brengen.

Onze route
Onze route

De rondleiding had, voor zover ik het ruwweg kon reconstrueren met Google maps, 4116 km (zonder ferrykilometers). Op het aanrecht van de dertien jaar oude SAAB 4700 staan ​​aan het einde van probleemloze kilometers. Dit omvat alle verkenningen, omleidingen en omleidingen.

Veel nuttige foto's met SAAB zijn niet gemaakt omdat je meer bezig was met de opvattingen van vreemden dan met de kennissen ... maar ik heb er een paar uitgekozen.

Eens kijken wat het volgende is ... 🙂

Afbeeldingen en tekst: Benjamin voor saabblog.net

11 gedachten over 'Vakantiereis: 4.700-kilometers met de Saab 9-3"

 • blanco

  Hallo Benjamin,

  mooi rapport en chique SAAB. Dit is een goed jaar, mijn dochter heeft hetzelfde - ook van de eerste gepensioneerde hand - maar dan in het groen. Hij heeft nu 1 km en is zeer gemakkelijk te onderhouden.

  Vervolg je reis ermee!

 • blanco

  Ik benijd je voor deze tour. Het was echt heel leuk. Bedankt voor het mooie rapport.

 • blanco

  Als je je eigen reisverslag met een beetje vertraging leest, is het verbazingwekkend welke details je hebt genoemd en welke je hebt weggelaten ... en foto's zonder SAAB zouden er tussenin passen. Het hele ding is erg tekstzwaar. Maar ik ben blij dat de SAAB-gemeenschap het nog steeds leuk vindt!
  Op dit moment denk ik erover na hoe ik een reis naar het festival in Trollhättan in mijn schema zou kunnen passen ... Hoppas att träffa några av er där! 😉

 • blanco

  Geweldig verhaal; Goede beslissing om de Saab te besturen 🙂

 • blanco

  Ik dacht gewoon dat de turbo's aan de achterkant een spoiler hadden. Tenminste de mijne had er geen, maar de mijne had ook minder 2-deuren. 😉

  • blanco

   De spoiler is achteraf ingebouwd. Ik heb hem 2010 van het festival in THN meegenomen.

 • blanco

  Heel leuk rapport!
  Ik rijd de 2.0i als winterauto. Inmiddels 235.000km op de teller. Niet de meest wendbare, maar wel een fijne zweefvliegtuig als hij in beweging is. Absoluut betrouwbaar, geen olieverbruik en 7,8-8,2 liter in de winter. Ik vind hem leuk….

 • blanco

  Mooie auto, leuk rapport. Omdat de volgende grote rit kan komen.

 • blanco

  Mooi rapport, bedankt. Pas op tijdens de lunchpauze.

  Groeten uit Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • blanco

  Ik doe mee: een heel succesvol rapport!
  En is dat niet dezelfde Saab die Pastewka in de gelijknamige serie rijdt? Ik denk dat zelfs de kleur identsich is :-)! Een mooie auto!

 • blanco

  mooi verslag, ... en leuk om te lezen dat de 9-3I ook jongere fans heeft. Hoe dan ook, ik denk dat de vorm een ​​van de meest tijdloze van Saab is en nog steeds goed past in het straatbeeld van vandaag. Ter nagedachtenis aan mijn 902 2,0i geloof ik ook dat je hem snel kunt verplaatsen! zorg goed voor je saab! (die van ons werd pas gegeven na meer dan 265000km)

Reacties zijn gesloten.