SAAB-weekend: SAAB-hangar en persrecensies uit Zweden

Januari is geen goede tijd voor onze autohobby. Te koud, te donker en voertuigen met seizoenskentekens mogen sowieso niet worden verplaatst. Met ons "Saab Hangar" -project lopen Achim en ik achter op schema. In tegenstelling tot een groot openbaar project in de regio Berlijn-Brandenburg, is de vertraging in ons volledig privaat gefinancierde project beperkt tot slechts twee maanden.

Saab - Hangar. Bijna klaar om te verhuizen.
Saab-hangar. Bijna klaar om in te trekken.

Nadat we de hangar hebben bevrijd van oude kantoor- en magazijninrichtingen, is de demontage voltooid en is er eindelijk ruimte voor onze Zweedse auto's. Het is het volgende weekend. Drie van onze vier 9000'ers zullen hun tijdelijke locatie verlaten en als eerste bewoners intrekken. Saab 9000 nummer 4 zal de bende van vier vanaf volgende winter voltooien en de oude Zweden zullen dan een permanent huis hebben voor het koude seizoen. Om ervoor te zorgen dat het niet al te eentonig wordt, krijgen de 9000's in maart extra gezelschap via ons nieuwe Saab-project, dat draait onder de codenaam "Silver Aero". Daarover binnenkort meer.

In Zweden was Saab aan het begin van het jaar erg aanwezig in de media. Geen wonder, want de berichten sloegen als een bom. Het onderwerp Saab is nog steeds zeer emotioneel in Zweden en de pers is even verdeeld als de gemeenschap. De opmerkingen van de belangrijkste kranten over Saab:

De vrolijke ...

Antligen! Dat schreef Svenska Dagbladet ten slotte in reactie op de persberichten van Trollhättan en China. De tijd van onzekerheid loopt ten einde, de investering in China en de intrede van een gemeentelijke aandeelhouder zijn welkom. Geen wonder, Jonas Fröberg, die zo schrijft. Fröberg, de auto van “Kampen om Saab”, is een fan van het merk.

Tegelijkertijd maakt hij zich zorgen over de locatie Trollhatten, en wij zijn van mening dat "Made in Trollhättan" geen alternatief heeft.

De bijtende ...

Het herdenkt Victor Muller, Dagens Industri schreef over de aankondigingen van Trollhättan. De aankondiging om 8.000-voertuigen te bouwen dit jaar, toen 2014 al 60.000, werd overwogen met bijtende opmerkingen. Dagens Industri is altijd een Saab-scepticus geweest, ongeacht wie de eigenaar is van het merk. Traditioneel heeft de andere fabrikant uit Göteborg historische banden, wat zich uit in de schrijfstijl.

Het feit dat Volvo toebehoort aan 50% Chinese gemeenten maakt niet uit voor DI. Bij Saab is het gezichtspunt anders, en net als bij Muller draait het allemaal om de nieuwe eigenaren.

De voorzichtige ...

De plaatselijke krant in Trollhättan heeft het moeilijk. Het is in het belang van de regio dat de schoorstenen weer roken in de Stallbacka, tegelijkertijd voel je dat de grote beslissingen van de toekomst niet in Zweden zullen worden genomen. TTELA is niet meer zo dichtbij als vroeger toen u de telefoon opnam in de Stallbacka om de redactie te bellen. Daarom geeft men de voorzichtige wat men kan herkennen in duidelijk geformuleerde subtiliteiten.

De auto's die vanaf week 34 van de productielijn kunnen komen, hebben het niet langer over Saabs, maar over voertuigen met het Saab-logo. Of u in de toekomst ‘echte’ Saabs gaat bouwen, moet nog worden bewezen. Je kunt zien dat de Chinese eigenaren nog niet in Trollhättan zijn aangekomen. Dingen kosten tijd.

De blogger ...

Vorige week schreef een lezer "... dat Tom nu het G-woord uit de la haalt". Zo is het. We zouden nu niet elke week "breaking news" moeten verwachten.

Ik voel me ook zo veel fans. Ik hoor de aankondigingen en ben gelukkig. Tegelijkertijd ben ik een scepticus. Ik geloof alleen in het verhaal wanneer de eerste Saab de productie verlaat. Het kan me niet schelen of het de week 34, 36 of 40 is. Het belangrijkste is dat het gebeurt!

Tot die tijd moeten we geduldig zijn. Hier is het weer, het G-woord. Het zal ons ook vergezellen naar 2013.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

 

 

8 gedachten over 'SAAB-weekend: SAAB-hangar en persrecensies uit Zweden"

 • “Januari is geen goede tijd voor onze autohobby. Te koud, te donker en voertuigen met seizoenskentekens mogen sowieso niet worden verplaatst. "
  Oh, het zijn gewoon de juiste auto's en met de juiste maanden op het seizoenbord, dan past het.

  Bovendien arriveerde het SAAB-verrassingspakket voor de fotowedstrijd in januari - geweldig! Dus: ik wil januari niet missen. 🙂

 • Moin moin, Tom!
  Gefeliciteerd met de SAAB-hangar! Een stijlvolle "garage" voor de SAAB's. Ik kijk uit naar de verdere uitrusting. Een "Silver Aero" voor de beste tijd ...... geweldige coup!
  Wintergroeten

 • Iets anders:
  “Shades Of Grey” is al maanden het gespreksonderwerp nummer één onder onze medewerkers op ons kantoor! Ik was er nooit echt in geïnteresseerd, maar in het weekend opende ik toevallig pagina 1 in deel II in een boekwinkel.
  En kijk, hij koopt haar op 12.06.2011 een Saab 9-3 convertible 2.0 T! Wow! Misschien had je het boek toch moeten lezen. Wist de auteur al op dat moment dat er in juni 2011 geen Saab meer wordt gebouwd?
  Grappig, over de auto's uit het boek, de meisjes hebben nog nooit in ons kantoor gesproken.

 • Saab hangar.
  Dat is cool, Tom. Is dit een echte vliegtuighangar op een voormalig vliegveld of hoe stel je je het project voor?
  Ik kijk uit naar informatie over de "Silver Aero".

 • Ja, Tom de G-woord, maar deze keer hebben we allemaal een beetje meer vertrouwen dat het zou kunnen werken

 • Hallo, eigenlijk was een echte Saab zonder de GM-genen. Tegenwoordig hangt het in de geglobaliseerde autowereld af van de reproductie van de eerdere eigenaardigheden die typisch zijn voor Saab, de vloergroepen, motoren en transmissies wisselen ook uit met andere bekende fabrikanten.
  Veel Saab-groeten Peter Kern

 • Dat is de vraag waarop geen antwoord is. Ik denk dat er in Zweden bezorgdheid heerst over het feit dat de nieuwe eigenaren de Saab-erfenis niet goed konden begrijpen. Maar we zullen zien of 2015 de opvolger is van de (hopelijk) gepresenteerde 9-3.

 • Hi Tom,

  Wat is een JUISTE SAAB?

Reacties zijn gesloten.