Achteruitkijkspiegel: Made in Trollhättan zonder alternatief

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

Deze week zag het verrassingsnieuws van de geplande bouw van een nieuwe Saab-fabriek in Qingdao, Shandong, China, via de Saab-wereld. Na maanden wachten, kwam eindelijk een goede en concrete boodschap. Saab-eigenaar NEVS was op zoek naar strategische partners, dat wisten we, maar had deze verbinding geheim gehouden voor het Europese publiek.

Ook de Zweedse NEVS-medewerkers in de Stallbacka leken verrast. Was jij het echt? We willen het geloven, omdat National Electric Vehicle Sweden AB een startup is en de structuren naar China nog moeten consolideren. De vraag die als een reflex in de Zweedse media naar voren kwam, is of het niet alleen goed nieuws is voor Saab, maar ook voor Trollhättan. Of niet…

Het feit dat gemeenten deelnemen aan een automaker is niet ongebruikelijk voor China. Een prominent voorbeeld is Volvo. De stad Daqing in Noord-China bezit 38% bij de in Göteborg gevestigde fabrikant en Jiading in de buurt van 12% van Shanghai. Dat brengt geld, stabiliteit, maar geeft ook veel kracht aan de gemeentelijke maten. De invoer van Qingdao, die Duits was van 1898 tot 1914 en bekend staat onder de naam Tsingtau, is nog maar het begin en de 220 miljoen euro voor 22% van de aandelen in NEVS zijn echt geld. Met een investering van ruim 1.2 miljard euro in de nieuwe fabriek, praten we eindelijk over de juiste bedragen. Voorbij zijn de verhalen toen Vladimir Antonov of een investeerder genaamd Youngman 30 miljoenen euro's zwaaide. Voor de auto-industrie slechts een kleine verandering.

Quindao, de thuisbasis van de nieuwe Saab-fabriek.
Toekomst: Quindao, de thuisbasis van de nieuwe Saab-fabriek.

Tegelijkertijd maakt eigenaar NEVS zichzelf afhankelijk van de politiek. We herinneren ons nog het superbureau NDRC in Peking. En dat zijn geen goede herinneringen. Als een stad als Qingdao geld investeert, wacht er op een gegeven moment iets voor terug. De bouw van een nieuw ontwikkelingscentrum zou dan in China kunnen plaatsvinden en niet in Zweden. Dat is de lelijke kant van dit verder positieve verhaal.

Omdat de eigenaren van Saab ondertussen duidelijk maakten dat het hoofdkantoor in Zweden is. De start van de productie zal in Zweden zijn en het zal niet langer duren voordat het Saab-hoofdkantoor in 2 van zijn ploegendienst zal vertrekken dat de nieuwbouw in China zal plaatsvinden. Als de Chinezen consistent zijn, zullen ze in de toekomst de Zweedse kaart blijven spelen. Ontwikkeling, testen en ontwerpen in Zweden. Zweedse ingenieurs hebben wereldwijd een goede reputatie. De toekomstige Saab-producten, die consistent moeten zijn, moeten op het eerste gezicht herkenbaar zijn als Saab. Dan maakt het niet uit waar ter wereld werken.

Verleden: Duits erfgoed in Qingdao
Verleden: Duits erfgoed in Qingdao

Daarnaast was er ook - niet echt verrassend - het vertrek van de elektrische auto-doctrine. Natuurlijk komt er e-mobiliteit van Saab, maar niet alleen. De Chinese regering heeft stilletjes haar eigen, te ambitieuze plannen gecorrigeerd. NEVS is ook in werkelijkheid aangekomen. De focus ligt op alle bekende soorten aandrijving, wat goed is. De 9-3-opvolger op het Phoenix-platform zou alle mogelijke varianten moeten kunnen tonen, zoals Saab oorspronkelijk had gepland.

Men is serieus van plan om de productie van de oude Saab 9-3 opnieuw te starten. Dat is niet gemakkelijk en brengt gevaren met zich mee. Sommige leveranciers werken om verschillende redenen niet mee, wat kan worden opgehelderd maar is tijdrovend. Volgens NEVS zit u op 99% - een reden waarom u de start van de productie op dit moment niet wilt bevestigen. Het groene licht komt slechts op 100% en dit kleine verschil toont ons het verschil met het Spyker-tijdperk. In die tijd werden contracten gesloten waarvan de inkt niet droog of in zicht was. Die tijd is voorbij.

De andere vraag is of het goed is om terug te komen naar de markt met een meer dan 10 jaar oude auto. Met alle kwaliteiten van de 9-3 die onbetwist zijn, zult u het moeilijk hebben. Tenzij u de 9-3 zo grondig vernieuwt dat deze door de pers en klanten wordt gezien als een nieuwe auto. Of je verkoopt in alle eerlijkheid een klassieke editie. Goed vakmanschap, goede kwaliteit, goede prijs. Vooral voor een nieuwkomer is dit een uitdaging waar je niks mist.

Gisteren - door een indiscretie - werden de cijfers die in Zweden gepland staan ​​openbaar. In 2014 zouden 60.000 nieuwe Saab van de lopende band moeten rollen, het jaar daarop met de 9-3 opvolger 120.000. Realistisch? Vermoedelijk zal ruim 50% van de productie naar China worden geëxporteerd. Het zal niet moeilijk zijn om Saabs daar te verkopen als je Saab presenteert als een merk uit Zweden. 30.000 of 60.000 voertuigen zijn haalbaar. Het zal moeilijker zijn in Europa en de VS. Het plan kan alleen werken als u het gevestigde Saab-verkoopnetwerk gebruikt. Saab Parts AB zou het netwerk en het potentieel hebben. Details over de distributiekanalen zijn momenteel niet bekend en de vraag blijft open.

Sinds het begin van de week ziet de toekomst van Saab er positiever uit. De komst van een gemeente duidt de welwillendheid van de politiek aan. De auto-industrie wordt door de regering in Beijing als de belangrijkste industrie beschouwd. China is op zoek naar investeringsmogelijkheden en heeft een mogelijkheid met Saab ontdekt. Het kan zijn dat nu echt de turbo ontsteekt. Alles is mogelijk met geld, en de banken van de Volksrepubliek zijn rijk aan liquide middelen. De inkt heeft de contracten net opgedroogd, maar autofabrieken duiken in een adembenemend tempo op in China. Het werk van het nieuwe merk Qoros geeft een idee van hoe dit werkt.

Als geld stroomt, moet het ook naar Zweden stromen. Als de Chinezen op een gegeven moment een rendement willen genereren en het Saab-verhaal tot een succesverhaal willen maken, moeten ze er rekening mee houden dat Saab ook in de toekomst moet worden gezien als een Zweeds merk. Saab is een Zweeds juweel. Er is geen alternatief voor "Made in Trollhättan"!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

6 gedachten over 'Achteruitkijkspiegel: Made in Trollhättan zonder alternatief"

 • Hallo SAAB 9-3,

  het hele ding is in eerste instantie alleen theoretisch mogelijk - maar de praktijk zal zeker volgen.

  Zoals door u correct vermeld, hangt alles echt af van het dierbare geld. Om deze reden zou veel geld veel gemakkelijker te bereiken zijn met cashflow uit overvolle Chinese schatkist.

  Bovendien wordt met Chinese overheidssteun toegang tot 's werelds grootste automarkt in China geopend - hier, zoals we allemaal weten, wilde GM SAAB-auto's volledig uitsluiten.

  Op het gebied van GM zou ik een grote wens hebben: NEVS zou in de toekomst geen zakelijke relaties met dit slecht beheerde grote Amerikaanse bedrijf moeten aangaan.

 • Alles klinkt heel goed, in theorie. Blijkbaar wil NEVS de ommekeer creëren, en niet alleen met e-mobiles.
  Dit zijn dus de eerste positieve berichten voor ons geliefde merk SAAB.

  En met echt geld kan je ook echt goede auto's bouwen, of je nu met overheidsbetrokkenheid bent of niet (in het Frans denk ik dat al heel lang?).

  VM misschien was een briljante man, maar ook een grote blender. Want zonder een heleboel van steenkool en een jaarproductie van bijna 20 Spyker sportwagens kan men niet serieus willen een autofabriek met 3500 werknemers mee. Wat het kwam hebben we niet naar te kijken.

 • Ulrich heeft volkomen gelijk. Dat klinkt allemaal heel goed, maar na de hele rotzooi in de laatste 1 1 / 2 jaar, ik denk dat de zaak alleen wanneer ik heb de eerste nieuwe Saab redelijk met benzinemotor en turbo de handelaren zien (Made in Trollhättan).

 • Maar we willen niet alles als bier behandelen

  Ik heb nog steeds veel scepsis, ook en vooral vanwege deelname door de staat.

 • Nu sluit Tom ook een trainingsgat met mij

 • SAAB past ook in de stad Qingdao - vanwege de Europese geschiedenis van de stad als Duitse kolonie in het keizerlijke tijdperk vóór de Eerste Wereldoorlog. In die tijd heette de plaats Tsing-tau, later Tsingtao. De Tsingtao-brouwerij, met een aanzienlijke Japanse deelname, dateert uit het Duitse tijdperk en behoort nu tot de top 1 wereldwijd en exporteert een uitstekend bier over de hele wereld door meesterbrouwers die in Duitsland zijn opgeleid. De architectonische erfenis uit het Duitse koloniale tijdperk werd lange tijd verwaarloosd, maar is de afgelopen jaren opnieuw geactiveerd en mooi voorbereid op toeristen. In de toekomst is een reis naar Qingdao de moeite waard om naar China te reizen om drie redenen: SAAB, goed bier en een interessante stad.

Reacties zijn gesloten.