Welkom bij (auto) jaar 2013

Nieuwjaar Nieuw geluk! De blogger is terug op de MacBook. Laten we beginnen met de belangrijkste vragen! Wat is de volgende stap met het cultmerk Saab? Komt er weer een lang jaar in het teken van wachten of komen onze wensen uit? Welke opwindende innovaties kunnen we verwachten in 2013? We durven buiten de kaders te denken. Dit alles en de persoonlijke wens van de blogger voor 2013 op de blog.

Is 2013 een Saab-comeback?
Is 2013 een Saab-comeback?

De nieuwkomer van het jaar

In maart is de tijd rijp! Qoros presenteert in Genève met de GQ3 het eerste serieproduct van het merk. Voormalige Saab-managers hebben een nieuw huis gevonden in de Chinees-Israëlische joint venture. De voormalige persvoorlichter Eric Geers is er ook en hij heeft ons veel Saab in de nieuwkomer beloofd. De eerste foto's bevestigen dat niet, maar de GQ3 is een verklaring op andere manieren. Omdat mede-eigenaar Geely zichzelf alleen als een investeerder ziet en het grootste Europese team aan de lange lijn laat. Er is veel Europa in Qoros. Vooroplopend is Magna, en we zullen het nieuwe merk in ons eigen artikel behandelen.

De richting is nu duidelijk. De nieuwkomers hebben als de tegenstander het merk VW gekozen. Voor ons naar Europa komt het Qoros-assortiment alleen uit met 2014. Tot dan toe komt naar de compacte sedan GQ3 nog steeds een hatchback en een SUV.

Qoros GQ3
Qoros GQ3

De laatkomer van het jaar

Mini introduceert dit jaar de derde generatie. De BMW-afstammeling heeft alles goed gedaan en viert sinds 2001 een succesverhaal. Fiat, in een andere prijsklasse, handelt met succes in het merk met de 500. Ondertussen is er een converteerbare en een lange versie. Chique en klein zijn er, maar hoeven niet altijd goedkoop te zijn.

Slechts 12 jaar nadat de Mini debuteerde, ontstond dit idee ook in Rüsselsheim. Nu lanceert GM-dochter Opel een trendy kleine auto vol hoop. Het kan in Duitsland worden gebouwd. Niet in een goedkopere buitenlandse fabriek, maar in de fabriek in Eisenach, die werd getroffen door de zwakke vraag van Corsa. Een shift is net geannuleerd, maar alles zou beter moeten worden met de start van de productie van de "Adam" half januari. Iedereen moet zelf beslissen of de kleine auto er goed uitziet en of de naamkeuze succesvol is. Er zit geen innovatie onder de motorkap, maar zelfgemaakt eten. Maar het uiterlijk is ongewoon fris en er zijn, ook ongebruikelijk voor Opel, veel opties voor maatwerk. Zal de achterblijver voor Opel een reddingslijn worden? Dat is de opwindende vraag van 2013. Tegen de volgende nieuwe release is de Adam echter een auto van eergisteren.

Opel Adam. Nachegegler van het jaar
Opel Adam. Nachegegler van het jaar

De revolutionair van het jaar

Revoluties vinden momenteel plaats in München. BMW toont indrukwekkend, wat mogelijk is, als je goede ideeën hebt, maar ook het juiste geld op de rekening. De i3 wordt dit najaar gelanceerd en BMW levert een indrukwekkend doordacht innovatief pakket. In principe, wat men in München doet, is een sterke Beierse Watschn (voor onze lezers uit het noorden: Watschn = slap) voor de concurrent. De München verpotten batterijen niet simpelweg in een conventioneel voertuig, ze ontwerpen volledig nieuw. Batterijen zijn zwaar, dus het voertuig moet zo licht mogelijk zijn. Echt duidelijk, toch? BMW vertrouwt op koolstofvezels, die afkomstig zijn van de 2009 samen met SGL Carbon-gebaseerde fabriek in Moses Lake. Koolstofvezel verbruikt veel energie in de productie, dus de kracht van de fabriek komt van een van 's werelds grootste waterkrachtcentrales.

De montage vindt plaats in Leipzig, waar de elektriciteit van windturbines en het aluminium, dat ook in de i3 wordt gebruikt, voor 80% afkomstig is van gerecycled materiaal. Het interieur wordt gedomineerd door natuurlijke vezels. Europees eucalyptus en leer behandeld met de natuurlijke tannines van de olijfboom maken de i3 tot een ecologische luxeauto. Het in München gevestigde bedrijf belooft een actieradius van 160 kilometer, van 0 tot 100 in minder dan 8 seconden, en om het af te ronden bieden ze groene stroomcontracten aan. Groene luxe heeft zijn prijs. Er zal 40.000 euro moeten worden betaald.

BMW vertrouwt dus steeds meer op duurzaamheid en de kloof tussen Bayern en de concurrentie lijkt groter te worden. Het i3-verhaal is spannend, omdat het volledig is uitgedacht en de ontwikkelaarsgroep rond Ulrich Kranz consequent de vrijheid heeft gebruikt om iets compleet nieuws te creëren. Zulke perfecte omstandigheden konden alleen bij Saab worden gedroomd.

De spannende vraag is of de klanten al zover zijn als BMW, of dat de 5 in München te vroeg zijn voor 10-jaren.

BMW i3 Revolutioaer van het jaar
BMW i3 Revolutioaer van het jaar

Hoop van het jaar

We zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd in hoe het cultmerk van Trollhättan zal doorgaan. Zien we nieuwe producten in 2013 of moeten we wachten op 2014 of 15? En zien we ooit weer auto's met turbomotoren en Saab-letters op de motorkap? Een ding is zeker: we werken aan de mogelijke 9-3 opvolger, op basis van het Phoenix-platform. Omdat de investeerders maar een klein team aan boord hebben, worden de contracten extern gegund, wat geen nadeel hoeft te zijn. Omdat veel in Zweden blijft en wordt ontwikkeld door voormalige Saab-ingenieurs. De vraag of een comeback van de vorige Saab 9-3 de wachttijd zal verkorten, blijft onopgelost.

De weddenschappen zijn onbeslist. Zelfs kringen in Trollhättan - zij volgen nauwlettend wat er ter plaatse gebeurt - zijn het daar niet mee eens. Sommigen zien de eerste aanwijzingen en de rest ziet het hele verhaal al als een mislukking. De pers in Zweden wedt consequent en verwacht een rustig 2013 voor Saab.

Saab-productie onder nieuwe leiding 2013?
Saab-productie onder nieuwe leiding 2013?

Wens van het jaar

Mijn houding ten opzichte van dingen in Zweden is de afgelopen maanden versoepeld. In plaats van tijd te verspillen met visies van investeerders uit het Verre Oosten, concentreer ik me op wat we echt hebben. Onze auto's zijn geweldig, en in plaats van voor de Mac te zitten en de Zweedse pers te lezen, vlieg ik liever in een turbo over lege landwegen van de derde orde in de Spessart thuis. Dat is leuker!

Misschien is het te veel gevraagd om dit jaar bewegende bands in Trollhättan te zien. Zelfs als de oude Saab 9-3 zou moeten beginnen met een gewijzigde voorkant en nieuwe motoren, kost dit tijd. Misschien 12 maanden, en dan zou de mogelijke opvolger zelfs maar 12 of 18 maanden weg zijn. Misschien zou dat te veel hoop zijn en uiteindelijk komt de rekening niet uit. Maar dan zou ik een Saab-wens voor 2013 hebben.

De beleggers moeten hun kleuren laten zien en duidelijke feiten presenteren in plaats van persverklaringen of droomsloten die niets meer te doen hebben. Een studie van hoe je je de toekomst kunt voorstellen zou leuk zijn. Een Saab-aanwezigheid op de IAA in Frankfurt. Misschien met een PhoeniX Reload of PhoeniX 2.0. Toon aanwezigheid voor het merk en houd de interesse van toekomstige klanten levend. Dat zou iets zijn, toch? Mijn Saab wenst 2013.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: Opel (1), BMW (1), Qoros (1), saabblog.net

 

6 gedachten over 'Welkom bij (auto) jaar 2013"

 • Kan iemand me vertellen wat je met carbon doet als je het niet meer nodig hebt?

 • Adam? Welnu, als Eva of Saab 9-1 zou hij mij ook aardig gevonden hebben.

 • de Qoros ziet eruit als een foto van een paar Europese auto's met een appel en mengt ze samen in een eenvoudige app. Creativiteit nul, onverslaanbaar in prijs, een nieuwe categorie is hier: collage.

 • Wat zou er tussen de jaren groot moeten gebeuren? Het is gewoon niet mogelijk om op NEVS te letten en er zijn naar mijn mening twee mogelijkheden:

  Of ze brengen de winkel al snel op snelheid

  Of iemand neemt de rest over voor een Zweedse kroon

  Wat Magna en Qoros interessant maakt, is de Europese auto-industrie die gretig nastreeft. Misschien zal Magna dan SAAB, laten we afwachten en zien.

 • De relatie tussen Qoros en Magna moet worden benadrukt. Omdat, zoals iedereen weet, NEVS geen auto's kan ontwerpen met 100-medewerkers. Niemand kent de plannen en misschien zal Magna ook bij NEVS de leiding nemen. Het is een goed idee om buiten de kaders te denken.

 • Qoros en Opel Adam en BMW zijn eigenlijk maar van marginaal belang: Magna was nooit echt geïnteresseerd in SAAB - dus een auto waarin MAGNA de leiding heeft, zou zeker geen optie voor mij zijn. Zeker niet zo'n Állerweltsauto als de Qoros!

  Het enige dat ik kan bedenken over Opel Adam is "Hoe wel en niet".

  Ik wil liever geen commentaar geven op BMW en Quandt!

  Van Trollhättan had ik het nieuwe embleem minstens één keer verwacht - de eerste informatie in 2013 over SAAB is echt heel mager. Hopelijk volgt er snel iets.

Reacties zijn gesloten.