Saab Talk: de Saab 9000

Reader's bijdrage door Sebastian

"In Rolf Bleeker boek" The Spirit of Saab - Meer dan een auto, "beschreef een vrolijke anekdote. Einde van 60er jaren een dame reizen helemaal van Iowa naar Chicago Motor Show, op zoek feilloos de Saab-stand op, om te zitten daar beneden, strip uit de schoenen en een weerloze mensen drie uur om het verhaal van elk Saab, vertellen welke zij heeft ooit bezat.

... nog te hebben. Saab 9000 CS bij ANA in Zweden
... nog te hebben. Saab 9000 CS bij ANA in Zweden

Toen ik dit voor het eerst las, dacht ik grijnzend van mijn vader, die ook graag in chronologische volgorde rapporteert over elke auto die hij ooit heeft gehad na het tweede bier. Toen ik het een tweede keer las, herkende ik mezelf er vreselijk in. Het vinden van de perfecte Saab was nooit gemakkelijk gezien de homeopathische doses van ons merk op de Duitse markt. En de laatste paar maanden was het echt niet eenvoudiger. Maar voor elke Saab die je koopt, is er bijna altijd een avontuurlijk, speciaal verhaal over hoe je het kunt vinden. Je zou ook kunnen zeggen dat sommige auto's hun vermogen om te lijden testen zodra je ze bezit. Een Saab controleert het vermogen om te lijden voordat het bezeten is. Maar maak je geen zorgen, ik zal je het verhaal van mijn vorige Saab-aankopen besparen.

Alleen van mijn huidige Saab moet ik het vertellen. Het is een zwarte Saab 9000 Aero van 1996. Ik heb lang naar deze auto gezocht en heb deze ontdekt door de toevallige ontdekking van een Saab-vriend. Ik heb de Aero im gekocht Saab centrum Paderborn, Ik zal nooit de dag vergeten waarop ik mijn auto opgepoetst heb in de bezorghal en voor het eerst achter het stuur sta. Senior baas Heinz-Jürgen Borghardt had ongelooflijk veel werk en passie in de Aero gestopt totdat hij eindelijk als een nieuwe auto stond. Ik ben een fervent Saab-coureur omdat dit merk een ziel heeft en ik thuis ben in hun auto's. Maar ik ben ook een enthousiaste Saab-coureur, omdat mensen zoals de Borghardts van Saab Zentrum Paderborn dit merk een ziel en een thuis geven.

Nou, ik heb het eindelijk gehad - mijn droom Saab. En dat was al het volgende probleem. Omdat hij veel te zeldzaam en kostbaar is om het te dragen in mijn 40.000 jaarlijkse kilometers uitgebreide professionele leven. Dus werd ik vriendelijk met het idee van een tweede Saab.

Hier komt het Saab-blog in het spel. Niet alleen speelt hij een belangrijke rol bij het levend houden van de ziel van het Saab-merk en het geven van zijn bestuurders een thuis. Hij hoort naast Spiegel Online, tagesschau.de en sueddeutsche.de ook voor mijn verplichte ochtendlezing. Alleen dan weet je wat er echt aan de hand is in de wereld. Echter, de Saab-blog bestrafte mijn aarzeling in de tweede Saab-zoektocht met meedogenloze strengheid. Omdat object nummer één een witte was 9000 CS uit Fürstenfeldbruck, Steeds opnieuw belde ik de advertentie en kon niet besluiten om te bellen. Toen verscheen de CS in de blog - en kort daarna in de garage van Tom. Crap!

Object nummer twee was een rode 9000 CD van Nordhorn. Nogmaals, ik kon niet beslissen tot ik op de Saab-blog las dat hij een gelukkige eigenaar had gevonden. Immers, in mijn geboorteland Hamburg, wiens karakteristieken een Saab bijzonder goed zijn. Niettemin: rotzooi!

Mijn wilsvorming werd versneld, maar alleen toen ik een Volvo S70 met LPG-systeem kreeg voor een verleidelijke lage prijs. Tijdens de kerst dacht ik: zou ik als een ultraorthodoxe Saab-chauffeur in de toekomst het dagelijks leven in een Volvo kunnen ontkennen? Uiteindelijk was het duidelijk: dat zal niet werken. Een Volvo is een zeer goede auto. Maar hij is gewoon een hele goede auto gebouwd voor andere mensen. Maar nu ik dit verleidelijke aanbod met een plausibel alternatief van Trollhättan wilde tegengaan, begon de vakantie over de feestdagen opnieuw de koortsachtige zoektocht naar een tweede Saab. De markt voor goed 9-3 / I is angstaanjagend leeg, de markt voor goed 9000 is vrijwel onbestaande. Dus heb ik mijn zoekradar uitgebreid naar Zweden. Toen trad Ironisch ANA in Trollhattan, in het midden van de hartkamer van Saab, biedt een beschutte 9000 CS 2.0t met duidelijke 120.000 kilometer op de teller. Ik schreef een e-mail en even later was het antwoord in de mailbox al:

"Hallo Sebastian! Geweldig voor haar dat je een saab-liker bent! Ja, we hebben een mooi 9000, kijk ik op het en de auto ziet er geweldig is er geen grote roest wat ik kan se, ik kan niet garanti deed de auto is roest vrij, maar het is er erg groot. De auto is in goede staat. Er zijn twee eigenaars in de auto geweest! Het is geen probleem om de auto in het buitenland te verkopen! "

Ik had de auto meteen gekocht. Het probleem was, hoe snel de jongens van ANA ook waren, ze waren in dit geval niet snel genoeg. Gedreven door de angst voor het lezen van een auto die ik op het Saab-blog had moeten kopen, was het besluit al een uur eerder genomen. Mijn tweede saab wordt nu een liefdevol gecultiveerde zilverblauwe 9000-CD uit Beieren met 118.000-kilometers op de klok. Ja, een CD. De auto waarvan ik het ontwerp altijd op de achterklep wil schrijven: "Sason is zijn leven kwijt. Envall verloor zijn bril. Dat is de reden waarom. "Maar ik hou van deze merkwaardige Saab met zijn accountant apparatuur, zijn onverwoestbaar B202 motor en het kleine label" alleen Loodvrije benzine "op het dashboard. Hij is de perfecte aanvulling op de Aero, juist omdat het zo verschillende interpretaties zijn van dezelfde basisconstructie.

Dus nu zit ik in een situatie waarin je zelden komt als je op zoek bent naar een Saab: ik heb al een goed aanbod en kan daarom het tweede goede aanbod niet accepteren.

Maar ik denk bij mezelf: Voorwaar, ik ben niet de enige die vindt het een vrij koel idee om uw eigen Saab te halen alleen met ANA in Trollhattan en dan een uitstapje maken naar het Saab Museum. Bovendien is de goed verzorgde 9000 CS met een laag aantal kilometers zeldzaam geworden en de ANA-9000 maakt persoonlijk een goede indruk op mij.

Dus ... misschien is er iemand onder u die dit hoofdstuk aan zijn persoonlijke Saab-verhaal wil toevoegen? Ik weet zeker dat iedereen die de passie voor ons specifieke kleine automerk deelt, blij zal zijn om te luisteren ... als hij gaat zitten, haalt hij zijn schoenen uit en maakt hij een verslag van drie uur. '

Veel dank aan Sebastian voor dit artikel. Misschien vinden we een "nieuwe" eigenaar voor dit mooie exemplaar via de blog ...

mark@saabblog.net

4-gedachten ook "Saab Talk: de Saab 9000"

  • Geweldig artikel! Geweldig als een mooie 9000-CD in goede handen komt. De markt is erg krap en er moeten goede exemplaren worden verkregen. Trouwens, een SAAB is geen SAAB!

  • Bijna mijn verhaal. Ook voor mij was mijn 9000 Cs, BJ. 1997, nu 20.000 kilometers te slecht. Wilde me een 900 Turbo, Bj. 1987 met 169.000 km nu het "vuile werk" moet doen.

    • De arme 900er Het spijt me. Hij is veel ouder en heeft daarom meer liefde nodig. Je hebt per se een andere auto nodig om de turbo te ontlasten.

      • Hij is net zo goed onderhouden als de ander, krijgt zijn eigen garage. Voor drie SAAB's is het pensioen helaas niet genoeg.

Reacties zijn gesloten.