Nu help ik mezelf: raamreparatie op de SAAB 9-5

De bijdrage van de lezer door Philipp Bohr

Een woord aan alle nek en het lezen van SAAB monteur eerst: de laatste na afronding van dit project heb ik weten welke werkzaamheden worden verricht door haar, en dat haar bedragen die u betaalt voor u, zijn de moeite waard - zelfs als op het eerste gezicht (op de factuur) niet altijd zo duidelijk. Maar op zijn beurt. In het begin van augustus rijd ik op de weg in de buurt van het Instituut parkeerplaats op een putdeksel (de universiteit wil de autovrije campus te bevorderen, en dus vertraagt ​​alle wegwerkzaamheden aan de grens van het aanvaardbare) - springt metallic, dat rammelt, en toen ik voor mij pagina draai, de schijf van het zijraam staat in een gekke hoek in het frame.

Het zichtbare gedeelte is intact, maar toch gaat hier iets mis. Er komt zweet aan: alleen een reparatie van de stuurbekrachtiging (zie ander blogbericht) verschuldigd. Leg nu weer geld voor een nieuw zijraam? Het neemt wraak dat ik het maximale eigen risico heb gekozen na een ongeval en de verandering van verzekering ...

Maar zoals het gezegde gaat, de ingenieur heeft niets te zweren. Nu ben ik geen ingenieur, maar een fysicus, maar als een experimenteel fysicus ben je ook een soort ingenieur. Dus rijd eerst naar rechts en trek de schijf recht in het frame. En het plan voor de avond is duidelijk: verwijder de lambrisering van de deur en ga naar de bodem van de fout.

Kortom, ik ben niet bang voor dergelijk werk. Wat me echter afschrikt, zijn de grote hoeveelheden beugels met plastic rug die de binnenbekleding vormen. Het ruikt naar krassen, breuken, lelijke verkleuring, waar teveel werd gebruikt ... maar er is geen weg omheen, mijn beslissing is zeker. Immers, ik had kort voor de aanschaf van de auto de reparatiehandleiding van Haynes in handen, gewapend met de reparatie zou eigenlijk moeten lukken.

Verwijder eerst de panelen van de deurboog. Met een schroevendraaier met een breed lemmet ... Voor de zekerheid neem ik het zakmes, dat het breedste lemmet heeft. Ik leid hem naar de bovenste achterhoek van het paneel tussen rubberen lip en plastic, klik op de clip. Al snel vind ik er een, oefen enige druk uit ... en de clip lost op. geluk. Snel ga ik verder, werk eerst langs de achterrand van de deur. Dan volg ik de deurbeugel, klem de klem vast, totdat ik het bekledingselement in mijn hand houd. Gelukkig lossen de resterende haakjes snel op, je hebt er eerst een opgelost.

De eerste stap is voltooid, de deurboog is gratis. De volgende stap is het losschroeven van de binnenvoering van de deur, deze Torx-schroeven op de deurgreep en de deurgrendel moeten worden opgelost. Gebruik eerst een dunne schroevendraaier om de kleppen over de schroefgaten los te maken. Eerst leg ik de schroevendraaier te plat. Een onaangenaam, schrapend geluid is het resultaat. Godzijdank voor het vaak lelijke geschoffeerde harde plastic: ik kon later de kras oppoetsen - zacht plastic zou minder tolerant zijn. Met de nieuwe kennis van de naderingshoek, kan ik alle drie de covers oplossen, de Torx-schroeven openen en ben ik klaar voor de volgende stap.

Dit klinkt moeilijk: maak de beugels van het deurpaneel los, trek het deurpaneel omhoog over de deurvergrendeling, maak de kabels van de tank en ontgrendelingsschakelaars van de achterklep los en laat de deurlichten uit hun gleuven. Het loslaten van de clips werkt heel goed na de oefening op de deurboog, het paneel kan eenvoudig over de deurgrendel worden getrokken en de kabels laten me eerst voldoende spelen. De pluggen kunnen ook goed worden opgelost. Helaas zegt de reparatiehandleiding niet dat het raadzaam is om de lont van de deurverlichting aan te trekken. Als je 30 minuten op de open deur werkt (zoals ik op dit moment deed), is de lamp warm en moeilijk te geloven. Met een plastic strip tussen de contacten, maar je kunt ze uit de actie zetten en vervolgens uit de uitsparing in de deur drukken.

Onder de binnenbekleding van de deur bevindt zich een isolatiefilm. Deze is vastgelijmd maar kan voorzichtig uit het deurkozijn worden verwijderd. Als u extra voorzichtig bent, kunt u ze zelfs weer vastlijmen - maar u moet eerst de luidspreker losdraaien en de aangrenzende schroef losdraaien waarmee de glasglaasjesgeleider vastzit, anders scheurt de folie op het punt. Dus de luidspreker is ook losgeschroefd en gaat over naar de feitelijke foutdiagnose.

Bestuurdersdeur SAAB 9-5 2.3t SE, zonder binnenafwerking
Bestuurdersdeur SAAB 9-5 2.3t SE, zonder binnenafwerking
Bestuurdersdeur met verwijderde isolatiefolie
Bestuurdersdeur met isolatiefolie verwijderd, Het vensterregelaarmechanisme is zichtbaar in de onderste inspectieopening, de motor van de raamregelaar bevindt zich halverwege rechts.

Mijn eerste gok was een gebroken glas. In dit opzicht is het geruststellend om te zien dat de schijf nog steeds volledig intact is. Daarom neem ik vervolgens het elektrisch raam, een schaarmechanisme met twee benen, dat de rotatiebeweging van een versnelling omzet in een op en neer gaande beweging van de schijf. Voor dit doel zijn rollen bevestigd aan één uiteinde van de poten, die in rails aan de onderrand van de schijf lopen. En het wordt snel duidelijk dat beide rollen uit hun tracks zijn gesprongen. In eerste instantie dacht ik dat een eenvoudige re-threading de oplossing zou zijn - pas op het tweede gezicht herken ik de reden waarom de rollen uit de rails sprongen: de rol in de achterste rail brak en brak weg van de dij. Overblijfselen van haar hangen in de rail, een stuk vis dat ik uit de deurpost vist.

Glijdende struiken: nieuw deel, met klem
Glijdende struiken: nieuw deel, met klem. Rechts: defect onderdeel met fragment en losse beugel. U had mogelijk rollen Teflon kunnen gebruiken, die duurzamer zijn en goed op staal glijden, zelfs zonder vet.

Zo'n diagnose is vaak vervelend, men kent die van moderne auto's maar al te vaak: een Pfennigteil veroorzaakt reparatiekosten van enkele honderden euro, omdat een schroef, klem, rol of andere afzonderlijk niet beschikbaar is. Ik overweeg twee opties: vraag mijn nieuwe kennissen van de Muckelbauer autodealer om advies of laat de rol van de fijne mechanische werkplaats van ons instituut repliceren. Gemaakt van teflon, als een superrol. Gelukkig - en voor de lol - check ik eerder op de website van Skandix, op zoek naar "windows". Het opent een sectie met de bijbehorende onderdelen, raamheffers één en de andere "glijbusjes, ramen". De afbeelding ernaast toont precies de rol die ik zocht. Eenheidsprijs: 1,73 €.

De installatie van de rol is gecompliceerd, ook omdat de reparatiehandleiding sponzig is op het cruciale punt - maar op zijn beurt. De rollen worden twee dagen later geleverd, ik heb er zes besteld: vier als reserveonderdelen voor beide voorruiten en twee om uit te proberen. Dit is ook noodzakelijk - mijn plan is om de rollen eerst in de rails te duwen en vervolgens de raamarmen aan de rollen te bevestigen. Dit bespaart me het raam op de ramen, een onderneming die me onnodig ingewikkeld lijkt, vooral als ik alleen werk.

Nogmaals, ik laat de binnenkant van de deur los, verplaats de armen van de raamheftafel naar de toegangsopening, zodat ze gemakkelijk kunnen worden vastgegrepen, duw de ruit voorzichtig zo ver naar beneden dat de rails gelijk zijn met de uiteinden van de benen. De rollen in de rails schroeven is niet zo moeilijk. Maar dan komt het kritieke punt: het verbinden van armen en rollen. In de handleiding staat dat u de rollen op de assen moet duwen "totdat ze hoorbaar vastlopen", dat wil zeggen totdat ze hoorbaar klikken. Zij ook. Ik test de schakelaar van het elektrisch raam als een test, zonder problemen schuift de schijf omhoog. Onderweg is er weer een metalen knal, een gerinkel en worden schijf en rol weer gescheiden.

Het vinden van de oplossing voor de puzzel kost me nog eens drie kwartier en nog drie mislukte pogingen, totdat ik het probleem vanaf de basis benader, en alleen de rol duw zonder een schijf op de as. Opvallend is dat na de eerste verloving de rol nog steeds erg los zit op de as, bijna vrij kantelt in alle richtingen en met weinig moeite kan worden opgelost. Aanraken met een slanke schroevendraaier leidt ook tot het besef dat de groef waarin de klem moet grijpen nog steeds zichtbaar is achter de as van de rol. Alleen sterker drukken - heel sterk drukken, moet ik zeggen - leidt tot een tweede Einrastgeräusch, de rol zit dan stevig in de beoogde positie.

Figuur: glijbus. De beugel, van waaruit de beugel hier te zien is, bevestigt de rol op de as (asuiteinde zichtbaar als een ronde cirkel op de raamhandgreep).
Figuur: glijbus. De beugel, van waaruit de beugel hier te zien is, bevestigt de rol op de as (asuiteinde zichtbaar als een ronde cirkel op de raamhandgreep).

Met dit besef is het een kwestie van nog een kwartier om de rol in te lossen, het in de rail te introduceren en het proces te herhalen met een schijf en een katrol. Controleer dan zeker of alle afdichtingslippen aan de buitenkant goed zitten, eventueel met een smalle strook metaal - of een schroevendraaier met een breed blad -. In een vernieuwde test houdt u de rollen vast, een beetje vet maakt de rails glad en na nog eens een half uur gaat de deurbekleding terug waar hij hoort.

Deze reparatie is door de handleiding geclassificeerd als medium (derde van vijf niveaus). Dit is een realistische beoordeling, alleen iemand met voldoende vaardigheden en ervaring met een of andere reparatie zou het moeten wagen. Maar als het klaar is, is het lonend. Mijn investering: 15 Euro voor de rollen, inclusief verzendkosten, en ongeveer twee en een half uur reparatietijd. En het schroeven van een SAAB, waar zelfs na 13-jaren de schroeven nog moeten worden opgelost alsof ze net zijn ingeschroefd, kan echt leuk zijn.

Overigens zouden er SAAB-workshops moeten zijn die ook stages aanbieden aan afgestudeerde natuurkundigen - mijn e-mailadres is verkrijgbaar bij het blogteam.

11-gedachten ook "Nu help ik mezelf: raamreparatie op de SAAB 9-5"

 • Hallo,

  Weet iemand of deze rollers ook werden gebruikt in de achterruitregelaars?
  Hoeveel rollen heb ik nodig als ik alles wil uitwisselen?

  Groet
  Marc

  • Er zijn twee rollen in elk venster - u hebt dus een totaal van 8 nodig. Bestel maar een paar meer - het ene of het andere is gegarandeerd kapot tijdens de installatie. Voor de krachten die je moet installeren, zijn de dingen al erg fragiel.

   • PS: En industriële vezels die je niet mag vergeten, voor de glijrails. Ik neem dat van Nigrin ... Ik zou geen olie of siliconenspray nemen, het verzamelt alleen vuil.

  • Ik gebruik multipurpose-vet van Nigrin, dus ik smeer al heel wat plastic onderdelen in het laboratorium en heb nooit problemen gehad.

   Maar bedankt voor de tip - over de compatibiliteit met kunststoffen is het natuurlijk om op te letten.

 • Als je dat denkt ...
  Weet iemand waarom de ramen in de deur, in de open toestand, zo vouwen als je de deur sluit?

  dank u

  • Wat bedoel je precies?

  • Hoi Andrew,
   Ik weet waar je het over hebt. Dat weet ik, soms ratelt het tijdens het rijden. Ik dacht dat het alleen zo zou zijn met mij ...
   Maar helaas heb geen idee waarom dat is!

  • Zonder mij wil ik nu naar de expert slingeren - er is nog steeds een geleiderail in de voordeur. De schijf loopt in deze rail en u kunt de rail aanpassen - de schroef bevindt zich boven de luidspreker. Als het ontspant, kunnen er ratelende geluiden zijn ... maar ik merkte alleen tijdens de reparatie dat er iets rammelde, afhankelijk van hoe de schroef is vastgedraaid.

 • Hallo,

  eerst dankzij PhiBo voor het antwoord en natuurlijk voor de geweldige bijdrage!
  Ik schroei ook veel, maar stop tussendoor altijd en neem foto's die ik nog nooit heb gemaakt.
  Je hebt je handen vuil en je wilt ook de reparatie aankunnen.
  Nogmaals: bedankt voor dit geweldige werk.

  Ik weet ook het gerammel in de deur, met mijn Aero is het rechts vooraan.
  Echter, slechts gedeeltelijk verlaagd venster.
  Mij ​​werd verteld dat dit te wijten was aan een wegglijdende geleiderail van het raam.
  Het onderdeel moet waarschijnlijk vaker vallen, het is dan in de deur er omheen, je kunt het gewoon terugleggen. Besparen met wat lijm is natuurlijk aan te bevelen in de koffer.
  Ik zal dat doen tijdens de montage van de nieuwe geleidingsrollen.

  Groet
  Marc

 • By the way:
  Voor het smeren van glijrails, (bijvoorbeeld een schuifdak) of alleen deze raamgeleidingen, in combinatie met plastic onderdelen, gebruik ik altijd vaseline.

  Is ook verkrijgbaar als een spray, bijvoorbeeld hier:

  http://www.ebay.de/itm/Vaseline-Vaselinespray-400-ml-VS-486-TECTANE-Gummi-VS486-Spray-7-48-Liter-/121019422015?pt=Autopflege_Wartung&hash=item1c2d51d53f

  Groet
  Marc (als het invoegen van een link niet is toegestaan, verwijder dit dan aub!)

Reacties zijn gesloten.