SAAB Tag: Mixed News uit Zweden

Slecht nieuws verspreidt zich sneller dan goed nieuws. Waarom is het? Is het de drang naar sensatie? In Zweden is er goed nieuws voor de andere autofabrikant uit Göteborg. En zelfs voor de voormalige leveranciers van Saab is niet alles verloren. En we leren opnieuw: Saab is geen Volvo. Laten we beginnen met de Gothenburgers.

Saab is geen Volvo
Saab is geen Volvo

Een beetje goed nieuws voor Volvo

Volvo is vrij open over de crisis. Vermoedelijk heeft men intern besloten om aan te vallen en het is beter om naar de pers te gaan dan te wachten tot de media het bedrijf aanvallen. Gisteren was de Volvo-verkoopleider in de trein, toegegeven dat hij grove fouten had gemaakt in China. Ja, het distributienetwerk was te snel opgezet en in tegenstelling tot de concurrentie is men er niet in geslaagd om naar de middelste steden te gaan en is het alleen vertegenwoordigd in de metropolen. Het rampzalige China-resultaat wordt dus mediaal afgevinkt.

Vandaag was Volvo-CEO Håkan Samuelsson in de media die toegaf dat Göteborg dit jaar 25.000 minder auto's heeft gebouwd dan gepland. En hij kondigde meteen aan dat als de verkoop blijft krimpen, wat hij verwacht, de vaste medewerkers volgend jaar moeten vertrekken. Dat zal waarschijnlijk veel voormalige Saab-werknemers treffen. Dat Volvo momenteel een negatieve cashflow heeft en dat er iets moet veranderen - geen twijfel mogelijk. De problemen zijn in de maak en de media zijn vol begrip.

In vergelijking met Volvo versus Saab, kan men zien hoe ongelijk de pers beide autofabrikanten behandelt. Tijdens de Saab-crisis waren er dagelijks rapporten bij Dagens Industri. De media hebben een zekere medeplichtigheid aan het einde van het cultmerk, dat op een bepaald moment ook geen mediakans had. Een deel ervan had natuurlijk ontrouwe medewerkers die onmiddellijk de telefoon oppakten toen er iets gebeurde in de stablebacka.

Als Volvo Saab was geweest, zou de volgende kop in de afgelopen week zijn geweest: "Kan Volvo de EIB-lening terugbetalen?'. Maar Volvo is Volvo en het loyaliteitsniveau is hoger dan voor sommige ex-Saab-medewerkers. De pers heeft hierover geen woord geschreven, hoewel de situatie gemakkelijk kritiek had kunnen zijn. Uit China, van de China Development Bank, kwam voor Kerstmis het goede nieuws dat een gedeeltelijke lening voor Göteborg is goedgekeurd. De rekeningen ontvangen 922 miljoen euro of 8 miljard kronen en de EIB-lening kan tijdig worden afgelost. Dat is ongeveer 10% van het verwachte bedrag dat Göteborg met de bank onderhandelt.

Tegelijkertijd geven de Chinezen blijk van de bereidheid tot verdere kredietwaardigheid en kan Volvo de herstructurering en investeringen aanpakken. De volgende kritieke jaren voor de complete oplossing van de Ford-licenties zouden worden veiliggesteld. Althans in dit opzicht goed nieuws voor de toekomst van de auto-industrie in Zweden!

Sommigen hopen op de Saab-leveranciers

De Saab-beheerders worden hard bekritiseerd door de media en leveranciers, en niet alleen daar. Men wil 129 miljoenen kronen betalen voor het vorige werk. Tegelijkertijd moeten sommige leveranciers het geld dat zij onrechtmatig zijn ontvangen als schuldeiser-favoritisme afstaan. 290 miljoen kronen zou moeten zijn, General Motors draagt ​​het grootste deel met 23,6 miljoen Amerikaanse dollars. Opel, Magna en Delphi zijn ook aan boord. Het is duidelijk dat deze dingen niet enthousiast zijn.

Opwindend de vraag of GM, Opel of Magna geld zullen overboeken of de advocaten zullen schrijven die gelijk zijn aan hun eigen juridische afdeling op. Of de claims echt worden afgeleverd, ligt bij de rechtbank die het laatste woord heeft in deze zaak.

Zweden is voor veel dingen een ongebruikelijk transparant land. Maar niet als het gaat om de insolventieprocedure rond Saab. Dan vallen plots alle hindernissen die je nooit hebt vermoed. Om de zaken glad te strijken, gaf beheerder Hans Bergqvist een paar dagen geleden een kort interview over Radio PV 4 Väst. De Saab-crediteuren kunnen een quotum verwachten, dus de aankondiging. Er staat 1.5 miljard kronen in de pot van de beheerder, wat een goede 170 miljoen is.

Natuurlijk minder de kosten die de advocaten willen goedkeuren. Het laatste woord heeft de rechtbank, die op 11. Januari beslist.

Het is onduidelijk wie de schuldeisers wanneer en wat krijgen. Omdat het proces doorgaat en een conclusie niet zichtbaar is. Met slechts € 170 miljoen in de pot van de beheerder rijst de vraag, voor hoeveel - of hoe weinig geld - de plant en Saab Powertrain zijn verkocht aan de Chinezen. Inclusief de rechten op de 9-3 en het Phoenix-platform.

Het proces is helaas niet transparant, maar het eindrapport en het antwoord op onze vragen zullen komen. Enige tijd…

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

3 gedachten over 'SAAB Tag: Mixed News uit Zweden"

 • Hoe kan dat echt alles aanpakken?

  Youngman zou aanzienlijk meer op de tafel van het huis hebben gezet voor de SAAB-fabriek en SAAB Powertrain dan NEVS naar alle waarschijnlijkheid heeft gemaakt - waarom slapen de Zweedse pers en het publiek zo slecht over SAAB dat je langzaam van streek raakt!?

  Omdat het NEVS tot nu toe niet eens is gelukt, keert de bloeddruk niet precies terug naar de normale waarden - welke games worden hier eigenlijk gespeeld ten koste van de voormalige SAAB-medewerkers en leveranciers? Is er in Zweden geen bekende persoonlijkheid die hier Tacheles spreekt?

 • blanco

  hello!
  Ik zal het stomme gevoel dat de enige helft is niet kwijtraken
  gerenommeerde persoon, in dit provinciale theater, v. muller war.der was
  Hoewel niet gehaat, maar hij had tenminste hartbloed
  het ding en heeft gevochten als een grote.
  Voor de rest wens ik een fijne vakantie.

  groet greger
  (saab-stuurprogramma sinds sept.1982)

 • blanco

  Het is echt teleurstellend dat zulke bedragen zouden moeten vloeien voor zo'n ondoorzichtig werk en de toekenning van het cultmerk.
  Hieruit kun je zien: "In hun eigen zaak is iedereen een milde rechter".
  Sorry voor Zweden en de afbeelding.

  En wat de pers betreft, dat is niets nieuws, wat vaak twee keer wordt gemeten, afhankelijk van wat meer headlines oplevert of waar de lobby groter is. Het maakt niet uit in welk land.

  Elke vakman die zijn werk niet goed doet, mag dat hier in Duitsland verwachten
  hij moet repareren zonder gebreken of in overeenstemming met de klant een kortingspercentage geven.
  Anders wordt het verbeterd of mogelijk opnieuw geproduceerd tot de kwaliteit goed is.
  Men moet zulke heren in "pakken" laten zien dat er velen zijn die met hun handen werken en het met passie doen - en dan verantwoordelijkheid nemen als er iets misgaat. U kunt hieruit zien - absoluut verlies van realiteit.
  In het geval van Saab zou dat betekenen dat je je eraan vasthoudt met je eigen middelen of doorwerkt totdat een verstandig, transparant concept - vooral financieel haalbaar - op tafel ligt.
  Maar dan zou het uurloon niet meer 15.000 zijn voor 20.000 Euro, maar een maximum van 7, 50- als voor een schoner!

  Verdrietig, verdrietig.

Reacties zijn gesloten.