Achteruitkijkspiegel: Zweden onder ijs

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

"De situatie in Zweden is somber, in Europa is het alleen maar erger in Griekenland dan in Zweden", schreef de toonaangevende zakenkrant in Zweden, Dagens Industri, een paar dagen geleden. Is het de lange, koude en donkere Zweedse winter die de geest donker maakt, of is de situatie echt zo somber?

Het is zeker, het gromt in Zweden. Een paar dagen geleden demonstreerden vrachtwagenchauffeurs in Göteborg tegen sociale uitbuiting. Het was slechts een kleine demonstratie van alleen 36-trucks, en het was heel civiel. Maar eigenlijk een evenement dat we hadden verwacht in Griekenland of Spanje, niet in het welvarende Zweden.

Waar in Europa is het probleem van de jeugdwerkloosheid het hoogst? Spanje, Griekenland? Het antwoord is verrassend, maar je raadt het bijna. Het is Zweden en het probleem is niet nieuw. Jeugdwerkloosheid bedroeg gemiddeld slechts 25% tijdens de voorgaande hoogconjunctuurjaren, en in 2012 in oktober was het 23% met een algemene werkloosheid van 7.7%.

Voor jonge Zweden tussen 18 en 24 is de kans op werkloosheid vier keer groter dan in de rest van de EU. Volgens het statistiekbureau Eurostat staat Zweden daarmee aan de top. De statistieken kloppen niet helemaal. Voor jonge Zweden die studeren worden meestal geregistreerd als werkzoekend, en de meerderheid is afhankelijk van deeltijdbanen. Het probleem is daardoor niet gerelativeerd.

Omdat de barrières voor toetreding tot de arbeidsmarkt groter zijn dan elders in Europa als gevolg van de sterke vakbonden, en het aandeel van de industrie neemt voortdurend af. In Zweden spreekt men van een dreigende 'zombie-economie', verwijzend naar de arbeidsmarkten in Engeland en de VS, waar het aandeel van de financiële sector in het bruto nationaal product al jarenlang buitensporig hoog is.

Trollhättan, onze favoriete stad in het Västragötland, is nu een soort groot openluchtlaboratorium. Daar kun je bestuderen wat er gebeurt als je het zonder industriële productie doet en vertrouw op pure service. Werkloosheid met 16% verlaagt het landelijke gemiddelde en benadert Zuid-Europese omstandigheden. Voor 2013 is geen verbetering in zicht, na een golf van werving door NEVS, hopen de lokale autoriteiten duidelijk niet langer. In plaats daarvan prijs je de kleine lichtpuntjes. Er is veel vraag naar service in Trollhättan. Verpleging en verpleging heeft groeicijfers zoals overal in "oud" Europa.

Als Trollhättan in deze generatie de werkloosheid wil verlaten zonder een spookstad te worden, dan moet er iets veranderen. Om alleen te kunnen dromen van het feit dat auto's in de Stallbacka van de lopende band afstappen, is de verdere bestemming van het andere Zweedse merk doorslaggevend.

De Gothenburgers zijn in ruwe zeeën. Zelfs China, momenteel een veilige haven voor Europese fabrikanten, is een probleem voor Volvo. De omzet neemt af naarmate de concurrent toeneemt. Volvo heeft zich volgens mijn analisten niet duidelijk gepresenteerd als een Europese premiumleverancier. In China wordt Volvo gezien als een Chinees bedrijf, wat niet goed gaat. De Chinezen houden van Europese producten, en degenen die het kunnen betalen, kiezen het origineel en kopen BMW, Mercedes of Audi. Zelfs Lexus is in opkomst en laat een groeipercentage zien dat de ogen van Volvo kan tranen.

Ook Volvo-eigenaar Geely heeft - ondanks schitterende verkoopcijfers van zijn eigen huisetiketten - dus zijn problemen. Het bedrijf heeft een hoge schuldenlast en is volgens de Chinese pers volledig overgeleverd aan de banken.

Terug naar Zweden! In de afgelopen vier maanden heeft de Volvo PKW Group werknemers van 1.000 verlaten. Uitzendkrachten en externe consultants moesten hun plaatsen verlaten, niet alleen in Scandinavië, maar ook in de fabriek in Gent. Met Kerstmis is de fabriek in Torslanda twee weken lang volledig gesloten om de dalende vraag te compenseren. Een toonaangevende Volvo-manager, die weigerde zijn naam te noemen, vertelde Dagens Industri van een productievermindering vergelijkbaar met het jaar 2008.

Een ander probleem is de conditie van het assortiment. Het belangrijkste model, de Volvo V70, is nu uitgegrijsd. De opvolger is niet binnen handbereik. De goedlopende kleine Volvo's kunnen inderdaad mooie cijfers laten zien, maar te weinig rendement. En Volvo heeft een ander probleem dat we kennen van Saab. Voor elke nieuwe Volvo gaan royalties in de zak van de voormalige eigenaar Ford, omdat alles gebaseerd is op zijn technologie. In tegenstelling tot de vergoedingen die GM heeft afgesproken met Saab, wees voorzichtig, we schrijven iets positiefs over Detroit ) Ford volgens ingewijden krachtig.

Wat doet Volvo in het licht van de crisis? De keuze is tussen opslaan, opslaan, opslaan en aanvallen. Volvo-topman Håkan Samuelsson heeft besloten om aan te vallen. De komende jaren is de fabrikant van plan 70 miljard te investeren in zijn fabrieken en productassortiment. Dus Samuelsson legt een beetje op het oorspronkelijke investeringsplan, wat in eerste instantie goed klinkt. Ongeveer de helft van de middelen zal naar Zweden stromen. De Torslanda-fabriek moet worden gemoderniseerd, lang moeten zijn. Voor bron 20 jaar vloeiden geen grote hoeveelheden meer in de hoofdplant, wat een groteske situatie opleverde.

Een paar kilometer van Torslanda staat een hypermoderne flexibele autofabriek leeg en stil. De systemen hebben duur entertainment nodig en kosten alleen. In Torslanda daarentegen is de spuiterij oud en vatbaar voor mislukking, en de hele fabriek schreeuwt om investeringen. Dit feit heeft de afgelopen maanden tot speculatie geleid met betrekking tot de vraag of Volvo de Saab-fabriek niet voor een kleine vergoeding zou overnemen. Niet veel mensen in Trollhättan zagen dit als zeer waarschijnlijk, maar zoals we weten, is dit niet gebeurd.

Naast Torslanda worden ook de Skövde-motorenfabriek en de carrosseriefabriek in Olofström bij de investering betrokken. Er komt een nieuwe generatie 4-cilindermotoren en een nieuw auto-platform. Het eerste nieuwe model is de XC2014-opvolger die wordt verwacht voor het einde van 90. Op dit moment willen Göteborg hun marktaandelen behouden, defensie is het motto. Maar totdat 2020 nog steeds het ambitieuze doelwit is van 800.000 geproduceerde eenheden in het jaar. Ambitieuze doelen en de Torslanda-fabriek, ontworpen voor 300.000-eenheden, zouden dan kunnen overschakelen van tweeploegendienst naar drievoudig gebruik.

Dus alles is niet zo slecht in Zweden en de overweging van de situatie, maar alleen een vroege winterdepressie? Het plan van Samuelsson, in principe goed, heeft een vangst. De nieuwe Volvo-baas werkt nog steeds aan het probleem dat zijn voorganger had. De ambitieuze investeringen zijn afhankelijk van het gebrek aan kredietverbintenissen van de China Development Bank. Sinds april is er alleen een "Letter of Intent", maar je bent in de buurt. De voorganger zei dit echter al in de zomer.

Waarom geven we zoveel om Volvo's geschiedenis? Volvo is belangrijk voor de Zweedse economie en voor de auto-industrie in het land. Als de Gothenburgers struikelen of vallen, zou dit fataal zijn voor alle kleine leveranciers in het land. Voor deze bedrijven is de situatie na het vertrek van Saab nu al precair, en de afnemende productie bij Volvo maakt de situatie niet beter ...

De Chinezen in Trollhättan konden eindelijk hun ambities vestigen om auto's in Zweden te bouwen tot recordhoogte. De vooraanstaande geesten, de ingenieuze Zweedse ingenieurs, zouden het land verlaten en nieuwe banen vinden in Ingolstadt, München, Stuttgart of Shanghai. Daarom moet Volvo zo goed mogelijk door de Zweedse ijstijd heen komen. We houden onze vingers gekruist!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

7-gedachten ook "Achteruitkijkspiegel: Zweden onder ijs"

 • Dus in een land waar u noch rijk noch arm bent, kunt u geen werk vinden. Ik vraag me af wie zal betalen? Ik betwijfel of Duitsland de diepe zakken of de bereidheid tot redding of een betrokken land zal hebben.

 • Goed rapport en je kunt echt je vingers gekruist houden voor VOLVO in dit spannende verhaal! De V70 is al een mooie auto, maar de vonk springt niet over. Het is gewoon zo, SAAB of VOLVO

 • Volvo mag niet struikelen en later verdwijnen!

  Als er echt geen nieuwe SAAB's zullen zijn, zou VOLVO op dit moment een mogelijk alternatief zijn.

 • Bedankt voor het geweldige rapport.
  Omdat ik elke 2-jaar professioneel een nieuwe auto nodig heb, is de beker helaas dit jaar niet geslaagd. Aan onze Saab moest een VOLVO V70 deelnemen.
  Hoewel het geen Saab is, maar veel beter dan andere merken te ontwijken.
  Ik moet het eens zijn met Frank C, de vonk springt niet over, maar al met al nog acceptabel.
  Ik moet toevoegen aan het bovenstaande rapport dat mijn Volvo-dealer mij heeft verteld
  dat maakt de V70 in 2013 een grotere facelift en dus opnieuw een beetje aantrekkelijk.
  Maar ik vond het bij Saab buitengewoon goed dat de producten niet elk jaar achter een trend aanhielden en de voertuigen hun originele ontwerpen lang konden behouden.
  Zo sluit de cirkel opnieuw bij Volvo, in de hoop dat Volvo het niet zal doen zoals onze geliefde Saab's ...

  En met kerst wens ik dat ik ooit nog een andere Saab in de fabriek kan bestellen ...

  • Ik heb geen goede hoop meer ... Maar vaak kunt u binnenkort een nieuwe SAAB kopen, wie weet wat Neo Scale of Minichamps de komende maanden op de markt zal brengen.

 • Tenminste de Zweden hebben besloten om de nieuwe SAAB Gripen voor de Zweedse luchtmacht te kopen en kopen geen Chinese vliegtuigen. Misschien is dat in 10 jaar weer anders. De prijs van de globalisering van de wereldeconomie zal altijd de kleine man / vrouw betalen. Althans nu is de hele vraag over het geld geregeld. Dit betaalmiddel zal zeker in veel Europese landen worden gebruikt. (Waar is de drukpers?). Altijd heel spannend wat 'onze' politici in Europa doen ...

 • Zweden zou er goed aan hebben gedaan om SAAB te redden, dus u zou minder problemen hebben. Misschien nu ook een krachtige eigenaar en zou alles in orde zijn.

Reacties zijn gesloten.