Achteruitkijkspiegel: Zweden onder ijs

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

"De situatie in Zweden is grimmig, in Europa is het alleen maar erger in Griekenland dan in Zweden", schreef de toonaangevende zakenkrant in Zweden, Dagens Industri, een paar dagen geleden. Is het vanwege de lange, koude en donkere Zweedse winter die de stemming verduistert, of is de situatie echt zo somber?

Het is zeker, het gromt in Zweden. Een paar dagen geleden demonstreerden vrachtwagenchauffeurs in Göteborg tegen sociale uitbuiting. Het was slechts een kleine demonstratie van alleen 36-trucks, en het was heel civiel. Maar eigenlijk een evenement dat we hadden verwacht in Griekenland of Spanje, niet in het welvarende Zweden.

Waar in Europa is het probleem van de jeugdwerkloosheid het hoogst? Spanje, Griekenland? Het antwoord is verrassend, maar je raadt het bijna. Het is Zweden en het probleem is niet nieuw. Jeugdwerkloosheid bedroeg gemiddeld slechts 25% tijdens de voorgaande hoogconjunctuurjaren, en in 2012 in oktober was het 23% met een algemene werkloosheid van 7.7%.

Jonge Zweden tussen 18 en 24 jaar hebben vier keer meer kans om werkloos te zijn dan in de rest van de EU. Volgens het statistiekbureau Eurostat staat Zweden bovenaan. De statistieken zijn niet helemaal correct. Dat komt doordat jonge Zweden die studeren meestal als werkzoekende geregistreerd staan ​​en het merendeel afhankelijk is van een deeltijdbaan. Maar dit relativeert het probleem niet.

Omdat de drempels voor toetreding tot de arbeidsmarkt door de sterke vakbonden hoger zijn dan waar dan ook in Europa en het aandeel van de maakindustrie continu daalt. In Zweden spreekt men van een dreigende “zombie-economie” en bedoelt daarmee de arbeidsmarkten in Engeland en de VS, waar het aandeel van de financiële industrie in het bruto nationaal product al jaren buitensporig hoog is.

Trollhättan, onze favoriete stad in Västragötland, is nu een soort enorm openluchtlaboratorium. Daar kunt u bestuderen wat er gebeurt als u het zonder industriële productie doet en vertrouwt op pure service. De werkloosheid is met 16% ver boven het nationale gemiddelde en nadert het Zuid-Europese niveau. Voor 2013 is er geen verbetering in zicht en de lokale autoriteiten hopen duidelijk niet langer op een wervingsgolf via NEVS. In plaats daarvan prijzen ze de kleine lichtpuntjes. Er is veel vraag naar service in Trollhättan. De zorg voor ouderen en zieken groeit zoals overal in het “oude” Europa.

Als Trollhättan in deze generatie de werkloosheid wil verlaten zonder een spookstad te worden, dan moet er iets veranderen. Om alleen te kunnen dromen van het feit dat auto's in de Stallbacka van de lopende band afstappen, is de verdere bestemming van het andere Zweedse merk doorslaggevend.

De Gothenburgers zijn in ruwe zeeën. Zelfs China, momenteel een veilige haven voor Europese fabrikanten, is een probleem voor Volvo. De omzet neemt af naarmate de concurrent toeneemt. Volvo heeft zich volgens mijn analisten niet duidelijk gepresenteerd als een Europese premiumleverancier. In China wordt Volvo gezien als een Chinees bedrijf, wat niet goed gaat. De Chinezen houden van Europese producten, en degenen die het kunnen betalen, kiezen het origineel en kopen BMW, Mercedes of Audi. Zelfs Lexus is in opkomst en laat een groeipercentage zien dat de ogen van Volvo kan tranen.

Ook Volvo-eigenaar Geely heeft zijn problemen - ondanks de schitterende verkoopcijfers van hun eigen binnenlandse labels. Het bedrijf heeft een zware schuldenlast en is volgens de Chinese pers volledig in het voordeel van de banken.

Terug naar Zweden! In de afgelopen vier maanden heeft de Volvo PKW Group werknemers van 1.000 verlaten. Uitzendkrachten en externe consultants moesten hun plaatsen verlaten, niet alleen in Scandinavië, maar ook in de fabriek in Gent. Met Kerstmis is de fabriek in Torslanda twee weken lang volledig gesloten om de dalende vraag te compenseren. Een toonaangevende Volvo-manager, die weigerde zijn naam te noemen, vertelde Dagens Industri van een productievermindering vergelijkbaar met het jaar 2008.

Een ander probleem is de toestand van het assortiment. Het belangrijkste model, de Volvo V70, is nu uitgegrijsd. De opvolger niet binnen handbereik. De goedlopende kleine Volvo's kunnen goede cijfers laten zien, maar te weinig opbrengst. En Volvo wordt geplaagd door een ander probleem dat we kennen van Saab. Voor elke nieuwe Volvo gaan de licentiekosten in de zakken van de voormalige eigenaar, Ford, omdat alles op zijn technologie is gebaseerd. In tegenstelling tot de vergoedingen die GM met Saab is overeengekomen, ( wees voorzichtig, we schrijven iets positiefs over Detroit ) Ford volgens ingewijden krachtig.

Wat doet Volvo in het licht van de crisis? De keuze is tussen opslaan, opslaan, opslaan en aanvallen. Volvo-topman Håkan Samuelsson heeft besloten om aan te vallen. De komende jaren is de fabrikant van plan 70 miljard te investeren in zijn fabrieken en productassortiment. Dus Samuelsson legt een beetje op het oorspronkelijke investeringsplan, wat in eerste instantie goed klinkt. Ongeveer de helft van de middelen zal naar Zweden stromen. De Torslanda-fabriek moet worden gemoderniseerd, lang moeten zijn. Voor bron 20 jaar vloeiden geen grote hoeveelheden meer in de hoofdplant, wat een groteske situatie opleverde.

Een paar kilometer van Torslanda staat een hypermoderne flexibele autofabriek leeg en stil. De systemen hebben duur entertainment nodig en kosten alleen. In Torslanda daarentegen is de spuiterij oud en vatbaar voor mislukking, en de hele fabriek schreeuwt om investeringen. Dit feit heeft de afgelopen maanden tot speculatie geleid met betrekking tot de vraag of Volvo de Saab-fabriek niet voor een kleine vergoeding zou overnemen. Niet veel mensen in Trollhättan zagen dit als zeer waarschijnlijk, maar zoals we weten, is dit niet gebeurd.

Naast Torslanda worden ook de Skövde-motorenfabriek en de carrosseriefabriek in Olofström bij de investering betrokken. Er komt een nieuwe generatie 4-cilindermotoren en een nieuw auto-platform. Het eerste nieuwe model is de XC2014-opvolger die wordt verwacht voor het einde van 90. Op dit moment willen Göteborg hun marktaandelen behouden, defensie is het motto. Maar totdat 2020 nog steeds het ambitieuze doelwit is van 800.000 geproduceerde eenheden in het jaar. Ambitieuze doelen en de Torslanda-fabriek, ontworpen voor 300.000-eenheden, zouden dan kunnen overschakelen van tweeploegendienst naar drievoudig gebruik.

Dus het is niet zo erg in Zweden en als je naar de situatie kijkt, is dat slechts een vroege winterdepressie? Het in principe goede plan van Samuelsson heeft een addertje onder het gras. De nieuwe Volvo-baas werkt nog steeds aan hetzelfde probleem dat zijn voorganger had. De ambitieuze investeringen zijn afhankelijk van het ontbreken van een leninggoedkeuring van de China Development Bank. Sinds april is hier alleen een “Letter of Intent” over, maar ze zijn dichtbij. Dat zei de voorganger echter in de zomer.

Waarom zijn we zo geïnteresseerd in het verhaal van Volvo? Volvo is belangrijk voor de Zweedse economie en voor de auto-industrie van het land. Als Göteborg struikelt of valt, zou dat fataal zijn voor alle kleine leveranciers in het land. Voor deze bedrijven is de situatie al precair na het vertrek van Saab, en de dalende productie bij Volvo verbetert de situatie niet ...

De Chinezen in Trollhättan konden eindelijk hun ambities vestigen om auto's in Zweden te bouwen tot recordhoogte. De vooraanstaande geesten, de ingenieuze Zweedse ingenieurs, zouden het land verlaten en nieuwe banen vinden in Ingolstadt, München, Stuttgart of Shanghai. Daarom moet Volvo zo goed mogelijk door de Zweedse ijstijd heen komen. We houden onze vingers gekruist!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

7 gedachten over 'Achteruitkijkspiegel: Zweden onder ijs"

 • blanco

  Zweden zou er goed aan hebben gedaan om SAAB te redden, dus u zou minder problemen hebben. Misschien nu ook een krachtige eigenaar en zou alles in orde zijn.

 • blanco

  De Zweedse politici hebben in ieder geval besloten de nieuwe SAAB-Gripen te kopen voor de Zweedse luchtmacht en kopen geen enkel Chinees vliegtuig. Misschien is het over 10 jaar weer anders. Uiteindelijk zal de prijs van globalisering van de wereldeconomie altijd door de kleine man / vrouw worden betaald. In ieder geval is de hele kwestie van € geld nu opgelost. Dit betaalmiddel wordt zeker door veel Europese landen gebruikt. (Waar is de drukpers eigenlijk?). Altijd heel spannend, wat "onze" politici in Europa van plan zijn ...

 • blanco

  Bedankt voor het geweldige rapport.
  Omdat ik elke 2-jaar professioneel een nieuwe auto nodig heb, is de beker helaas dit jaar niet geslaagd. Aan onze Saab moest een VOLVO V70 deelnemen.
  Hoewel het geen Saab is, maar veel beter dan andere merken te ontwijken.
  Ik moet het eens zijn met Frank C, de vonk springt niet over, maar al met al nog acceptabel.
  Ik moet toevoegen aan het bovenstaande rapport dat mijn Volvo-dealer mij heeft verteld
  dat maakt de V70 in 2013 een grotere facelift en dus opnieuw een beetje aantrekkelijk.
  Maar ik vond het bij Saab buitengewoon goed dat de producten niet elk jaar achter een trend aanhielden en de voertuigen hun originele ontwerpen lang konden behouden.
  Dus de cirkel sluit weer voor Volvo, in de hoop dat Volvo niet hetzelfde zal vergaan als onze geliefde Saab-s ...

  En voor Kerstmis zou ik willen dat ik op een gegeven moment weer een nieuwe Saab in de fabriek kan bestellen ...

  • blanco

   Ik heb geen hoge verwachtingen meer…. Maar misschien kun je binnenkort een nieuwe SAAB krijgen, wie weet wat Neo Scale of Minichamps de komende maanden op de markt zullen brengen 😉

 • blanco

  Volvo mag niet struikelen en later verdwijnen!

  Als er echt geen nieuwe SAAB's zullen zijn, zou VOLVO op dit moment een mogelijk alternatief zijn.

 • blanco

  Goed rapport en je kunt echt je vingers gekruist houden voor VOLVO in dit spannende verhaal! De V70 is al een mooie auto, maar de vonk springt niet over. Het is gewoon zo, SAAB of VOLVO

 • blanco

  Dus in een land waar u noch rijk noch arm bent, kunt u geen werk vinden. Ik vraag me af wie zal betalen? Ik betwijfel of Duitsland de diepe zakken of de bereidheid tot redding of een betrokken land zal hebben.

Reacties zijn gesloten.