SAAB-tag: de Spyker Youngman-verbinding

Voor de voormalige CEO van Saab was Victor Muller vandaag een van de succesvolle dagen. Youngman heeft de langverwachte contracten getekend en investeert 10 miljoen in de financieel zeer beperkte fabrikant van exclusieve sportwagens. Daarnaast zal nog eens 25 miljoen € worden geïnvesteerd in het nieuwe Spyker D8-project waarin Youngman 75% van de aandelen houdt.

Contract ondertekening: Victor Muller en Pang Qingnian

De nieuwe Super SUV, eigenlijk een oud en verouderd project dat lange tijd in de wacht stond, zou het iets rijkere deel van deze wereld gelukkig moeten maken. De verkoopprijs moet op één miljoen US dollar zijn, dus geen auto voor de kleinere portemonnee. Hmm. 1.000.000-dollars voor een schijnbaar omvangrijke auto van een nauwelijks bekende fabrikant? De belangrijkste markt is China, waar Europese luxe goederen booming zijn. Nog steeds ambitieus. Maar wat was nooit ambitieus en bescheiden over Victor Muller?

Muller's SUV: Spyker D8 voor 1.000.000 US Dollar

Het project Saab-Spyker-Youngman-Phoenix krijgt ook vorm. De joint venture, waarbij de Chinezen 80% van het aandelenkapitaal targeten en willen investeren, is gebaseerd op een Spyker-variant van het Saab Phoenix-platform. Zoals al aangekondigd, zou het eindproduct luxueuzer en duurder moeten zijn dan de originele Saab-variant. Waar en wanneer het gezamenlijke product van Spyker en Youngman van de productielijn moet komen, is nog steeds onzeker. Zowel China als een Europese locatie worden genoemd.

Victor Muller zelf is recent een frequent gast in Trollhättan geweest. Daar, zoals we weten, staat een autofabriek open voor werk. Ernstig te verwachten is echter pure speculatie.

Bovendien zal Spyker alle naamrechten overdragen aan een nieuw bedrijf dat eigendom is van 75% van de Chinezen en ook naamgevingslicenties verlenen voor de nieuwe projecten. Youngman gaat hierbij een strategische stap verder en breekt weg van de Lotus-afhankelijkheid. Spyker is een Chinese merknaam die Youngman altijd al heeft gewild.

Het hele pakket klinkt goed en ziet eruit als een klassieke win-winsituatie. Als er nog niet het gebrek aan zegening van het bedrijf was door de autoriteiten in Beijing. Een situatie die de meeste lezers zullen kennen.

Er was nog steeds een 3 miljard dollar-rechtszaak van Spyker tegen de Amerikaanse autogigant GM. General Motors wil de rechtszaak afwijzen en Spyker heeft nieuwe papieren ingediend om de rechtszaak te onderbouwen. Nu heeft de rechtbank in Michigan een hoorzitting voor de 19. Februari 2013 ingesteld.

Binnen een paar jaar zouden twee verschillende investeerders producten kunnen produceren op basis van dezelfde technologie. Het ene product kan verschijnen onder het merk "Saab", het andere onder het label "Spyker". Muller en zijn bezigheden en dromen zullen ons nog lang bijblijven. Dat is zeker. Maar zijn we echt nog geïnteresseerd in Muller?

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: Spyker

 

5 gedachten over 'SAAB-tag: de Spyker Youngman-verbinding"

 • blanco

  Hallo,

  Dus de vraag was of we geïnteresseerd zijn in VM. Een duidelijk ja, maar hallo! En hoe!

  Net zoals ik geïnteresseerd ben in de ontwerpers, zijn de managers en fans die in de Saab Spirit geloofden ook interessant. De recente tijden zijn natuurlijk niet historisch en hebben daarom meer stappen, maar ik vind dat super interessant.

  Evenzo vindt u het werk van de beheerders, de platforms, enz. Misschien niet de moeite waard om te rapporteren - wat ik zeker niet deel.

  Dus ga zo door en rapporteer

 • blanco

  Bij VM had ik altijd het gevoel dat “achter het gordijn dingen gebeuren”. Toch vond ik zijn poging om Saab opnieuw te starten leuk. En ik hou van de Spyker SUV. Het is anders dan wat op straat te zien is en zal in Spyker-stijl zijn. Het is in orde.

 • blanco

  Als ondernemer vind ik Victor Muller een fascinerende persoonlijkheid, zelfs als hij faalde met het plan om SAAB GM te kopen en vervolgens te betalen met aandelen in het bedrijf dat hij kocht. Niet echt verrassend, ook omdat de GM-invloed in het nieuwe bedrijf te groot was en Spyker / SWAN financieel te zwak om volledig los te komen van de GM-grip. Desalniettemin vind ik het fascinerend hoe hij niet onder de indruk is van dergelijke tegenslagen en nu Spyker aan het herbouwen is - hopelijk met een beter resultaat.

  Trouwens, ik hou ook niet van de D8 SUV ... maar ik had echt graag de C-XII willen zien, of de C-VII Aileron. Dat waren veel mooiere ontwerpen ...

 • blanco

  …niet echt; Pseudo-luxe modellen voor ...
  en mooi is iets anders.
  Deze SUV-front Porsche, achter Lotus en in
  het midden overstuur.
  het moest zo zijn.
  Saabige groeten uit Thüringen

  • blanco

   …… en ergens met de ontbrekende BMW units… ..

Reacties zijn gesloten.