Twee designstukken

Reader's bijdrage door Gerd

Toen ik mijn boot eind oktober aan wal bracht, overwon de drang om een ​​vergelijking te maken mij. Zo is de foto met de 9000 voor de 414 gemaakt. Beide ontwerpen dateren uit dezelfde tijd en zijn voorbeelden van het iets andere Scandinavische ontwerp.

Saab 9000 en 414

Dit type boot is ontworpen door de twee Deense Olympische zeilers Jan Kjaerulff en Paul Elvström en gebouwd door de Bianca-scheepswerf op het Deense eiland Langeland. Net als SAAB was er het kleinere oorspronkelijke type, de 1977 bracht Aphrodite 101 uit en vervolgens de verbeterde Bianca 414. Met het prototype won Paul Elvström 1979 de belangrijkste Deense regatta Sjaelland-Rund. In de 414 werden de basisafmetingen van de 101 met ongeveer 25% verhoogd, waardoor het zeiloppervlak ongeveer werd verdubbeld en het gewicht bijna verdrievoudigde. De 414 is 12,62m lang, 2,90m breed, heeft een diepgang van 2,38m en een zeildichtheid van ongeveer 8,6 ton. De kiel herbergt 4 ton ballast lood. De laatste 414 1983 werd gebouwd, de 101 kan vandaag nog steeds bestellen.

Met deze constructie, de twee een heel andere weg dan elk ander jacht ontwerpers gingen door het bouwen van niet-brede bellied boot met volle tuigage, maar - zoals u kunt zien op de afmetingen - een slanke diepe romp met haar 7 / 8-rigging de wind uitstekend gaat door de as.

De 414 in gebruik

Tot op heden zijn de rompen van deze twee boten uitzonderlijk, mooi om te zien en nog steeds aanzienlijk sneller dan het gemiddelde. Omdat de boten werden ontworpen door twee potheaders, is alles doordacht tot in het kleinste detail en net als de SAAB-cockpit staat elke lier op de juiste plaats in de cockpit van de 414. Je stuurt deze boot niet met een stuur (zoals gebruikelijk bij deze maat), maar met een helmstok. Het roer is zeer gebalanceerd en licht in de hand bij elk weer en geeft het nodige gevoel voor de boot. Precies deze filosofie zit ook in de 9000, stoel en stuur geven een zeer accuraat beeld van het "grondcontact".

Natuurlijk zijn deze slanke boten niet ruimtebesparend, maar net als met een 900 / 9000 rijden, is varen met een 101 / 414 echt leuk en verslavend.
Als men tegenwoordig een 101 of 414 in een jachthaven tussen de opgeblazen boten moderne tijden, ze bijna sierlijk en delicaat. Dit is te vergelijken als naast een Q900 is een 7 - net als op de weg helemaal verkeerd in de zeilsport is gekomen. Het afmeren in een haven met deze "vetboxen" is redelijk vergelijkbaar met een SUV in de parkeergarage. De slanke 101 / 414 passen er bijna overal tegenaan.

Deze vergelijking moest eenvoudig zijn, omdat er in beide typen veel overeenkomsten zijn: SAAB en BIANCA. Zowel de auto als deze boot waren hun tijd ver vooruit in de vroege dagen van de 1980 en kunnen nog steeds op veel gebieden concurreren tot op de dag van vandaag.

10 gedachten over 'Twee designstukken"

 • In feite; Ik gebruik een Mac.

 • Helaas heb ik ook de fout op Mac in Safari. Dit gebeurt elke keer dat de naam van de afbeelding umlauts bevat, in dit geval Designererstück-1 en… -2.jpg

  Misschien heeft onze geweldige blogger medelijden met dit kleine ding en behaagt ons naast de geweldige bijdragen ook met compatibele foto's.

  Bedankt, ook voor de interessante bijdragen tot nu toe.

 • Jammer….
  Leuke boot ... maar de bootplaatsen op de Zugersee (CH) zijn beperkt en verdomd duur ...
  Als kleine vergoeding kan ik in ieder geval op reis met mijn Aero 95. Het is belangrijk .. Altijd een handasfalt onder de banden 🙂

 • Dit kan zijn omdat u een Mac gebruikt.
  Ik heb vaak hetzelfde gevoel.
  Zeker met de foto's van de "zomercompetitie" is dit niet zo prettig.

 • Geweldig artikel; Gefeliciteerd.
  Helaas zie ik geen foto's, het is omdat ik in het buitenland ben

 • Bedankt, ik heb geen idee van zeilen, maar het verslag is gewoon prachtig.
  Groeten uit Bad Salzdetfurth

 • Bravo! BEDANKT voor het geweldige emotionele rapport! Ook voor mij als "niet-zeiler"… ..
  Groet

 • Toen ik mijn 9000er (zelfde uiterlijk als de 414) 8 jaar geleden privé verkocht, had ik maar één advertentie in ons “Käseblatt” nodig - de auto zag er net zo goed en tijdloos uit en was ook technisch perfect. Zelfs toen leverde het goede verkoopopbrengsten op.

  Ik heb hem eigenlijk alleen verkocht omdat het enige nadeel was dat hij geen airconditioning had. Ik geniet ook van het rijden met mijn huidige 9-5 Combi (inclusief automatische airconditioning natuurlijk) - hij is zelfs beter voor zeer lange afstanden dan het juweel ervoor.

 • Een zeer mooie post over het SAAB-ontwerp en leuk om te lezen over de economische dingen van de laatste dagen. Dank je wel!

 • Hallo Gerd,

  een geweldig rapport dat vanuit het hart een matroos zoals ik spreekt! Bedankt voor dat. Een grote vergelijking, ik soortgelijke gedachten had ook en altijd tijdens het zeilen mijn vroegere H-Boots door Elvstrom, of als ik beoordelen Case boten van deze design team, zelfs met Granda 27 die gewoon anders was haar tijd als de mainstream en veel dingen hoe snelheid en comfort hebben gecombineerd. Familie-eigendom, is er ook een Comfortina 38 en hier heb ik dezelfde gedachten als u wat perfectie, performance, design en nog veel meer. As. Bedankt voor het rapport en de geweldige foto's die de Scandinavische ideeën goed beschrijven.

Reacties zijn gesloten.