SAAB Talk: Saab 007

Een Zweed in dienst van haar Britse majesteit? Vorige week kwamen er tientallen e-mails van lezers op het Saab 007-blog. Wat was er gebeurd? de Focus had gerapporteerd over de weinig bekende Saab project, en opnieuw de vraag of er was echt de auto als hij fit om te rijden of was en als de Saab heeft overleefd door de jaren heen kwam.

Saab 007, in de dienende staat van Hare Majesteit.

Op een gegeven moment stopte ik met het beantwoorden van elke e-mail. Desalniettemin wil ik u bedanken voor de vele, vele tips die een duidelijke indicatie zijn van de fascinatie die het merk Saab uitstraalt. In plaats daarvan schrijf ik een kort artikel over de Saab 007 dat voor iedereen leesbaar is.

Ja, de auto staat er en ik heb hem live gezien. Ik was op dat moment echter niet echt geïnteresseerd in het James Bond-verhaal. In 1981 bouwde Saab een 900 Turbo volgens de “James Bond-specificatie”, zo onder de indruk waren de mensen in Trollhättan van het verhaal. De Saab 900 Turbo, 007 genaamd, verbeterde in prestaties en uitgerust met vele extra's zoals kogelvrije banden, nachtkijker, head-up display en bepantsering, werd in de daaropvolgende tijd veel verplaatst.

Een agent-voertuig dat hulp nodig heeft. Saab 900 007

De Saab is nooit beroemd geworden en is nog steeds, of misschien juist daarom, de echte James Bond-auto. Als je de geheim agent naar zijn voertuigen zou vragen, zou de volgende beoordeling tot stand komen: Aston Martin of Lotus zijn te opvallend, slecht voor de zaken. De Fords te saai en de BMW's gewoon een kwaadaardige uitvinding van de andere kant. De echte geheim agent in dienst van de kroon rijdt in Saab omdat hij snel, veilig en understatement is en daarom "erg Brits".

Er zijn nu meer dan 60.000-mijlen op de teller en de toestand van James Bond Saab is nogal zielig. Roest en een slechte algemene conditie maken de Zweed niet tot een tentoonstelling in dienst van hun Britse Majesteit. Tijdens ons laatste bezoek was hij in het tijdschrift van het Saab-museum in Trollhättan, een gedeelte waar het niet is toegestaan ​​om foto's te maken voor het publiek.

blanco
Uitrustingslijst van de Saab 007

Mark en ik houden ons uiteraard aan deze afspraken. Maar de voormalige beheerders, die het museum korte tijd onder hun beheer hadden, maakten foto's van de 007 Saab, die we hier mogen publiceren. De toestand van de James Bond Saab drukt duidelijk de problemen uit die het Bilmuseum teisteren. Ondanks al het vrijwilligerswerk is er een gebrek aan geld om de bestaande schatten te herstellen. Het toverwoord is geld, daar ontbreekt het nog aan.

Het feit dat een Saab-juweeltje zoals de Saab 007 terugkomt voor het publiek, zou in ieders belang moeten zijn. We zullen daarom de Saab-gemeenschap opnieuw smeken om donaties voor het Bilmuseum volgend voorjaar, zodat auto's zoals de James Bond Saab binnenkort in het museum kunnen schitteren zodat iedereen het kan zien!

Het geheim moet nog worden onthuld waarom de Saab 900 Turbo nooit in de film is gezien. Het antwoord is speculatief, want je zou James Bond goed kunnen voorstellen als hij - begeleid door het typische turbogeluid - op jacht is naar de slechteriken. Waarschijnlijk staat de Saab te dicht bij de realiteit. Geheimagenten geven de voorkeur aan onopvallende auto's die krachtig moeten zijn. Saab heeft dergelijke auto's gebouwd. Relatief compact, niet bijzonder opvallend, met een tijdloos design, maar altijd high-performance auto's voor de heer. Wat is er geschikter voor de geheime dienst dan een Saab Turbo van Trollhättan?

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

16 gedachten over 'SAAB Talk: Saab 007"

 • blanco

  Hi,
  Als kind las ik de roman waarin Bond via Schotland op de auto jaagde. Duidelijk historisch cultureel erfgoed en dus de promotie waardig.

 • blanco

  Uit goed geïnformeerde bronnen heb ik gehoord dat de Phoenix Concept ook deel uitmaakt van de collectie van het museum. Het kan echter niet worden uitgegeven vanwege schade. Als dat waar is, moet natuurlijk dit prachtige unieke item met de hoogste prioriteit worden hersteld. Als er nog geld in de kassa zit, kunt u zich ook aan de 007 wijden.

 • blanco

  wat anders zou me interesseren: waar bevond de auto zich van zijn Km of wie was de gelukkige die deze auto had en mocht rijden? De Britse geheime dienst zeker niet.

  • blanco

   ... misschien hebben Saab-medewerkers het undercover naar je Bond-meiden gebracht. Ze werden weggeblazen door 007 en James moest gewoon de laadruimte vergroten ...

   Heel leuk artikel, dat maakt de blog zo de moeite van het lezen waard.

   In de tussentijd zal ik persoonlijk volgend jaar via 300 EUR van het Saab Treffen in het Beierse Woud naar het Saab-museum brengen.

   Wat zou Saab zijn geworden als deze auto een filmster was ...

   Met vriendelijke groet!

   Matthias

   • blanco

    Jammer voor het mooie geld, als het eigenlijk zou moeten worden gebruikt voor dergelijke Spielkram.

    De laatste paragraaf is hopelijk niet serieus bedoeld?

    • blanco

     Slechte stemming vandaag, beste Joachim? Hopelijk niet, want ook de Spielkram is onderdeel van SAAB! 😉

   • blanco

    Matthias: Geweldig! Elke euro is nodig!

   • blanco

    De vraag is veeleer: wat zou er van James Bond zijn geworden, de agent zou deze auto moeten besturen.

 • blanco

  Als geld in beslag wordt genomen voor zo'n Spielkram, doneer ik zeker geen cent voor het museum!

  Zijn er geen zinvollere projecten die kunnen worden ondersteund?

  • blanco

   waarom zou je dingen willen spelen? dat is ook de geschiedenis van Saab en behoort natuurlijk toe aan het museum en resauriert. En waar is de geschiedenis van Saab beter af dan in het Saabmuseum. Lieber Joachim Wat is er nog meer waard om te worden hersteld en getoond in nieuwe pracht aan het publiek van het Saab-museum.

   • blanco

    Een bedrijfsauto van 007, die de film nog niet heeft gehaald, is voor mij geen reden om hem nieuw leven in te blazen!

    Bovendien vind ik de James Bond-verhalen hoe dan ook voor totale onzin!

    • blanco

     Je laatste argument is geen, je eerste, maar heel goed 🙂

  • blanco

   Volledige overeenkomst. Een droom van Saab om een ​​900 voor Bond-films te bouwen en dan te hopen dat het productiebedrijf in actie komt! Hoe naïef ben je nog? De auto heeft geen Bond-geschiedenis, dus het is niets meer dan het resultaat van verschillende knutseluren bij Saab.
   Als het geld krap is, moet je het reserveren voor echt belangrijke dingen.

   Afgezien daarvan: de overtuiging van de auteur dat een Saab de perfecte Bond-auto zou zijn geweest in tegenstelling tot Aston en Lotus is erg grappig! Zelfs bij BMW schudden de filmliefhebbers en bewaarders van de Graal hun hoofd, met een Saab zouden ze de bioscoop uit zijn gelopen - daar ben ik zeker van.

 • blanco

  Een coole SAAB die moet worden hersteld! Het is gek wat er in de museumfundus zit.

 • blanco

  Waanzin! Een head-updisplay in het jaar 1985. Hier kunt u opnieuw zien hoe geavanceerd SAAB al was.

Reacties zijn gesloten.