SAAB Talk: Lotus Youngman, Saab 9000, een hond genaamd Saab

De Saab 9000 op weg om een ​​klassieker te worden? Het lijkt zo, en er zijn momenteel enkele verleidelijke deals voor lage kilometers. Voordat we het hebben over de grote Saab van de jaren 80 en 90, laten we eens kijken naar China en vervolgens naar een hond genaamd "Saab". We beginnen in China. De voormalige Saab-investeerder en toekomstige Spyker-partner Lotus Youngman haalde daar de afgelopen dagen de krantenkoppen.

Saab 9000 CS

Lotus Youngman

Youngman, voormalig Saab-vooruitzicht, heeft geruchten in China. Het gaat om een ​​tijdelijke stop in de productie van de Lotus L3, een vrij gemiddelde kleine auto en de mogelijke redenen daarvoor. Om de geruchten en slechte pers tegen te gaan, nodigde Youngman-CEO Pang Qingnian mediavertegenwoordigers uit om een ​​kijkje te nemen.

Om indruk te maken op de pers stonden tientallen nieuwe hybride trolleybussen geparkeerd voor het hoofdkantoor, klaar voor export naar Kazachstan. Youngman heeft de busproductie in de laatste 24-maanden uitgebreid van vier naar nu 18-productielijnen, terwijl 1.500-bussen alleen al in september voor export worden verkocht. Twee jaar geleden waren er nog een paar dozijn. Het busbedrijf is in bedrijf.

De productiestop van Lotus wordt uitgelegd bij de omschakeling naar een nieuwe generatie van de Lotus L3 en zal even duren. Maar Pang Qingnian lijkt niet blij met Lotus en de samenwerking. Want er is nog steeds een gebrek aan SUV's in het aanbod, en de ambitieuze CEO is niet tevreden met de gemiddelde sedans.

Hij sprak met Spyker en Saab tegen de pers. Spyker is zijn toekomstige label, dat hij verder wil ontwikkelen. Lotus is niet van hem, hij is afhankelijk. Dochter Pang Caiping reist door Nederland om de deal af te ronden. In de eerste stap is er deelname aan 30%, meer is mogelijk.

Hij ziet er twee projecten voor de toekomst. Spyker als een luxe merk met de nieuwe SUV en Spyker-Phoenix. Op het nieuwe Saab-platform moeten auto's met Saab-technologie in het hogere marktsegment worden gemaakt. Een ambitieuze ondernemer die wil gaan. Vloeibare fondsen die zijn bedrijf genereert in de mijnindustrie zijn beschikbaar. Spyker-Phoenix-Saab zal verder leven en er zullen producten zijn met Saab-genen in de verre toekomst. Gemaakt in Nederland of China.

Saab 9000-kansen

Het vinden van een Saab 9000 in goede staat, uit de eerste hand en minder dan 100.000 kilometer is niet eenvoudig. We hebben het gedaan en we zijn er blij mee. Er waren enkele verzoeken om het door te geven ... we weigerden 🙂 Maar iedereen die op zoek is naar de toekomstige klassieker heeft altijd een kans. Er zijn momenteel zo'n 9000ers met heel weinig kilometers op internet, en een daarvan is een echte zeldzaamheid.

Saabblog.net-supporter Kunert Automobile AG in Bonn heeft uit de eerste hand een zeer schone 9000 CS en is slechts 69.000 kilometer te koop. Het is uit 1997, een aanbevolen bouwjaar en is compleet behalve de airconditioning, maar je zou het achteraf moeten kunnen inbouwen. Een 9000 CC met slechts 63.000 kilometer staat in Chemnitz, maar de absolute zeldzaamheid in Zweden. Een Saab 9000 Turbo uit 1985, het eerste productiejaar, met een ongelooflijke 33.500 kilometer. De prijs is gewaagd, maar waarschijnlijk wordt een vergelijkbaar voertuig ook alleen in Zweden gevonden. In het Saab-museum in Trollhättan! In tegenstelling tot de 9000 uit Bonn, die geschikt is voor dagelijks gebruik en probleemloos, een koffer voor de echte verzamelaar!

Met slechts 37.000 kilometer staat er een 9000 CS in Zwitserland. Hoog geprijsd - zeker - maar een vergelijkbare auto werd een paar maanden geleden in de Alpen aangeboden en verkocht voor een vergelijkbare prijs. Met deze kilometerstand is de Saab een nieuwe auto en dus echt goedkoop. De 9000 ... langzaam en stiekem op weg om een ​​klassieker te worden? Waarom zeker!

Een hond genaamd Saab

Saab is weliswaar een ongebruikelijke naam voor een hond! Maar Saab is alleen gelaten door zijn familie, en misschien kunnen we de kleine man op die manier helpen. De kleine Corgie-bastaard zit bij een dierenhulporganisatie in Spanje en wacht op een liefhebbend gezin dat hem een ​​nieuw thuis zal geven.

Aan de kant van de dierenredder staat "Wie kijkt er naar uit om zijn bank en zijn tijd met Saab in de toekomst te delen?“Een oproep aan de gemeenschap!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

6 gedachten over 'SAAB Talk: Lotus Youngman, Saab 9000, een hond genaamd Saab"

  • Een hond is een familielid dat niet achtergelaten mag worden. De beste vriend, om zo te zeggen

  • Ik ben het ermee eens. Ik dacht ook aan parallellen in het trieste verhaal (bijv. GB vervangen door de VS of katten met elektromotoren).

  • Het bouwjaar van de 9000 Turbo is moeilijk te geloven als je naar het interieur kijkt. Afgezien van het ontbreken van een airbag, ziet het interieur er nog vers uit de fabriek uit - echt een kans.

    Het verhaal van de hond heeft verbazingwekkende parallellen met het SAAB-verhaal, is iemand het met me eens? Werd gewoon achtergelaten door zijn familie ... alleen SAAB had geen beschermingsorganisatie - of zo ja, een wiens beslissingen niet altijd begrijpelijk waren.

  • Het rood van de Zweedse advertentie ziet er echt geweldig uit. Zelfs met de originele driedelige achterspoiler chic.

  • De Zweedse 9000er is ongelooflijk, maar zit niet in mijn budget ;-), misschien na Bonn?

Reacties zijn gesloten.