SAAB-nieuws: 1.000.000-dollars voor Saab

Zweden heeft een schandaal meer! Het Saab-verhaal, eigenlijk een drama in veel acts, had beter gekund als de politiek het had gewild. Dat was niet het geval. Integendeel! Terwijl Muller vocht voor de redding van Saab, probeerde de beheerder Guy Lofalk met steun van Stockholm het autobedrijf aan Geely te verkopen.

1.000.000-dollars voor Saab


Voor de belachelijke prijs van 1.000.000 US dollars, wat geen echte prijs is, maar meer een geschenk voor de Chinezen. De Zweedse televisie heeft een trailer geplaatst voor de Saab-film, die werd gefilmd om de daling online te documenteren. In de eerste reeksen hoor je een boze Victor Muller en Guy Lofalk proberen hem te sussen.

Achter de rug van het management van Saab Automobile AB, die onder de wet en de wet valt tijdens de reconstructie in functie, had Lofalk contacten gelegd met China. Geely's CEO Li Shufu reisde naar 7. Oktober naar Stockholm, waar een geheime vergadering plaatsvond op het Ministerie van Financiën. Aanwezig waren Lofalk, Li Shufu en vice-minister van Financiën Anders Borg, Hans Lindblad. De bijeenkomst werd bevestigd door staatssecretaris Hakan Ekengren.

Hiermee - en met steun van politici - heeft Lofalk haar rol overtroffen. Omdat hij als bestuurder adviseur was van de directie en daartoe niet bevoegd was. Nadat hij zich realiseerde dat Lofalk een kille onteigening nastreefde, had Muller uit voorzorg veel gesprekken opgenomen en enkele daarvan op televisie beschikbaar gesteld.

De plannen van Lofalk, Li Shufu en Anders Borg werden alleen gestopt door de nationale schuldadministratie. Bo Lundgren zag de procedure als immoreel en trok de noodrem aan.

Zoals ik al zei, Zweden heeft één schandaal rijker. 1.000.000 dollar is geen koopprijs, maar een echt schandaal! Met Lofalk en de regering in Stockholm - die in ieder geval tot op zekere hoogte de aanpak welwillend steunden - als tegenstanders, hadden Muller en Saab geen kans en werd de tijd van de wederopbouw nutteloos verspild. Dat de vice-minister van Financiën Li Shufu ontvangt, toont aan hoe diep politici tot in de hoogste kringen bij dit proces betrokken zijn. Zal de openbaarmaking politieke gevolgen hebben? We zullen wel zien…

Geely-vertegenwoordigers hadden de fabriek in Trollhättan bezocht en niemand wist echt waarom. Nu zijn we rijker door deze kennis. SVT heeft de trailer voor de show online gezet. Eens kijken of het ophalen buiten Zweden overdag wordt gestopt. Het zou niet de eerste keer zijn ...

De complete film "Spelet of the Saab faillissement" - de game achter het Saab-faillissement - wordt vandaag om 20.00 uur vertoond op SVT1.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: svt

18 gedachten over 'SAAB-nieuws: 1.000.000-dollars voor Saab"

 • Voor $ 1 miljard, oftewel 1 miljard euro, zou dat oké zijn geweest. Maar zo ... ... voor 1 miljoen, belachelijk ...

 • Het voorbeeld? Dus ik heb net het volledige rapport gezien. Men begrijpt weinig, maar het is het waard alleen vanwege de foto's

 • Is nu, op 1 november, al niet meer zichtbaar !!!!
  De politiek is krachtig.

 • Laat het rapport eruitzien en wordt ten zeerste aanbevolen!

  Onder http://www.svt.se, de reportage kan worden bekeken.
  Groet

 • Dus de vakantie is hier niet saai.
  Al gekte wat de Zweden met Saab deden.

 • Hallo Saab-fan,

  Uw opmerking is op de een of andere manier niet toegankelijk voor mij - hoe en wanneer iets is verzonden, is eigenlijk niet het punt. Het punt is dat ze samen met politici probeerden een traditioneel Zweeds bedrijf te “verkopen” en dat ze er bijna mee wegkwamen!

  Omdat de woorden ontbreken !!!

  Wat voor velen van ons nog steeds hoogst onbegrijpelijk is, is dat de Zweedse burgers zo'n politicus lang geleden niet hebben leeggepompt. Deze politici blijven hun kwaad doen. Voor mij volstrekt onbegrijpelijke processen - Zweden is niet zomaar een Afrikaanse bananenrepubliek!

 • … .Communicatie voor bedrijven in de toekomst is de grootste uitdaging voor alle hiërarchieën / afdelingen.
  (hoe wordt wat naar waar verzonden, hoe en wanneer voor welke ontvanger). En dat werkte ook helemaal niet in Trollhättan ...

 • Langzaam maar zeker ben ik blij dat mijn Saab in Oostenrijk is gebouwd. Triest, maar waar.

 • Zelfs als deze buitengewoon vreemde verkoop had plaatsgevonden, zou Geely geen SAAB hebben kunnen produceren die ons bekend is - omdat Geely zeker geen licenties van GM zou hebben ontvangen.

  Geely zou dan de SAAB-kennis hebben uitgebuit en deze hebben verwerkt in zijn geweldige nieuwe Volvo-creaties - de Zweedse politici zijn echt de allerlaatsten!

 • 1.000.000-dollars? Ongelooflijk.
  Het bedrag dat we zouden hebben verzameld van de Frankfurt Stammtisch.

 • Deze regering in Zweden is gewoon een teleurstelling (met de nadruk op het tweede deel van het woord!) Je moet gewoon meer groene gedachten verspreiden. Dus elke gezonde economie wordt geruïneerd - een schande voor Zweden en de goede auto's van Saab!

 • Ik hoop dat er een samenvatting van de film is (hier).

 • Tot zover het onderwerp "Zweden" ... dat, zoals vaak het geval is bij lokale politici, herhaaldelijk een "modelland" wordt genoemd. Het kan je alleen maar ziek maken.

  Bij mijn weten moeten de niet-Zweedse ex-werknemers van SAAB tegen de Zweden vandaag nog handelen om de vorderingen voor insolventiegeld te vervolgen.

  Het zal allemaal aflopen zoals in het voetbal ...

 • Daar ben ik het mee eens. Spielball is de juiste term waarvoor bepaalde heren deze automaker hebben misbruikt. Allemaal heel tragisch. Wat VM levert is gewoon belachelijk! Maandenlang klanten, dealers en leveranciers tegenhouden en nu compensatie eisen (waarvoor?) Grenzen op een grap van 1 april. Ik neem de redding niet van VM ......

 • Dit is heel goed, vanwege de film! Ik ben momenteel in Zweden en neem natuurlijk de tijd om ernaar te kijken!
  Bedankt Tom voor het rapport met de verwijzing naar de film!

  Groeten uit Zweden

 • Dat is ongelooflijk! Politiek is overal hetzelfde! SAAB maakte geen kans

 • Een tragedie zoals het in het boek staat!
  Helaas past dit perfect in het beeld van de Zweedse politiek!
  Politici zijn altijd belanghebbenden, bij voorkeur vertegenwoordigen ze hun eigen belangen!

 • Hammer! Dat laat VM tenminste gedeeltelijk in een heel ander licht verschijnen!

  Het geheel wordt steeds meer een echte Zweedse thriller!

Reacties zijn gesloten.