Saabblog.net: Winterkwartieren actie

Ik hou van oud plaatwerk ... vooral als het van Saab is. Als een Saab 900, een Saab 9000 of een 9-3 van de eerste serie in een van de online portals verschijnt - en het is nog steeds uit de eerste hand - dan begint het grote broeden. Meestal wint gezond verstand, omdat we al vier Saabs in onze vloot hebben en de 9-5 plaats moet maken voor een nieuw Saab-project. Meestal ...

Blogger op weg naar München

Een paar weken geleden verscheen een Saab 9000 CS in München, bijna 20 jaar oud, dus een klassieke auto. Uit de eerste hand met minder dan 100.000-kilometers op de klok. De eerste keer dat 9000ers voor de eerste keer worden gevonden, is dat de clientèle zeer Saab-loyaal is en weinig kon doen met de opvolger, de Saab 9-5. De weken gingen voorbij en de Saab was nog steeds te koop. De prijs werd verlaagd en op de een of andere manier ging de Zweed niet uit mijn gedachten.

Oké, geen turbo, geen leer. Voor schuifdak, cruise control, doorlopend chequeboek, de beproefde 2.3-liter en een blauw velours-interieur. Met de motor had ik 1992 al bekend gemaakt. Ik was net van baan veranderd en had mijn eerste Saab besteld. Aangezien het een tijdje duurde tot de levering, kreeg ik van de dealer 9000 CS met alleen deze motor. De weken met de 9000er heb ik nog steeds een positief geheugen, de motor is stil, zelfs zonder turbo en trekt goed door.

En hoe zit het met het blauwe velours? Eind jaren negentig kreeg ik van mijn toenmalige werkgever een witte Audi 90 met een blauw interieur. Op de een of andere manier was ik altijd van gedurfde kleuren geweest, en ik vond de combinatie leuk. Nog een punt voor de Saab in München ...

De impuls om te handelen was een vriend die - waarschijnlijk geïrriteerd door mijn Saab-verhalen - zei dat ik "eindelijk het ding moest kopen" ... "voordat hij ergens een winterauto wordt". Winter auto! In gedachten zag ik de Saab door sneeuw en ijs ploegen, onbemind en verwaarloosd, opgegeten door strooizout. Na 20 jaar eigenlijk al rollend cultureel eigendom en als Saab een lid van een soort die het toch waard is om te beschermen. Kan dat zijn?

Dus het volgende plan werd ontwikkeld: koop de Saab, voorkom dat deze wordt misbruikt als een winterwagen. Dan in het koude seizoen weggezet in een droge hal en in het voorjaar op zoek naar een Saab-fan die weet hoe de Ersthand 9000er lief te hebben en te waarderen. Klinkt goed, toch? Zoals het is met plannen. Ze klinken goed, maar zijn soms onrealistisch. Ik onderdrukte dit echter op dat moment nog steeds succesvol. Alleen mijn familie, die mij beter kent dan ikzelf, zal hebben geraden wat er aan de hand is.

Tijd om te handelen. Het contact met de verkoper werd snel gemaakt, afbeeldingen heen en weer verzonden, gegevens uitgewisseld. Ik heb waarschijnlijk te veel auto's in mijn leven gekocht. Het kopen van een auto maakt je wantrouwend. Ik was jaren geleden in contact met een goede vriend om een ​​Saab 900 Turbo te kopen. De verkoper had de auto geprezen op de hoogste tonen, en ook de ambitieuze prijs sprak voor een nette, goede auto. Ter plaatse was een roestige, olieachtige kar. Een situatie die elke koper van tweedehands auto's kent en die niet de eerste, volledig zinloze weg was die we hadden afgelegd om een ​​prachtige Saab te vinden.

De foto's van de Munich 9000 waren te goed en op de een of andere manier ongelooflijk. Er was ook een begrijpelijk gestempeld chequeboek. De Saab had eigenlijk elk jaar zijn inspectie en elke vier of vijfduizend kilometer verse olie ondergaan. Nadat ik foto's kreeg van absoluut alle perspectieven en ondanks intensief zoeken geen echte schade wilde tonen, was er maar één ding om te doen. Op naar München!

Dus vlucht geboekt bij mijn favoriete luchtvaartmaatschappij, met de kraan, en met vriend Achim in de Beierse hoofdstad. Wat we daar verwachtten, zal ik morgen vertellen.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

6 gedachten over 'Saabblog.net: Winterkwartieren actie"

 • blanco

  ts, ts, ts .... Tom

 • blanco

  Favoriete luchtvaartmaatschappij met de kraan? Hij was goed

  Ja, we moeten al deze auto's redden, ik moet mezelf altijd onder controle houden, dus ik hoef niet opnieuw te slaan na vier Saabs

 • blanco

  Ik las dit in een pub in Praag. Mix van jazz en funk uit de speakers, gezellige sfeer. 'Heeft Tom het gekocht of niet?' Ik denk erover na, wetende dat ik misschien op zoek ben naar een andere Saab. 'Wat schrijven ze?' Vraagt ​​iemand aan de volgende tafel, die me in de tablet ziet staren. “Saab”, antwoord ik, “jij schrijft hoe je een Saab koopt”. 'Saab is dood', zegt hij. "Wacht", zeg ik en lees verder. Stilte. Alleen deze jazz. "Ik wil er ook een die geweldige auto's was", komt van de tafel naast de deur. "Ja waren ... zal?" ... Ik verlaat het liever voordat de tijdreizen begint. "Zijn" ... is het antwoord, wat er daarna gebeurt ...

 • blanco

  Ik kan alle overwegingen begrijpen. Ik kijk uit naar morgen

 • blanco

  Ik grijnsde vaak op het artikel. Leuk om te lezen.

 • blanco

  Waarschijnlijk ook regen ...,
  mogelijk van de regen tot de dakrand ...
  of ijdele zonneschijn!
  Ik ben nieuwsgierig zoals altijd!
  nice groet

Reacties zijn gesloten.