SAAB Weekend: Actie Winter Quarter en Spyker-Youngman

Vriend Achim en ik waren in het weekend op pad voor een spontane "winterkwartieren"-campagne. In termen van Saab natuurlijk, meer specifiek in termen van Saab 9000. Details van onze onderneming, die tot zo'n onverwacht resultaat heeft geleid, zal ik je de komende dagen op de blog vertellen.

Operatie winterkwartieren

In Zweden heeft een journalist verbazingwekkend moeite gedaan om het kwartaalverslag van de oude eigenaar van Saab, Spyker, te analyseren. Wat hij heeft voorgelezen mag niet onnoemelijk worden gelaten. Omdat het ons naar een interessante laatste vraag leidt. Victor Muller, die vrijdag waarschijnlijk zijn schuld niet bij de Zweedse belastingdienst in evenwicht heeft gebracht en nu contact kan opnemen met de Kronofogden, vecht op veel fronten.

Er is een schadevordering tegen GM, waar 3 miljard dollar bij betrokken is. Spyker heeft nu aangekondigd om bij te vullen en op de 9. November om een ​​nieuwe paper met belangrijke feiten aan de Amerikaanse rechtbank voor te leggen. GM had in september een reactie bij de rechtbank ingediend en pleitte voor ontslag. Op verzoek van Spyker-CFO Arjen Dikken hebben ze er alle vertrouwen in dat ze de zaak zullen kunnen winnen. De financiering zelf was beveiligd.

Ex-Saab-investeerder Youngman heeft ondertussen een startfinanciering van € 10 miljoen toegezegd om de voertuigproductie van het enige Spyker-model, de Spyker C8 Aileron, weer op gang te krijgen. Als onderdeel van de overeenkomst krijgt Youngman een belang van 30% in Spyker.

In de tweede stap, dus Dikken, zal Youngman veel meer geld investeren om de lang aangekondigde Spyker-SUV in de serie te brengen. En we ontwikkelen samen, wat voor ons van belang is, om het Phoenix-platform te blijven gebruiken voor serieproductie en dan volledig vrij van GM-rechten.

Hoeveel voertuigen heeft Spyker 2012 verkocht? Er is geen antwoord op deze vraag.

Realtid's journalist Ian Hammar ziet veel onzekerheden in de aandelen van Spyker. Wat moet worden ondergewaardeerd, want tussen de regels door die je leest, is er sinds de zomer niet zoveel gebeurd in Nederland. Hoewel Spyker Youngman als een ander bedrijf op het Phoenix-platform werkt, maar blijkbaar op de lange baan. Als u echt succesvol wilt zijn in het luxesegment met Saab-technologie, telt ook de factor tijd mee. Net zo goed en revolutionair als het platform zou moeten zijn, vergrijst deze technologie en zijn de maanden voorbij. Omdat we eigenlijk nu 2012 / 13 moeten zien als de opvolger van de Saab 9-3 in de startblokken aan het begin van het nieuwe jaar.

Eindelijk nog een vraag die misschien speculatief klinkt, maar ik vind het leuk om de juiste vragen te stellen. Wie werkt er eigenlijk op het Phoenix-platform?

Gegarandeerd zijn minstens drie bedrijven. Er zouden NEVS, Spyker-Youngman en een ander bedrijf in Trollhättan zijn. Speculatief zou een extra bedrijf zijn, dat herhaaldelijk wordt genoemd, dat niet thuis in Zweden is. Het juiste antwoord op mijn vraag kan interessant zijn.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net