Achteruitkijkspiegel: slechts een paar woorden ...

Een jaar geleden vandaag begon de Saab-dealertour 2011 in Duitsland. De dag ervoor hadden we twee nieuwe Saab 9-4x en twee Saab 9-5 pre-productiemodellen opgehaald in Trollhättan. Dat de rondreis door Duitsland en vervolgens door verschillende Europese landen überhaupt tot stand kwam, is te danken aan de vasthoudendheid en persoonlijke inzet van sommige Saab-medewerkers.

23. Oktober 2011 Saab-fabriek Trollhattan, Saab 9-4x, Saab 9-5 sportkleding

Laten we niet vergeten ... Saab moest de IAA-deelname van 2011 op het laatste moment annuleren. Het bedrijf vluchtte onder het beschermende schild van herstructurering. In Frankfurt Fechenheim, op dat moment het hoofdkantoor van de Duitse Saab-vestiging, ontstond het idee van een alternatieve IAA en de wens om wat Saab 9-4x en nieuwe sportpakken naar Duitsland te brengen. Het idee was goed, want gewoon afwachten wat er in Zweden gebeurt, was in Frankfurt nooit het alternatief. Het plan is mislukt vanwege de omstandigheden in Trollhättan. De door de rechtbank aangewezen bewindvoerder, die de actie had moeten goedkeuren, moest eerst met het onderwerp vertrouwd worden.

Maar het idee was geboren en het team rond Jan-Philipp Schuhmacher bleef eraan werken. Een paar dagen voordat de tour begon, kwam het groene licht uit Zweden, en het tourschema werd gemaakt en geïmplementeerd 's nachts, om zo te zeggen. De toewijding kwam zo snel dat er geen vlucht naar Landvetter meer was. Op korte termijn werd een persauto georganiseerd om terug te keren naar Zweden, en we konden met de auto naar Trollhättan rijden. Met in het achterhoofd de voortdurende onzekerheid of we de auto's echt krijgen, of dat het project op het laatste moment zou omvallen. We wisten het alleen op het moment dat we vanuit de Stallbacka naar het zuiden begonnen.

Saab-fabriek: de Saab 9-5 sportwagens, pre-productie modellen, run.

Het feit dat een externe blogger mediaondersteuning kon bieden, was revolutionair. Een geheel nieuwe ervaring - voor Saab en voor mij. In Trollhättan waren er bedenkingen bij het toevertrouwen van een pre-serie auto aan een volslagen vreemde. De marketingafdeling was bang, de ontwikkelingsafdeling was ertegen en de kwaliteitszorg vond het idee uitgesloten. Maar in Frankfurt vochten ze volhardend voor het idee en zegevierden met een eindeloos aantal telefoontjes.

De tour zelf liep op zo'n klein budget, goedgekeurd door de beheerder, dat ik er niet over kan schrijven. Omdat de auto-industrie leest met en niemand zou geloven dat je zo veel kunt bewegen met zo weinig. Wat hebben we geleerd van de dealertour? Terugkijkend met een afstand van een jaar, blijven er twee zekerheden over.

Bij de hoofdingang

Saab kan meer zijn verhuisd!

De tour door Duitsland was als een wake-up call voor de Saab-rijder. Alsof de klanten al jaren op een actie zoals deze hadden gewacht. De nieuwe 9-5-sportwagen en de 9-4x werden overal enthousiast ontvangen. Hoe langer we reden, hoe beter de feedback. Aan het eind kwamen bestuurders van andere fabrikanten naar de Saab-partners om de nieuwe auto's te zien. Geloof het of niet, sommige mensen bestelden blindelings een nieuwe Saab tijdens het evenement.

Als men de nationale bedrijven jaren geleden meer vrijheid had toegestaan, zou Saab meer auto's hebben verkocht. Iets gekke of liever gezegd onconventionele acties zouden het merk goed hebben gedaan. Voor wie klein is, moet hij iets luider trommelen om de aandacht te trekken. En hij moet de groten niet als een voorbeeld nemen, met hun goed gevulde oorlogskist die hij niet bij kan houden. Het marketingbudget dat uitlekte in advertenties voor de lancering van Saab 9-5 zou beter zijn neergelegd in een goed georganiseerde roadshow.

Op naar het zuiden!

Het modeljaar 2012 zou de beste zijn geweest!

Helaas is de Saab 9-5 te snel geïntroduceerd. Iedereen die de pre-serie naar de 2012-vintage heeft gereden, zal dit heel duidelijk zien. Het chassis van de Saab 9-5 zou dan zijn geweest wat het vanaf het begin had moeten zijn. De vierwielaandrijving in de 9-5, vervolgens uitgerust in series met eLSD, zou een van de beste zijn geweest die er in deze klasse was. De nieuwe materialen in het interieur en de grote stationwagon, al deze Saabs zouden terug zijn gepromoot op een boodschappenlijstje. De Saab 9-4x zou de traktatie zijn geweest, en de Saab-partners zouden voor het eerst in jaren een auto hebben gehad die ze hadden kunnen distribueren.

Dit alles zou Saab niet hebben gered, maar het zou de nodige tijd hebben gekost om nieuwe langetermijnbeleggers te vinden.

OK Het Duitse Saab-team vocht. Het bracht ideeën naar Trollhättan - en ik ben er trots op dat te zeggen. De Zweden waren sceptisch, de andere markten waren sceptisch. Maar we maakten een verschil, we lieten de vlag zien. Vanuit de moeilijkste omstandigheden, met zo min mogelijk middelen, werd meer bereikt dan in werkelijkheid mogelijk was. Andere Europese markten hebben de tour overgenomen, en als de productie in 2012 was begonnen, zouden er veel Duitse bestellingen op tafel liggen.

Saab Team 2011 in Trollhättan. Dat is hoe vechtharten er uit zien!

Onze creativiteit redde Saab niet, de omstandigheden waren ertegen. Maar we hebben iets verplaatst, moed getoond. Alle Saab-medewerkers die er waren. En als je kijkt naar de foto van het team dat de auto's in Trollhättan heeft opgehaald, kan ik maar één ding zeggen: dat is hoe vechtharten er uit zien!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

14 gedachten over 'Achteruitkijkspiegel: slechts een paar woorden ..."

 • Denk maar aan Jaguar of Volvo, beide merken die ongeveer gelijk staan ​​aan SAAB.

  Deze fabrikanten zouden niet kunnen overleven zonder grote bedrijven als supporters.

  Volvo werd vrij goed in leven gehouden onder Ford en kon vervolgens worden verkocht aan Geely (momenteel ook niet zo goed - maar veel beter dan SAAB onder auspiciën van GM de afgelopen jaren).

  Met Jaguar ontstaat een soortgelijk beeld als bij Volvo: goed onder Ford goed bewaard gehouden en zelfs onder Tata Motors direct na de bloei behouden!

  Alleen SAAB onder GM werd bijna volledig weggevaagd - waarom was dat?

  VM is echter weer een heel ander onderwerp - wat niet eens zou zijn gebeurd als GM zelfs maar redelijk had gewerkt!

  De roddels over het feit dat GM niet alles in de war zou hebben gebracht, ik hoor niet meer langzaam!

  Groeten uit Sleeswijk-Holstein en een leuk weekend

 • Ik denk ook dat het een beetje te gemakkelijk is om GM de schuld te geven voor alles.

  Zonder GM zou de Saab 900 van 1988 voorbij zijn. Het zou geen 900 II hebben; 9-3; 9 3 II; 9-5; 9-5 II krijgt meer. En dat zijn allemaal geweldige auto's. Ook met GM-technologie.

  Ook lijkt niemand zich ervan bewust te zijn dat GM bankroet was en alleen dankzij het geld van de belastingbetaler van Obama overleefde. Helaas was dit niet het geval voor Zweden en Saab.

  Zelfs vandaag de dag behoort een mooi deel van GM nog steeds tot de VS. En waar beheerders, advocaten en managers toe in staat zijn, is dit jaar te zien bij Saab….

  Maar dat liet de VM van de Saab-kassier ook zo goed belonen, terwijl de montagewerkers honger leden, en dit was belastingvrij, wat mij het meest tegenviel bij VM!

 • Tom, very nice items, zoals het denken terug naar onze ontmoeting in het kader van de dealer tour in Leipzig, met trots aangekondigd als Mr. Shoemaker dat Saab verkocht aan de Chinese ist.Wir waren allemaal een beetje naïef en hebben het gemakkelijk dan weigeren te begrijpen dat alles barsten ,
  We hebben minstens één keer in beide auto's gezeten, jammer dat ze niet bestaan.

 • Als ik naar de foto's kijk, besef ik dat de wond nog niet is genezen.

 • De stationwagon zou mijn droom zijn geweest die niet uitkomt. Bij SAAB is alles weer nieuw en zullen we zien wat er gebeurt. Het verhaal gaat zeker door!

 • Als hier verschillende "mosterds" worden toegevoegd, zal het artikel, dat naar mijn mening mooi is, lange tijd niet breken.

  De herinnering aan het wangedrag van GM moet nu en dan worden gewekt,
  Zodat toekomstige kopers van auto's correct beslissen!

 • We moeten dit mooie artikel niet breken met GM en "wie is de schuldige" opmerkingen ...

 • Zeer interessant geschreven en ik vermoed dat er veel commitment is achter de tour. Dank aan alle voormalige SAABers daarvoor. Met Tom heeft SAAB het juiste paard opgezet (Sorry Tom). Goede rapporten en altijd heel discreet 😉

 • Ik en zeker anderen zouden geïnteresseerd zijn in welke "kistnagels" hier worden besproken - vanwege het GM-management had SAAB in elk opzicht slechts een minimale speelruimte. De juiste paden - ik denk vooral aan goede marketing en nieuwe generaties voertuigen - hadden zeker door de bedrijfsleiders (GM) moeten worden bewandeld.

  Je zou niet vrij kunnen handelen als een zogenaamde dochteronderneming van de groep - deze veronderstelling is volkomen absurd!

  Bovendien is de naam kistnagel sowieso verkeerd, omdat SAAB (hoewel niet in GM-vorm) nog steeds bestaat - de opmerking van saabfan is hier meer op zijn plaats.

 • Zelfs als ik nu stoned ben ……….
  Alleen GM de schuld geven is al erg eenzijdig, Saab heeft zelf ook wat "doodskistnagels" bijgedragen, net als de eerste "verafgood" en vervolgens diep gevallen Mr. Muller.

  Bespreken welke dat waren, is achterhaald, net als de vaak gehouden discussie over wat een "echte" Saab is en wat niet. 'Het is zoals het is, laten we er het beste van maken', zei mijn opa altijd. De rest is op de een of andere manier geschiedenis.

  Een mooie herfstweek nog steeds!

  Ciao

  kader

  PS: Vergeet de winterbanden niet tijdens de hele discussie 🙂

 • Ik denk dat wanneer de gelegenheid zich voordoet, men niet moet vergeten de belangrijkste boosdoeners van deze hele ellende te noemen: GM - omdat van daaruit SAAB jarenlang aantoonbaar voornamelijk werd geleid voor eigenbelang in termen van technische ontwikkelingen en vervolgens uiteindelijk werd gedeporteerd - dus degene die zich had voorgedaan Ontwikkeling is eigenlijk gewoon het logische gevolg van deze GM-ramp (bij Opel, zoals we weten, gaat het in grappige GM-stijl)!

  Het feit dat het hele ding toen in Amerika werd vergroot door een mogelijke tijdige verkoop van daaruit te voorkomen, doet de meesten van ons bijna snuiven van woede - ik hoop ten zeerste dat de rechtszaak van VM in deze kwestie nog steeds tot succes zal leiden.

  Aan de andere kant moeten we op de een of andere manier het verleden aanvinken en, indien mogelijk, vriendschap sluiten met de omstandigheden onder de nieuwe SAAB-eigenaar - zelfs als het in het begin nog steeds erg moeilijk is vanwege de prioriteiten daar (in eerste instantie zouden alleen elektrische voertuigen moeten worden geproduceerd).

 • In Zwitserland lanceerde SAAB-Schweiz AG ook een promotietour en presenteerde vier modellen uit het toen geldende productgamma. Dat jaar heb ik ook mijn 9-5 Aero Sport geruild voor de 9-5II sedan. Ik herinner me nog het verkooppraatje met een autoverkoper die me vertelde dat SAAB niet meer bestaat. Toen was deze bewering niet meer waar dan nu. Laten we positief naar de toekomst van auto's kijken en afwachten wat er daarna gebeurt. Rustiger wordt het niet …….

 • Mijn hart bloedt…. en was dat weer een jaar?

  Toen ik de twee auto's in Bremen zag, was ik erg enthousiast over de auto's (ik wist alleen niet zeker welke ik het leukst vond, de stationwagon of de SUV).

 • Het zijn gewoon zo ontzettend mooie auto's ... Dat alles wat er dit jaar is gebeurd niet meer onder woorden te brengen is omdat het zo verschrikkelijk is ...

  Ik herinner me nog hoe ik naar de auto's in Frankfurt keek. Dat was zo'n sterk teken van Saab - een autofabrikant die plotseling zo dicht bij zijn fans en klanten stond….

  Het is jammer dat je sommige gevechten gewoon niet kunt winnen ...

  Wat een toeval, toen ik vanmorgen mijn Saab ontgrendelde, en hij - zoals altijd - vrolijk knipperde, ik keek naar hem en dacht: dit weer hier, deze foto die ik voor me heb, doet me er erg aan denken Wederopbouw tijd. & nu dit artikel ...

Reacties zijn gesloten.