Een pleidooi voor de Saab 9-5 I

Reader's bijdrage door Thomas

Sinds 15 jaar rijd ik Saab: Het begon met een 900er, kwam er een 9-3 I en 2004 overwon me het buikgevoel naar de 9-5, een combinatie met de beruchte (ik op dat moment niet wist) 3.0 TID Motor in de Crossmax-uitrusting. Een jaarlijkse auto met 30 tkm, dus net ingetrokken. Hij vergezelde me drie jaar meer loyaal 100 tkm, voelde ik een 9-3 II combinatie zou het juiste voertuig voor mij. Na drie maanden realiseerde ik me: de 9-5 kan niet worden vervangen! De 9-3 is de sportieve sneaker, de 9-5 de comfortabele leren schoen!

Dus kocht ik mijn "oude" 9-5 opnieuw, en deze bleef tot vorig jaar in mijn bezit als tijdwagen. Ja, hij had ook nieuwe solenoïde regelkleppen nodig, maar verder was er geen ongeplande reparatie van de kilometerstand van 252 tkm (welke andere auto kan dat beweren?).

Als bedrijfswagen rij ik momenteel een 9-5 TiD Griffin met Hirsch, 175 PS, ik bestelde het een dag na het eerste faillissement van Saab in februari 2009. Na het wachten van de banger kwam hij in mei 2009. Sindsdien heeft hij 180 tkm uitgevoerd, is nog steeds echt als nieuw en het enige defect was tot nu toe: de achterruitwissermotor. Gemiddeld verbruik over het totale aantal kilometers: 6,2 l / 100 km.

Omdat een privéauto naast een 9-5 2,3t staat, gebouwd in 2006. Hij was een tweedehands auto-koopje bij een Mercedes-dealer met 75 tkm op de teller en een adequate opvolger van de oude 3-l-diesel. Met 100 tkm kreeg hij "the stag" met 220 PS, wat hem echt een nieuwe auto maakte. Dus ik ben tevreden met mijn rondjes met het verbruik van 9,0 l / 100 km +/- 0,5.

9-5er door Thomas

Waarom schrijf ik deze regels voor een blog die waarschijnlijk alleen door Saab-enthousiasten wordt gelezen? Omdat ik alle 9 5-stuurprogramma's wil aanmoedigen om hun voertuig te behouden en niet naar een product van een derde partij overschakelt vanwege een gebrek aan aanvulling. De kwaliteit van de Saab-voertuigen op lange termijn is fantastisch. En het ontwerp: tijdloos en onmiskenbaar.

De Saab 9-5 als stationwagen biedt altijd voldoende ruimte - zowel voor passagiers als voor bagage of huisdieren - en het comfort dat ik waardeer als bestuurder: de stoelen zitten helemaal bovenaan. Voor mij als man van 1,92 m passen ze als gegoten, 300 km achter elkaar rijden laat geen sporen na, mijn rug is ondanks al het rijden stressvrij.

Als het op het chassis aankomt, zweer ik bij 16 ”wielen, die dempen aanzienlijk meer dan grotere velgafmetingen. Voorzieningen als stoelverwarming, extra verwarming en xenonlicht maken het geheel compleet. Ik heb geen auto meer nodig - daarmee bedoel ik de innovaties die door andere fabrikanten zijn gemaakt sinds het einde van de 9-5-productie: 'Assistentiesystemen' (ik kan nog steeds rijden en zelf parkeren), of variabel chassis - alsjeblieft, wie heeft er een nodig “Driving experience switch” behoeftes ... En welke stationwagen van dit formaat kan mij verslaan qua dieselverbruik? Bijna niemand…

Er zijn een aantal jongeren (een auto met onder 60 tkm is vrijwel nieuw voor mij) gebruikten 9-5 in de aanbieding, die al op een tarief veel lager zijn dan 15.000 Euro. Deze auto's kunnen vol vertrouwen worden gekocht in plaats van een buitenlands merk en lang rijden. Je krijgt niet meer auto voor het geld! Dus een goede reden om door te gaan met het rijden met Saab.

De 9-5 I is een volwassen auto, een echte vooruitgang van de huidige voertuigen van andere merken die ik niet kan herkennen. Dus we blijven hem trouw !!!

25 gedachten over 'Een pleidooi voor de Saab 9-5 I"

 • blanco

  Ik kan alle SAAB-fans alleen maar complimenteren met betrekking tot de 9.5. Ik had 2 9.5 stationwagons op een rij, de eerste Bj 99 2.0 SE en de tweede uit 2004 2.0 Vector. Met de eerste heb ik 140 tkm afgebouwd (met 30 tkm trionische storing) en met de tweede 125 tkm, die beide nieuw door mij werden verworven. Ik kan alleen maar positieve dingen zeggen, de stoelen zijn fantastisch, zeker met de Vector. Na 1600 km gereden te hebben, stapte ik in 14 uur uit de auto alsof ik brood ging halen. Wegligging, geluidsniveau interieur, waar ik als muzikant erg kritisch op ben, overweeg alles. Gedurende deze tijd reed ik ook MB S-Klasse 320 Diesel gebouwd in 2000 en eerlijk gezegd moet ik zeggen dat ik altijd heb nagedacht over waar dit goed voor is ... Ik merkte in ieder geval geen groot verschil, althans niet wat zou het prijsverschil rechtvaardigen. Nu rijd ik een 9.3 Aero Cabrio en moet ik zeggen dat ik elke keer als ik een 9.5 zie verdrietig word.Als ik het als tweede auto had gehouden... Hoe was het gezegde ook alweer? "Als je alles van tevoren wist.."

   • blanco

    Beste Saab-fan uit Hamburg!

    Bedankt voor je suggestie, laten we eens kijken ... Hoewel als je de vorige eigenaar niet kent en ook erg kieskeurig als ik ben ;-))).

    Met vriendelijke groeten en veel succes met de "teruggekochte" schat!

 • blanco

  We hebben ook verschillende SAAB-modellen in de familie - de 9-5 I stationwagen is ook inbegrepen.

  Ik vind alle eerdere opmerkingen grotendeels passend - slechts één ding verstoort op de een of andere manier mijn onderbuikgevoel: ze klinken bijna allemaal alsof je door moet gaan met het besturen van je SAAB, omdat er geen conventionele technologie meer zal zijn. Lieve mensen, dat is nog niet zeker - jullie rocken elkaar!

  Ik denk dat we moeten afwachten wat er echt gebeurt in Trollhättan in de komende maanden en jaren - ik ga ervan uit dat naast elektrische voertuigen in ieder geval hybride modellen zullen worden aangeboden. Dan zouden oude SAAB-enthousiastelingen eindelijk een keuze hebben in Trollhättan die niet in een puur elektrische auto willen rijden - ik beschouw ongeduld en, veel erger, een negatieve kijk op de toekomst die ons onbekend is niet als passend.

  Groeten uit de Hanzestad Hamburg

  • blanco

   Geanu, zo zie ik het ook. We worden allemaal goed verzorgd en de levensduur van onze auto's is geweldig, dus we kunnen de kloof gemakkelijk overbruggen en afwachten wat er daarna komt. In ieder geval maak ik me op dit moment geen zorgen en de overstap naar een ander merk - ik weet niet eens welk merk - is nog lichtjaren verwijderd.

 • blanco

  Hallo allemaal,

  Ik moet zelfs mijn bijdrage behoorlijk acuut maken.

  Kom net terug uit Braunschweig met mijn 9-5 stationwagen (2.3t, bouwjaar 2002, 220 pk, wissel) (heen en terug rijafstand 1.300 km). Gisteren om 19.00 uur - aankomst om 3 uur - met XNUMX jonge mensen die ik meegenomen heb via de ride-sharing service uit Neurenberg en een collega van mij op de passagiersstoel - dus vijf van Neurenberg naar Braunschweig in de auto.

  Commentaar van de jongedame na ca. 20 kilometer "Je zit hier comfortabel" - de 3 had veel ruimte en al onze bagage was opgeborgen in de kofferbak.

  Dan vandaag terug voor twee om 16.00 uur - aankomst om 23.00 uur - heerlijk Saab-rijgevoel, de "gespierde" 2.3-motor doet me af en toe denken aan een 5-cilinder uit het geluid. Verder hou ik van het ruige geluid in het interieur, perfecte wegligging, cruise control op de autobahn, oké verbruik, zeer goede audio akoestiek,...perfecte rit.

  Ik ben zeer tevreden over de auto - naar mijn mening zijn de stoelen beter dan in de 9000 (ik reed anderhalf jaar eerder) - ook de geluidsisolatie is erg goed.

  Wat ik belangrijk vind om de 9-5 te onderhouden: niet iedereen kan voor altijd in de auto rijden - verkoopt de auto's gewoon aan mensen die van het merk houden. Maar dat hoef ik je toch niet te vertellen?

  Mooie groet!

  Matthias

 • blanco

  Hallo,

  mijn sabb 9-5 I Bj.2008 29tsd km wordt gekoesterd en verzorgd, en daarom wil God dat mijn zoon wordt geërfd.

  Gewoon een geweldige onvervangbare auto.

  groeten

  Ulrich

  • blanco

   Grappig, dat is wat ik van plan ben te doen met mijn MY 2009, ik ben net aan het overwegen of ik de diesel ga trakteren op een "hertenkuur" ...
   Helpt dat echt?

 • blanco

  Moin!

  Met het juiste onderhoud en goede onderhoud hebben ze waarschijnlijk meer dan 300 en meer dan 400tkm. Een vriendelijke Saab-schroevendraaier rijdt zijn * ummm, clear * old-box volvo al over 900tkm.
  Omdat ik probeer met mijn 9000er synoniem. De motor zal volgend jaar worden gedemonteerd en onderhouden. De versnellingsbak zal worden vervangen voor een brandstofvriendelijkere vertaling van een nieuwe Aero-transmissie (goedkoop bij Ana in Zweden).
  Anders alleen leeftijdsgebonden eigenaardigheden: krassen, deuken, hendel op de warmtewisselaar afgebroken, buitentemperatuursensor geeft teveel aan, ... - helemaal niets. Hiervoor rijd je - zoals je hierboven al schreef - in een Saab met bankgevoel door de ruimte 😉
  De VW-groep voelt zich ook zo snel, omdat ze als stoelhoezen houten planken nemen

  zonnige groeten,
  Sesi

  PS
  Oh ja, het verbruik doet er niet toe zolang je op LPG rijdt, dat na 2018 misschien zelfs zo goedkoop blijft - wordt zogenaamd momenteel onderhandeld.

 • blanco

  Leuk artikel. 😉

  Mijn 9-5er krijgt niemand die wordt bestuurd totdat het niet meer mogelijk is.
  Zz hebben slechts een pijnpunt dat de xenonkoplampen langzaam blind worden. (
  Ligt dat aan mij of is het hetzelfde met anderen? De mijne is nu 11 jaar oud, ik heb er acht gereden en nee, ik heb geen aceton aan de wasvloeistof toegevoegd. 😉

  Andreas

  Ps Ik zet vanaf nu liever een (DD) achter mijn naam, er zijn er meer Andreasse. 😉

 • blanco

  @J. Burgers: De auto was een nieuwe auto, dus hij is waarschijnlijk eind februari 2010 van de productielijn in Trollhättan gerold. Ik bedoel, hij is een van de laatste - zo niet de laatste - 9-5 I ('s) die nieuw is geregistreerd in Duitsland.

  Addendum bij het artikel: brandstofverbruik tussen (zomer, lange afstand) 7,5 en (winter, stad) 12,5 l / 100km.

  • blanco

   @ Saab-fan uit Hamburg: bedankt voor de info. Dat is natuurlijk geweldig als het een van de laatste 95-I-versies is.
   Natuurlijk is er een mooi voertuig voor de komende jaren. Het allerbeste naar Hamburg!

 • blanco

  Dus ik vind het geweldig dat zelfs de laatste 9.5 I sportset zo up-to-date is. Dat is tenslotte een hele oude auto.
  Vooral de modellen met de verchroomde bril deden het voor mij, ook als ze geen overeenkomstige tegenhanger in de achterlichten vinden.
  Vooral de sportcombinatie met zijn overgang van de achterdeuren naar het venster van de bagageruimte is geweldig. Saab heeft een ontwerptaal ontwikkeld die tegenwoordig in veel SUV's te vinden is.
  Genial!

 • blanco

  Op een gegeven moment zullen degenen onder ons die vele kilometers rijden onvermijdelijk afscheid nemen van het merk. Of je je als hobby een tweede auto kunt veroorloven, is voor iedereen anders. Maar onze SAAB's rijden nog steeds en ze blijven nog vele kilometers mee. Laten we stevig blijven en trouw blijven aan onze SAAB's (in dit geval 9-3).

 • blanco

  Beste Saab-gemeenschap,

  mijn bijdrage is eigenlijk overbodig, omdat deze alleen toestemming bevat. Daarom alleen korte sleutelwoorden:
  Saab 9-5 I, nieuw verworven in maart 2010, nu ongeveer 40 tkm
  2,3t-motor (benzinemotor), automatische 5-versnellingsfase; beide harmoniseren ideaal.
  twee kleine problemen: ruitenwissers voorruit wrijven ondanks herhaalde ingrepen door de werkplaats; Achterste stabilisator schokt in bochten - volgens de werkplaats niet dramatisch.
  Een echt leuke auto, waarbij het reizen van lange afstanden zonder vermoeidheid mogelijk is (zie opmerkingen van Thomas over de werkelijk perfecte stoelen).
  We houden van deze auto en hopen deze nog lang te houden.

  De aankoop van een 9-5 II mislukte, naast de hoge kosten, omdat de garage te kort en te smal was voor het 5,11 meter lange schip - beide jammer.

  • blanco

   @ Saab-fan uit Hamburg: denk dat de artikelen voor ons SAAB-fans al belangrijk en interessant zijn.
   Zoals ik al zei, zou ik mijn SAAB-vreugde een beetje willen uitbreiden. Omdat ik op dit moment nog maar één bezit, zou ik in het voorjaar een 95-1 willen plaatsen en dan de Km op 9-3 en 9-5 splitsen.
   Daarom ben ik natuurlijk blij met elke positieve verklaring over het 9-5-model.

   Kan iemand vragen in welk jaar 2010-95 is verworven in maart 1?

   was. In de laatste versie 95-2 bouwjaar 2009/2010 had ik last van het veramerikaniseerde dashboard.

 • blanco

  Dat er weliswaar geen 9-5, maar een 9-3 Lim, Vector Jaar 2004 in Noctunblau, heldere sportstoelen en aero spoiler, maar deze auto is en blijft mijn droom.
  Ik 135 T kilometer afstand en vandaag is het van binnen en buiten gereinigt.Er ziet eruit als nieuw en ik zal hem goed voor een lange tijd heb ik fahren.Als voltooiing van de nieuwe sticker aan de onderkant van de achterruit angebracht.Sieht gewoon goed en Het maakt niet uit welke kant je op kijkt, het is nog steeds een goed ontwerp.
  Overigens kocht ik ook het boek van Anders Tunberg "Sabb 9-3 - de nieuwe sportsedan uit 2002 (als nieuw).
  Je moet dat gewoon hebben als een 9-3-stuurprogramma.
  Groeten aan de trouwe Saabfahrer!

 • blanco

  @Thomas: Bedankt voor het artikel over SAAB 9-5, erg interessant.

  Ikzelf heb alleen SAAB 900; 93-1 (2-voertuigen) gereden en rijd nu een 93-2.0T-convertible Ik heb 2005 gekocht. In 2005 wilde ik eigenlijk een 9-5, 3.0 TD kopen. De dieselmotor werd mij niet aanbevolen. Daarom ben ik bij de 93-2-convertible terechtgekomen.
  Om belastingredenen moest ik een nieuw voertuig 2009 kopen en kon ik helaas geen vrienden maken met de SAAB 95-2. Ik heb de laatste Merc. 320 CLK gekocht van de 2008 / 2009-serie, vóór het wijzigen van het model
  (Eerste Mercedes na 25 jaar Zweedse voertuigen ...). Sindsdien rijd ik in mijn vrije tijd / vakantie met de SAAB-cabriolet, vooral om hem matig te beschermen.
  De Mercedes heeft zeker de betere afwerking, maar ik rijd veel liever met de SAAB, hoewel de Mercedes met zijn 500 NM / 250 km / u niet langer het "oude bestuurder met hoedmodel" is. De SAAB heeft duidelijk de betere stoelen. Geeft ook een betere rijervaring.

  Maar terug naar de SAAB ..... Al weken, aan het begin van het nieuwe jaar, heb ik erover nagedacht om een ​​SAAB 9-5 te kopen, indien mogelijk een model uit de laatste 95-1-serie. Het model wordt ook aanbevolen voor aankoopadvies bij Saab Cars. Alle artikelen van vandaag bevestigen dat ik van plan ben een SAAB 5-5 aan mijn verzameling toe te voegen. Dus bedankt voor de bijdragen. In het weekend is er weer geweldig SAAB-weer om uit te gaan!

 • blanco

  Moin.

  Mooi artikel.
  Ik ben nog steeds enthousiast over mijn oude 9-5'er!
  https://saabblog.net/2012/03/20/saab-fotoshooting-saab-9-5-2-3t-arc-sportkombi-2002/

  Ondertussen heb ik ook besloten (zo niet volledig vrijwillig) dat zo lang mogelijk blijft.
  Ik vind de 9-5 SC gewoon sportief, tijdloos modern en toch ingetogen en onopvallend.
  En - zoals Thomas ook beschrijft - de stoelen zijn onverslaanbaar langeafstandsfit!
  Ik weet niet eens wat ik moet gebruiken als een adequate vervanging (Audi, BMW, Volvo, Citroen, ... hmmm?)!?

  Op dit moment wordt de 9-5 SC gereviseerd / geoptimaliseerd een beetje "poe-a-poe" (turbo, hert, gedeeltelijk lakwerk, onderdelen hier en daar, enz.) En aan het begin van het komende jaar krijgt het pakpaard een allround verzorgingskuur.

  Laten we eens kijken hoe de stationwagon straalt?

  • blanco

   Citroën is ook geen alternatief (meer), ik kom van Alfa, Lancia en Citroen naar Saab, het meest recent voor XM, Xantia en C5. Net zo comfortabel als de HP-Citroens zijn ook de 9-5 I, dat wil zeggen met de kleine dieselmotoren, zoals 2,2 TID SC en sedan. Ik rijd ze allebei, deel de Km. Ik mis Citroen helemaal niet, Saab is actiever, rammelt niet, het is niet altijd iets kapot als oude Citroën.

   Voor mij zijn de twee 9-5s de beste auto's die ik ooit heb gehad op lange afstanden, net zo comfortabel als de Citroen XM, waarbij de XM de motor niet bij kon houden, maar het was ook weer een keer.

 • blanco

  Ik heb besloten om alle drie de Saabs die we nu hebben zo lang mogelijk te houden.
  Het is pure vreugde om deze te rijden en ik zal ze allemaal trouw blijven.

 • blanco

  Na 20 jaar Mercedes (de laatste was een 280 TE W124), ben ik overgestapt naar SAAB vanwege de opkomende kwaliteitsgebreken bij Mercedes. Het was een 9-5, 3.0 Griffin, 6 cil. met 200 pk. De aankoop was perfect na de eerste proefrit, want het was het gevoel van "zitten en je goed voelen". Ik heb zonder problemen iets meer dan 200 'tkm gereden met een gemiddeld verbruik van rond de 10 liter, aangezien ik relatief veel korte ritten heb gereden. Voor mij een probleemloze auto, comfortabel en de LPTurbo maakte de auto erg prettig om mee te rijden. Keer op keer was ik onder de indruk van de snelle en constante ontwikkeling van kracht, en een of ander bekend product van de concurrent bleef achter op de berg.
  Nu bezit ik een 9-5 II 2.8-uitvoering. Kracht en comfort genoeg en de eerste 40 tkm zonder problemen dreef, in tegenstelling tot mijn collega's met andere merken.
  Ik ben een beetje verdrietig na de 9-5 I, denk dat dat binnenkort een verzamelauto zal zijn, had hem als een tweede auto moeten houden!

 • blanco

  Dus rijd ik net als de 9-5 1.9 TiD Griffin Auto. Met herten (175 PS), EZ 10 / 2010 (!) En komen tot een gemiddelde van iets meer dan 8 l / 100km consumptie. Doe ik hier iets verkeerd?
  Mijn “favoriet” behouden is zoiets als je hem als bedrijfswagen gebruikt en ermee rijdt. Wat dat betreft, moet ik er vroeg of laat van af, puur om fiscale redenen en is mijn partner gewoon te groot. Privé overnemen om in de garage te zetten maakt het voertuig niet beter of waardevoller, en je hebt ook ruimte nodig.
  Loyaliteit kent daarom zijn (financiële) limieten.

  • blanco

   Hallo Werner,

   Het is uw automatische transmissie die het extra verbruik veroorzaakt.
   de schakelaars zijn zuiniger ...
   Ik heb volgend jaar ook het probleem met de "fiscale redenen" met de auto van de zaak,
   maar de Griffin kan dan privébezit blijven!

 • blanco

  Hallo Thomas,

  Bedankt voor het artikel. Ik kan deze verklaring alleen maar ondersteunen. De 9-5 is een ingenieus langeafstandsvlieger. Geen enkele auto heeft meer auto nodig!

Reacties zijn gesloten.