SAAB Talk: Victor Muller, Kjell AC Bergstrom en de koning

Zweden is een transparant land als het gaat om belastingen. Voormalig CEO Victor Muller van Saab heeft dit van dichtbij kunnen bevestigen. In Zweden, kan iedereen opzoeken op het internet, wat zijn buurman maakt en als hij betaalt de belastingen aan de staat op tijd. Ook elke journalist, en dus het Aftonbladet, hebben onderzocht wat Muller aan het belastingkantoor verschuldigd was. De Autoriteit in Zweden vraagt ​​iets meer 2010 miljoen kronen inkomstenbelasting op de inkomsten van de Nederlander in de jaren 2011 en 2.

Leannova. Saab-kennis voor NEVS

Muller was 2010 Chairman van Saab Automobile AB in februari en Chief Executive Officer van 2011 in mei. Hoewel hij onbetwist deze posities nastreefde, beschouwde hij zichzelf als een externe adviseur voor belastingdoeleinden. Voor zijn werk presenteerde hij Saab-rekeningen op de Spyker Holding en later op de Latijns-Amerikaanse Tug Holding op het Caribische eiland Curaçao. Vanaf daar landde het geld, volgens Aftonbladet, op Spaanse privérekeningen. De Zweedse schatkist is het niet eens met Muller en verklaart dat de uitvoerende activiteiten moeten worden belast op de plaats waar zij worden uitgeoefend. Alleen in Zweden.

Muller zelf zei vrijdag dat hij "verrast was door het nieuws" en vertelde de pers dat hij "nooit belasting wilde ontlopen in Zweden". Een respectabele houding. Hij kan alsnog een met redenen omkleed bezwaar indienen. Of betaal voor 26 oktober.

Kjell AC Bergström naar NEVS?

Saab-investeerder NEVS staat nog steeds onder kritiek in Zweden en de afgelopen dagen zijn er weer negatieve artikelen geweest. Of het nu gerechtvaardigd is of niet - dat is vandaag niet ons onderwerp. Maar er zijn ook kleine lichtpuntjes, want achter de schermen gaan de dingen langzaam, heel langzaam, vooruit. De voormalige Saab Powertrain-baas Kjell AC Bergström zou aannemen bij NEVS, zo werd vrijdag gehoord. Bergström stond de afgelopen maanden op de loonlijst van de beheerders en wordt beschouwd als een competente Saab-veteraan. Zijn deelname aan NEVS kan ook een teken zijn van continuïteit in Zweden.

Dat nevs niet volledig wilt opgeven van de Saab know-how, is dus onderscheiden van meer en meer. LeanNova, een door de overheid gesponsorde Saab spin-off, werkt nu voor de belegger en is van plan om terug te trekken uit Innovatum naar de fabriek om de Stallbacka. De orderboeken zijn vol en je verwacht meer nieuwe aanwervingen.

Voormalige Saab-ingenieurs, die nu aan het einde van het jaar van Volvo worden ontslagen, kunnen bij Stallbacka een nieuwe baan vinden. Dat zou zeer welkom zijn bij de lokale ex-Saabianer. LeanNova is het reservoir geworden voor Saab Knowledge en de investeringen van de overheid beginnen vruchten af ​​te werpen.

De koning in Trollhättan

Koning Karl Gustav XVI van Zweden bezoekt woensdag het Innovatum en ook het Saab Automuseum. Karl Gustav heeft benzine in zijn bloed en een bezoek aan de Saab-collectie is een van de punten die hij misschien leuk vindt. Hoewel de koning niet als een fan van het merk is verschenen, klopt zijn hart meer voor Duitse merken, maar de koninklijke familie had in het verleden nogal fans van het cultmerk in hun gelederen.

Prins Bertil van Zweden, een overleden oom van de koning, nam deel aan autosportevenementen onder de codenaam "Monsieur Adrian". Natuurlijk reed het populaire lid van de koninklijke familie in Saab, en zijn vloot had thuis een Saab 99 EMS en 99 Turbo.

De reis van de koning naar Saab City is meer een plicht dan een vrije keuze, en je hoeft je geen zorgen te maken over Trollhättan die de monarch drijft. Omdat, zoals elk jaar, de koning op jacht gaat in een bos in de buurt van de stad Saab. Nou dan. Wij wensen “Weidmanns Heil”, Majesteit!

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

4 gedachten over 'SAAB Talk: Victor Muller, Kjell AC Bergstrom en de koning"

 • In het succes van de grote stadswijk van deze week - beschikbaar in de ARD-mediabibliotheek - reed een van de hoofdrolspelers ook een 901 in verschillende omgevingen. Hoewel met grijs in de verkeerde kleur voor mij en als een driedeurs * onpraktisch *, maar tenminste 😉

 • blanco

  Precies! .. en bij de Kripo Goteborg hadden ze een onmiddellijk wapenmagazijn in de kofferbak sedan. (Ook gisteren)

  • blanco

   In de Audi of BMW anders de slechteriken buiten Duitsland, breng je niets onder 😉

 • blanco

  Nog een klein stukje nieuws dat me gisteren opviel: er is nog een SAAB in film en televisie. Iedereen die gisteravond de nieuwe Dortmund “Tatort” zorgvuldig heeft gevolgd, zal gemerkt hebben dat hoofdrolspeler Jörg Hartmann in zijn rol als onderzoeker “Peter Faber” een prachtige SAAB 900 Turbo sedan bestuurt ...

Reacties zijn gesloten.