Achteruitkijkspiegel: wat nu?

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

Saab wordt verkocht en het enthousiasme ziet er anders uit. NEVS is de nieuwe eigenaar van Saab Automobile AB, Saab Tools AB en Saab Powertrain AB. De aankoopprijs, naar verluidt 1.8 miljard kronen, zou vrijdag in contanten zijn betaald. We zullen het precieze bedrag uiterlijk in november weten wanneer advocaten hun rekeningafschrift indienen bij de rechtbank in Vänersborg. De echo van de pers en veel fans is niet bepaald vriendelijk. Jammer?

Laten we de feiten eens bekijken. We hebben een bedrijf met de naam "NEVS", waarover we weinig weten Kai Johan Jiang, een oprichter en CEO die het grootste deel van zijn tijd besteedt aan de productie van biomassa en batterijen en waarvan de financiële achtergrond ook onduidelijk is. Met Karl-Erling Trogen een voormalige Volvo-man, zelfs alleen Volvo, die mee speelt. Zijn eerste act gisteren was een oprechte verklaring voor Youngman dat NEVS de ware eigenaar was van het Phoenix-platform.

En we hebben weinig feiten en bijna geen antwoorden op open vragen. NEVS is van plan in de eerste stap 75-medewerkers in dienst te nemen en heeft hiervoor aanbiedingen gedaan. NEVS mag de griffioen niet gebruiken, maar de naam Saab. En rond de jaarwisseling 2013 / 14 komen de eerste elektrische auto's uit de productielijn.

Het gebruik van de Saab-naam was gisteren ook een van de weinige sprankjes hoop. Saab AB, eigenaar en bewaker van rechten, heeft beperkende regels bij het verlenen van licenties. We kunnen aannemen dat de achtergronden van de NEVS grondig zijn onderzocht en goedgekeurd. Er was een tweede lichtpuntje dat misschien belangrijk was. Maar later.

Maar hoe zit het met de grote fabriek in de Stallbacka, hoe wil NEVS daar nog rendabeler produceren met de verwachte kleine hoeveelheden? Hoe zit het met de Saab Know How? Toonaangevende op het gebied van multi-fuel motoren en turbo-technologie? Hoe zit het met het wereldwijde verkoopnetwerk dat nog bestaat en de after-salesdochter in Nyköping, die elke maand een beter trackrecord heeft?

En hoe zit het met de geschiedenis van Saab en trouwe klanten? Saab heeft, en dat is het echt verbazingwekkende verhaal, een sterke en loyale fancommunity. Zet ons nieuwe auto's aan de dealers en ze zullen worden gekocht! Misschien een elektrische auto als tweede auto, maar alsjeblieft een combinatie voor dagelijks gebruik en als vervanging voor de oude Saab 9-5.

De vragen zijn open en we kunnen nu geen antwoorden vinden. Onze Zweedse vrienden zijn nog steeds van mening dat er iets volgt en dat NEVS niet de complete oplossing is. Er is de vraag van de voertuigen met conventionele aandrijvingen en keer op keer spreekt men over het bekende Indiase bedrijf. Als je echt de legendarische Phoenix bij NEVS wilt zijn en niet crasht, dan zul je een partner aan boord moeten hebben! Een paar weken geleden werd een mogelijke samenwerking van de Indianen met NEVS aangekondigd, vandaag lijkt het logischer en belangrijker dan ooit.

Anders zou NEVS een Spyker-achtig avontuur kunnen worden en de Phoenix meer een Icarus. Wat ontbreekt om lange perioden van dorst te overleven, is een sterke partner met een industriële achtergrond. Een auto-startup kost veel geld. Fisker Automotive heeft tot nu toe in totaal een miljard Amerikaanse dollars geïnvesteerd, en niet Zweedse Krona, om het eerste product op de markt te brengen. Er zijn nog meer financieringsrondes en er zal nog genoeg geld over zijn totdat u winstgevend kunt zijn.

Bij NEVS zie ik deze spieren nog niet. Oké, ik ben blij voor Trollhättan dat er nieuwe banen zijn. Ik ben blij dat het merk in ieder geval een toekomstperspectief krijgt. Ik ben ook blij dat het Saab-logo op het werk in de Stallbacka zal blijven schijnen. Maar ik wil een antwoord op open vragen en we willen een concreet bedrijfsplan. En we willen niet op en neer gaan zoals Spyker.

NEVS is sinds de 01. September eigenaar van Saab. Het bedrijf zou er goed aan doen om de tijd en vlag te gebruiken. Nu 18 maanden rustig werken en dan een nieuw product laten zien, in de verwachting dat het met enthousiasme ontvangen zal worden, zou dat verkeerd zijn. Nog steeds staat het dealernetwerk en de schare fans centraal. Maar dealernetwerken en distributiestructuren kunnen voor andere merken worden gebruikt en de basis kan zich afwenden. Blogs kunnen besluiten dat de tijd te slecht is om te schrijven voor onduidelijke relaties en vage strategieën, alles kan heel snel draaien.

Wat is er nog over van de Saab Spirit? Zijn we allemaal youngtimer-coureurs en fans van een merk met een geweldig verleden? Zullen we oud worden met onze geweldige auto's totdat we ze uit de garage halen voor een veteranenbijeenkomst? Eerlijk gezegd, ik weet het antwoord niet.

We geven investeerders minstens één kans, iedereen heeft dat verdiend. We kijken wat er de komende dagen en weken gebeurt en ons blogteam bepaalt dan hoe het verder moet gaan op dit platform. In het ergste geval is het gewoon een Youngtimer-blog met enkele wekelijkse berichten, in het beste geval schrijven we in 18 maanden over een productiestart.

Gisteravond was er een sprankje hoop. Karl-Erling Trogen gaf een interview aan de Svenska Dagbladet. Dit had recentelijk een zeer vernietigende beoordeling van de Saab-situatie door Jonas Fröberg gepubliceerd en het Trogen-interview was waarschijnlijk een snelle replica. Het perswerk lijkt immers te werken, wat niet onbelangrijk is. Karl-Erling heeft begrepen dat NEVS in onderhandeling is met andere kredietverstrekkers, die vervolgens aandelen in NEVS verwerven. Wie de partijen zijn, hij kon en wilde niet zeggen. De verklaring toont aan de ene kant dat Trogen geen dromer is en dat het duidelijk is dat andere partners op de boot moeten stappen. Aan de andere kant kan dit het spoor zijn naar India en naar de nieuwe Saab met interne verbrandingsmotor of bio-krachttechnologie.

Het geweer gooien - zoals het gezegde luidt - is nog te vroeg. Maar ons geduld is gespannen en we willen feiten in plaats van uitdrukkingen. En alsjeblieft, heel snel.

Tekst: tom@saabblog.net

20-gedachten ook "Achteruitkijkspiegel: wat nu?"

 • Naar mijn mening zal de toekomstige NEVS-partner ook uit China komen - Youngman Lotus. Na al dat is opgemerkt, deze groep is veel meer in het onderwerp dan M + M. Bovendien heeft Youngman-Lotus in Zweden ingenieurs aangeworven voor de ontwikkeling van bekende voertuigen. Dit zou zeker niet gebeurd zijn als er geen verdere activiteiten gepland waren - het zou geen zin hebben voor beide partijen (NEVS + Youngmann), of je parallel en dus tegen elkaar zou werken in de toekomst van Phoenix.

  Zoals gezegd, heb ik de neiging om Youngman Lotus te verkiezen boven Mahindra - en het zou natuurlijk helemaal verkeerd kunnen zijn.

  • Zonder voorkennis kun je eigenlijk alleen typen, maar op deze tip kan iets zijn. In ieder geval is er nog steeds veel geld nodig als je echt in aanzienlijke aantallen auto's wilt bouwen, krijg je de indruk dat M & M dat niet heeft.
   Op een bepaald moment in het grote publiek is de reputatie van het merk Saab weg en dan alleen iets waard voor kenners. Als dat zo is, dan moet je snel investeren.

 • Ik denk dat we voor onze Saab-schatten moeten zorgen, want er gebeurt niets met Saab "Nieuw"

  • Waarom zou het niets zijn met nieuwe SAAB-voertuigen? Het spreekt voor zich dat de eerste nieuwe SAAB onder NEVS 2013 beëindigt vanaf de tape-runs.

   Geweldig, ik zou natuurlijk zijn als een hybride SAAB of iets dergelijks om de Fisker zou lopen vanaf de tapes in parallel (met extra verbrandingsmotor als een zogenaamde hulpmotor voor langere bereik.) - een partner hier zal zeker bijdragen dergelijke voertuigen in Trollhättan.

   Ik denk dat het stom is om alleen negatief te denken - naar mijn mening zal SAAB leven als de beroemde vis in het water!

   • Helaas zijn er steeds minder vissen in het water.

    Mijn mening dat Saab niet langer gebaseerd is op feiten.

    Wie zou de nieuwe zogenaamde Saab's moeten besturen? Zeker niet de vorige Saab-fans.

    groeten

    Ulrich (1x 9-5 1 Bio-Power) 1X 9oo 1 cabriolet, 1x 9-3 Cabrio.Die Ik zal niet verkopen, maar geërfd.

 • De beslissing is genomen - wij Saab-fans laten NEVS niet los .... Wat er van deze 'winderige' bedrijfsconstructie zal worden, zal in de toekomst worden getoond. Ik zal echter mentaal vaarwel zeggen tegen SAAB nieuwe auto's en de huidige auto naar de rommelpers brengen. Klinkt hard, maar dat kan lang duren!
  Trolly-groeten van de berggeit

 • Ik geloof dat de toekomst bij elektriciteit hoort en als je genoeg geld hebt en geen balast op legaten zoals Saab, dan kan het concept aanbreken bij de verbazing van de gevestigde. Ik heb ook spijt dat onze oude Saab niet meer zal bestaan. Ik zal de turbo missen. De Zweedse geest ook. Wat is een rijstkoker tegen de Saab-traditie - jammer. De Zweden hebben zichzelf echter verpest. Als de Zweden de voorkeur geven aan VW, Skoda of iets dergelijks. Je hoeft niet verbaasd te zijn als Volvo en Saab naar de honden gaan. Vorig jaar nog steeds loyaal, ondanks de vele GM-onderdelen, kocht ik een 9.5 II AERO, die ik liefheb vanwege zijn uiterlijke individualiteit. Waarschijnlijk de laatste geweest. - Of?

 • Hallo gemeenschap,
  misschien hebben een paar (... met vreugde ...) gemerkt: -GM heeft de volt ingesteld. Waarom alleen?! Niemand wil hem hebben. En niet omdat het een GM-model is / was, maar omdat er niets te verdienen valt, met de elektrische auto. Misschien is GM de eerste die de vlag laat zien voor alle anderen, inclusief onze politiek correcte auto-industrie. Elektrisch rijden in auto's is een mythe. Je ontwikkelt wat wordt gesubsidieerd. Ze hebben allemaal alternatieve drives gereden, de goede en de slechte. De brandstofcel had problemen met waterstofopslag en batterijen met gewicht en bereik. Dat het op de een of andere manier gaat, voorbij de prijs en prestaties die we kennen. Elke groep heeft een auto in de etalage die ongeschikt is voor dagelijks gebruik, rijdt, ziet er goed uit, is onbetaalbaar en heeft geen zin. Dat is zoals het is. Waarschijnlijk zal het alternatief Enegien binnenkort zo duur zijn dat de goede oude benzine opnieuw een alternatief wordt, of we zullen synthetische brandstof tanken (... van de gebruikelijke bedrijven ...). NEVS is een doodlopende weg, als het ze niet lukt om conventionele auto's te bouwen met een partner (bij voorkeur SAAB, ongeacht welk logo ...), dat is het. Op het moment houden ze ons voor de gek. Het zal een Saab zijn met een conventionele verbrandingsmotor, wat er ook gebeurt, of hij zal niet verbranden. Dat is de manier waarop het werkt, ongeacht welke partner.
  Groeten uit Koblenz.

  Peter

  • Hallo Peter,

   Uw veronderstelling dat E. mobiliteit nog steeds onverkoopbaar is in veel delen van de wereld is waar - maar China werkt aan een infrastructuur die waarschijnlijk de situatie van elektrische voertuigen zal verbeteren.

   Het belangrijkste argument van nevs is nog steeds de Chinese markt - het zegt dat rijke Chinese willen hoge kwaliteit E. auto's en de naam SAAB maakte zou een garantie voor goede tot zeer goede verkoop in Zweden te kopen.

   Met al deze overwegingen, natuurlijk, de Europese of Amerikaanse SAAB liefhebbers bleven toekomst grotendeels genegeerd - behalve dat er nu maar voor de zekerheid en Saab modellen met conventionele technologie of eventueel een hybride in Direction pijplijn.

   Voor de regio rond Trollhättan en natuurlijk ook voor de wereldwijd conservatieve SAAB-clientèle en natuurlijk voor NEVS zelf, zou dit zeker niet in het nadeel zijn. Als een Zweed met Chinese roots wil Kai Johan Jiang auto's van Trollhättan wereldwijd verkopen en niet alleen leveren aan de Aziatische regio. Dus hier is een breed programma vereist - ik weet zeker dat er in de toekomst ook SAAB-auto's worden aangeboden, die niet uitsluitend met elektriciteit worden geëxploiteerd.

  • Sorry, ik ben het alleen volledig eens met de vorige spreker van Kowweläänz.
   De elektriciteit moet ook ergens vandaan komen. De batterijen ook.
   Zou fijn zijn als er binnenkort een betaalbare elektrische auto voor de stad zou zijn.
   Ik ben verrukt, onder andere, Citroén en onlangs na de C-Zero (Micro-elektrische auto identiek Mitsubishi Mief of Stink of hoe dan ook genaamd)
   Bij 35.150, - EURO begint het !!! Voor een 3,5-meterkar. Er is de toeslag voor technologie, schijf en batterij op zijn minst 25.000, - EURO!
   Als de 12.000, - EUR zou kosten, zonne-beschermers op het dak van de garage en het zou worden gezonken, zou ik onmiddellijk meedoen.
   Hoe duur zou het moeten zijn dan bijna 12 jaar oude NEVS 9-3? 60.000, - EUR omhoog?
   En vijf jaar later moeten nieuwe batterijen worden gekocht voor 10.000, - EUR?
   Nee sorry, zonder mij.
   De weg is momenteel nog steeds een fout en elektrische auto's als gevolg van de aankoop, de lage restwaarde (door gebruikte, versleten Akku's) geldmoordmachines.

 • De e-automarkt is de komende jaren nog steeds te verwaarlozen. enerzijds
  zijn de prijzen en vervolgkosten voor de batterijen, etc. veel te hoog en behaagt u de elektriciteit
  kost ook geld en zal niet goedkoper zijn. In China kan dat anders zijn, ze willen erin
  Kernenergiecentrales investeren, maar deze trein is verloren gegaan in Duitsland en zonne-energie op de
  Niet iedereen krijgt het dak (bescherming van het milieu, integriteit van het stadsbeeld etc etc)
  En als een interne verbrandingsmotor SAAB niet snel komt, dan weet hij
  Geen enkel merk meer, ondertussen hebt u voor de rest gezorgd.

  • Men moet beginnen langzaam in de Europese regio's met de mobiliteit E. - wanneer in ongeveer 15 - 20 jaar van gas zal aanwezig zijn, zou zijn "out" alternatieven letterlijk uitvoerig geweest en getest over langere perioden zijn.

   Het zou toch goed zijn als nu tijdig en conventionele nieuwe Saab modellen beschikbaar waren - een breed en technisch divers programma zou het niet duren nevs een groot voordeel in staat zijn om een ​​goede verkoop over de hele wereld te bereiken. Hiervoor is echter ook de NEVS zelf in discussie (en financieel zeer goed ingeburgerd) Kompagnon onmisbaar. Laten we afwachten - maar koop alsjeblieft niet meteen een ander merk!

 • Hallo mijn vrienden,
  Allereerst, wie had twee jaar geleden gedacht dat de olieprijs is waar het nu is. Ten tweede stijgen de oliereserves van jaar tot jaar en nemen niet af, als u de statistieken van de afgelopen jaren en decennia bijhoudt. Desalniettemin, niet in de laatste plaats vanwege wereldwijde speculatie en stijgende energievraag met verder stijgende brandstofprijzen, mag worden verwacht. Elektriciteit zal een steeds interessantere vorm van energie worden als gevolg van zonne-energiecentrales, waterkracht, windenergie en biomassa. Power is niet de toekomst van 100%, maar het is nog steeds een aanzienlijk deel. Het onderwerp batterijen is een probleem, maar een oplosbaar probleem. Dus gewoon omdat GM ook is ... is fout en in hun eigen arrogantie gaat het mis, dat betekent niet dat e-cars geen toekomst hebben. De automarkt zal in de toekomst veel meer gedifferentieerd zijn. In Berlijn neemt zowel de e-share als de autodelenmodellen met e-auto's dramatisch toe en dit is nog maar het begin.
  Ondernemer zijn betekent altijd een idee en een visie hebben en een risico nemen. Dat is wat NEVS doet, en ik ben nieuwsgierig, ook al ben ik geen vriend van NEVS, omdat ze mijn "Saab-huis" hebben vernield.

  • NEVS verbrijzelde SAAB niet, ze waren zelf "de Zweden".
   NEVS maakt alleen de overgebleven kruimels - er is niets anders.
   Maar wie zijn toekomstige model alleen op visioenen bouwt, moet Helmuth Schmidt vragen, wat men zal raden.

 • SAAB - RIP
  rust in vrede - rommel niet met ...

 • Nou, Tom, dat is een gedurfde propositie. "Geef ons nieuwe Saabs aan de dealers en ze zullen worden gekocht".
  Waar was de "trouwe Saabgemeine" de afgelopen jaren? Waarom kochten Saabs niet genoeg? Dat is het punt in de hele ellende. De Saabs die we kennen en liefhebben zullen niet meer bestaan. Ongeacht wat (indien van toepassing) terugkomt voor voertuigen met Saab-belettering op de markt. ze zullen niets te maken hebben met ons begrip van Saab. We rijden jongeren of toekomstige jongeren en ik denk dat dat een goede zaak is.

  • Waarom de laatste jaren heel weinig zijn gegaan, maar in de afgelopen weken en maanden is gedetailleerd - als een dochter van GM had minder en minder om te lachen (tot het tijdelijke bittere einde)!

   Moeder GM is nu overleden en met de nieuwe moeder NEVS zal het naar mijn mening beter zijn na de acclimatisatiefase - laten we gewoon afwachten.

   Daarnaast zou ik graag een nieuw voertuig van Trollhättan (bij voorkeur 9-3 III Hybrid) willen kopen - ik zou liever een spritfressender Youngtimer zijn!

 • Hallo Joachim! De GM bij Saab had gezegd dat dat niets nieuws is. De auto's die we betreuren zijn ook de laatste 10-jaren bijna ongewijzigd. Ze zijn toch niet gekocht.
  Wat er precies in de laatste 2-jaren is gebeurd, weten we allemaal niet. Helaas heeft Saab een grote Immageschaden gekregen. Ik denk dat we allemaal blij zouden zijn als NEVS dat kon doen. Alleen is het moeilijk te geloven. Een Saab-hybride zou geweldig zijn en ook noodzakelijk om te overleven. Alle fabrikanten moeten iets nieuws ontwikkelen voor de toekomst. Of dit al dan niet logisch is, dat een Aziatisch consortium auto's zal ontwikkelen en produceren voor de Aziatische markt in Zweden, is nog maar de vraag. Trouwens, dat met de gaszuigers is zoiets. Gemeten naar vermogen (Saab Aero) is het verbruik in orde. Dat creëert geen Duitse auto uit de jaren van constructie van de laatste 12-jaren.

  • Het feit dat de SAAB-voertuigen nauwelijks waren gewijzigd als gevolg van het GM-beleid, was slechts de grote fout van de niet-professionals in Amerika - wat betekent dat ze toch niet zijn gekocht? Dit was de reden voor de meer en meer zichtbare koopafhankelijkheid! Wat het laatste jaar is gegaan, we weten gewoon nog niet: GM heeft gemaakt bijna uitgehongerd met slecht management SAAB en niet de juiste beslissing genomen (geen 5-deurs hatchback-modellen, te lang geen nieuwe ontwerp voor de 9-5, niet de kwaliteit 9-1 of 9-2, nauwelijks marketing, enz.)!

   Het bedrijf van Kai Jiang wil volgens de huidige verklaringen niet alleen produceren voor de Aziatische markt, maar wereldwijd.

   Je laatste zin is overdreven - alle grote en sterke voertuigen zijn brandstofzuigers - ook een bijbehorende SAAB.

 • Hallo Julie. Als je een gesprek had met Saab-werknemers, zou je weten dat GM niet de enige was die het beschuldigde. Natuurlijk had GM een groot aandeel, maar binnen het bedrijf Saab waren er ook veel problemen.De GM koopt ook bedrijven en brengt naar voren maar toont de overname van Daewoo. En ze maken het leven vandaag voor Opel moeilijk. Wat u als een fout omschrijft, is eigenlijk een voordeel. Het laat echter zien dat de voertuigen erg volwassen zijn (lange productiecycli waren alle fabrikanten) en ik ben het met u eens dat u het modelbeleid beter kunt maken (radicaler, onderscheidend ontwerp, enz.).
  NEVES MAAKTEN NIET ALLEEN VOOR DE AZIATISCHE Mart.
  Wat is een brandstofzuivelaar in je ogen? Een huidige Golf 6 met ongeveer 100PS heeft ongeveer 100 liters nodig op 8Km (oefenwaarde). Een 9-5-aero met 260PS van ca. 10 liter (oefenwaarde). In verhouding: wie is de gaszuivelaar?

Reacties zijn gesloten.