Achteruitkijkspiegel: wat nu?

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

Saab wordt verkocht en het enthousiasme ziet er anders uit. NEVS is de nieuwe eigenaar van Saab Automobile AB, Saab Tools AB en Saab Powertrain AB. De aankoopprijs, naar verluidt 1.8 miljard kronen, zou vrijdag in contanten zijn betaald. We zullen het precieze bedrag uiterlijk in november weten wanneer advocaten hun rekeningafschrift indienen bij de rechtbank in Vänersborg. De echo van de pers en veel fans is niet bepaald vriendelijk. Jammer?

Laten we eens kijken naar de feiten. We hebben een bedrijf genaamd "NEVS" waar we weinig vanaf weten Kai Johan Jiang, een oprichter en CEO die het grootste deel van zijn tijd in de productie van biomassa en batterijen doorbrengt en wiens financiële achtergrond even onduidelijk is. Bovendien is Karl-Erling Trogen, een voormalig Volvo-man, ja, van alle mensen, Volvo, erbij betrokken. Zijn eerste officiële daad gisteren was een hartelijke verklaring aan Youngman dat NEVS de echte eigenaar is van het Phoenix-platform.

En we hebben weinig feiten en bijna geen antwoorden op open vragen. NEVS is van plan in de eerste stap 75-medewerkers in dienst te nemen en heeft hiervoor aanbiedingen gedaan. NEVS mag de griffioen niet gebruiken, maar de naam Saab. En rond de jaarwisseling 2013 / 14 komen de eerste elektrische auto's uit de productielijn.

Het gebruik van de Saab-naam was gisteren ook een van de weinige sprankjes hoop. Saab AB, eigenaar en bewaker van rechten, heeft beperkende regels bij het verlenen van licenties. We kunnen aannemen dat de achtergronden van de NEVS grondig zijn onderzocht en goedgekeurd. Er was een tweede lichtpuntje dat misschien belangrijk was. Maar later.

Maar hoe zit het met de grote fabriek in de Stallbacka, hoe wil NEVS daar nog rendabeler produceren met de verwachte kleine hoeveelheden? Hoe zit het met de Saab Know How? Toonaangevende op het gebied van multi-fuel motoren en turbo-technologie? Hoe zit het met het wereldwijde verkoopnetwerk dat nog bestaat en de after-salesdochter in Nyköping, die elke maand een beter trackrecord heeft?

En hoe zit het met de geschiedenis van Saab en trouwe klanten? Saab heeft, en dat is het echt verbazingwekkende verhaal, een sterke en loyale fancommunity. Zet ons nieuwe auto's aan de dealers en ze zullen worden gekocht! Misschien een elektrische auto als tweede auto, maar alsjeblieft een combinatie voor dagelijks gebruik en als vervanging voor de oude Saab 9-5.

De vragen zijn open en we kunnen op dit moment geen antwoorden vinden. Onze vrienden in Zweden geloven nog steeds dat er iets volgt en dat NEVS niet de complete oplossing is. Er is de kwestie van voertuigen met conventionele aandrijvingen en men blijft praten over het bekende Indiase bedrijf. Als je echt de legendarische Phoenix bij NEVS wilt zijn en niet een noodlanding wilt, dan moet je een partner aan boord krijgen! Een mogelijke samenwerking tussen de Indianen en NEVS werd een paar weken geleden aangekondigd, en vandaag lijkt het logischer en belangrijker dan ooit.

Anders zou NEVS een Spyker-achtig avontuur kunnen worden en de Phoenix meer een Icarus. Wat ontbreekt om lange perioden van dorst te overleven, is een sterke partner met een industriële achtergrond. Een auto-startup kost veel geld. Fisker Automotive heeft tot nu toe in totaal een miljard Amerikaanse dollars geïnvesteerd, en niet Zweedse Krona, om het eerste product op de markt te brengen. Er zijn nog meer financieringsrondes en er zal nog genoeg geld over zijn totdat u winstgevend kunt zijn.

Bij NEVS zie ik deze spieren nog niet. Oké, ik ben blij voor Trollhättan dat er nieuwe banen zijn. Ik ben blij dat het merk in ieder geval een toekomstperspectief krijgt. Ik ben ook blij dat het Saab-logo op het werk in de Stallbacka zal blijven schijnen. Maar ik wil een antwoord op open vragen en we willen een concreet bedrijfsplan. En we willen niet op en neer gaan zoals Spyker.

NEVS is sinds de 01. September eigenaar van Saab. Het bedrijf zou er goed aan doen om de tijd en vlag te gebruiken. Nu 18 maanden rustig werken en dan een nieuw product laten zien, in de verwachting dat het met enthousiasme ontvangen zal worden, zou dat verkeerd zijn. Nog steeds staat het dealernetwerk en de schare fans centraal. Maar dealernetwerken en distributiestructuren kunnen voor andere merken worden gebruikt en de basis kan zich afwenden. Blogs kunnen besluiten dat de tijd te slecht is om te schrijven voor onduidelijke relaties en vage strategieën, alles kan heel snel draaien.

Wat is er nog over van de Saab Spirit? Zijn we allemaal youngtimer-coureurs en fans van een merk met een geweldig verleden? Zullen we oud worden met onze geweldige auto's totdat we ze uit de garage halen voor een veteranenbijeenkomst? Eerlijk gezegd, ik weet het antwoord niet.

We geven investeerders minimaal één kans, iedereen verdient het. We zullen kijken wat er de komende dagen en weken gebeurt en ons blogteam zal dan beslissen hoe verder te gaan op dit platform. In het ergste geval is het gewoon een youngtimer blog met een paar wekelijkse posts, in het beste geval schrijven we over een start van de productie over 18 maanden.

Gisteravond was er een sprankje hoop. Karl-Erling Trogen gaf een interview aan de Svenska Dagbladet. Dit had recentelijk een zeer vernietigende beoordeling van de Saab-situatie door Jonas Fröberg gepubliceerd en het Trogen-interview was waarschijnlijk een snelle replica. Het perswerk lijkt immers te werken, wat niet onbelangrijk is. Karl-Erling heeft begrepen dat NEVS in onderhandeling is met andere kredietverstrekkers, die vervolgens aandelen in NEVS verwerven. Wie de partijen zijn, hij kon en wilde niet zeggen. De verklaring toont aan de ene kant dat Trogen geen dromer is en dat het duidelijk is dat andere partners op de boot moeten stappen. Aan de andere kant kan dit het spoor zijn naar India en naar de nieuwe Saab met interne verbrandingsmotor of bio-krachttechnologie.

Het pistool in het graan gooien - zoals het gezegde luidt - is nog te vroeg. Maar ons geduld raakt op en we willen feiten in plaats van zinnen. En alsjeblieft, heel snel.

Tekst: tom@saabblog.net

20 gedachten over 'Achteruitkijkspiegel: wat nu?"

 • blanco

  Hallo Julie. Als je een gesprek had met Saab-werknemers, zou je weten dat GM niet de enige was die het beschuldigde. Natuurlijk had GM een groot aandeel, maar binnen het bedrijf Saab waren er ook veel problemen.De GM koopt ook bedrijven en brengt naar voren maar toont de overname van Daewoo. En ze maken het leven vandaag voor Opel moeilijk. Wat u als een fout omschrijft, is eigenlijk een voordeel. Het laat echter zien dat de voertuigen erg volwassen zijn (lange productiecycli waren alle fabrikanten) en ik ben het met u eens dat u het modelbeleid beter kunt maken (radicaler, onderscheidend ontwerp, enz.).
  NEVES MAAKTEN NIET ALLEEN VOOR DE AZIATISCHE Mart.
  Wat is een brandstofzuivelaar in je ogen? Een huidige Golf 6 met ongeveer 100PS heeft ongeveer 100 liters nodig op 8Km (oefenwaarde). Een 9-5-aero met 260PS van ca. 10 liter (oefenwaarde). In verhouding: wie is de gaszuivelaar?

 • blanco

  Hallo Joachim! De GM bij Saab had gezegd dat dat niets nieuws is. De auto's die we betreuren zijn ook de laatste 10-jaren bijna ongewijzigd. Ze zijn toch niet gekocht.
  Wat er precies in de laatste 2-jaren is gebeurd, weten we allemaal niet. Helaas heeft Saab een grote Immageschaden gekregen. Ik denk dat we allemaal blij zouden zijn als NEVS dat kon doen. Alleen is het moeilijk te geloven. Een Saab-hybride zou geweldig zijn en ook noodzakelijk om te overleven. Alle fabrikanten moeten iets nieuws ontwikkelen voor de toekomst. Of dit al dan niet logisch is, dat een Aziatisch consortium auto's zal ontwikkelen en produceren voor de Aziatische markt in Zweden, is nog maar de vraag. Trouwens, dat met de gaszuigers is zoiets. Gemeten naar vermogen (Saab Aero) is het verbruik in orde. Dat creëert geen Duitse auto uit de jaren van constructie van de laatste 12-jaren.

  • blanco

   Het feit dat de SAAB-voertuigen nauwelijks zijn veranderd vanwege het GM-beleid, was precies de grote fout die de niet-experts in Amerika hebben gemaakt - wat betekent dat dat ze niet zijn gekocht? Dit was de reden voor de steeds duidelijker wordende terughoudendheid om te kopen! We weten wat er de afgelopen jaren is gebeurd: GM heeft SAAB bijna uitgehongerd met slecht beheer en heeft niet de juiste beslissing genomen (geen 5-deurs hatchback-modellen, te lang geen nieuw ontwerp voor de 9-5, geen hogere kwaliteit 9-1 of 9-2, nauwelijks marketing etc. etc. etc.)!

   Het bedrijf van Kai Jiang wil volgens de huidige verklaringen niet alleen produceren voor de Aziatische markt, maar wereldwijd.

   Je laatste zin is overdreven - alle grote en krachtige voertuigen zijn brandstofvreters - inclusief een bijbehorende SAAB.

 • blanco

  Nou, Tom, dat is een gewaagde stelling. ”Geef ons nieuwe Saabs bij de dealers en ze worden gekocht”.
  Waar was de "trouwe Saabgemeine" de afgelopen jaren? Waarom zijn er niet genoeg Saabs gekocht? Dat is het punt van de hele ellende. De Saabs die we kennen en waar we van houden, zullen niet langer bestaan. Het maakt niet uit wat (als er iets is) terug op de markt komt voor voertuigen met Saab-letters. ze zullen niets meer te maken hebben met ons begrip van Saab. We rijden youngtimers of toekomstige youngtimers en dat vind ik een goede zaak.

  • blanco

   Waarom de afgelopen jaren zo weinig zijn gegaan, is de afgelopen weken en maanden uitvoerig uitgelegd - als dochter van GM had je steeds minder om te lachen (tot het bittere einde voorlopig)!

   Moeder GM behoort nu tot het verleden en met de nieuwe moeder NEVS zal het naar mijn mening zeker beter gaan na de gewenningsfase - laten we gewoon afwachten.

   Ik zou ook graag weer een nieuw voertuig van Trollhättan willen kopen (bij voorkeur een 9-3 III Hybrid) - ik zou het liever hebben dan een benzineslurpende youngtimer!

 • blanco

  SAAB - RIP
  rust zacht - rommel niet met ...

 • blanco

  Hallo mijn vrienden,
  Allereerst, wie had twee jaar geleden gedacht dat de olieprijs is waar hij nu is. Ten tweede: als je de statistieken van de afgelopen jaren en decennia goed volgt, nemen de oliereserves van jaar tot jaar toe. Niettemin moeten als gevolg van wereldwijde speculatie en de stijgende vraag naar energie verdere stijgingen van de brandstofprijzen worden verwacht. Elektriciteit wordt een steeds interessantere energievorm door zonnecentrales, waterkracht, windenergie en biomassa. De toekomst behoort niet 100% toe aan elektriciteit, maar in aanzienlijke mate. Het onderwerp batterijen is een maar een oplosbaar probleem. Dus gewoon omdat GM tot d…. en met hun eigen arrogantie die de dingen op de verkeerde manier aanpakken, betekent dat niet dat e-auto's geen toekomst hebben. De automarkt zal in de toekomst veel meer gedifferentieerd zijn. In Berlijn neemt het aandeel van e-auto's en autodeelmodellen met e-auto's enorm toe, en dat is nog maar het begin.
  Ondernemer zijn betekent altijd een idee en een visie hebben en een risico nemen. NEVS doet dat en ik ben nieuwsgierig, ook al ben ik geen vriend van NEVS, omdat ze mijn "Saab-huis" hebben vernield.

  • blanco

   NEVS heeft SAAB niet kapotgemaakt, dat waren "de Zweden" zelf.
   NEVS zorgt alleen voor de resterende kruimels - dat is alles.
   Maar als u uw toekomstige model alleen op visies baseert, moet u Helmuth Schmidt vragen wat hij zal adviseren.

 • blanco

  de markt voor e - auto's kan de komende jaren nog worden verwaarloosd. Aan de ene kant
  zijn de prijzen en vervolgkosten voor de batterijen, etc. veel te hoog en behaagt u de elektriciteit
  kost ook geld en zal niet goedkoper zijn. In China kan dat anders zijn, ze willen erin
  Kernenergiecentrales investeren, maar deze trein is verloren gegaan in Duitsland en zonne-energie op de
  Niet iedereen krijgt het dak (bescherming van het milieu, integriteit van het stadsbeeld etc etc)
  En als een interne verbrandingsmotor SAAB niet snel komt, dan weet hij
  Geen enkel merk meer, ondertussen hebt u voor de rest gezorgd.

  • blanco

   E-mobiliteit moet ook langzaam worden opgestart in Europese regio's - als er over ongeveer 15-20 jaar geen benzine meer beschikbaar is, zouden alternatieven in de ware zin van het woord uitgebreid moeten worden 'ervaren' of gedurende langere tijd getest. zijn.

   Het zou zeker welkom zijn als conventionele nieuwe SAAB-modellen ook tijdig beschikbaar zouden zijn - een breed en technisch divers programma zou van groot voordeel zijn, niet in de laatste plaats voor NEVS, om wereldwijd goede verkoopcijfers te kunnen behalen. Hiervoor is echter de door NEVS in gesprek gebrachte partner (en financieel zeer goed gepositioneerd) onmisbaar. Laten we afwachten - maar koop alsjeblieft niet meteen een ander merk!

 • blanco

  Hallo gemeenschap,
  misschien hebben een paar (... met vreugde ...) er nota van genomen, - GM heeft de volt gestopt. Gewoon waarom?! Niemand wil hem. En niet omdat het een GM-model is / was, maar omdat er niets mee te verdienen valt, met de elektrische auto. Misschien zal GM de eerste zijn die zijn kleuren laat zien voor alle anderen, inclusief onze politiek correcte auto-industrie. Elektrische aandrijving in auto's is een mythe. Je ontwikkelt wat gesubsidieerd wordt. Ze werkten allemaal aan alternatieve schijven, de goeden en de slechteriken. Met de brandstofcel waren er problemen met waterstofopslag, met de accu's met gewicht en actieradius. We weten dat het op de een of andere manier verder gaat dan prijs en prestatie. Ieder bedrijf heeft een auto in de etalage die niet geschikt is voor alledaags gebruik, rijdt, er goed uitziet, onbetaalbaar is en niet deugt. Zo is het. De alternatieve energieën zullen waarschijnlijk binnenkort zo duur worden dat de goede oude benzine weer een alternatief wordt, - of we gaan tanken met synthetische brandstof (... van de gebruikelijke bedrijven ...). NEVS is een doodlopende weg, als het je niet lukt om conventionele auto's te bouwen met een partner (.. bij voorkeur als SAAB, ongeacht welk logo ...), dat is het. Op dit moment houden ze ons voor de gek. Het wordt een Saab met een conventionele verbrandingsmotor, wat er ook brandt, of het zal er helemaal geen zijn. Dit is hoe het zal gaan, ongeacht met welke partner.
  Groeten uit Koblenz.

  Peter

  • blanco

   Hallo Peter,

   Uw aanname dat e-mobiliteit in grote delen van de wereld nog steeds onverkoopbaar is, klopt, maar in China wordt gewerkt aan een infrastructuur die waarschijnlijk betere voorwaarden zal brengen voor elektrische voertuigen.

   Het belangrijkste argument van NEVS is nog steeds de Chinese markt - er wordt gezegd dat rijke Chinezen graag hoogwaardige e-auto's willen kopen en de naam SAAB gemaakt in Zweden zou een garantie zijn voor goede tot zeer goede verkoopcijfers.

   Met al deze overwegingen werden de Europese en Amerikaanse SAAB-enthousiastelingen in de toekomst natuurlijk grotendeels genegeerd - tenzij, omwille van de veiligheid, SAAB-modellen met conventionele technologie of mogelijk als hybride in de pijplijn zitten.

   Voor de regio rond Trollhättan en voor de wereldwijde conservatieve SAAB-klanten en voor NEVS zelf zou dit natuurlijk zeker geen nadeel zijn. Als Zweed met Chinese roots wil Kai Johan Jiang beslist auto's uit Trollhättan over de hele wereld verkopen en niet alleen de Aziatische regio bevoorraden. Dus hier is een breed programma vereist - ik ben er zeker van dat in de toekomst ook SAAB-auto's zullen worden aangeboden die niet uitsluitend op elektriciteit worden aangedreven.

  • blanco

   Sorry, ik ben het alleen volledig eens met de vorige spreker van Kowweläänz.
   De elektriciteit moet ook ergens vandaan komen. De batterijen ook.
   Zou fijn zijn als er binnenkort een betaalbare elektrische auto voor de stad zou zijn.
   Ik ben verrukt, onder andere, Citroén en onlangs na de C-Zero (Micro-elektrische auto identiek Mitsubishi Mief of Stink of hoe dan ook genaamd)
   Bij 35.150, - EURO begint het !!! Voor een 3,5-meterkar. Er is de toeslag voor technologie, schijf en batterij op zijn minst 25.000, - EURO!
   Als de 12.000, - EUR zou kosten, zonne-beschermers op het dak van de garage en het zou worden gezonken, zou ik onmiddellijk meedoen.
   Hoe duur zou het moeten zijn dan bijna 12 jaar oude NEVS 9-3? 60.000, - EUR omhoog?
   En vijf jaar later moeten nieuwe batterijen worden gekocht voor 10.000, - EUR?
   Nee sorry, zonder mij.
   De weg is momenteel nog steeds een fout en elektrische auto's als gevolg van de aankoop, de lage restwaarde (door gebruikte, versleten Akku's) geldmoordmachines.

 • blanco

  Ik geloof dat de toekomst aan elektriciteit toebehoort en als je genoeg geld hebt en geen bagage met legacy-problemen zoals Saab, dan kan het concept extreem snel werken, tot verbazing van de gevestigde orde. Ik betreur ook dat onze oude Saab niet meer zal bestaan. Ik zal de turbo missen. De Zweedse geest ook. Wat is een rijstkoker tegen de Saab-traditie - jammer. De Zweden hebben het zelf verpest. Als de Zweden de voorkeur geven aan VW, Skoda of iets dergelijks wees niet verbaasd als Volvo en Saab naar de honden gaan. Uit loyaliteit vorig jaar, ondanks de vele GM-onderdelen, kocht ik een 9.5 II AERO, waar ik dol op ben vanwege zijn externe individualiteit. Zal toen de laatste zijn geweest. - Rechtsaf?

 • blanco

  DE beslissing is genomen - wij Saab-fans zullen NEVS niet kwijtraken ... Wat er zal worden van deze "winderige" bedrijfsconstructie, de toekomst zal het leren. Ik zal echter mentaal afscheid nemen van SAAB nieuwe auto's en de huidige naar de schrootpers rijden. Klinkt moeilijk, maar zoals u weet, kan het lang duren!
  Trolly-groeten van de berggeit

 • blanco

  Ik denk dat we voor onze Saab-schatten moeten zorgen, want er zal niets meer zijn met Saab "Nieuw"

  • blanco

   Waarom zou het niets zijn met nieuwe SAAB-voertuigen? Het spreekt voor zich dat de eerste nieuwe SAAB onder NEVS 2013 beëindigt vanaf de tape-runs.

   Het zou natuurlijk geweldig zijn als een hybride SAAB of iets dergelijks als de Fisker (met een extra verbrandingsmotor als een zogenaamde hulpmotor om het bereik te vergroten) tegelijkertijd van de productielijn zou rijden - een partner zal zeker de bijbehorende voertuigen in Trollhättan bijdragen.

   Ik vind het stom om altijd negatief te denken - naar mijn mening zal SAAB leven als de beroemde vis in het water!

   • blanco

    Helaas zijn er steeds minder vissen in het water.

    Mijn mening dat Saab niet langer gebaseerd is op feiten.

    Wie zou de nieuwe zogenaamde Saab's moeten besturen? Zeker niet de vorige Saab-fans.

    groeten

    Ulrich (1x 9-5 1 Bio-Power) 1X 9oo 1 cabriolet, 1x 9-3 Cabrio.Die Ik zal niet verkopen, maar geërfd.

 • blanco

  Ik heb het gevoel dat de toekomstige NEVS-partner ook uit China zal komen, namelijk Youngman-Lotus. Na alles wat je hebt opgemerkt, is deze groep veel meer betrokken dan M + M. Zoals bekend heeft Youngman-Lotus ook ingenieurs in Zweden aangetrokken om voertuigen te ontwikkelen. Dit zou zeker niet hebben plaatsgevonden als er geen verdere activiteiten waren gepland - het zou ook geen zin hebben voor beide partijen (NEVS + Youngmann) om parallel en dus tegen elkaar aan de toekomst van Phoenix te werken.

  Zoals gezegd, mijn gok is Youngman-Lotus in plaats van Mahindra - het kan natuurlijk helemaal verkeerd zijn.

  • blanco

   Zonder voorkennis kun je eigenlijk alleen maar typen, maar er kan iets met deze tip zijn. In ieder geval is er nog veel geld nodig als je echt weer auto's in grote aantallen wilt bouwen, dan krijg je de indruk dat M&M dat niet heeft.
   Op een bepaald moment in het grote publiek is de reputatie van het merk Saab weg en dan alleen iets waard voor kenners. Als dat zo is, dan moet je snel investeren.

Reacties zijn gesloten.