SAAB News: Komt de ontbinding van de Zweedse misdaad nu?

Wat biedt de toekomst met Saab? Uit verschillende bronnen hoort men dat een einde van de Saab-misdaad aanstaande is. Hiermee en met nog meer nieuws uit de autowereld openen we de week. Speculant NEVS is nog bezig om de contracten tot een goed einde te brengen. Dit werd zaterdag gemeld door de lokale krant van Trollhättan. Het geld, de woordvoerder, dat zou niet zo zijn. Maar waarom is het? De burgemeester van de gemeente, Paul Akerlund, verwacht deze week een beslissing.

Verspreid zijn beoordeling in de afgelopen dagen alleen in interne kringen, dus ging hij op zaterdag naar het publiek en gaf de TTELA een verklaring. Trollhättan is een klein stadje dat goed met elkaar kan netwerken. Vakbondsleden, gemeentebestuur en innovatum werken hand in hand om banen te creëren. In tegenstelling tot persberichten hebben we maandenlang de naam gehoord van een bepaalde groep uit India als nieuwe Saab-eigenaar of mede-eigenaar. De feiten lijken zo concreet dat men nu over details spreekt. Uit verschillende bronnen is onafhankelijk gerapporteerd dat Saab Parts AB een voorzorgs- en tijdelijke status zal aannemen en pas door de nieuwe eigenaar wordt verworven wanneer de productie van auto's begint.

Wat de achtergrond ook is ... als deze rapporten correct zijn, dan kan het alleen bij ons passen. Een bedrijf in staatsgevangenis belooft stabiliteit en zekerheid voor de levering van reserveonderdelen en dealers. In het algemeen, dat iemand de woorden “start productie” bij mij heeft laten vallen, geeft alleen dat hoop!

Maar wat is verantwoordelijk voor de vertragingen? Er wordt ons verteld dat het vooral om merkrechten gaat. Saab-technologie allemaal goed en wel, Phoenix-platform en ook nieuwe kleine Saab. Maar elk product zou beter verkopen onder de gevestigde naam "Saab". Want wie zou er liever en alleen bijvoorbeeld een “Ssangyong”, een “Spyker” of een “Youngman” kopen als dit product onder het stoere “Saab” label verkrijgbaar zou zijn.

Hoewel NEVS klinkt dat zelfs zonder de merknaam, het zijn verplichtingen zal nakomen en dat ze een NEVS 9-3 in productie willen geven, maar de kredietverstrekkers zien het blijkbaar niet zo.

Niet zo belangrijk is het gebruik van de griffioen, de Scania heeft, is de naam Saab zelf, die alleen de Saab AB beslist en de dekking behoudt.

Vandaag zal er een NEVS-conferentie in Göteborg en de curatoren plaatsvinden, die dan duidelijkheid zal brengen. De aankoopprijs die door NEVS moet worden betaald, moet iets meer bedragen dan 200 miljoen €.

Onze bronnen zijn de afgelopen maanden altijd betrouwbaar geweest, maar er blijft enige onzekerheid bestaan. Contracten zijn alleen iets waard als de inkt droog is en de koopprijs op de rekening staat. Maar het is tijd voor Trollhättan om tot een conclusie te komen. Omdat de situatie voor delen van de auto-industrie in Europa en Zweden niet bepaald rooskleurig is. Nieuwe banen in Trollhättan zijn dringend nodig.

Aanpassing om deel I te eisen

Omdat veel werknemers van Saab, net vanaf de productie, naar Torslanda bij Volvo zijn gekomen. De regio Västragötland en de gemeente Trollhättan hebben een pendelbusverbinding opgezet. Zelfs bij Volvo verlaat de huidige crisissporen en de 1. Oktober zullen werknemers van 200-300 in productie gaan. Het is in de eerste plaats bedoeld om tijdelijke werknemers te ontmoeten wier contracten niet worden verlengd. Maar zelfs voormalige Saab-werknemers zullen er waarschijnlijk zijn, omdat ze er maar kort zijn geweest. Volvo wil zijn productie in Torslanda verminderen met 10% om aan de lage vraag te voldoen, meldt Dagens Industri.

Terwijl de capaciteiten in Zweden worden verminderd, staan ​​er nieuwe fabrieken op de markt in China. De Volvo-fabriek in Chengdu kon eindelijk zijn goedkeuring krijgen, vorige week werd dit gesignaleerd door de Chinese bureaucratie. Het is slechts een voorlopige uitspraak, dus de hindernis voor de hindernis dus, maar dat alleen al geeft Volvo hoop. In de tweede helft van 2013 kon vervolgens worden gestart met de productie van jaarlijks 50.000-voertuigen in China.

Bij Volvo kijkt alles naar de laatste cijfers die in september zullen verschijnen, en insiders omschrijven de situatie als "zorgwekkend". We zullen zien of dat het geval is! Over GM en zijn Europese dochtermaatschappijen moet men zich beslist grote zorgen maken.

Aanpassing om deel II te eisen

De GM-groep onderbreekt opnieuw de productie van de Chevrolet Volt. Van half september tot half oktober worden de bands in Hamtranck / Michigan gesloten. GM past productie aan aan de vraag. 45.000 Volt wilde dit jaar GM in de VS verkopen. Tegen het einde van juli was het gewoon 10.666. Het doel wordt dus gemist door een afstandsschot. In Duitsland werden tijdens deze periode ongeveer 750-kopieën van het Opel-derivaat verkocht.

Het was duidelijk dat de dure Volt geen carrière zou maken onder een goedkoop label als Chevrolet. Zelfs het merk Jedermann heeft het voor Opel moeilijk met de compacte hightech auto. Beide merken missen inhoud om deze auto met succes op de markt te brengen. Als je de elektrische auto als beelddrager voor het Europese premiumlabel Saab had meegenomen, zou het er een stuk beter uitzien. Uiteraard worden er bovenaan nieuwe technologieën geïntroduceerd. Een Saab met range extender zou een beeldwinst voor GM en de Zweden zijn geweest. Maar zoveel verbeeldingskracht was nooit beschikbaar bij GM, en het enige Europese premiumlabel dat al enige tijd geleden werd verkocht, is al eerder bekend.

Opel introduceert nu zelf kortdurend werken. In Rüsselsheim en Kaiserslautern zijn de werkzaamheden op 20-dagen tot het einde van het jaar, in Eisenach op 10-dagen. Maar Opel lijkt niet meer belangrijk voor leveranciers. In een flitsensurvey liet 65% van de bedrijven weten dat de Opel-orders niet werden beëindigd. Extra vraag van andere fabrikanten zou het tekort meer dan goedmaken.

Tekst: tom@saabblog.net

 

2 gedachten over 'SAAB News: Komt de ontbinding van de Zweedse misdaad nu?"

  • Hopelijk komt er binnenkort een beslissing voor Saab, want dat is hoe vervelend het wordt.

  • Binnenkort maak ik me nog meer zorgen over Adam Opel AG dan over SAAB. Ojejejejej !!!! .....

Reacties zijn gesloten.