Met de elektrische auto in de toekomst van de automobiel?

Rijden we elektrisch in de automotive-toekomst en hoe open is de Saab-community voor nieuwe technologieën? Elektrische auto! Een woord dat de Saab-gemeenschap heeft verplaatst en gesplitst sinds de NEVS-persconferentie. Ik rijd sinds 1992 Saab. Ik begon met een Saab 900S, die natuurlijk een turbo onder de motorkap had. Waarom? Ik rijd Saab omdat Saab turbo is en omdat Saab 20 jaren geleden als bijzonder innovatief werd beschouwd. Turbotechnologie, hoge veiligheid en strikte milieunormen voordat andere fabrikanten deze onderwerpen voor zichzelf ontdekten. Onder andere dingen. Daar zijn meer redenen voor. Goede omstandigheden om nieuwe technologieën te benaderen.

Elektrische auto op het stopcontact

Dus deze week zullen we onze Saab-box bekijken en nieuwe, alternatieve schijven testen. Hoe zien we de kwestie van e-mobiliteit? Kunnen we ons voorstellen om in de toekomst met batterijen te gaan? Elektromobiliteit moet milieuvriendelijk zijn, maar brengt veel vragen met zich mee.

Er is de productie van batterijen, die schadelijk is voor het milieu en waarvan de explosiviteit nog steeds niet wordt overwogen in een eventuele milieubalans. En daar is de kwestie van de krachtbron.

Waar komt de elektriciteit vandaan ...

Een elektrische auto heeft elektriciteit nodig. De elektriciteit komt niet uit het stopcontact. Rijden met een accu heeft weinig zin als de elektriciteit opgewekt moet worden met bruinkool of kernenergie. Een onderwerp dat verdeelt. Mijn buurman werkt in de zonne-industrie. Hiermee is ons persoonlijke groene stroomprobleem binnenkort opgelost. Met een bijbehorend systeem op onze daken gaan we op middellange termijn onze eigen elektriciteit produceren en kunnen we ook een elektrische auto milieuvriendelijk verplaatsen. Maar niet iedereen heeft deze mogelijkheid.

De toekomst van de elektrische auto is begonnen. Laadstations bevinden zich in de grootstedelijke gebieden, de middelste steden zijn aan het inhalen en het is slechts een kwestie van tijd voordat elektrische oplaadstations ook in de provincies beschikbaar zijn. Alleen de juiste auto's ontbreken, toch?

Kan een elektrische auto inspireren...

Electrouto en emotie, een hoofdstuk op zichzelf. Als ik denk aan een elektrische auto, dan verschijnt er een klein Spartaans verlaten mobieltje voor mijn ogen. Vreemde dingen als een Mitsubishi die, zoals het wordt genoemd, grappige associaties oproept. Of auto's zoals de Opel Ampera. Het lijkt erop dat ik geen auto wil. Of de Toyota Prius-modellen. Ze zijn hybride en niet elektrisch, maar zien er zo verdomd politiek correct uit en zo weinig voor rijplezier.

Renault heeft nu een volledig elektrisch wagenpark. Een klein busje dat logisch is voor bezorging in de binnenstad. Een limousine met vreemde namen, die op het eerste gezicht lijkt op een Chinees merk en die er erg ongeïnspireerd uitziet. Maar Renault kan het anders doen. De Renault Twizy ziet er leuk uit en verkoopt daardoor goed. Maar de Twizy is de niche in de niche en door het gebrek aan variabiliteit is het geen echt alternatief.

Elektrische auto = verlaten auto?

Nee, ik wil geen verzakingsauto! Maar een e-mobile hoeft niet per se een verklaring van afstand of beperking te zijn. Het heeft niet noodzakelijk een schuin ontwerp. Er is ook elektromobiliteit, die er verdomd uitziet voor rijplezier en nog steeds een milieuvriendelijke auto is. Tesla bijvoorbeeld. Coole sportwagen op basis van Lotus. Of de Model S. Damn elegant, dicht bij een Jaguar, en met 480 kilometerbereik absoluut geschikt voor dagelijks gebruik. Dit is hoe een batterijauto leuk zou kunnen zijn.

De Fisker Karma komt uit de range extender-fractie. Gebouwd bij Valmet Automotive, voorheen Saab-Valmet, in Uusikaupunki. Voorzien van het fijnste leer uit Schotland en "Rescue Wood" uit Californië. Als dit je bekend voorkomt, heb je gelijk. Leer uit Schotland zat vroeger in de Saab 900 en 9000. Californisch wortelhout van plantageteelt, dat jaren geleden als milieuvriendelijk werd beschouwd, was ook een detail van de uitrusting. Vandaag ga je verder en gebruik je 'Rescue Wood' met open poriën, dat overblijft na bosbranden. Is karma een individuele oplossing van de hogere klasse, zoals we ons zouden voorstellen bij Saab?

Laten we gaan! Mark heeft getankt of nodigt zelfs de Fisker uit!

Saab = Range Extender ...

Als Saab in grote aantallen een elektrische auto op de markt had gebracht, was het waarschijnlijk een auto met een range extender geweest. Saab Automobile AB heeft in 2011 een patent aangevraagd voor een dergelijk concept. In een Saab 9-3-autoserie zou het geen mobiele afstandsverklaring zijn geweest. Rijplezier en typische Saab-eigenschappen zoals veiligheid, duurzaamheid en geschiktheid voor lange ritten zouden zijn inbegrepen. Gebruikswaarde - een Saab-deugd op zich - in een volledig lichaam zou gegarandeerd zijn.

Elektrische dromen van Saab zijn gekoppeld aan de Saab 9-3 en het Phoenix-platform. De rechten voor de Saab 9-3 zijn, althans voorlopig, bij NEVS. Het Phoenix-platform wordt gebruikt door NEVS, Lotus-Youngman en Mahindra zullen waarschijnlijk ook toekomstplannen hebben met dit platform. Het is mogelijk omdat het gebruik "niet-exclusief" zal zijn en, afhankelijk van de vereisten, er compleet andere producten kunnen worden gemaakt.

Zouden we een elektrische auto kopen? Kan het emoties opwekken? Ik heb toegegeven dat ik er nooit een heb verplaatst. Wij veranderen dat. Want wat als Mahindra of NEVS, theoretisch, in Trollhättan een e-auto zou bouwen op basis van Saab? Zouden we het kopen als de griffioen op de motorkap stond? Of is er weer gewoon turbo voor ons en turbo?

Hoe open staan ​​we voor nieuwe technologie? Heeft de elektrische auto een kans in de gemeenschap, misschien maakt het niet eens uit van welk merk hij komt? Of hebben we geen zin in batterijen met 4 wielen? Vragen na vragen ...

Reden voor Mark en ik om de Range Extender-factie te benaderen. Natuurlijk met niveau, want we zijn Saab-chauffeurs. Een Chevrolet Volt of zijn Opel-derivaat blijft in principe voor de deur staan. De Fisker Karma, upper class op de elektrische trip, is ons doel voor een presentatie en uitgebreid rapport. Omdat Fisker niet van onderaf durft te beginnen, maar van bovenaf.

Het concept lijkt correct te zijn, aangezien Fisker dit jaar 15.400-voertuigen gaat bouwen. Meer over het Fisker-blog morgen, en we beantwoorden de vraag of een elektrische auto enthousiasme kan opwekken.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeeldingen: saabblog.net

10 gedachten over 'Met de elektrische auto in de toekomst van de automobiel?"

 • blanco

  Ik ben veel open, maar een Saab die ik in een stopcontact zou moeten steken, komt niet naar de tuin.

 • blanco

  Ik heb zojuist op Yahoo gelezen hoe de CEO van Vattenfall zei dat de elektriciteitsprijzen op de langere termijn zullen stijgen. Ook en vooral vanwege de energietransitie! Een schurk die kwaad denkt….
  Dus waar blijven de elektrische auto's? Zijn ze niet duurder in onderhoud vanwege de elektriciteitsprijzen op basis van de jaarlijkse kilometerstand van 30000 Km? Wat doet onze staat met betrekking tot voertuigbelastingen? De macht voor die auto's met elektrische aandrijving dan hoger, omdat aan de andere kant de minerale oliebelasting en de btw. (tot op zekere hoogte) wegvallen?
  Waar zijn dan alle werkplaatsen waar dergelijke auto's slechts om de twee jaar door de TÜV hoeven te worden gecontroleerd en niet of nauwelijks? (borstelloze elektromotor, aandrijving zit direct in de wielen, etc.)
  Hoe dan ook: ik zie de toekomst van elektromobiliteit niet. Veeleer degenen die afhankelijk zijn van waterstof als energiebron en die milieuvriendelijk kunnen worden geproduceerd met een zonnestelsel. (zie een fabrikant van het voertuig van Stuttgart)
  Het is jammer als wat de geruchtenmolen zegt over BMW en Toyota en wat ooit (naar verluidt) in verband was met de aankoop van SAAB AB voordat Nevs het bod kreeg, was gekomen ...?
  Allereerst hybride met de technologie van Toyota, gecombineerd met een benzine- of dieselmotor van BMW en de veiligheidstechnologie en het lichaam van SAAB, als 93er of zelfs 95er met de merknaam SAAB erop. Dan een elektrische auto en als een nieuwe ontwikkeling van beide autobedrijven, een auto met waterstofaandrijving? Helaas, een droom die barstte met de aankoop van Nevs?

 • blanco

  Zeer goed artikel - bedankt. Maar u moet zich ervan bewust zijn dat de aandrijftechnologie niet van de ene op de andere dag kan worden omgezet. Als het marktaandeel van elektrische voertuigen 10% zou bereiken, zou dat een sensatie zijn. Zouden de grondstoffen voor batterijen in voldoende hoeveelheden beschikbaar zijn (en voor hoelang), is de verwijdering van de soms zeer giftige onderdelen verzekerd, etc. etc.? Zolang deze vragen onbeantwoord blijven, zullen veel automobilisten nog vertrouwen op de betrouwbare, doorontwikkelde verbrandingsmotoren waarmee ze gemakkelijk, veilig en onder alle weersomstandigheden kunnen rijden. Daarnaast moet je niet meedoen aan de Co2-paniek en kun je je beter afvragen waar onze flora en dus wij zouden zijn als er geen Co2 meer was ?! In die zin ben ik van mening dat (mocht er echt een toekomstige SAAB zijn) deze op zijn minst moet worden uitgerust met hybride technologie of een betrouwbare range extender, zodat je ontspannen kunt zijn tijdens lange reizen. Het zou nog beter zijn als de klant een technologie zou kunnen kiezen die bij hem past en dat conventionele modellen ook zouden worden opgenomen.

 • blanco

  Zeer interessant artikel. Als een elektrische auto aan mijn vereistenprofiel voldeed, zou ik het waarschijnlijk in de selectie opnemen. Waarom niet onder de gegeven voorwaarde?
  Of ik het zou kopen met een griffioen op de motorkap, ik zou het op dit moment niet weten. Als een provider zoals NEVS op dit moment (gebaseerd op wat gelezen moet worden) geen interesse toont in de geschiedenis van het merk (en de hoofden van Saab verdwenen zijn), dan verlies ik de interesse om iets van hen te kopen.

 • blanco

  De toekomst van elektromobiliteit staat en valt met 'schone' stroomopwekking en batterijtechnologie.Als we echt maar aan het begin staan ​​van de mogelijkheden, zal elektromobiliteit zegevieren.

  Wat zou het alternatief kunnen zijn? Biobrandstoffen van de tweede generatie kunnen vertrouwen op een landelijk servicestationnetwerk; Maar kan er voldoende biobrandstof op een milieuvriendelijke manier worden geproduceerd zonder concurrentie met de voedselproductie?

  Zullen er andere alternatieven zijn? Ook in de toekomst zal het niet werken zonder privévervoer. Behalve in de grootstedelijke gebieden is het openbaar vervoer slecht ontwikkeld. Bovendien voldoet u zelden aan de flexibiliteit van de vereiste arbeidsduur op de arbeidsmarkt.

  De toekomst blijft spannend.

  Groeten uit Bad Salzdetfurth
  Ulrich

 • blanco

  Kunnen nieuwe concepten e-cars inspireren? De vraag kan alleen retorisch zijn.
  Natuurlijk kunnen nieuwe concepten inspireren. Het hangt ervan af hoe open je voor hen bent. Ik wil verrast zijn en kansen bieden.
  1. Ik heb ruim 18 maanden geleden met de Ampera gereden. Ik ben heel blij dat een snelle beweging mogelijk is zonder ruis. En dat is extreem dynamisch. Om te beginnen denk ik dat we ons net beginnen te ontwikkelen, echt goed. Ik bewaar opmerkingen over ontwerp en GM omdat ze geen betrekking hebben op de kwestie van het e-concept als zodanig.
  2. Ik mis een belangrijk aspect in de post. Als de wereld even dicht was als wij, of de Verenigde Staten, waren auto en iedereen bediende tegelijkertijd de starter, dan zouden we misschien nog 20 minuten kunnen rijden en zouden alle oliereserves op zijn. Afgezien van zuurstof. Geen gefluit meer van de turbo zal helpen. Ik vind het leuk! Ik heb vier! Maar niets fluit zonder brandstof. Onze westerse kijk op wereldwijd noodzakelijke strategieën schiet tekort. Het e-concept zou een breder antwoord kunnen bieden.
  3. Iedereen die ooit in een van de grote metropolen is geweest en met een pseudokroep heeft gevochten, weet dat niemand het hoeft te hebben. Maar heb miljoenen mensen. Meer kolencentrales zijn niet de oplossing! Zeker geen kernenergie! Ik weet zeker dat we grote vooruitgang zullen boeken op het gebied van milieuvriendelijke energieopwekking, elektriciteitsopwekking. Bekijk de ontwikkeling van efficiëntie in zonnecellen, die zelfs door experts wordt onderschat.
  4. Ik vind het buitengewoon goed dat ook het onderwerp van de toekomst van auto's hier aan de orde komt. Ik wens het betoog veel bijdragen, ook al kan het vanwege de beknoptheid alleen maar op het onderwerp ingaan. (zie hierboven!) Zou ik een E-Saab kopen? Natuurlijk, als hij de genen draagt ​​die Saab al 30 jaar voor mij hebben gemaakt. Destijds begrepen de mensen om me heen niet waarom ik zo'n auto kocht. Zo kan het blijven.
  Vriendelijke groeten
  Everton

 • blanco

  Gefeliciteerd Tom, voor nog een heel goed artikel!
  Niettemin moet ik u op één punt tegenspreken. Je schrijft dat je in Saab rijdt “omdat Saab turbo is”. Ondanks het feit dat Saab en Turbo (terecht) "een zeer hechte - ook emotionele - relatie hebben", mag niet worden vergeten dat Saab veel meer is dan Turbo. Saab staat ook voor (je zou bijna kunnen zeggen: Saab is synoniem voor ...) veiligheid, ergonomie, innovatie, vooruitgang, individualiteit, enz. En dat is precies waar je artikel naar streeft: niet alleen een tijdje geleden vooruitstrevend en innovatief zijn geweest een kritisch onderzoek van het onderwerp elektromobiliteit is niet alleen de moeite waard, maar is eigenlijk ronduit verplicht - wat natuurlijk niet betekent dat alleen een elektrische Saab een veelbelovende toekomst heeft en zinvol is.

 • blanco

  Ik kijk uit naar de Fisker!

 • blanco

  Geweldige bijdrage - volledige goedkeuring van een turbofreak vanaf het allereerste begin (99tu gereden 1979, momenteel 9-3 CV 2.8 Aero / Hirsch)

 • blanco

  Hoe het ook gaat met SAAB, de motoren waarmee we zijn opgegroeid, gaan voor ons uit. Onvermijdelijk. Men zal wennen aan andere schijven. Met of zonder turbo. Luid of stil. Eén ding moet je niet vergeten in deze discussie. De Turbo Pass is voorbij in de verbrandingsmotor wanneer we niet langer de natuur hebben die we genieten in onze zeilen.
  Voor zover ik me kan herinneren, is het altijd SAAB's interesse geweest om vooruitgang te boeken ten opzichte van de anderen. Om innovatief te zijn. als de innovatie is om te redden, om te beschermen wat het leven van ons allemaal is, dan zou Saab in de toekomst ook het e-pad moeten nemen.
  Maar SAAB is meer dan een turbo. SAAB is cultuur, leven - we zijn Saab zolang we Saab rijden.
  Als Saab ook verandert, moeten we niet vergeten dat alles aan verandering onderhevig is, ook wij. Als we zoveel om Saab geven, moeten we verandering laten gebeuren. We kunnen nog steeds onze “heilige koeien” (SÄÄBE) koesteren en verzorgen - en de turboleeftijd goed onthouden.

Reacties zijn gesloten.