SAAB News: Nothing On Earth komt dichtbij

Hij werkte voor Saab en gaf ons werken als "Top Gun". Tony Scott, de grootmeester van vele actiefilms, zal onvergetelijk blijven. Hij pleegde maandagavond op 68-jarige leeftijd zelfmoord, maar zijn werken bestaan ​​nog steeds. In het begin van de jaren 80, midden in de wilde "Turbo Years", werkte Scott voor het cultmerk uit Trollhättan. "Nothing On Earth Comes Close" is de naam van de Saab-commercial.

Niets op aarde komt dichtbij: Saab 900 Turbo

En Scott had gelijk. Saab en de turbo-legende zijn onvergelijkbaar. Ik herinner me nog steeds mijn eerste Saab-contact in een steile Saab 900 Turbo-sectie. Er was op dat moment niets vergelijkbaars dat zelfs bijna net zo cool was als deze turbo uit Zweden.

Geboren uit Jets was meer dan een slogan uit de marketingdoos. Het was realiteit.

Rust in vrede Tony Scott. En bedankt voor de films!

Beijing auto Shenbao D280

We blijven naar China kijken, waar de Beijing Auto Shenbao D280 wacht om de productie te starten. D280 is de naam van de productieversie van de C70, die is gebaseerd op het oude Saab 9-5-platform. Hoe het voertuig ook wordt genoemd, de Chinezen schenden bestaande merkrechten. BAIC irriteert Volvo met de naam “C70”, omdat de zinken dak cabriolet van Uddevalla dezelfde naam heeft. En met de naam "Shenbao" dringt de autofabrikant vanuit de hoofdstad door in de omgeving van Saab AB. Omdat "Shenbao" de regionale vertaling is voor "Saab".

Onaangenaam in elk geval en het vraagt ​​zich af waarom de Chinezen decennia lang niet hebben geleerd de westerse rechten te respecteren. Ze exporteren hun producten naar onze landen, ze willen verwelkomd worden als investeerders met open armen. Maar ze kunnen onze regels niet accepteren.

BAIC C70 of D280 in productieversie

Serieproductie met de 30 liter turbo start op 2.0 september, wanneer de 2.3 liter komt is onduidelijk. Eigenlijk maakt het ons niet uit, want de productieversie heeft - ik zeg het goed - niets te maken met een Saab. De autosite "autohome”Uit China heeft voor het eerst foto's van de serieversie gepubliceerd, inclusief interieurfoto's. Het gehele interieurontwerp is volledig opnieuw ontworpen en is zeer willekeurig geworden en zonder enige herkenbare ontwerpfilosofie. De D280 of C70 heeft in ieder geval geen optisch Saab-DNA heinde en verre en is daarom gelukkig geen visuele kloon van het merk uit Zweden.

Indrukken van Trollhättan

Bijna geen verandering in de situatie in Saab City. Lezers en Saab-fan Mathias, die onlangs een Saab Turbo X in zijn familie is gaan gebruiken, is momenteel onderweg in Trollhättan. In een korte mail heeft hij zijn indrukken beschreven. Hij heeft goed nieuws uit het Saab-museum. Het vult, schrijft hij, de museumwinkel. Er is nu eindelijk en na nog een lange tijd meer souvenirs te koop, zoals horloges, posters of boeken. Nog een reden om de Saab-collectie uit te geven!

Op het werk zelf ziet het er nog steeds somber uit. De Saab vlaggen, die trots op de wind bliezen tijdens ons laatste bezoek, zijn weg en slechts een paar prototypes zijn achtergelaten en vergeten op de parkeerplaats. Het is een spookachtige leegte op het terrein. Bedankt Mathias voor de mail!

Het werk staat in de wacht en ziet er ook triest uit. De advocaten hebben hun werk gedaan voor zover het de fabriek betreft en de site zou schoongeveegd worden voor een nieuwe eigenaar die op elk moment zou kunnen intrekken. Voormalige Saab-medewerkers die voor de beheerders werken, zijn op vakantie of hebben hun opdrachten voltooid en zijn nu op zoek naar een nieuwe baan.

De vraag die opkomt is het volgende: wie haalt het werk uit zijn slaap? En wanneer? We zullen zien.

Tekst: tom@saabblog.net

 

6 gedachten over 'SAAB News: Nothing On Earth komt dichtbij"

 • blanco

  Er is nog steeds een foutloze versie op YouTube - het zoeken naar patiënten helpt. Ofwel is dit een variant voor de Engelse markt, ofwel heeft iemand het zelf weggeknipt.

 • blanco

  Ik merkte het volgende op:

  Eerst gaat de chauffeur naar rechts, dan ineens aan de andere kant (voor zover dit nog logisch is, aangezien daar ook de ventilatiesleuf zit), dan ineens naar rechts (van voren gezien; scène waarin het raam sluit) dan om daar met de auto naar buiten te rijden (die plotseling is gemuteerd naar de Saab 9000) (in de volgende scène vanaf de voorkant is het weer een 900, en hij zit weer aan de andere kant)

  Ik denk dat dat een deel van de goede prestaties uit de film haalt ...

 • blanco

  Dank je ... Ik heb ook een goede opticien, ik zal het vragen.

  Overigens is de spot is verkrijgbaar in verschillende versies, is iemand opgevallen dat terwijl de bestuurder krijgt de rechterkant en ruimte nemen (alsof hij het besturen van een Britse versie), dan na de snit en voor de rest van de vlekken, maar links (dwz continentaal-Europese) zittend ?

 • blanco

  Hallo PhiBo!
  Kijk eens in de tijdspanne dat de vlieger van RayBan in zilver zou zijn. Was er op dat moment en bestaat nog steeds.
  Is de "originele" vliegeniersbril - wat logisch zou zijn voor de film.
  Kan ik je goedkoop krijgen, een optiekwinkel hebben?
  Groeten, Torsten

 • blanco

  Ik ben het met Torsten eens - kippenvel is gegarandeerd met deze film. Met bijna twee minuten speeltijd is het naar de huidige maatstaven ongelooflijk lang, maar ook ongelooflijk intens. Inmiddels weet iedereen hoe ik elke ochtend de garage uitrijd 😉 vier

  Kun je de zonnebril van de bestuurder overal kopen?

 • blanco

  Man, Tom!
  Wat een geweldige commercial. Als 900-junk krijg ik kippenvel.
  Een tragedie die Toni Scott heeft gedood. Ik had hem graag ontmoet op een Saab-vergadering.

Reacties zijn gesloten.