SAAB Blogger on Vacation: Review van Saab Events 2 / 2

Het gaat verder in het tweede deel van de Saab-evenementen met een blik op de merkrechten, China en hoe ons Saab-verhaal in Zweden kon doorgaan. Tot slot zullen we het hebben over het wetenschappelijke bewijs dat Saab de beste fans heeft.

Wie kan in de toekomst het Greif- en het Saab-logo gebruiken?

Elektrische Saab uit China

Een vreemd verhaal is in China. BAIC heeft naar verluidt de Elektrisch C60EV, gebaseerd op de Saab 9-3, klaar voor serie. Heel wat mensen twijfelen hieraan en gaan ervan uit dat dit auto's zijn die BAIC in Zweden heeft gekocht. Boston Power, de voormalige ontwikkelingspartner van Saab, koppelt nu aan BAIC. Samen willen ze de C70, die is gebaseerd op de oude Saab 9-5, elektrificeren en op de markt brengen. Met een nieuwe generatie batterijen heeft de voormalige 9-5, in tegenstelling tot de 9-3, geen apart koelsysteem nodig en zou hij 100 kilometer op elektriciteit moeten lopen. De batterijduur is door Boston Power gespecificeerd op 4 jaar, de oplaadtijd is 8 uur.

Waarom ontwikkelt BAIC een nieuw type met Boston Power, waarvan ze een aantal 100-eenheden per jaar willen verkopen wanneer de Elektro 9-3 klaar is voor de serie. Of is hij dat niet en is alles zoals verwacht nep? Het antwoord kent alleen BAIC.

En opnieuw C70

Was er niet iets? Goed, er zijn de Volvo C70. De cabriolet met tinnen dak van Udevalla en zijn bouwers zijn niet enthousiast over een Saab-afstammeling met de naam C70 die bij BAIC van de lijn moet rennen. Volvo zoekt een dialoog met BAIC en wil zijn modelnaam niet op een ander merk zien. Begrijpelijk, maar het duurde lang om opgemerkt te worden in Göteborg. Omdat aan het einde van het jaar de BAIC C70 in productie gaat.

Maar misschien is het omdat Volvo veel open bouwlocaties heeft. Problemen in het management, ei-tijd met de eigenaren uit China en een dreigende miljarden aan financieringskloof aan het eind van het jaar. Daarnaast een stopzetting van de productie en de verslechterende crisis van de Europese auto-industrie. De Gotenburgers hebben andere problemen echt te verduren. Juli was een horror maand. In China verkocht 28,4 minder voertuigen dan een jaar geleden, terwijl concurrenten sterk ronselden. Lexus als directe concurrent kon de omzet met meer dan 100% verhogen. Goed nieuws voor Gothenburg uit de VS. 2.2% meer auto's werden daar geregistreerd, wat slechts een zwakke sprankje hoop is. De totale markt groeide met 8.9%.

De pers in Zweden is nog steeds (stil). Traditionele relaties die Volvo altijd had, in tegenstelling tot Saab, zijn daar verantwoordelijk voor. Er is nog steeds geen vuur onder het dak van Göteborg, maar het gevaar neemt toe.

NEVS krijgt de griffioen niet ...

Geen verrassing voor ons. De Scania Group heeft de speculant NEVS eindelijk verboden de koninklijke griffioen te gebruiken. Het wereldwijd opererende bedrijfswagenconcern wil zijn handelsmerk niet beschikbaar stellen aan een Chinees consortium. De verantwoordelijkheid voor het merk Scania en de twijfels over NEVS zijn te groot. Een beslissing die we met applaus zien. Want beter niet meer auto's met de griffioen dan “ons” handelsmerk op welke Chinese fabrikant dan ook.

Saab AB heeft er nog geen commentaar op gegeven, maar heeft buiten de pers duidelijk verklaard dat het Saab-opschrift "... niet gezien wil worden op Chinese producten die tijdens de crashtest instorten ..." Dit betekent dat het Saab-avontuur van NEVS, als het ooit echt werd overwogen, opzij is gezet. Want behalve intentieverklaringen en een aanbetaling is er tot nu toe niets gebeurd. De NEVS-website, die begin augustus moet worden bijgewerkt met wervingslijsten, is nog steeds wees. Met onze vrienden in Zweden is NEVS altijd een tijdelijke aanduiding en een afleidingsmanoeuvre geweest en is dat nog steeds.

En ik moet het nogmaals zeggen, in Zweden en in Saab-kringen is men niet ontevreden over het werk van advocaten. Voor ons misschien niet altijd begrijpelijk, maar de Zweden zijn dichterbij. Tot het tegendeel is bewezen, moeten we objectief blijven en ons onthouden van de polemieken die de afgelopen dagen op sommige pagina's zijn gehandhaafd.

Saab Parts AB houdt de grip ...

Mocht de nationale schuldenadministratie in september Saab Parts AB echt overnemen in Nyköping, wat nog niet zeker is, worden alternatieve oplossingen besproken, dan zou Scania niets hebben tegen het gebruik van de griffioen blijven toestaan. De Saab-onderdelen Ab, volgens Scania, levert onderdelen voor auto's die al op de weg zijn. Het is ook een kwestie van respect voor klanten. Tegelijkertijd is de nationale schuldadministratie ook in gesprek met Saab AB over het verdere gebruik van de merknaam. Afgezien van een bevestiging dat onderhandelingen zullen worden gevoerd, is er geen mening.

En hoe verder te gaan ...

Zweedse vrienden zijn van mening dat in werkelijkheid alles al is gedaan en alleen de contracten nog moeten worden afgerond. Er is veel dat erop wijst dat u gelijk heeft. Dat in ieder geval Saab-technologie zal voortleven en dat het Phoenix-platform en de nieuwe kleine Saab een toekomst zullen hebben, wordt ook als zeker beschouwd. Hoe de exacte samenstelling zal zijn, of de merknaam gevuld zal worden met nieuw leven, kan (of zal) niemand op dit moment met zekerheid zeggen. Alles wijst erop dat er een einde komt aan het drama in september, wat het schema van de advocaten ook was. Dat heeft onze vriend, die we “Radio Stockholm” noemen, vorige week bevestigd. Belangrijke data en besluiten van Saab zijn in Zweden van augustus naar september verplaatst.

En het schot: Saab heeft de meest loyale fans!

Tijdens de Saab-bijeenkomst in Spa konden we het enthousiasme van de fans voor het merk voelen. Saab leeft in onze autoharten en nu is er een wetenschappelijke bevestiging. de Ruhr University Bochum heeft forums geëvalueerd en ziet ons merk op de eerste plaats voor Audi, Volvo, BMW en Mini. Een interessant verhaal, want met name de twee bedrijven uit Duitsland geven enorme sommen geld uit aan acceptatie van “sociale media”. Mini zelf is vanaf het begin een ingenieus marketingverhaal geweest dat door BMW is gemaakt en het in München gevestigde bedrijf heeft alles goed gedaan. Maar geld is niet alles en daarom komt het kleine merk uit Zweden op de eerste plaats. Geen vraag voor ons. We wisten het altijd op de een of andere manier.

Tekst: tom@saabblog.net

Afbeelding: saabblog.net

21 gedachten over 'SAAB Blogger on Vacation: Review van Saab Events 2 / 2"

  • blanco

   Wereldwijde verkopen stegen met 20,3 procent naar 449.255-eenheden
   Volvo Car Germany neemt toe met 31,4 procent

   Ik was het vergeten. Dus en nu ga je door met Saab (-:

   • blanco

    Volvo in Duitsland -24.2% in juli 2012, in jaar 4,4%. Bron KBA. Ruzie met de juiste cijfers. Bovendien is het geen Volvo-blog, ook al hebben we voor de gelegenheid het merk Gothenburg onder controle.

    • blanco

     Maar dit is een algemeen probleem van de auto-industrie met een paar uitzonderingen. De meeste merken hebben in juli dubbele cijfers, waaronder Merceds en BMW.

     • blanco

      Maar "Volvo-auto keurt in Duitsland 31,4% goed" is absoluut niet waar - waar komen deze cijfers vandaan?

      Volvo daalt zowel in Duitsland als in andere landen - in de VS lopen ze achter op de andere vergelijkbare autofabrikanten met een minimale stijging (er zijn soms enorme stijgingen - bijvoorbeeld: Lexus).

      Bovendien is Volvo verre van een alternatief voor alle SAAB-bezitters - zoals u vermoedde.

      • blanco

       Dus het is, we kijken op de blog al een tijdje naar waar Saab-stuurprogramma's migreren - wanneer ze het merk verlaten. We wedden eigenlijk op Volvo, maar dat is niet waar. De observatie van de afgelopen maanden komt, vooral voor mij, tot een meer dan verrassend resultaat en het artikel is in productie.

 • blanco

  PS: Zoiets, maar verder had zo'n cool en vooruitziend blog niet nodig. Anders ga je zo door. Een vergelijkbare goede (Duitse) bron van informatie over dit prachtige merk is anders niet op het internet te vinden.

 • blanco

  Waarom is deze (niet bewezen door bronnen) dwarse kogel tegen VOLVO altijd nodig? Is het bedoeld om af te leiden van de slechte situatie van uw "eigen" merk? Moeten minderwaardigheidscomplexen worden overwonnen? VOLVO is gezond en is een zeer succesvol modellenoffensief begonnen. De geunke in de blogberichten, die verder erg leesbaar zijn, verandert niets. Men moet liever blij zijn dat er nog steeds een intact en toekomstgericht Scandinavisch automerk is. Laten we hopen dat we dat op een dag weer over Saab kunnen zeggen.

  • blanco

   Opmerking / bronnen: De kop ‘Ice Age in the Executive Floor’ en de inhoud ervan zijn afkomstig uit de Dagens Industri Print-editie van 20.06.12 juni 15.08 en de slechte verkoopcijfers ‘July katastrofmånad för Volvo PV’ ook van Dagens Industri van XNUMX augustus. Dagens Industri is traditioneel Volvo-vriendelijk.

 • blanco

  Goede morgen Saab-gemeenschap,
  hoe dicht de gebeurtenissen zich tot elkaar ontwikkelen. Scania ontkent NEVS de handelsmerkrechten op een moment dat VW als gevolg van haar eigen bedrijfsconversiemensen van hun dochter Scania in het bestuur van de groep zit.
  Dat betekent natuurlijk niets.
  Maar het is ook duidelijk waar NEVS voor staat en voor staat. Ik heb het weken geleden gepost.
  Niet genoeg voertuigen verkocht, of niet zelfs voertuigen verkocht.

  Groeten uit Koblenz ..

  Peter

 • blanco

  Bedankt voor de geweldige rapporten - de start van het dagelijkse beroepsleven vertraagde een beetje, maar het was buitengewoon interessant 😉
  Was het echt tijd dat je vakantie eindigt !!!!!

  Dank je wel!

 • blanco

  Leuk dat er eindelijk iets te lezen valt. Het blijft spannend voor ons favoriete merk.
  Ga zo door met het goede werk Tom !!!!

  Groeten Ralf

 • blanco

  Welkom terug.
  Overigens houd ik van het shot van Scania, althans een beetje.

 • blanco

  Hallo Tom.
  Welkom terug en bedankt voor het rapport. Spannend, zoals altijd….
  Proost
  Walter

 • blanco

  Man, het rapport deed het goed GU T.

 • blanco

  Moin samen.

  Hmmm ... ik begrijp niet helemaal waarom NEVS alleen "tijdelijke aanduidingen en afleidingsmanoeuvres" zou moeten zijn.
  Als er nog iemand of iets anders voor Saab was, had je dat zeker tegen de deadlines kunnen publiceren / "verwerken", toch?
  Ik wil niet weten hoeveel onnodige tijd en geld er werd verspild.

  Maar het maakt niet uit, als het waar is, wat hier wordt gesuggereerd, zou ik natuurlijk heel gelukkig zijn.
  Tenminste de tekst maakt me weer hoop.
  Ik kijk uit naar de nabije toekomst ... 😉

  @ Tom
  Ik hoop dat je een fijne vakantie hebt gehad!
  Eindelijk is de "blogloze" tijd voorbij (de ochtend-espresso met spiegel, foto & Co. smaakt maar half zo goed)!

  PS en off-topic:
  Mijn langverwachte bezoek aan Zweden was het afgelopen weekend helaas niet hier in D. Nu moet ik nog even wachten ... Shit! ;-(

  • blanco

   Beste mac9-5, het was een soort “thuisvakantie” met veel tijd voor familie en goede vrienden. We zijn goed hersteld en de blogloze tijd is voorlopig voorbij, je espresso is veilig. Het ziet er niet naar uit dat de problemen opraken. Aan onze Zweedse thriller moet nog een einde komen.

   • blanco

    Ik hoop natuurlijk dat we niet alleen "binnenkort" een einde zullen vinden met Saab, maar ook een fatsoenlijk happy end (misdaadromans in Zweden hebben dat meestal ook, toch) !!! 🙂

    En morgen wordt er een verse boon opengescheurd en cirkelt de “Rocky” vol verwachting rond voor “het dagelijkse ritueel” !!!! 😉

 • blanco

  Ik geef je een hint in de richting van 9-1 + 9-3 geven van: Sinds de verklaring van Youngman Lotus advocaat (werd aangekondigd voor de maand augustus) is nog in behandeling, neem ik aan dat misschien Youngman Lotus hier nog steeds op koers komt. De momenteel verdachte rust van de kant van deze grote onderneming was overigens ongebruikelijk.

  Als ik het goed vermoed, moeten de nieuwe, kleine voertuigtypen natuurlijk ook in Trollhättan worden geproduceerd - ik ben benieuwd of dit gaat gebeuren.

  Groeten uit Hamburg

 • blanco

  Leuk dat hij terug is en schrijven dat hij niet op vakantie is vergeten ;-). We kijken uit naar nog veel meer SAAB-verhalen.

 • blanco

  Tom, een lust voor het oog om je rapporten op de blog te lezen, je hebt al overwogen om de Saabstory als Krimmi te verkopen, ik zou meteen een boek bestellen

Reacties zijn gesloten.