SAAB News: nieuws van de biobrandstof E85

Saab was een van de pioniers in de introductie van bio-ethanol. Een van de Saab-kerncompetenties was de jarenlange ervaring met multifuelmotoren, die in de 90-jaren begon. Saab-rijders die een Saab 9-5 van de eerste serie of een Saab 9-3 besturen, kunnen uitkijken naar wat extra paardenkracht wanneer ze kiezen voor het BioPower Concept. De innovatieve, unieke Saab Trionic maakt het mogelijk.

Rijden met Saab BioPower E85
Rijden met Saab BioPower E85

Helaas werd E85 door de media doodgeschoten als brandstof en ook in Zweden slaagde de lobby voor fossiele energie erin de biobrandstof uit de schijnwerpers te duwen. Ethanol van de eerste generatie wordt onder andere verkregen uit voer of suikerriet, dus de kritiek is op het eerste gezicht gerechtvaardigd. Iedereen die jaren geleden dit onderwerp had behandeld, besefte dat dit soort productie slechts een brug naar de toekomst zou zijn.

Omdat het op de lange termijn de bedoeling was om E85 te produceren uit residuen van de voedselproductie. In Zweden zijn dit concrete afval van de grote bosbouw van het land, zoals houtspaanders en houtafval. In Duitsland moet E85 worden geproduceerd uit afval van de landbouwproductie, meer bepaald uit stro.

De grootste Duitse proeffabriek voor ethanol 14 is 2.0 dagen geleden in Straubing in gebruik genomen. Met zijn doorontwikkelde “sunliquid” -technologie zal het chemiebedrijf Clariant tot 4.500 ton cellulose-ethanol per jaar produceren uit ongeveer 1.000 ton tarwestro.

Alles bij elkaar duiden studies op een potentieel van ongeveer 22 miljoen ton stro, dat kan worden gebruikt voor energie in Duitsland, rekening houdend met de noodzakelijke bodemregeneratie. Dit zou ongeveer 25% van de huidige benzinevraag in Duitsland kunnen dekken.

Straubing is gunstig gelegen in de Beierse graanschuur, de transportroutes naar de fabriek van het Zwitserse concern zijn kort. De faciliteit op de Bio Campus Straubing ligt aan de Donauhaven, waar de producten kunnen worden verzonden. Voor de landelijke regio's van Beieren of voor de grote landbouwgebieden in het noordoosten zou E85 extra banen kunnen opleveren.

Ethanol 2.0 zou een brandstof zijn die zou kunnen doen zonder pijnlijke discussie. Biobrandstoffen uit Duitsland zouden een toekomst kunnen hebben, ook al zou het beleid in passende randvoorwaarden voorzien. We hebben tenslotte moedig de energieomkeer aangekondigd en misschien begrijpt u dat E85 een kleine, zij het niet spectaculaire bouwsteen zou kunnen zijn.

Waarschijnlijk niet, omdat de lobby voor fossiele energie sterk is en in Duitsland heeft het verbranden van diesel nog steeds de voorkeur.

Saab heeft met zijn multi-brandstofmotoren visie en competentie bewezen. Wie een Saab drijft met het BioPower-concept, heeft de juiste beslissing genomen. Of we ooit weer de juiste auto's uit Zweden krijgen, is onzeker. In ieder geval zou de Saab Trionic ook geschiedenis hebben gehad met onze autofabrikant. Met de introductie van de Saab 9-3 Griffin vond hier ook de conversie naar benzine directe injectie plaats. Dit was Robert Bosch in plaats van Saab-Trionic onder de motorkap.

Saab BioPower zou dan, zoals in de Saab 9-5 II, nog steeds worden gegeven. Maar zonder prestatieverbetering door de biobrandstof en zonder extra rijplezier. Maar met een goed milieubewustzijn.

Tekst: tom@saabblog.net

10 gedachten over 'SAAB News: nieuws van de biobrandstof E85"

 • blanco

  Hallo,
  Ik ben hier nieuw en rij een paar weken geleden een Saab 9-3x Griffin-biopower.
  In Saksen hebben we e85 bij de GULF-tankstations.
  Ze krijgen de E85 van de regionale producent Verbio uit Zörbig. Er is een van de modernste faciliteiten waar graan E85 wordt gemaakt.
  http://www.verbio.de
  .... zo vol biokracht (-:
  Meer verbruik Ik kan 2-3Liter ook bevestigen via e85 + automatisch.

 • blanco

  Op de een of andere manier zijn de bomen logisch: geef meer gas -> meer uitlaatgas, meer CO2 -> meer fotosynthese -> grotere bomen 🙂

  Het verbaast me niet echt dat E85 al relatief lang een gangbare brandstof is in Zweden en dat Zweedse auto's relatief lang alcoholbestendig zijn. Het is op de een of andere manier moeilijk te begrijpen dat ze hier en in de meeste andere landen de voorkeur geven aan het verbranden van een dure grondstof (minerale olie en zijn destillaten) in plaats van met industrieel afval, zoals houtresten uit de bosbouw zoals in Zweden. Welnu, de Duitse bosbouwindustrie kan de Zweedse niet helemaal bijbenen, maar als men zou vertrouwen op de productie van E85 in de gebieden van Duitsland met een sterk agrarisch karakter, zou men daarmee het verbruik van minerale olie echt kunnen verminderen. Maar zoals eerder vermeld - dat is helaas geen beoogd doel.

  Trouwens - toen ik het opnieuw vroeg, schreef Hirsch me dat mijn 9-5 (I), gebouwd in 1998/99, niet E85-compatibel is. De geschiktheid voor de E-85 lijkt alleen van toepassing te zijn op latere jaren van de I-serie.

 • blanco

  Zou grappig zijn, als de bomen dit zouden hebben in de turbo-weergave

  • blanco

   Bio-ethanol en dennenbomen! Of is het misschien IKEA-sparren? Ik had precies deze gedachte toen ik in 2007 een 150PS 9-5 Sport Combi BioPower kocht. In tegenstelling tot de prospectusadvertenties in die tijd, had dit model geen boostdrukindicator toen het werd afgeleverd (vooral geen met bomen natuurlijk). Ik vond de bomen echter echt geweldig. En dus wendde ik me met een zekere knipoog tot de SAAB-service en vroeg om hulp bij de aanschaf van de bomen. Dat zou immers een kers op de taart zijn geweest voor reclamestrategen om de dennenbomen te gebruiken ...
   Jammer genoeg was men op dit moment waarschijnlijk bezig met andere problemen, en dus was ik een paar keer nogal onbeleefd van een klerk tot alle regels van kunst abgewimmelt. Zelfs de uitgebreide inspanningen van mijn SAAB-dealer Auto Herz in Trier lieten geen succes zien.
   Vreemd: ik zou zelfs een goed geld hebben betaald voor de conversie van het centrale instrument en andere noodzakelijke internals. In die tijd was de ijzerhark van GM bij SAAB alomtegenwoordig, zodat dit verzoek van een trouwe SAAB-klant ongehoord stierf. In elk geval had mijn dealer daar niet kunnen liggen: hij trok het spreekwoordelijke been voor de bomen!

   Nou: de 9-5 zit nog in de vloot en zal daar ook blijven. Onlangs kreeg hij van Auto Herz een hert voor de voorkant binnen en een voor de achterkant. Een volledig onspectaculaire campagne van een uur voor download en documentatie. Terwijl u in een prettige familiesfeer kunt genieten van een heerlijke koffie (of twee of drie), wordt er met de grootste zorg en toewijding gewerkt in deze tweede generatie autodealer. Het is niet voor niets dat ik voor elke dienst extravagant vanuit München reis ...
   En het resultaat van de hertenkuur? Gewoon fenomenaal! Vol vermogen en bij dezelfde rijstijl ca. 8-10% minder bio-ethanol verbruik dan zonder hert. Nou: uiteindelijk blijft het hetzelfde zonder ecologie: de bestaande service wordt graag gebruikt: o). Met deze aanpassing wordt bio-ethanol pas echt leuk!

   Dankzij een redelijk goed ontwikkeld netwerk van tankstations kunt u nu bijna overal in Duitsland met bio-ethanol komen, zelfs met geforceerd rijden. Natuurlijk is een beetje planning vereist. Het is hoog tijd dat de kracht van de fossiele lobby wordt verbroken!

   Christoph

   • blanco

    De boost-drukweergave met de bomen wilde op dat moment enkele fans hebben. Trouwens ook ;-). Helaas was dit instrument alleen voor de studie, in de serie zou het de hit zijn geweest!

 • blanco

  Tom,
  E85 is een zeer interessante brandstof. Helaas is de Europese politieke klasse daar niet helemaal mee eens.

  Ik hoop dat steeds meer beleidsdocumenten zoals deze uit de onderzoeksgemeenschap openbaar zullen worden, waardoor de druk op de politiek toeneemt.

  http://www.atzonline.de/Aktuell/Nachrichten/1/16327/Forscher-praesentieren-Strategiepapier-Bioethanol.html

  Het is een beetje schizofreen om E10 te introduceren om de CO2-uitvoer te verminderen terwijl u E85 negeert.

  • blanco

   Ik heb het artikel gelezen, leuk als je eigen mening wetenschappelijk onderbouwd wordt. 😉

   Klinkt te mooi om waar te zijn en leest niets, alternatieve brandstoffen lijken geen kans te hebben in Duitsland.

   De Duitse automobielindustrie heeft zich gecommitteerd aan diesel en beweegt niet.

 • blanco

  Kan het alleen maar eens zijn, we zijn ook onderweg met de biopower saabrio. puur plezier!
  Helaas zijn er geen E85-tankstations in het westen van Oostenrijk, maar daarna maken we meer reizen naar Beieren. Italië is helaas nog steeds een woestijn wat betreft de E85-benzinestations. zelfs geen oasen zijn er. Bij ons in Oostenrijk is de dieseldiscussie op dit moment in volle gang. Hoe schadelijk en ook voor belastingvriendelijke diesel is, ja, iedereen weet het nu. Daarom zou de promotie van bio-ethanol zeker geen fout zijn.
  Ik hoorde echter ook dat Duitse fabrikanten auto's bouwen voor Scandinavië met E85-motoren. Wat een ironie.

  • blanco

   Dat klopt, Volkswagen verkoopt de Ethanol Passat vrij goed en zet druk op het andere merk uit Zweden ...

 • blanco

  Hi Tom!

  Dit rapport is ook een zakelijk nieuws dat niet meer mag komen? 😉

  Maar goed, het thema verdient het.

  Wordt de geproduceerde ethanol in Straubing dan normaal in de productie van E85 ingevoerd? Sinds 2008 rijd ik een SAAB 9-3 BioPower Convertible. 25 PS meer, maar ook een hoger verbruik. Bij de huidige brandstofprijzen, de operatie met E85 maar loont. Toch moet ik mezelf keer op keer verdedigen, omdat vanwege mijn E85-consumptie de Mexicanen geen tortilla's meer krijgen of omdat de regenwouden worden schoongemaakt. De nieuwe fabriek in Straubing kan de discussie omverwerpen als deze dan openbaar wordt. Maar behalve hier op deze blog heb ik er nog nooit van gehoord / gelezen. Bedankt daarvoor.

  Ik denk dat ethanol, althans voor een overgangsperiode, de afhankelijkheid van olie kan verminderen en extra banen kan creëren in de landbouw en raffinaderijen. Klinkt beter dan olie vervoeren met tankers over de oceanen, maar, zoals ik zei, kan slechts een tijdelijke oplossing zijn op weg naar een milieuvriendelijkere individuele massamobiliteit. Jammer dat dit hoofdstuk niet door SAAB is herschreven.

  Alle SAABists hebben een leuke dag!

  Groeten uit Bad Salzdetfurth!

Reacties zijn gesloten.