SAAB News: nieuws van de biobrandstof E85

Saab was een van de pioniers in de introductie van bio-ethanol. Een van de Saab-kerncompetenties was de jarenlange ervaring met multifuelmotoren, die in de 90-jaren begon. Saab-rijders die een Saab 9-5 van de eerste serie of een Saab 9-3 besturen, kunnen uitkijken naar wat extra paardenkracht wanneer ze kiezen voor het BioPower Concept. De innovatieve, unieke Saab Trionic maakt het mogelijk.

Rijden met Saab BioPower E85
Rijden met Saab BioPower E85

Helaas werd E85 door de media doodgeschoten als brandstof en ook in Zweden slaagde de lobby voor fossiele energie erin de biobrandstof uit de schijnwerpers te duwen. Ethanol van de eerste generatie wordt onder andere verkregen uit voer of suikerriet, dus de kritiek is op het eerste gezicht gerechtvaardigd. Iedereen die jaren geleden dit onderwerp had behandeld, besefte dat dit soort productie slechts een brug naar de toekomst zou zijn.

Omdat het op de lange termijn de bedoeling was om E85 te produceren uit residuen van de voedselproductie. In Zweden zijn dit concrete afval van de grote bosbouw van het land, zoals houtspaanders en houtafval. In Duitsland moet E85 worden geproduceerd uit afval van de landbouwproductie, meer bepaald uit stro.

De grootste Duitse proeffabriek voor ethanol 14 ging vóór 2.0-dagen in Straubing in bedrijf. De chemische groep Clariant zal tot 4.500 ton cellulose-ethanol per jaar produceren uit 1.000 ton tarwestro met zijn geavanceerde zonwerende technologie.

Alles bij elkaar duiden studies op een potentieel van ongeveer 22 miljoen ton stro, dat kan worden gebruikt voor energie in Duitsland, rekening houdend met de noodzakelijke bodemregeneratie. Dit zou ongeveer 25% van de huidige benzinevraag in Duitsland kunnen dekken.

Straubing is gunstig gelegen in de Beierse graanschuur, de transportroutes naar de fabriek van het Zwitserse concern zijn kort. De faciliteit op de Bio Campus Straubing ligt aan de Donauhaven, waar de producten kunnen worden verzonden. Voor de landelijke regio's van Beieren of voor de grote landbouwgebieden in het noordoosten zou E85 extra banen kunnen opleveren.

Ethanol 2.0 zou een brandstof zijn die zou kunnen doen zonder pijnlijke discussie. Biobrandstoffen uit Duitsland zouden een toekomst kunnen hebben, ook al zou het beleid in passende randvoorwaarden voorzien. We hebben tenslotte moedig de energieomkeer aangekondigd en misschien begrijpt u dat E85 een kleine, zij het niet spectaculaire bouwsteen zou kunnen zijn.

Waarschijnlijk niet, omdat de lobby voor fossiele energie sterk is en in Duitsland heeft het verbranden van diesel nog steeds de voorkeur.

Saab heeft met zijn multi-brandstofmotoren visie en competentie bewezen. Wie een Saab drijft met het BioPower-concept, heeft de juiste beslissing genomen. Of we ooit weer de juiste auto's uit Zweden krijgen, is onzeker. In ieder geval zou de Saab Trionic ook geschiedenis hebben gehad met onze autofabrikant. Met de introductie van de Saab 9-3 Griffin vond hier ook de conversie naar benzine directe injectie plaats. Dit was Robert Bosch in plaats van Saab-Trionic onder de motorkap.

Saab BioPower zou dan, zoals in de Saab 9-5 II, nog steeds worden gegeven. Maar zonder prestatieverbetering door de biobrandstof en zonder extra rijplezier. Maar met een goed milieubewustzijn.

Tekst: tom@saabblog.net

10-gedachten ook "SAAB News: nieuws van de biobrandstof E85"

 • Hi Tom!

  Dit rapport is ook een zakelijk nieuws dat niet meer mag komen? 😉

  Maar goed, het thema verdient het.

  Wordt de geproduceerde ethanol in Straubing dan normaal in de productie van E85 ingevoerd? Sinds 2008 rijd ik een SAAB 9-3 BioPower Convertible. 25 PS meer, maar ook een hoger verbruik. Bij de huidige brandstofprijzen, de operatie met E85 maar loont. Toch moet ik mezelf keer op keer verdedigen, omdat vanwege mijn E85-consumptie de Mexicanen geen tortilla's meer krijgen of omdat de regenwouden worden schoongemaakt. De nieuwe fabriek in Straubing kan de discussie omverwerpen als deze dan openbaar wordt. Maar behalve hier op deze blog heb ik er nog nooit van gehoord / gelezen. Bedankt daarvoor.

  Ik denk dat ethanol, althans voor een overgangsperiode, de afhankelijkheid van olie kan verminderen en extra banen kan creëren in de landbouw en raffinaderijen. Klinkt beter dan olie vervoeren met tankers over de oceanen, maar, zoals ik zei, kan slechts een tijdelijke oplossing zijn op weg naar een milieuvriendelijkere individuele massamobiliteit. Jammer dat dit hoofdstuk niet door SAAB is herschreven.

  Alle SAABists hebben een leuke dag!

  Groeten uit Bad Salzdetfurth!

 • Kan het alleen maar eens zijn, we zijn ook onderweg met de biopower saabrio. puur plezier!
  Helaas zijn er geen E85-tankstations in het westen van Oostenrijk, maar daarna maken we meer reizen naar Beieren. Italië is helaas nog steeds een woestijn wat betreft de E85-benzinestations. zelfs geen oasen zijn er. Bij ons in Oostenrijk is de dieseldiscussie op dit moment in volle gang. Hoe schadelijk en ook voor belastingvriendelijke diesel is, ja, iedereen weet het nu. Daarom zou de promotie van bio-ethanol zeker geen fout zijn.
  Ik hoorde echter ook dat Duitse fabrikanten auto's bouwen voor Scandinavië met E85-motoren. Wat een ironie.

  • Dat klopt, Volkswagen verkoopt de ethanol Passat vrij goed en oefent druk uit op het andere merk uit Zweden ...

 • Tom,
  E85 is een zeer interessante brandstof. Helaas is de Europese politieke klasse daar niet helemaal mee eens.

  Ik hoop dat steeds meer beleidsdocumenten zoals deze uit de onderzoeksgemeenschap openbaar zullen worden, waardoor de druk op de politiek toeneemt.

  http://www.atzonline.de/Aktuell/Nachrichten/1/16327/Forscher-praesentieren-Strategiepapier-Bioethanol.html

  Het is een beetje schizofreen om E10 te introduceren om de CO2-uitvoer te verminderen terwijl u E85 negeert.

  • Heb het artikel gelezen, leuk als je eigen mening wetenschappelijk onderbouwd is.

   Klinkt te mooi om waar te zijn en leest niets, alternatieve brandstoffen lijken geen kans te hebben in Duitsland.

   De Duitse automobielindustrie heeft zich gecommitteerd aan diesel en beweegt niet.

 • Zou grappig zijn, als de bomen dit zouden hebben in de turbo-weergave

  • Bio-ethanol en sparren! Of misschien IKEA sparren? Had precies deze gedachte toen ik een 2007PS 150-9 Sport Combi BioPower kocht bij 5. Dit model had in tegenstelling tot de prospectuspromotie op het moment van levering geen boostmeter op (zeker niet met bomen natuurlijk). Ik vond de bomen echter echt geweldig. En dus wendde ik me met een knipoog naar de SAAB-service en vroeg om hulp bij het verkrijgen van de bomen. Immers, dat zou een i-Düpferl zijn geweest voor reclamestrategen om de kerstbomen te gebruiken ...
   Jammer genoeg was men op dit moment waarschijnlijk bezig met andere problemen, en dus was ik een paar keer nogal onbeleefd van een klerk tot alle regels van kunst abgewimmelt. Zelfs de uitgebreide inspanningen van mijn SAAB-dealer Auto Herz in Trier lieten geen succes zien.
   Vreemd: ik zou zelfs een goed geld hebben betaald voor de conversie van het centrale instrument en andere noodzakelijke internals. In die tijd was de ijzerhark van GM bij SAAB alomtegenwoordig, zodat dit verzoek van een trouwe SAAB-klant ongehoord stierf. In elk geval had mijn dealer daar niet kunnen liggen: hij trok het spreekwoordelijke been voor de bomen!

   Welnu, de 9-5 zit nog steeds in de vloot en zal daar blijven. Hij ontving onlangs een hert van Auto Herz voor de voorkant binnen en één voor de achterkant. Een volledig onspectaculaire actie van één uur voor downloaden en documentatie. Terwijl u kunt genieten van een heerlijke koffie in een aangename familiale sfeer (of twee of drie), zal deze autodealer van de tweede generatie het werk met de grootste zorg en toewijding doen. Niet voor niets reis ik naar een dienst extrig van München naar ...
   En het resultaat van de genezing van het hert? Gewoon fenomenaal! Prestaties vol en met dezelfde rijstijl over 8-10% minder bio-ethanolverbruik dan zonder herten. Uiteindelijk zal het hetzelfde blijven zonder eco-review: de bestaande kracht wordt vaak gebruikt: o). Deze aanpassing maakt bio-ethanol echt leuk!

   Dankzij een redelijk goed ontwikkeld netwerk van tankstations kunt u nu bijna overal in Duitsland met bio-ethanol komen, zelfs met geforceerd rijden. Natuurlijk is een beetje planning vereist. Het is hoog tijd dat de kracht van de fossiele lobby wordt verbroken!

   Christoph

   • De boost-drukweergave met de bomen wilde op dat moment enkele fans hebben. Trouwens ook ;-). Helaas was dit instrument alleen voor de studie, in de serie zou het de hit zijn geweest!

 • Op de een of andere manier zijn de bomen logisch: geef meer gas -> meer uitlaat, meer CO2 -> meer fotosynthese -> grotere bomen

  Het verbaast me niet, echt, dat E85 al relatief lang is een gemeenschappelijke brandstof in Zweden, en de Zweedse auto's hebben relatief lange alcohol bestendig. Het is een beetje moeilijk te begrijpen dat u liever een dure grondstof (aardolie en distillaten) branden hier en in de meeste andere landen, in plaats van te maken met industrieel afval, zoals hout afval uit de bosbouw, zoals in Zweden. Nou, de Duitse bosbouw kan niet helemaal bijbenen met de Zweedse, maar als je in de regio's in Duitsland zou zetten met een sterke agrarische opdruk op E85 productie, dan kun je net zo goed echt te verminderen verbruik van aardolie. Maar zoals al gezegd - dat is helaas geen gewenst doel.

  By the way - zelfs op een ander verzoek Hirsch schreef me dat mijn 9-5 (I), Bj 1998 / 99, is niet compatibel E85 .. De geschiktheid van de E-85 lijkt alleen van toepassing te zijn op latere jaren van de I-serie.

 • Hallo,
  Ik ben hier nieuw en rij een paar weken geleden een Saab 9-3x Griffin-biopower.
  In Saksen hebben we e85 bij de GULF-tankstations.
  Ze krijgen de E85 van de regionale producent Verbio uit Zörbig. Er is een van de modernste faciliteiten waar graan E85 wordt gemaakt.
  http://www.verbio.de
  .... zo vol organische kracht (-:
  Meer verbruik Ik kan 2-3Liter ook bevestigen via e85 + automatisch.

Reacties zijn gesloten.