Achteruitkijkspiegel: de kunst om niet op te geven

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

Het is niet gemakkelijk om over het merk Saab te schrijven. Al meer dan een jaar stopt Saab met het bouwen van auto's in Trollhättan en ben ik niet goed in het schrijven van alleen maar het glorieuze verleden. Omdat het leven doorgaat, ontwikkelen en veranderen dingen. Het is gewoon te opwindend om de toekomst te negeren en vast te houden aan het verleden.

Een delicaat artikel in een moeilijke situatie. En een heel persoonlijke en open voor. Want in de huidige situatie, in dit eeuwige hangende spel, brengt het onderwerp me weinig plezier. Ik of wij - toen met vriend Marco - begonnen Saab te ondersteunen en testrapporten te schrijven vanuit het perspectief van een normale klant. Geen producten, geen beoordelingen en mijn vriendenkring maken zich ernstig zorgen, en terecht, of ik serieus geloof dat er ooit weer auto's met de Griffin zullen zijn.

Dit is het moment voor een optimale exit. Omdat ik in mijn zorgzaamheid had beloofd te schrijven tot de fabriekspoorten eindelijk gesloten waren. Voilà! Dat staat op de 1. Augustus de zaak. De voormalige Saab-medewerkers, die nog steeds voor de beheerders werken, hebben hun werk grotendeels gedaan. Een nieuwe eigenaar zal de verhuurder in de stablebacka zijn. Dat is het einde van het verhaal, en het is tijd om je hoed af te zetten en de Mac uit te zetten. Maar moet ze echt zeggen dat ze moet afmaken?

Wat is er gebeurd? Een eigenschap verandert van eigenaar, en auto werkt die een nieuwe eigenaar krijgt, is niets ongewoons. In de VS heeft Fisker zojuist een GM-fabriek gekocht, in Nederland is Nedcar voor één euro aan het wisselen en zijn er enkele lege of verlaten productielocaties in Europa. En in de toekomst zullen waarschijnlijk nog veel meer werk worden toegevoegd. Fiat heeft twee fabrieken te veel, Opel in beide richtingen, en PSA zal ook een of twee fabrieken moeten sluiten.

Er is dus veel werk in de woestijn en de waardering van deze eigenschappen, zoals je kunt zien aan de symbolische 1 € -prijzen, is vrij laag. Dus het kopen, huren of leasen van een autofabriek is niets dat bijzonder spannend zou zijn. Als naar 1. Augustus NEVS-kantoren in de Stallbacka, beleggers zullen een geveegde fabriek vinden. Perswinkel, spuiterij, testbanken, een testbaan en nog veel meer.

En nu weer de vraag, heel concreet! Is dit het juiste moment om de strijd te verliezen?

Het wordt tijd om de juiste vragen te stellen! Terwijl NEVS een fabriek koopt, gesprekken voert met Scania en Saab AB over handelsmerkrechten, vraagt ​​niemand in Zweden naar de Saab-kroonjuwelen. NEVS heeft rechten verworven om de Saab 9-3 te bouwen als u aan het einde van de zomer de aankoopprijs aan de beheerders betaalt. Maar de 9-3 is, laten we eerlijk zijn, hoogstens een brugproduct op weg naar de toekomst. De echte waarde van Saab is er niet.

Er zou, volledig verdwenen uit de aandacht van het publiek, de nieuwe, kleine Saab zijn. Laten we het onthouden ... Op basis van de verlopen Mini zou een Saab 9-1 moeten verschijnen. Contracten met München werden gemaakt, ontwikkelingswerk begon. Er is ook het Phoenix-platform, de basis voor een hele productfamilie. De kleine Saab en de Saab 9-3 opvolger, dit zijn de ware kroonjuwelen van de Zweedse autofabrikant. Alleen niemand spreekt erover, althans officieel. NEVS heeft noch het Phoenix-platform noch de geregistreerde interesse in de Saab-compacte auto overgenomen.

Dat de prototypen in een hoek van de fabriek zijn vergeten, wegstuiven, dat kan worden uitgesloten. Ook dat de halfafgewerkte stukken de pers zijn binnengedrongen. Daar zijn ze te waardevol voor. Onder het beheer van de insolventieknemers werd het ontwikkelingswerk niet volledig gestopt, omdat de waarde ook ligt in het ontwikkelingsteam zelf.

Laten we naar de markt kijken! De auto-industrie wordt steeds moeilijker. China heeft zijn autovervoer in de eerste 6-maanden van het jaar met 28% kunnen verhogen. Geely alleen al geëxporteerd 10.000 auto's in juni, dit jaar zal de producent 200.000 auto's draaien. Het is het zachte gerommel van een lawine, die zichzelf aankondigt en onverbiddelijk naar ons toe rolt. Dit heeft gevolgen voor de fabrikanten, die de auto zien als een goedkoop vervoermiddel.

In Europa zijn het Ford, Opel, PSA en Fiat. Het bouwen van goedkope auto's op ons continent zal steeds moeilijker worden. De Chinezen exporteren nu alleen naar de opkomende landen en verkopen hun auto's voor de lage prijs. Maar in Zuid-Europa en op de Balkan zijn de eerste auto's 'made in China' al aan het rijden en er zijn er steeds meer aan de hand.

Europeanen overleven alleen degenen die thuis zijn in het premiumsegment of een sterk imago hebben en die een bijbehorende prijs voor hun producten kunnen verdienen. Dit zijn bedrijven die zich onderscheiden door ontwerp of massaproductie. Of, zoals marketeers zeggen, draag een bepaald uniek verhaal.

Saab zou een van die bedrijven kunnen zijn, omdat de merkgeschiedenis onvergelijkbaar is en het merk te goed is om de boeken vandaag te sluiten. Het Saab-verhaal is vast en zeker nog niet afgelopen! Er zijn de Saab toekomstige waarden waarover tot nu toe niemand spreekt. De Saab 9-1 en de opvolger Saab 9-3 zijn de echte zorgen. De beheerders zullen - binnenkort - het verhaal tot een einde brengen. Of het nu in augustus of in september is, niemand weet het echt. En dan zullen we zien of het merk een toekomst heeft.

Ik moet niet verder schrijven tegen elke prijs. Mijn leven staat vol met interessante, uitdagende opties en zelfs het leven na of zonder Saab zou niet saai zijn. Maar mis nu de finale? Nooit!

Tekst: tom@saabblog.net

25-gedachten ook "Achteruitkijkspiegel: de kunst om niet op te geven"

 • Puuuh ... Tom, maak ons ​​niet bang!

 • Topartikel met duidelijke aankondiging! Maar wat moeten we doen als Tom echt van de boot komt?

 • Hi Tom,

  en nogmaals schrijf je echte woorden. Hoewel ik meer geïnteresseerd ben in de nieuwe 9-5er, zou een 9-1er waarschijnlijk de sleutel tot de markt zijn. Dit toont het succes van de "kleintjes" in andere merken. Wie had erover gedacht iemand te introduceren om een ​​1er BMW "nodig" te hebben? Ik ben benieuwd of iemand nog steeds met Saab durft door te gaan en of hij de kans krijgt.

  Veel dank aan u dat u ons op de hoogte houdt tot de finale. Eén ding kan ik beloven: zolang je blijft schrijven, zolang ik het maar lees.

  Groeten uit Rheinhessen
  Alex

  • De 9-1 zou weer het ideale product zijn, nu zeg ik dat het tijd is om aan een jongere Saab-generatie te werken. De meeste Saab-skiërs hebben een iets hogere leeftijd, maar hebben de gloriedagen beleefd met de SABB 900 en 9000 als drivers. Ik wil hier niemand beledigen, maar de toekomst ligt bij de jonge bestuurders die zich zo'n SAAB moeten kunnen veroorloven. 9-1 als instapproduct, geen gigantische motoren maar toch klasse met een goede doorgang, zodat dit voertuig als tweede auto een Saabiger-plezier zou zijn

   • Dus Saab 9-1 Aero ... Dat zou iets zijn ... ik zou direct voorbestellen.

    Nou, misschien droom je nog steeds ... ^. ^

    • 9-1 Aero Convertible, met Hybried sterke koop

 • Hi Tom,

  schrijf niet zo veel anders is de zomer voorbij en waren we niet in de biertuin

  Ciao

  M.

  PS: Het SAAB-verhaal is pas afgelopen als de laatste Saab de junk-pers is binnengegaan, wat een hele lange tijd zal duren!

 • ... nou ja, sommigen willen het gewoon niet toegeven, zoals ik al heb opgemerkt, met de verkoop aan NEVS, is het merk SAAB dood en een ding van het verleden. Met een verkoop aan Youngman, Mahindra of iemand anders die auto's kan bouwen, zou het anders zijn.

  De beheerders hebben gekozen voor een financieel startup-consortium, hoewel het nog steeds onduidelijk is waarom, wie geen interesse heeft in SAAB of zijn technologie en e-cars wil bouwen, met alle bijbehorende zorgen en ook geen duidelijk concept kan presenteren. Verloren tijd en verloren werknemers zijn slechts andere negatieve items.

  ... de enige kans SAAB ook nooit een "nieuwe" geproduceerd om te zien is wanneer nevs de rechten verkocht aan iemand van auto's kunnen dit op te bouwen moeten ze ook de naam, maar ze zijn zo moeilijk te krijgen - maar dat kon zo eenvoudig en stel de vraag waarom niet jij ...

  • Ik geloof niet in NEVS en alle humbugs. Dit is de show om af te leiden en Tom heeft het goed gedaan. Hoe zit het met het kleine Saab- en het Phoenix-platform? Dit zijn de interessante dingen en wanneer het theater voorbij is, zullen we de waarheid zien.

 • Tom laat het ons alsjeblieft niet in de steek, ook al zijn er andere blogs zoals SU etc. op het web, dus jouw blog is de blog waarop we altijd kunnen tellen en niet alleen welke Pimperniz is gepost, persoonlijk ben ik een fan van je spelling en zou dit missen.

  Ps ik zal, als alles goed gaat voor de TurboX de Honey Grill kopen, weet je of we het TX-pakket op TurboX ?? hebben? Ik weet niet zeker of dit het product van verlangen is http://www.hirsch-performance.ch/Content.aspx?path=/Products/Aerodynamik/F848006700

  • De grill past in elk geval. Goed idee :-). Het TX-pakket = Turbo X, dus we hebben het zeker. En laten we wachten en zien wat er gebeurt tot september ...

 • Wel, ik zou er voorstander van zijn om de deadline uit te stellen tot we de blog verlaten - dat weten we van Zweden - tot het SAAB-bestand gesloten is.

 • Hi Tom,

  Ik begrijp je intenties maar al te goed. Mijn vrienden en familie zijn al lang bestempeld als een zakelijke romanticus. Maar ik kan en wil niet gewoon mijn saunaruimte begraven. Saab is van mij en mijn hart, mijn autohart is van Saab. Als ik het geweer zou gooien, zou dat betekenen dat ik een deel van mezelf zou opgeven.
  De laatste regel is nog niet geschreven. de telenovela zal goed uitkomen. Ik vertrouw op mijn onderbuikgevoel, dat is goed, het laat me nooit in de steek.

  Het is al zo veel gedaan, dan zullen we het niet snel opgeven. GM kan gewoon niet winnen. En alleen samen kunnen we de Saabtraum laten voortleven.

  • "GM kan gewoon niet winnen" - dat is ook voor mij een van de belangrijkste punten!

   Tijdens recent artikel van Tom vraag ik me meer en meer de vraag of hij niet al concreet bewijs dat we niet hebben - in feite is het echt wel in de eerste plaats naar de Phoenix-platform en de modellen 9-1 + 9-3 en geen gedurfde productie van elektrische auto's van NEVS. De laatste zou ook in Trollhättan kunnen beginnen, maar het lijkt me dat een andere al bekende naam in de nabije toekomst de grote laatste verrassing zou kunnen worden. Twee van de grote potentiële kopers die ik me nu zou kunnen voorstellen als de nieuwe SAAB-Autobile CEO (mijn favoriet komt hier niet uit Europa).

 • Een SAAB 9-1 zou beter geschikt zijn dan de grote Dick schip SAAB 9-5 (niets tegen de 9-5) in ieder geval zijn geweest. SAAB zou eindelijk jonge kopers krijgen en de kleine zou een succes worden. Misschien schuilt ergens een Indiaan die al in het geheim heeft onderhandeld over de contracten. Hoop sterft nog steeds niet voor mij.
  Het vertrek van onze blogger zou een groot verlies voor ons en het merk betekenen. Dus het moet doorgaan!

 • Ik kan me niet voorstellen dat dergelijke waardevolle merkkapitaal met de beste wil in crisistijden kan worden vernietigd. Op dit moment zijn er sterke vraag naar sterke merken, omdat alleen zij met succes kunnen onderscheiden van de monotonie in de automobielindustrie. U koopt een SAAB omdat u een SAAB wilt hebben. (Wat natuurlijk van toepassing is op MB of BMW, etc.)
  Als je gewoon wat nieuwe auto wilt kopen, dan zijn vw, opel, Koreaans en Japan op een rij.

  Ik wil een SAAB en bij SAAB blijven tot er niets meer te koop is. End.

 • Wow ...! @ Tom: Ja, zeker doorgaan! En bedankt voor de geweldige blog !!!

 • Hallo Tom, ik hoop dat je de nodige illusie hebt om hier verder te gaan! Ik geloof dat de Saab-scène, in ieder geval de Duitstalige, veel armer zou zijn zonder je blog! Ik wens u het beste, hoop nog steeds op VEEL van uw rapporten en nogmaals bedankt voor uw werk hier. Groeten uit het hete Spanje.

  • Illusion ??? Ik denk dat je inspiratie bedoelt of iets anders dat positief is ... Maar ik denk geen illusie, anders hoef je hier niet mee te lezen

   • Sorry, ik heb een kleine "fout" gemaakt! Natuurlijk bedoelde ik iets positiefs, zoals inspiratie, lust, enz. Dus wat gebeurt er als je 30 jaar in het buitenland leeft en vrij vertaald vanuit het Spaans. Dus ik hoop hier te kunnen lezen witerhin ... ;-)))

    • logo, ik was gewoon verbaasd dat wie dat schrijft, zelfs als het artikel niet alleen roze strepen in de lucht heeft, het is gewoon geen illusie

 • Hi Tom,

  tussen glinstering van hoop en illusie, kan de insider
  het beste om te differentiëren. In de hoop dat de eerste van toepassing zal zijn, zullen alle SAAB-vrienden dankbaar zijn om verder te gaan.

 • Zelfs als de Zweedse vlag (nog) halfstok is, hopen we allemaal dat onze vlag opnieuw de wind in blaast.
  Groeten en bedankt voor uw artikel.
  Gallix

 • Hallo,

  Ik ben nog steeds SAAB driver (1 cabriolet, 1 combinatorische ==> 2 * 180000km), omdat ik gewoon kan niet beslissen voor een ander mij. Het kopen van een auto is gewoon emotioneel. Ik hoop van harte dat de 9-5er binnenkort zal worden gezien als een stationwagon.

  Groeten uit het Saarland.

Reacties zijn gesloten.