SAAB weekend: Beijing car C60 EV en Trollmania

In het weekend vierde een goede vriend de bruiloft, we hadden veel plezier en de nacht was kort of lang. Daarom is mijn Saab-weekend een beetje compacter omdat het gezin en de blogger worstelen met de nasleep. Waar gaat het vandaag over? We noteren wedergeboorte maal twee. Een keer voor onze Saab-trol, die niet alleen de fans inspireert. En voor de Saab 9-3, die zijn rondjes maakt als elektrische auto in China.

Troll Camper!

Op maandag gaan de stickers in productie en wachten er al meer troll-ideeën op ons. De traditionele Saab-sticker geniet veel sympathieën en het lijkt erop dat de gemeenschap erop heeft gewacht. In het weekend kwamen veel mails naar het onderwerp en er werden sleutelhangers, shirts en USB-sticks voorgesteld. Een te grote trol heeft Guy op zijn RV tevoorschijn getoverd, die er heel cool uitziet, en onze interne drukkers ontwikkelden de Troll-schijf 🙂. Het blijft dus een opwindend onderwerp.

Voor onze Saab-fotowedstrijd "Zomerzon-Saab”Kwam de eerste foto's die we de komende dagen zullen publiceren. Deelname is de moeite waard omdat de prijzen aantrekkelijk zijn. We maken nog niet precies bekend wat de winnaars zullen verwachten. Maar we gaan het gordijn deze week een beetje opheffen en enkele details onthullen.

In China draait de Saab 9-3, pardon BAIC C60EV, zijn ronde. Als pure elektrische auto en 1: 1 een Saab. Wat is de show en als het een van de auto's is die BAIC in Zweden kocht, zou dat interessant zijn om te weten. Naar verwachting zal het bereik naar 200-kilometers worden verhoogd, in het voorjaar van 150 was kilometer nog steeds de spraak. Als de auto een realiteit is, is de vraag waarom NEVS op dezelfde basis hetzelfde concept zou moeten volgen. Maar wat betreft de NEVS, er zijn verschillende theorieën in Zweden en komen maandag in detail in het economische nieuws.

In ieder geval is de BAIC C60 EV een imago-project dat het bedrijf, dat eigendom is van de stad Peking, zal blijven ontwikkelen. Het feit dat puur elektrische auto's politiek gewenst zijn in China, maar door gebrek aan infrastructuur moeilijk of momenteel onmogelijk te verkopen Autonieuws China vast. Er zijn ook alle spionnenopnames, de Saab 9 3-drivers zijn ons zeer bekend.

Tekst: tom@saabblog.net

 

3 gedachten over 'SAAB weekend: Beijing car C60 EV en Trollmania"

  • Ik denk dat het moeilijk zou zijn voor BAIC om een ​​dergelijk proces tegen NEVS te winnen, ze zijn blijkbaar in het bezit van de rechten ...

  • BAIC heeft niet de rechten op deze auto (Post 2008 9-3), en nog minder de hulpmiddelen om deze te bouwen. Het toont opnieuw wat Chinese mensen bezitten over handelsmerkrechten, niets en zelfs minder.

    Deze auto's hebben een YS3 VIN en zijn de veiligste A-auto's (2010). Het is interessant om iets eenvoudigs te fotograferen als het VIN niet wordt weergegeven in een van deze BAIC C60-foto's.

    En het artikel van CNC is een grap, ik vermoed dat de jongens van CNC nog nooit een 9-3 live hebben gezien anders zou je zo een zootje schrijven.

  • Als de BAIC C60 EV officieel in de straten van China is, kan dit ook betekenen dat BAIC de modelrechten heeft van het laatste Saab 9-3-model ??? Vraag na vraag….
    Saabiges rustweekend!

Reacties zijn gesloten.