SAAB Locatie: Het Trollhättan-netwerk

De beheerders werken al maanden aan een netwerk van voormalige, hoogwaardige Saab-medewerkers. Kjell ac Bergström, voormalig hoofd van Saab Powertrain, is een van hen die contact opneemt met de advocaten. In een bekend sociaal netwerk ontmoeten de veteranen elkaar in een gesloten groep, ze zijn goed genetwerkt en georganiseerd. In vergelijking met de TTELA zijn de veteranen vandaag uitgestorven.

Stig-Göran Larsson, voormalig technisch ontwikkelingschef bij Saab, gaf een interview. De groep omvat rond de 60 Saab-veteranen en ze bieden hun diensten aan de toekomstige Saab-bezitter aan. Met de geconcentreerde Saab-expertise van deze kernmacht, zou je de herstartfase kunnen verkorten met 2 of 3 maanden, dus Larsson naar de TTELA.

De beheerders verwelkomen deze aanbieding, maar wijzen erop dat het aan de nieuwe eigenaar is om van de aanbieding gebruik te maken of niet. Het netwerk bestaat uit technici, marketingpersoneel en voormalig Human Resources-personeel. Afhankelijk van de plannen die de koper heeft met Saab 2.0, kunnen ze actie ondernemen.

Het Saab PhoeniX-platform zal ook veranderen als GM negatief blijft, zegt Larsson. Dan moet de aandrijflijn worden vervangen. Moet Mahindra of Youngman Saab overnemen, dan is hij ervan overtuigd dat er een herstart zal plaatsvinden op basis van Saab-technologie.

Moet NEVS het contract toegewezen krijgen en alleen voertuigen met elektrische aandrijving produceren, dan is het de vraag hoe de veteranen een bijdrage kunnen leveren.

Wat het interview met de TTELA betreft.

In Zweden vechten ze nog steeds voor een oplossing. Een Zweedse vriend rapporteert over de reserveringen aan kopers uit de Volksrepubliek. Als een negatief voorbeeld kon je de ontwikkeling bij Volvo zien. Jonas Fröberg van Svenska Dagbladet heeft het onderwerp vandaag adequaat behandeld. Hoewel, schrijft hij, lijkt Volvo alles op het eerste gezicht goed te hebben gedaan. Maar alleen als u het jaar 2012 niet beschouwt. In de EU verliest Volvo meer marktaandeel dan de markt aan het afnemen is. En in de VS raakte het de autofabrikant uit Gothenburg bijzonder hard. Naarmate de markt groeide, daalde de omzet ten opzichte van de 6% -trend.

Volvo staat op het verkeerde moment onder grote druk. In Shanghai wordt een nieuw ontwikkelingscentrum geopend, waarmee het distributienetwerk wordt uitgebreid en een nieuwe motorfamilie wordt ontwikkeld. Alles is zeer kapitaalintensief en kan alleen worden gefinancierd door een gehouden of groeiend marktaandeel.

Voor de twee nieuwe fabrieken in China ontbreken de exploitatievergunningen nog steeds. Een teken van de grillen van de Chinese autoriteiten. Een negatief voorbeeld en geen aanbeveling.

Tekst: tom@saabblog.net

3 gedachten over 'SAAB Locatie: Het Trollhättan-netwerk"

 • Dat is Saab.

 • SAAB, een pionier in de auto-industrie, had de moed om te durven, zelfs tegen de richtlijnen van GM. Deze pioniersgeest moet ook in staat zijn om de nieuwe eigenaar te leiden. Ik zie zeker dat dat mogelijk is met Youngman. Youngman heeft het meeste enthousiasme van alle eerdere bieders getoond en durft meer dan de anderen. De Chinezen zijn niet zo verzadigd als veel andere naties. Ze zijn daarom nog steeds leergierig en durven ook iets anders te durven.
  Het is te hopen dat Youngman de waarde van het SAAB-merk erkent en er ten volle van profiteert. De vorige tekens spreken er voor.
  SAAB en Youngman hebben beiden fouten gemaakt in hun geschiedenis. Beiden zijn er nog, beide willen vooruit komen!

 • blanco

  Dat met Volvo hoeft niet per se bij SAAB te worden herhaald.

  Bij Volvo vertrouwt de nieuwe eigenaar vooral op 'uniformiteit' -
  Ik kan me goed voorstellen dat Rachel Pang het modelbeleid voor SAAB een beetje anders ziet. Na de lange fase van "elkaar leren kennen", zou het voor de Chinezen eigenlijk duidelijk moeten zijn dat SAAB-auto's in de eerste plaats worden geassocieerd met een individueel uiterlijk.

  Dit is de enige manier om dit merk aan geschikte klanten over de hele wereld op de markt te brengen - GM heeft de afgelopen jaren laten zien hoe het niet werkt. Ook daar wilden ze de domeinen van de grote massafabrikanten binnendringen met de bekende “uniformiteit” - zoals bekend werkte het schot averechts!

Reacties zijn gesloten.