Swedish Crime: The genesis of the Saab Sonnet II

Een Zweedse sterrenontwerper die wel en niet zou kunnen leveren. Een onervaren ontwerper die nog nooit een auto in productie had gebracht. Een management dat de aanbevelingen van de technici negeert. Dit is het verhaal van Sonnet II. Een Saab-tragedie in verschillende acts. Gordijn omhoog!

Saab Sonnet II, Saab Sonnet III en Catharina in het Saab-museum
Saab Sonnet II, Saab Sonnet III en Catharina in het Saab-museum

Het is de jaren 60 van de vorige eeuw: op aandringen van de Amerikaanse markt is het management van Saab op zoek naar een kleine, lichtgewicht sportwagen. In 1963 kreeg Saab huisontwerper Sixten Sason de opdracht om een ​​prototype te ontwikkelen dat in serie gebouwd zou worden bij ASJ in Katrineholm. Strikte kostenbeheersing was onderdeel van het bestek. Zo veel mogelijk onderdelen uit serieproductie moeten van de Saab 96 worden overgenomen.

Sason, die parallel aan de Saab 99 werkte, wilde een grote, gebogen voorruit gebruiken voor het sportwagenproject. Net zoals we ze kennen van de Saab 99 en Saab 900 en hoe het een stukje Saab-DNA is geworden. In plaats daarvan moest hij de rechte en kleine voorruit van de Saab 96 gebruiken en ook de onderkant van dit model.

De solide, voorzien in de specificaties overrol, leidde Sason logischerwijs om de sportwagen te bouwen met een Targa-dak. Saab zou het Targa-idee hebben voorspeld dat Porsche in september 1965 presenteerde.

Ontwerperlegende Sixten Sason, die tot nu toe alle Saab-modellen had ontworpen, was een professional en hij wist dat financiële problemen soms te maken hadden met creatieve verlangens. Destijds was hij zich er niet van bewust dat het naleven van regelgeving niet altijd loonde. Het werk ging goed, in de herfst werd 1964 een 1: 1-model gemaakt. In januari benaderde 1965 het prototype, genaamd Catherina, van perfectie.

Het alternatieve ontwerp ...

Toen de schok. Kort voor de bordpresentatie op 09. Februari verscheen op de Zweedse televisie, een tweede sportwagenontwerp. Getekend door ontwerper Björn Karlström, die tijdens zijn carrière slechts één keer aan autodesign had gewerkt. In de 50-jaren was een kleine auto getekend als onderdeel van het Norrlands Fund, een arbeidsmarktproject voor de bevordering van structureel zwakke regio's. Welke niet is gebouwd. Het gebrek aan ervaring met Karlström zou later het onderwerp moeten zijn.

Catherina van Sason en de Saab Sonett-familie in het Saab-museum
Catherina van Sason en de Saab Sonett-familie in het Saab-museum

Het ontwerp is gebouwd door MFI, Malmö Flygindustri, die op de productieorder hoopte. Massaproductie mag om capaciteitsredenen in Trollhättan niet plaatsvinden en moet worden toegekend aan een extern bedrijf.

Een vergelijking van beide ontwerpen ...

In de eerste dagen van 1965 testten Saab-technici beide ontwerpen. Het MFI-ontwerp van Karlström was kleiner, lichter, maar ook spartaanser dan het comfortabelere en beter uitgeruste Catherina-model van Sixten Sason. De testrijders waren unaniem van mening dat de Catherina betere afhandelings- en marktkansen had en een aanbeveling voor het ontwerp van Sason hadden gedaan.

Het bestuur beslist ...

Ondanks deze stemming besloot het bestuur tegen het ontwerp van de huisontwerper en met een vreemde reden. Het gewicht van de Catherina is te hoog, 40 kilogram meer in vergelijking met Karlströms ontwerp en de vensters zijn te klein. Het werd over het hoofd gezien dat Sason zich alleen had gehouden aan de specificaties en de vensterelementen van de Saab 96 had gebruikt. Hoewel ASJ, Sixten Sason en Björn Envall terugkwamen en een nieuw ontwerp presenteerden, bleef Saab tot de conclusie. Enerzijds aan de ene kant en anderzijds omdat er een compromis was gevonden met beide bedrijven die geïnteresseerd zijn in productie.

Het ontwerp van de MFI ging in serieproductie, maar werd gebouwd in ASJ's Arlöv-fabriek en MFI was slechts een leverancier. Tegelijkertijd werd het project omgedoopt tot Saab 97 Sonett. Opnieuw een klap voor Sixten Sason, omdat hij 20 jaar eerder de naam 'sonnet' had uitgevonden. Nu kreeg een project dat niet van hem was zijn naam.

Harde kritiek op het sonnet ...

Voor het Saab-management zou het wraak moeten nemen op het vertrouwen op een nieuwkomer. De automatische pers verliet het sonnet niet goed. In de herfst van 1968 schreef het Amerikaanse tijdschrift "Road & Track":

"Het ontwerp roept bij elke deskundige tranen van wanhoop en berusting op. De gruwelijke lijnen zijn een echte tragedie, vooral omdat Saab de kans kreeg om iets heel anders te produceren. Het basisconcept - een beetje gedurfd en provocerend - is correct, terwijl de verwerking en afwerking van de plastic body zelfs uitstekend zijn. Maar elk detail - en een enkele inspectie van de auto brengt minstens 80 aan de oppervlakte - geeft aan dat de ontwerper naïef, ongevoelig, fantasieloos is en niet in staat is om een ​​consistent persistent ontwerp te leveren. Elk afzonderlijk onderdeel van de auto lijkt gelijmd, geschroefd of geklonken, alsof het uit de basisvorm groeit of gesneden. Er is geen enkele bewuste poging om een ​​enkel onderdeel in het geheel te plaatsen."

Saab voelde het risico dat men neemt als men niet afhankelijk is van een ervaren ontwerper met gevoel voor vorm, materiaal en functie. Om Karlström's eer te redden, moet worden gezegd dat hij niet verantwoordelijk was voor de achteraf aangebrachte bobbel op de V4-motorkap, noch voor de luchtuitlaatopeningen. Hij protesteerde tegen beide wijzigingen - zonder succes.

De Amerikaanse kopers, de belangrijkste doelgroep van de Saab 97, bleven weg van de Sonett. Ze interpreteerden de kleine atleet als een goedkope kitcar van de Britse eilanden. Het sonnet bereikte nooit het beoogde aantal stuks. Oorspronkelijk wilden ze 1.500 sonnetten per jaar produceren, maar ze konden niet in de buurt komen van dit aantal. Dat ondanks de erkende goede rijeigenschappen. Want als je het ontwerp bekeek en het sonnet bestuurde, werd het een sonate.

Catherina heeft de gelegenheid gemist
Catherina heeft de gelegenheid gemist

Een verloren kans voor Saab? Waarschijnlijk wel. Sixten Sason, de grote ontwerper, verliet 1967 en dus veel te vroeg deze wereld. Hij had Saab Design vanaf het begin, tot op de dag van vandaag gestalte gegeven. Zelfs nu na 45-jaren vinden we de ontwerptaal op bijna elke Saab. De schelpvormige motorkap, geïntroduceerd op de Saab 99, is ook te vinden op de Saab 900, Saab 9-5 en het Saab 9-3 II faceliftmodel. De hockeystick, een Saab-ontwerpfunctie en de grote, afgeronde voorruit wonen in veel auto's van Trollhättan. Meer erkenning voor een levenswerk is niet mogelijk.

Björn Carlström bleef vliegtuigen ontwerpen en werkte ook voor Scania in vrachtwagenontwerp. Hij maakte naam in zijn lange carrière als striptekenaar voor de Svenska Dagbladet. 2006 hij heeft de pen voor altijd uit de hand gegooid.

In het museum staan ​​de ongelukkige Catherina, het ontwerp van Sason en de sonnetten vredig bij elkaar. Er is veel tijd verstreken en bijna niemand kent het drama over de creatie van de sonnet vandaag. De Catherina begroet de bezoeker als hij door de glazen deur stapt en - ja - de Catherina is de gemiste kans.

Porsche veroorzaakte bij de Targa het gevoel dat Saab het segment voor Porsche had kunnen bezetten. De Targa maakt deel uit van het succesverhaal van het Zwabische merk ... welke kansen zou Saab hebben gehad? De Catherina is de vergeten schoonheid. Het zou over een lange periode kunnen uitgroeien tot een klassieker. De sportwagengeschiedenis van het merk uit Trollhättan zou zich anders hebben ontwikkeld. Catherina zou een sekte zijn geworden. En ja - ik ben een Catherina-fan.

Tekst: tom@saabblog.net

Foto's: tom@saabblog.net

 

 

2 gedachten over 'Swedish Crime: The genesis of the Saab Sonnet II"

 • blanco

  Het is nu zoals het toen was. Voor de heren in het bestuur van een autofabrikant is er niets veranderd. Ze beslissen wat een ontwerp moet zijn. Of het nu goed of slecht uitpakt voor de fabrikant. Je zag het bij Saab in de jaren 60. Gisteren, vandaag en morgen bij Opel, als de heren in Detroit het blijven bepalen. Net zoals ze sinds 1993 bij Saab hadden gedaan ...
  Overigens zijn de Japanners niet beter, op een paar uitzonderingen na (Mazda MX 5) als we bij sportwagens willen blijven ...

 • blanco

  Hi Tom,

  we kijken uit naar uw aangekondigde nieuws.

  Hier is de mening van mijn vrouw en mij aan de kleine SAAB-sportwagen uit de 60er-jaren:

  "Catherina" heeft verreweg het beste ontwerp - heel vreemd dat je jezelf niet tot deze variant kon brengen!

Reacties zijn gesloten.