Swedish Crime: The genesis of the Saab Sonnet II

Een Zweedse sterrenontwerper die wel en niet zou kunnen leveren. Een onervaren ontwerper die nog nooit een auto in productie had gebracht. Een management dat de aanbevelingen van de technici negeert. Dit is het verhaal van Sonnet II. Een Saab-tragedie in verschillende acts. Gordijn omhoog!

Saab Sonnet II, Saab Sonnet III en Catharina in het Saab-museum
Saab Sonnet II, Saab Sonnet III en Catharina in het Saab-museum

Het zijn de 60-jaren van de vorige eeuw: Saab Management is op zoek naar een kleine, lichtgewicht sportwagen op aandringen van de Amerikaanse markt. Saab huisontwerper Sixten Sason heeft de taak om een ​​prototype 1963 te ontwikkelen dat in massa wordt geproduceerd bij ASJ in Katrineholm. Strikte kostenbeheersing was onderdeel van de specificaties. Zoveel mogelijk onderdelen van seriële productie moeten worden overgenomen door de Saab 96.

Sason, die parallel aan de Saab 99 werkte, wilde een grote, gebogen voorruit gebruiken voor het sportwagenproject. Net zoals we ze kennen van de Saab 99 en Saab 900 en hoe het een stukje Saab-DNA is geworden. In plaats daarvan moest hij de rechte en kleine voorruit van de Saab 96 gebruiken en ook de onderkant van dit model.

De solide, voorzien in de specificaties overrol, leidde Sason logischerwijs om de sportwagen te bouwen met een Targa-dak. Saab zou het Targa-idee hebben voorspeld dat Porsche in september 1965 presenteerde.

Ontwerperlegende Sixten Sason, die tot nu toe alle Saab-modellen had ontworpen, was een professional en hij wist dat financiële problemen soms te maken hadden met creatieve verlangens. Destijds was hij zich er niet van bewust dat het naleven van regelgeving niet altijd loonde. Het werk ging goed, in de herfst werd 1964 een 1: 1-model gemaakt. In januari benaderde 1965 het prototype, genaamd Catherina, van perfectie.

Het alternatieve ontwerp ...

Toen de schok. Kort voor de bordpresentatie op 09. Februari verscheen op de Zweedse televisie, een tweede sportwagenontwerp. Getekend door ontwerper Björn Karlström, die tijdens zijn carrière slechts één keer aan autodesign had gewerkt. In de 50-jaren was een kleine auto getekend als onderdeel van het Norrlands Fund, een arbeidsmarktproject voor de bevordering van structureel zwakke regio's. Welke niet is gebouwd. Het gebrek aan ervaring met Karlström zou later het onderwerp moeten zijn.

Catherina van Sason en de Saab Sonett-familie in het Saab-museum
Catherina van Sason en de Saab Sonett-familie in het Saab-museum

Het ontwerp is gebouwd door MFI, Malmö Flygindustri, die op de productieorder hoopte. Massaproductie mag om capaciteitsredenen in Trollhättan niet plaatsvinden en moet worden toegekend aan een extern bedrijf.

Beide ontwerpen vergeleken ...

In de eerste dagen van 1965 testten Saab-technici beide ontwerpen. Het MFI-ontwerp van Karlström was kleiner, lichter, maar ook spartaanser dan het comfortabelere en beter uitgeruste Catherina-model van Sixten Sason. De testrijders waren unaniem van mening dat de Catherina betere afhandelings- en marktkansen had en een aanbeveling voor het ontwerp van Sason hadden gedaan.

Het bestuur beslist ...

Ondanks deze stemming besloot het bestuur tegen het ontwerp van de huisontwerper en met een vreemde reden. Het gewicht van de Catherina is te hoog, 40 kilogram meer in vergelijking met Karlströms ontwerp en de vensters zijn te klein. Het werd over het hoofd gezien dat Sason zich alleen had gehouden aan de specificaties en de vensterelementen van de Saab 96 had gebruikt. Hoewel ASJ, Sixten Sason en Björn Envall terugkwamen en een nieuw ontwerp presenteerden, bleef Saab tot de conclusie. Enerzijds aan de ene kant en anderzijds omdat er een compromis was gevonden met beide bedrijven die geïnteresseerd zijn in productie.

Het MFI-ontwerp werd in productie genomen, maar werd gebouwd in de Arlöv-fabriek van ASJ en MFI was slechts een leverancier. Tegelijkertijd werd het project hernoemd tot Saab 97 Sonett. Nog een hit voor Sixten Sason omdat hij jaren eerder de naam 'sonnet' 20 had uitgevonden. Nu kreeg een project, dat niet van hemzelf was, zijn naam.

Moeilijke kritiek op het sonnet ...

Voor het management van Saab moet het wraak nemen om een ​​nieuwkomer te hebben ingesteld. De autopress gaf niet om het sonnet. In de herfst schreef 1968 het Amerikaanse tijdschrift "Road & Track":

'Het ontwerp roept tranen van wanhoop en berusting bij elke expert op. De gruwelijke regels zijn een echte tragedie, vooral omdat Saab de gelegenheid had om iets heel anders te produceren. Het basisconcept - een beetje gedurfd en provocerend - is correct, terwijl de afwerking en afwerking van de plastic behuizing zelfs uitstekend zijn. Maar elk detail - en een enkele inspectie van de auto bevordert op zijn minst 80 - geeft aan dat de ontwerper naïef, verdoofd, spookachtig is en niet in staat is om een ​​consistent ontwerp af te leveren. Elk onderdeel van de auto lijkt vastgelijmd, vastgeschroefd of geklonken, alsof het uit de basisvorm was gegroeid of eruit was gesneden. Het is geen enkele, bewuste poging herkenbaar om een ​​item in het geheel in te voegen."

Saab dreigde te worden gemist, tenzij je op een ervaren ontwerper vertrouwt met een gevoel voor vorm, materiaal en functie. Ter ere van de redding van Karlström moet worden gezegd dat hij niet verantwoordelijk was voor de later bevestigde uitstulping op de V4-motorkap, noch voor de luchtuitlaatopeningen. Hij protesteerde tegen beide veranderingen - onsuccesvol.

De Amerikaanse kopers, de belangrijkste doelgroep voor de Saab 97, bleven uit de buurt van het sonnet. Ze interpreteerden de kleine atleet als een goedkope kit-auto van de Britse eilanden. Het sonnet heeft nooit de bedoelde nummers bereikt. Oorspronkelijk wilden ze een 1.500-sonnet per jaar maken, maar kwamen niet in de buurt van dat aantal. De herkende ondanks goede rijeigenschappen. Omdat je het ontwerp hebt bekeken en je ging met het sonnet, dan werd het een sonate.

Catherina heeft de gelegenheid gemist
Catherina heeft de gelegenheid gemist

Een verloren kans voor Saab? Waarschijnlijk wel. Sixten Sason, de grote ontwerper, verliet 1967 en dus veel te vroeg deze wereld. Hij had Saab Design vanaf het begin, tot op de dag van vandaag gestalte gegeven. Zelfs nu na 45-jaren vinden we de ontwerptaal op bijna elke Saab. De schelpvormige motorkap, geïntroduceerd op de Saab 99, is ook te vinden op de Saab 900, Saab 9-5 en het Saab 9-3 II faceliftmodel. De hockeystick, een Saab-ontwerpfunctie en de grote, afgeronde voorruit wonen in veel auto's van Trollhättan. Meer erkenning voor een levenswerk is niet mogelijk.

Björn Carlström bleef vliegtuigen ontwerpen en werkte ook voor Scania in vrachtwagenontwerp. Hij maakte naam in zijn lange carrière als striptekenaar voor de Svenska Dagbladet. 2006 hij heeft de pen voor altijd uit de hand gegooid.

Het ontwerp van de ongelukkige Catherina, Sason en de sonnetten staan ​​vreedzaam in het museum. Er is veel tijd verstreken en bijna niemand kent het drama rond het ontstaan ​​van het sonnet. De Catherina begroet de bezoeker terwijl hij door de glazen deur loopt en - ja - de Catherina is de gemiste kans.

Porsche maakte een plons met de Targa, Saab had het segment voor Porsche kunnen bezetten. De Targa maakt deel uit van het succesverhaal van het merk Zwaben ... welke kansen had Saab? De Catherina is de vergeten schoonheid. Ze had lang kunnen produceren voor de klassiekers. De sportwagengeschiedenis van het merk uit Trollhättan zou zich anders hebben ontwikkeld. Catherina zou een sekte zijn geworden. En ja - ik ben Catherine Fan.

Tekst: tom@saabblog.net

Foto's: tom@saabblog.net

2-gedachten ook "Swedish Crime: The genesis of the Saab Sonnet II"

  • Hi Tom,

    we kijken uit naar uw aangekondigde nieuws.

    Hier is de mening van mijn vrouw en mij aan de kleine SAAB-sportwagen uit de 60er-jaren:

    "Catherina" heeft verreweg het beste ontwerp - heel vreemd dat je niet voor deze variant kon komen!

  • Het is vandaag zoals het toen was. Er is niets veranderd in de mannen in het bestuur van een autofabrikant. Ze beslissen over het wee en wee van een ontwerp. Of het goed of slecht is voor de fabrikant. Het werd gezien door Saab in de 60ern. Gisteren, vandaag en morgen bij Opel, als je de heren in Detroit erover blijft bepalen. Net zoals ze deden bij Saab sinds 1993 ...
    Overigens zijn de Japanners niet beter, met een paar uitzonderingen (Mazda MX 5) als we bij sportauto's willen blijven ...

Reacties zijn gesloten.