SAAB Sonett II: De eerste productiesportwagen van Saab

Op de speciale show dit jaar voor het 60-jubileum van de Vereniging van Internationale Motorvoertuigfabrikanten (VDIK) tijdens de AMI in Leipzig, vertegenwoordigt een Saab Sonett uit de tweede serie het merk van Trollhättan. Tijd om de eerste productiesportwagen van het merk uit Zweden eens van dichterbij te bekijken. Na de Sonnet I, alleen 6-exemplaren werden hierdoor gebouwd, kwam met de kleine coupé de eerste sportwagen in massaproductie.

Vertegenwoordigt het Zweedse merk op de AMI: Saab Sonnet II
Vertegenwoordigt het Zweedse merk op de AMI: Saab Sonnet II

Oorspronkelijk uitgerust met een 3-cilinder tweetaktmotor, vond de V1967 van Ford al in 1968 en 4 zijn weg onder de GVK-motorkap. In de 4 bouwjaren werden 258 voertuigen met driecilindermotoren en 1610 voertuigen met V4-motoren geproduceerd.

Mijn autocarrière begon in zeer zachte jaren met de Ford V4. Onze eerste gezinsauto was Ford 12 M P4 met V4-motor. Uit de ervaringen van de kindertijd met mij was de Keulse motor geclassificeerd als betrouwbaar, maar saai.

Vele, vele jaren later had ik mijn eerste ervaring met een sonnet. De Sonett is licht van gewicht in vergelijking met de Ford. 200 kilogram minder dan in de sedan laat de 65 pk een nieuwe dynamiek aannemen. Het achtergrondgeluid doet de rest. Puur subjectief gezien zou je willen zeggen, ja, de Sonett is een sportwagen. Hard, hard, strak, iets voor het hart. Een blikvanger in elke situatie, want de kleine sportwagen is moeilijk in te delen.

Voor de speciale show in de Saksische metropool is het sonnet een goede keuze. De bezoekers moeten kijken. Een Saab 96 of een klassieke 900 zijn bijna te populair en worden onmiddellijk geclassificeerd als Saab. Het sonnet is een exoot in de tentoonstelling van klassieke auto's. Wat is deze auto? Een Saab? Ja, een Saab. Omdat Saab bouwt en vooral sportwagens.

Eenvoudig, eenvoudig, functioneel: kijkcollectie in de Saab Sonnet II
Eenvoudig, eenvoudig, functioneel: kijkcollectie in de Saab Sonnet II

Zo was het in 1966. De Sonett was ook een imago-product om het merk Trollhättan aantrekkelijker te maken voor bestuurders van sportieve auto's. Ze moesten echter sterk zijn. In de zomer is de sportieve Saab een mobiele sauna. De royale beglazing aan de achterzijde zorgt ervoor dat het interieur snel opgewarmd wordt. Eigenlijk werd alles toen bij Saab een beetje anders gedacht, en het ding met het sonnet had in een andere richting moeten gaan. Maar dan waren er misverstanden, compromissen en verkeerde beslissingen. The Genesis of the Sonnet is een Zweedse thriller die zich afspeelt in de jaren zestig. Het verhaal is spannend en wordt morgen verteld.

Wat er ook gebeurt, de fans van vandaag houden van de sportcoupé van Trollhättan. De meeste Sonett II gingen de vijver over naar de Verenigde Staten. Van daaruit worden ze vandaag teruggebracht naar "Good-Old-Europe". Liefdevol gerestaureerd, ze zijn de blikvanger bij elke Saab-vergadering. Een sonnet is ook een veilige investering. Door het lage productieaantal stijgen de prijzen al jaren. Niet erg snel, niet spectaculair, maar zeker. Net als de acceleratietijden van de kleine atleet, die subjectief snel voelt, maar dat is niet naar de maatstaven van vandaag. Omdat het in een ontspannen 12 seconden een geweldige soundscape is van 0-100.

Zelfs met meer dan 40-jaren is het op de AMI getoonde sonnet nog steeds actief op sportevenementen. De sportcoupé maakt deel uit van de Saab Classic-vloot van mobiel forum in Dresden, waar de Saab-traditie nog steeds wordt onderhouden en werd uitgeleend aan de Duitse afdeling van Saab Parts AB voor de duur van het evenement.

Tekst: tom@saabblog.net

Foto's: mark@saabblog.net

 

4 gedachten over 'SAAB Sonett II: De eerste productiesportwagen van Saab"

 • Bedankt voor de suggestie. Maar ik denk dat de race goed is verlopen, volgens de laatste feiten, en een brief zal in dit stadium geen nut hebben. Een kort artikel komt later op de dag.

 • Hi Tom,

  Is het nu niet tijd om een ​​brief te sturen naar Hans Bergqvist & Co., als de hoogste autoriteit van de SAAB-gemeenschap Duitsland, met het verzoek om het hoogste bod te accepteren?

  Het proces lijkt een beetje vreemd, vooral in de afgelopen weken - voorbeeld: een consortium toevoegen met onvoldoende biedingen nadat de deadline voor het indienen van biedingen is verstreken.

  Als de reden was om andere bieders uit de reserve te lokken, lijkt dat voor Youngman te werken. Dan moet je eindelijk het contract geven of op zijn minst wat concrete informatie geven over de stand van zaken. Exclusieve geheimhouding is eerder een nadeel en brengt de zogenaamde geruchtenmolen alleen onnodig aan het sudderen!

 • Dat klopt natuurlijk. Op de een of andere manier Klaus Müller-Ott en zijn toenmalige nr. 4 in gedachten ... Groeten aan Noorwegen!

 • Hi Tom,

  een kleine correctie, vanaf het eerste sonnet werden 6-kopieën gebouwd, niet 4.

  Groet
  Thilo

Reacties zijn gesloten.