Achteruitkijkspiegel: Lotus Youngman en de gemiste kansen

De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers
De terugblik: de achteruitkijkspiegel van Bloggers

Dromen zijn verbroken voor Rachel Pang. De illusie van een wereldwijd premium-merk onder Chinese hechtenis behoort tot het verleden. Het was geen verrassing! De reputatie van Youngman werd in december in Zweden verwoest, de vertrouwensrelatie bereikte een nulpunt. Hoe kon de strategie van de Chinezen zo groots mislukken?

De start was veelbelovend en het leek een liefdeshuwelijk. De chemie tussen Muller en Rachel Pang leek gelijk te hebben. Eén schreef een sms, vertrouwde. De NDRC signaleerde welwillendheid van de Beijing ivoren toren. Maar Muller versmaadde de bruid en verbond zich met nieuwe partners. Hawtai was plotseling de favoriet en de Saab-directeur had dus een andere bouwsteen gevonden voor zijn definitieve mislukking.

Vanaf nu werd de stemming gekenmerkt door wantrouwen. Bij de superbureaucraat in Beijing gingen de waarschuwingslampjes aan, Saab werd als onbetrouwbaar beschouwd. Nadat ze elkaar weer hadden gevonden, dit keer met partner Pang Da, leek het verder te gaan. Maar die had gehoopt op een snelle beslissing, die in toenemende mate teleurgesteld was.

De onderhandelingen waren zwaar, beide partijen leken naar te kijken. De situatie bij Saab verslechterde snel, de productie liep niet meer. Met ooit nieuwe geldoverdrachten werd de groep ooit gered van de ondergang. Na het vertrek van Pang Da Youngman was toen de laatste zijdedraad, die te weinig veerkrachtig zou blijken te zijn.

In deze situatie kwamen de zwakheden van een door de staat gecontroleerde economie aan het licht. In het openbaar riep de NDRC Lotus-Youngman op tot voorzichtigheid. De Chinezen reageerden en brachten alleen de benodigde bedragen over. Saab kwam uiteindelijk op het korte spoor van de investeerders, er was geen ruimte over. Een broodnodige financiële buffer bestond niet.

De gevolgen waren fataal. Niet alleen voor de afbeelding, die in de 2. Half 2011 was meer en meer gehavend. De medewerkers voelden ook de gevolgen. Door het bureaucratische proces in Beijing kwamen alle fondsen te laat aan. Salarissen konden niet op tijd worden betaald, het bedrijf was niet langer maanden buiten de negatieve krantenkoppen. In het management van Saab groeide de frustratie en boosheid over de partner. In Zweden werd Youngman voortaan als onbetrouwbaar beschouwd. Een fout die vandaag nog steeds aanhoudt.

De laatste overdracht vóór de faillissementsaanvraag in december werd niet vrijgegeven door de NDRC omdat GM uiteindelijk weigerde de technologielicenties goed te keuren. Het einde kwam in een dramatische nachtelijke sessie. Zo was de weg voor Victor Muller naar Vänersborg verplicht. Saab onder het leiderschap van Spyker was aan het einde. Tegelijkertijd ook Youngman.

De reputatie in Zweden was geruïneerd en als de Chinezen de Europese mentaliteit maar half hadden begrepen, was elke toezegging op dit punt verstreken. Thuis, verliezen afschrijven, wonden genezen. In plaats daarvan gingen ze in de aanval. Op treinstations werden interviews gehouden waarin werd aangekondigd dat goedkope auto's in de toekomst van de productielijnen in Trollhättan zouden rollen. Elke voormalige Saab-functionaris, vertegenwoordiger van een trots bedrijf, hoorde deze woorden met afgrijzen.

Als Pang Quingnian zelfs halverwege de trots van de Zweden op hun merk had weerspiegeld, zou hij nooit die woorden hebben gezegd. Hij begreep het gewoon niet. Geld is in de ogen van sommige mensen synoniem met macht. Wie de NDRC kent, heeft een bijna onbeperkte Dispo. Veel geld, zoveel macht? Alles te koop?

Pang Quingnian en zijn dochter begrepen de Europese manier van denken niet. Neureich ontmoet arme adel. Geld is niet alles in het leven, het is meestal alleen maar gedrukt papier. De beheerders hebben de mogelijkheid om heel goed te luisteren. Ze namen de tijd om naar voormalig management en andere Saab-vertegenwoordigers te luisteren. Ze bonden en binden Saab-functionarissen aan het lopende proces en vroegen om advies. Uiteindelijk was er maar één beslissing. Het einde voor Lotus Youngman.

Een door de staat gecontroleerde bureaucratie lijkt de veiligheid te garanderen. Maar alleen op het eerste gezicht. Er is veel risico in het geval van China. Wat als het Politburo besluit om uit de auto-industrie te stappen en alle buitenlandse investeringen nul te maken? In het geval van Youngman had het zo moeten zijn. De NDRC is niet langer geïnteresseerd in de auto-industrie in Zweden, en meer gericht op de milieu-industrie, wordt gehoord vanuit Beijing.

Een zwak excuus om terug te vechten om gezicht te redden. Saab, Zweden - Youngman en China gaan niet samen. De laatste favoriet van de Zweden en de gemeenschap komt uit India. Het zou in sommige financiële details een beetje gracieus moeten zijn. Zodat je kunt horen. De bestuurders spelen nu de kaart van een deelnemend consortium om de druk gaande te houden. Tot nu toe spelen ze je spel redelijk goed. Chapeau!

Tekst: tom@saabblog.net

13 gedachten over 'Achteruitkijkspiegel: Lotus Youngman en de gemiste kansen"

 • Goed artikel.
  De eerste geïnteresseerde partij is dus uit de race en laat zien hoe het verder gaat.

 • We zijn gewend aan compromissen uit het GM-tijdperk ... 😉

 • Hallo Frank. Tot zover goed. Maar dat laten we liever over aan professionals die de branche begrijpen.

 • Yves geeft er de voorkeur aan dat het “niet-exclusief” is. 😉

 • Hallo mensen,

  Ik ben een ijverige lezer van Tom's blog en kan alleen maar zeggen dat iemand nu niet helemaal heeft geluisterd 😉 omdat ze voor het Phoenix-platform "alleen" overeenstemming bereikten over het delen van technologie en dit alleen voor de basis, dus ze hebben een hoop Papier zonder bruikbare waarde, het duurt een paar jaar om dit op de Sa-afstand te brengen. Saab bezit nog steeds de rechten, het platform is nog steeds in Zweedse handen. Is dat niet zo, Tom?

  Groeten uit Zwitserland

  Yves

 • Ja, en alstublieft een opwindend, serieus concept! Anders zullen SAAB-ingenieurs die zijn gemigreerd naar de Europese auto-industrie om in hun levensonderhoud te voorzien zeker niet worden teruggelokt naar Trollhättan.

 • Zelfs hier in onze "eigen gelederen" zijn er altijd deze zwarte schilders.

  Nieuwe ontwikkelingen gaan beslist sneller dan in de eerder genoemde periode van 3 - 4 jaar - vooral omdat het nieuwe platform al in een zeer vergevorderd stadium is. Dit punt zou dus geen reden tot paniek zijn.

  Veel belangrijker is dat nu eindelijk de echt geschikte eigenaar aan het roer staat!

 • Zonder het een of het ander compromis zal het zeker niet werken ...

 • Ja, misschien zou dat kunnen werken. Maar het duurt 3 tot 4 jaar voordat een nieuwe auto ontwikkeld is en klaar is voor serieproductie.

 • Bedankt voor de samenvatting van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden!

 • Ik zou dat zwart niet zien. Misschien is iets helemaal nieuw en misschien heeft de nieuwe eigenaar een goede hand in het personeel. Hij neemt oude SAAB-ingenieurs in dienst en Spirit gaat verder. Daarnaast is Tom dan in D belichaamd als een SAAB-vertegenwoordiger van het merk. Omdat er niets mis kan gaan. 🙂

 • Persoonlijk denk ik dat het ding lang geleden is gegaan.
  Vergeet niet dat de licenties voor de 9-3 II en de 9-5 al lang geleden zijn verkocht aan China. Is BAIC het er echt mee eens dat de Indiërs de 9-3 II blijven produceren? Voor de 9-5 II en de 9-4 zijn de licenties GM en het recht op uitbesteding onbekend.
  De licenties op het Phoenix-platform werden ook gekaapt voor leningen. Dus wat voor soort voertuig moet er geproduceerd worden?
  Het enige dat overblijft is dat de Indianen (of wie dan ook) hun eigen model produceren en de grijper aan de voorkant monteren. Maar dan is dat geen echte SAAB meer.

 • Op en neer.
  Maar samengevat door Tom geweldig. Dank je wel.
  Als je niet elke dag met je Saab's rijdt,
  dat zou voor een lange tijd ondraaglijk zijn.
  Groeten uit Thüringen.

Reacties zijn gesloten.