SAAB-nieuws: indrukken van Trollhättan - de Saab-fabriek

Saab en Trollhättan zijn nauw met elkaar verbonden. De Saab-fabriek is iets van het economische hart van Trollhättan. Als het niet lukt, dan is de stad ook goed. Als het uit stap raakt of als het stopt, gaan de waarschuwingslampjes branden in Trollhättan. In de zomer 2010, terwijl de Saab Festival, stond ik met een vriend Marco op het werk, en we zagen hoe een nieuwe Saab 9-5 de fabriek verliet na de andere. De fabriek gromde dof, als een machtig, groot organisme.

Saab-fabriek in de avondzon
Saab-fabriek in de avondzon

Toch leek de toekomst in het vriendelijke licht. Maar dat zou snel moeten veranderen. Bij mijn volgende bezoek was het 2011 in oktober, was al stopzetting in de stallbacka.

Geen productie, maar nog steeds activiteit. De vlaggen met de griffioen blies in de wind, een welkomstgroet voor de bezoekers. De parkeerplaats van het personeel was grotendeels geleegd, maar achter de gevels werkte nog steeds. Er was licht in de kantoren, in de ontwerpstudio en de experimentele afdelingen waren drukte.

Saab 9-3 Lineaire nieuwe auto
Saab 9-3 Lineaire nieuwe auto

Keer op keer verliet een testvoertuig de fabriek en op de achtergrond was een permanent geluid hoorbaar. Het grote organisme, een jaar geleden nog steeds dominant grommend als een wezen uit een verre melkweg, was in de stand-bymodus aangekomen. Trollhättan had op dit moment al de alarmbellen laten klinken.

Wat zit er verborgen onder de dekzeilen?
Wat zit er verborgen onder de dekzeilen?

De situatie in april 2012 is volledig veranderd. Boven het Saab-gebied in de Stallbacka is een spookachtige stilte. De vlaggenmasten, ontdaan van hun trotse Saab-vlaggen, strekken zich uit als een beschuldigend gedenkteken in de lucht. De parkeerplaatsen rond het fabrieksterrein zijn verlaten. Bij de hoofdingang bevindt zich een Securitas-voertuig, een eenzame bewaker houdt de positie vast.

Hij is nog niet geïnteresseerd in ons. Maar dat zal in de volgende 30-minuten veranderen.

Saab-testvoertuigen, waaronder een Saab 9-4x
Saab-testvoertuigen, waaronder een Saab 9-4x

Geen licht op de kantoren, geen beweging op het terrein. De voorraad nieuwe auto's is bijna nul. Op de parkeerplaats staat een verzameling voormalige werkauto's. Weinig nieuwe Saab 9-3-sportkleding, meestal in een lineaire versie, in wit of rood, misschien de Denemarken-editie, staan ​​als laatste overblijfselen.

Over het hele gebied vinden we twee of drie vergeten Griffin-modellen. Een eenzame Jubilee Cabriolet wacht op zijn nieuwe eigenaar.

De allerlaatste Saab 9-3 jubileumcabriolet
De allerlaatste Saab 9-3 jubileumcabriolet

Midden op het grote terrein staat een verzameling voormalige testauto's en vermomde voertuigen. De twee Saab 9-5 limousines in de Tarn-Trim, twee jaar geleden in de tegenoverliggende parkeergarage thuis, bestaan ​​nog steeds. Verschillende Cadillac BLS, ook dit deel van de geschiedenis, plus een getapte Saab 9-4x-testauto.

Een beetje verder weg zijn bedekt met zeildoek voertuigen. Wat zit eronder verborgen?

Naar de Saab-persingang
Naar de Saab-persingang
Druk op de ingang aan de noordelijke poort, niemand daar.
Druk op de ingang aan de noordelijke poort, niemand daar.

De rondleiding door de fabriek is somber. De temperatuur op deze Zweedse ochtend is rond 4 graden, en er zal van tijd tot tijd een regendouche zijn. Het weer is compatibel met onze stemming. Bij de noordelijke poort is de ingang voor de pers.

Blogger is de pers, toch? Toch is er niemand, zelfs geen bewaker.

Saab 9-5 en de lange termijn parker. Experimentele voertuigen van 2009
Saab 9-5 en de lange termijn parker. Experimentele voertuigen van 2009
Saab 9-5-objecten
Saab 9-5-objecten

Alleen de Securitas-man wordt nerveus. Twee vreemde mannen in zwarte jasjes met een camera en een telelens. Een van hen met kort haar. In de Skoda Yeti cirkelt hij om ons heen als een spoetnik rond de aarde. We breken af, willen de beveiligingsmedewerker niet alarmeren.

Kom 's avonds terug. Ren onze laatste route van de noordelijke poort langs het vliegveld. Bekijk enkele carrosserieën, enkele Cadillac BLS-stationwagons. Op de parkeerterreinen komt eerst groen door het broze asfalt. We vragen ons af wat er van dit enorme complex zal worden. Perswinkel, verfwinkels, assemblagelijnen. Wat moet je hier doen behalve auto's bouwen?

Elke autoleverancier zou verdwalen in het enorme gebied. Een technologiepark? Hoe? Veel gebouwen kunnen alleen worden gebruikt voor autoproductie. Een dure sloop maakt dingen oninteressant. Trollhättan en de vastgoedbelegger hebben een enorm probleem als het niet doorgaat.

Cadillac BLS en Saab 9-5
Cadillac BLS en Saab 9-5
Cadillac BLS stationwagons op het fabrieksterrein
Cadillac BLS stationwagons op het fabrieksterrein

Het is zaterdagavond. Nu is de stilte rond het werk voelbaar. Slechts een paar wilde ganzen nemen hun trein, vestigen zich in de wei in de fabriek. De natuur is in harmonie met het enorme complex. Meeuwen zitten op de bewakingscamera's en kijken ons achterdochtig aan. Het grote organisme, twee jaar geleden nog steeds zoemend dominant, is nu vrij kalm.

Als afscheidsgroet rijst de laatste vraag: slaapt hij alleen of is hij dood? We komen terug, dat is beloofd. We zullen uiterlijk tegen de herfst terug zijn. Dan zullen we het antwoord vinden.

Tekst: tom@saabblog.net

14 gedachten over 'SAAB-nieuws: indrukken van Trollhättan - de Saab-fabriek"

 • blanco

  Het hele verhaal lijkt steeds opnieuw te worden herhaald.
  Ik denk aan Eicher.
  Er werden gebouwd vele jaren innovatieve tractoren tot dan toe een Amerikaans bedrijf kwam (MF) en deed alles met de tijd tot niets.
  Eicher had een onafhankelijke dochteronderneming opgericht in -> INDIA <- maar ging daarna failliet dankzij MF.
  De fabriek in Forstern is nu geschiedenis (woonwijk),
  maar Eicher India bestaat nog steeds.

  Ondertussen hebben de erven Eicher een museum geopend in Forstern met veel Eicher oldtimer fans.

  Laten we hopen dat India de redding is voor Saab in Zweden.

  Met luchtgekoelde groeten

  Eicher

 • blanco

  Een geweldig rapport en indrukwekkende foto's!
  ... zelfs als we allemaal liever licht, beweging en volle parkeerplaatsen zouden zien, maar zo is het.
  Na elke laag komt er weer een hoogtepunt, zeker.

  BEDANKT VOOR DIT RAPPORT BIJ TOM !!!

  PS: Vandaag heb ik een van de laatste 9-5II Aero nieuwe auto's gekocht zonder registratie 🙂

 • blanco

  Rohloff heeft geleerd dat als je belangrijke taken uit handen laat, je makkelijker bedrogen kunt worden. Daarom probeert hij alles in de familie te houden. Zijn vrouw is verantwoordelijk voor commerciële zaken, terwijl Barbara, de zus van Rohloff, verantwoordelijk is voor de verkoop voor Australië en Azië. Na het Campagnolo-verhaal hebben ze overnamebiedingen van de fiets- en autobranche altijd afgewezen. “Ze willen gewoon de knowhow opzuigen en vervolgens het levenswerk van de eigenaren stukslaan. Dat willen we niet."

  Dit is een uittreksel uit de geschiedenis van de fabrikant van de fijne en unieke 14 GangNabenFahrradschaltung.
  Je vraagt ​​je waarschijnlijk af wat dit zou moeten betekenen, maar de laatste zin herinnert ons een beetje aan het lot van ONS BEDRIJF

 • blanco

  Dus in de eerste plaats zijn de buitenfaciliteiten van SAAB niet altijd ontworpen zoals een Duits bedrijf zou hebben gedaan. Je bent daar gewoon pragmatischer. Dan is er het bewolkte weer, wat je melancholisch maakt.

 • blanco

  Indrukwekkend rapport van de fabriekssite. Ik bezocht ook kort de SAAB-autofabriek 2 jaar geleden. Zelfs toen waren er niet veel geproduceerde auto's op de site en dat beloofde niet veel goeds….
  Laten we afwachten wat er gebeurt. Er is niets anders meer voor ons over.

 • blanco

  De vraag is of de verlatenheid die momenteel in Trollhättan bestaat, moet worden uitgebreid met extra foto's en beschrijvingen van de situatie? Ik denk dat het beter is om je te concentreren op de beheerders - ze moeten dringend "opgeklopt" worden!

  Groeten uit Sleeswijk-Holstein

  • blanco

   Julie, dat is gewoon de realiteit. Het is niet de eerste autofabriek die stil staat en niet de laatste. De situatie is zoals het is en met een roze bril wordt het niet beter.

   Integendeel, ik vind dit soort rapportage beter dan terug te trekken op complottheorieën en doorzettingsvermogen. Hoe groter de vreugde zal zijn wanneer de SAAB Phoenix uit de as opstijgt.

   Prettig weekend

   openhartig

   • blanco

    Hallo Frank,

    Niemand spreekt van complottheorieën of doorzettingsslogans - ik vind het gewoon niet zo voordelig als naast de bekende tijdelijke verlatenheid ook alles visueel wordt getoond. Dat helpt niet!

    Julie

 • blanco

  Goed geschreven - over een somber onderwerp. Dat is het leven 😉

 • blanco

  Jongens, hoe zou het er daar anders uit moeten zien, terwijl er op het moment niets gebeurt?

  Misschien moet je deze foto's ook niet op groot formaat laten zien - de huidige sfeer verandert niet bepaald positief.

  Ik moet het volledig met Peter eens zijn wanneer hij de beheerders indirect vraagt ​​om eindelijk GOED NIEUWS te verstrekken - met zo'n overvloedig verwerkingspersoneel (er waren in totaal ongeveer 100 advocaten), zou het geduld van bijna alle SAAB-enthousiastelingen nu eindelijk moeten zijn uitgeput. Het merendeel van de voormalige eenvoudige arbeiders en werknemers heeft sowieso al alle moed verloren - enorm jammer dat de beheerders eindelijk hun kleuren niet laten zien!

  • blanco

   Hallo Joachim,
   Ik heb al gezegd dat we niet alleen hetzelfde automerk besturen, maar dat we anders broers van geest zijn.
   Het verzoek moet echter niet indirect zijn, maar als de beheerders het moeten lezen, kunnen ze het verzoek goed begrijpen.

 • blanco

  Au cheek ... dat ziet er daar een beetje somber uit ... 🙁

  Ik wil me niet eens voorstellen hoe het er over 10-15 jaar uit zal zien als er in de nabije toekomst niets "positiever" gebeurt.
  Dan heb je alleen een enorme ruïne in Trollhättan en een grote "visuele doorn in het oog". 🙁

 • blanco

  Alles ziet er behoorlijk deprimerend en somber uit. Bij het zien wil je huilen. Alsjeblieft beste insolventie beheerders, het is eindelijk tijd voor GOEDE NIEUWS.

 • blanco

  Ziet eruit als een paar stationwagons en een terreinwagen ... zijn dat de onbekende projectstudies Saab 9-8 (luxe sedan als alternatief voor A8 en BMW 7-serie) en 9-6 (grote versie van de 9-4X, zoals BMW X5 of Audi Q7)?

Reacties zijn gesloten.