SAAB News: Maud Olofsson over GM en Antonov

Gisteren werd de voormalige minister van Economische Zaken Maud Olofsson voor de Onderzoekscommissie van het Zweedse Rijk geïnterviewd voor de Saab-affaire rond Vladimir Antonov. Leden van de oppositie, Peter Jonsson en Jörgen Hellman, wilden weten of de regering de voormalige bankier als Saab-investeerder had afgewezen.

De rol van de overheid in Stockholm is in het verleden veel gespeculeerd. Maar er waren geen echte verrassingen of nieuwe ontdekkingen. Bovenal was er geen duidelijkheid, de blunder over het recente verleden is waarschijnlijk aan de gang. General Motors en de EIB waren verantwoordelijk voor het stoppen van de onderhandelingen dat de regering niet had ingegrepen, zei Olofsson. Ze was verbaasd over de beëindiging van de gesprekken door GM.

De Amerikanen hadden herhaaldelijk benadrukt dat ze Antonov hadden aanvaard als aandeelhouder in Saab. Tegen deze achtergrond had Vladimir Antonov geprobeerd de beschuldiging van het witwassen van geld weg te spoelen door middel van een onderzoek door recherchebureau Kroll en had hij deze resultaten ook op zijn website gepresenteerd. Om het bedrijf smakelijk te maken voor de Amerikanen, wilde de Russische GM de Saab-aandelen vrijgeven zonder stemrecht. Het voorstel zou in Detroit zijn aangenomen en pas nadat de EIB bezwaar had gemaakt, mislukte de deal - zegt GM.

Onderzoek naar Antonov in Zweden had het beheer van de nationale schuld pas toen gearrangeerd toen de eerste geruchten over het witwassen van geld over de Russen naar boven kwamen, zei Maud Olofsson gisteren.

Wie dacht dat de ondervraging onbekende details zou onthullen, was teleurgesteld. Verklaring is nog steeds tegen verklaring. Maar meer werd niet verwacht en zowel Antonov als Olfosson zijn slechts voetnoten van het Saab-verleden. Belangrijker is wat de toekomst brengt.

Tekst: tom@saabblog.net

3 gedachten over 'SAAB News: Maud Olofsson over GM en Antonov"

 • Zoals het wordt genoemd terug naar de core business!
  Bevrijding van de klauwen van GM de SAAB gebruikt om ze uit te blazen om ze te laten sterven.
  Fout bij het installeren van de grote AMI-dia's in SAAB. Dat heeft niets met SAAB te maken. GM kon nu geen echte turbo's bouwen
  SAAB kan zus zijn. Zie Opel etc.
  De juiste manier om klein bescheiden te beginnen met SAAB-idee van hoge kwaliteit en gezonde financiering.
  Ik geloof in SAAB dat de laatsten de eerste zijn met de juiste kapitein aan het roer.
  Het begroet hartelijk
  Heinz Baumberger Winznau / Zwitserland

 • blanco

  Zowat alles, koude koffie, wat belangrijk is, is wat de toekomst brengt. Was er geen nieuw insider-nieuws op de reis naar Zweden? Hopelijk zullen de insolventieknemers de kat binnenkort uit de zak laten. Eeuwige wachtende ergernissen, en dat is waarschijnlijk niet alleen ik. Het is tijd voor (goed) nieuws.

  • blanco

   Indrukken van Trollhättan en een beetje Saab Inside zullen komen ...

Reacties zijn gesloten.