SAAB-nieuws: Saab-goedkeuringen in Duitsland

Ik ben geen fan van statistieken, maar Auto Motor Sport heeft het onderwerp opgepakt. In het artikel "Dit zijn de verkoop kabouters'Natuurlijk breng je ook ons ​​cultbedrijf uit Zweden mee. Interessant is de formulering "verkoopstop" die wordt geassocieerd met Saab. Enkele weken geleden is gekozen voor veel meer solide woorden.

Moet men dat hebben weerspiegeld voor het verhaal van het merk uit Trollhättan, het laatste hoofdstuk is nog niet geschreven? Hoe dan ook, als je kijkt naar de registraties van Saab in Duitsland, zou je kunnen spreken van een merk met vierwielaandrijving.

Van januari tot maart werden 19 goedgekeurd als nieuwe Saab. Waaronder 8 met vierwielaandrijving, 2-cabriolets en 4 hebben een diesel onder de motorkap. Tegelijkertijd werden verschillende demonstraties en voormalige bedrijfswagens verkocht, die niet zijn opgenomen in deze statistiek.

Natuurlijk kun je vanwege de situatie niets in deze cijfers interpreteren. Alleen misschien zo veel. Ten minste 19-mensen in Duitsland hebben nu iets meer plezier in het dagelijks leven. Ze rijden Saab. Dat is goed.

Tekst: tom@saabblog.net

5 gedachten over 'SAAB-nieuws: Saab-goedkeuringen in Duitsland"

  • Dat hebben we, omdat we ook van het andere merk uit Göteborg houden. Geen idee dat de AMS dit schrijft. 😉

  • Als Saab-fan zou je al een klein idee moeten hebben van Volvo (-: Volvo is momenteel zeer succesvol en niet alleen in Duitsland. De S40 is een stopgezet model en net als de S80 een notchback limo die vooral in Azië en de VS wordt gekocht. maar niet in Europa. De XC70 was en is (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Allroad van Audi) een nichemodel, de meeste mensen gaan liever direct voor de XC60 omdat die sowieso veel interessanter is qua prijs (-:

  • Ten minste één meer zal deze week beschikbaar zijn. Of hij als een nieuwe registratie in statistieken verschijnt, is echter twijfelachtig. Volgens de lokale vergunningverlenende instantie is een Zweedse kentekenplaat al in de KBA-database opgeslagen.
    Ook is er op het internet, zodat een bepaald bereik van (bijna) nieuwe 9-3 9 en zelfs 4x, maar het is minder.
    U kunt het ook op deze manier zien: groeipercentages van 2 tot 3 cijfers zijn nu mogelijk

  • De goede AMS is altijd bevooroordeeld geweest. Elektrische auto's kunnen goed zijn voor het imago, maar de ecologische voetafdruk is omstreden. Voor SAAB zou de bouw van Biopower en conventionele aandrijvingen goed zijn. Als een innovatie, de SAAB 9-3 met elektrische aandrijving. Maar alstublieft alleen als een aanvulling.

  • Dat zou naar de synonieme tijden van het andere Zweedse merk moeten kijken: 3 keer Volvo onder de flop 50 hoewel er inderdaad geproduceerd is en je gemakkelijk kunt zorgen voor aanvulling. Ook interessant voor de mogelijke nieuwe eigenaren van Saab, die zich moeten stijf maken op elektrische voertuigen, die er na de verkoop van z.Bsp. Bekijk Nissan Leaf of Renault Fluence.

Reacties zijn gesloten.