SAAB News: Jonas Fröberg over Muller en Lofalk

Hij is duidelijk mijn favoriete journalist uit het land van de middernachtzon. Jonas Fröberg heeft Saab heel lang vergezeld. Hij was van dichtbij getuige van de verkoop van GM aan Spyker en schreef er een boek over. Hij heeft het Muller-tijdperk, de wederopbouw en het faillissement gevolgd en becommentarieerd. Fröberg valt vandaag in zijn Kolummne "perspectief" in Svenska Dagbladet, de vraag hoe kan van Muller en Lofalk vijanden.

Als u een van hen vraagt ​​naar de ware gang van zaken in het afgelopen jaar, krijgt u compleet verschillende versies. De ene is niet slimmer, volgens het artikel van Fröberg, omdat hij niets schrijft dat we niet al kennen. Maar we beginnen het te begrijpen, omdat hij het samenvat.

De reden voor het falen van beide partijen ligt in China, aldus het artikel. Maar laten we lezen wat Fröberg zegt. Begin september, schrijft Fröberg, had Saab geen geld, maar een contract met Lotus Youngman en Pang Da. De Chinezen wilden 54 miljard in Saab 2.2 betalen voor een XNUMX%. Volgens Muller is dit met GM overeengekomen, ook op het gebied van technologielicenties. Alleen al twijfelachtig of het echt op het hoogste punt gezegend was.

Toen kwam de wederopbouw en het punt waarop alles vreselijk verkeerd begon te gaan. Om de reconstructie te voltooien, moet Lotus-Youngman 70 miljoenen dollars aan Saab betalen voor onderdelen van het PhoeniX-platform. Maar er was geen geld, omdat Youngman de NDRC niet kon overtuigen. De overdracht van technologie naar China was de autoriteit te weinig, de fondsen ontbraken. Bovendien kwamen er, zo Fröberg, culturele verschillen en Chinese wrok tegen Muller. De Saab-CEO had Youngman in het voorjaar uitgetrapt, hoewel de contracten een lange weg hadden afgelegd en naar een andere Chinese partner zochten. (We herinneren ons de ramp met Hawtai ...).

De weken gingen voorbij, het geld ontbrak nog en plotseling ging alles erg snel. Lofalk greep het initiatief - te haastig, aldus Muller. Absoluut noodzakelijk, volgens Lofalk.

Snel achter elkaar ontploffen twee bommen. Plotseling was Geely geïnteresseerd in Saab en Lofalk bezocht het ministerie van Financiën samen met skin panel eigenaar Li Shufu. Muller werd boos, weigerde en Lofalk reisde naar Beijing om het probleem van Youngman met de NDRC op te lossen.

Bom nummer twee ontslagen Lotus Youngman en Pang Da. Ze wilden 100% van SWAN naar Saab brengen tegen een fractie van de oorspronkelijke prijs. Muller sloeg terug. Omdat dat zou betekenen dat hij de macht zou verliezen. Hij schreef een wanhopige mail naar Rachel Pang met de waarschuwing dat GM deze deal nooit zou accepteren.

Het kreeg de indruk dat de Zweedse regering van Muller af wilde. Lofalk moet overbrengen. Lofalk weigerde. Toen werd gesuggereerd dat Youngman Saab zou kopen bij 100%. Ondertussen was de kloof tussen Lofalk en Muller enkele kilometers diep, het moorden niet langer een kitten.

Op de 21. Oktober kondigde Lofalk aan om de reconstructie te annuleren. Omdat er nog steeds geen geld was.

Er waren nieuwe marathononderhandelingen tussen Muller en Youngman. Onder extreme druk verliep alles soepel over het podium en op de 30. In oktober kon een zichtbaar opgelucht Guy Lofalk een 100% -verkoop aan de Chinezen voorleggen aan de rechtbank in Vänersborg.

De relatie tussen de twee was op dat moment extreem slecht. Muller hield zijn professionele façade rechtop, maar wie wilde, hij kon de scheuren zien. Omdat Muller niet verrukt was om het bedrijf te verliezen aan Youngman en Pang Da.

GM weigerde de deal. Muller zei dat dat Lofalk's fout was. Lofalk zei dat zelfs de benadering van Muller verkeerd was, GM zou zijn eerste oplossing niet hebben aanvaard. Op de 7. December Lofalk vroeg om zijn vervanging en na verschillende drama's eindigde het verhaal in een faillissement.

Dinsdag kwamen beide tegenstanders voor de rechter. Ze letten niet op elkaar.

Lofalk heeft 10 miljoenen kronen verdiend bij Saab. De vraag is of het het waard was, vraagt ​​Jonas Fröberg.

Opmerking:

De vraag kan echt worden gesteld. Het is waar dat niet Loflak, maar haar advocatenkantoor de 10 miljoenen heeft verdiend. Maar de prijs is hoog. Of GM echt heeft ingestemd met de verkoop van 54%, zoals Muller beweert, we zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Uiteindelijk waren er alleen verliezers. Lofalk heeft veel reputatie verloren, want Muller barst in een droom en de grote problemen en na-effecten beginnen alleen. GM heeft een OEM-klant verloren, vele duizenden banen voor werknemers. En de Chinezen hebben geld verloren. Misschien meer. Misschien de kans om een ​​traditionele Europese fabrikant te kopen. Als de beheerders tegen China besluiten, dan spelen ze te hoog in Beijing. Over een paar weken weten we meer.

Tekst: tom@saabblog.net

2-gedachten ook "SAAB News: Jonas Fröberg over Muller en Lofalk"

  • Uiteindelijk blijkt dat het ding SAAB voor Muller maar ook voor Lofalk een aantal nummers te groot is geweest.

    Maar het laat ook zien dat de Chinese partij mogelijk al te hoog gegokt heeft. De overname van de traditionele SAAB-fabrikant had maanden geleden al gewaagd kunnen zijn - nu zouden de ontbrekende GM-licenties eindelijk geen groot obstakel meer mogen vormen.

    Geleidelijk zijn er dus andere serieuze concurrenten op de scène verschenen voor de Chinezen - misschien classificeert men ze als betrouwbaarder en daarom geschikter. Dus het blijft spannend.

  • Het hele verhaal sinds de overname door Muller is doordrongen van vele subtiliteiten. Geundproblem was dat het financiële plafond altijd te dun was om fouten of problemen te kunnen overleven. Fröberg heeft zeker een goed artikel geschreven, maar het hele verhaal, waarschijnlijk zelfs de tijd dat Lofalk aan het werk was, zou een boek vullen.

Reacties zijn gesloten.