SAAB-nieuws: aantekeningen uit Vänersborg en waar zijn de BMW-motoren

In Vänersborg ging het vandaag over het verleden van Saab. Het was een lange sessie. Langer dan verwacht. Het vorige management moest de juistheid van de lijst met verplichtingen bepalen. Het feit dat de installatie nog steeds niet volledig is, is te wijten aan de omvang van de procedure. De beheerders hadden zowel nieuwe rekeningen ontdekt met kredieten van enkele honderdduizenden kronen als nieuwe verplichtingen.

De procedure is internationaal en daarom is het de regel dat feiten herhaaldelijk worden aangevoerd. In principe bevestigde ook Victor Muller de juistheid van de lijst. Hij klaagde over enkele ontbrekende accounts, hij stelde dat er schadeclaims tegen derden zouden kunnen zijn. Daarmee bedoelde hij natuurlijk Guy Lofalk.

Alle andere leden van het management bevestigen, soms met aantekeningen, de lijsten. Voor de schuldeisers van Saab Tools AB ziet het er goed uit. Omdat er daar een overschot aan eigendommen is, zodat claims kunnen worden afgewikkeld. Vermoedelijk zal het overschot stromen naar de Reichsschuldadministratie, die de voorkeurscrediteur is.

Kjell Ac Bergström en Mats Fägerhäg verschenen voor de rechtbank voor Saab Powertrain AB. Kjell Ac Bergström betwijfelt de claims van Vicura AB tegen Saab Powertrain AB. Vicura AB is opgericht na de afscheiding van GM en is eigendom van het staatsbedrijf Fourier Transform AB.

Er waren interessante details aan de rand van de procedure.

Sommige schuldeisers van Saab hebben hun advocaten naar Vänersborg gestuurd. Susanna Norelid is er voor haar cliënt uit München. De Beieren maken zich niet primair zorgen over de ongeveer 25 miljoen kronen die ze bij Saab verloren. Het gaat om de motoren die zijn afgeleverd voor testen en doorontwikkelen. Als onderdeel van het overeengekomen partnerschap werden 54 motoren van de Isar naar de Göta Älv gebracht. Saab-prototypes waren op de weg met BMW-motoren in Zweden en eind dit jaar zou de eerste Saab, de opvolger van de 9-3, met BMW-technologie van de lopende band moeten rollen.

Dat dit niet is gebeurd, is zeer betreurenswaardig, en niet alleen vanuit ons standpunt. Het pittige is dat de motoren - ahem - zijn verdwenen. De aggregaten worden niet opgenomen in een inventarislijst van de beheerders. BMW wil de motoren terug omdat ze niet in handen mogen vallen van andere fabrikanten.

BMW en dus Susanna Norelid heeft ook enkele vragen voor Victor Muller. Toen het contract werd ondertekend, klonk alles heel positief en werden er beloften gedaan die niet werden nagekomen. Nu wil ze met Muller en de beheerders praten. Misschien is er een eenvoudige uitleg over waar de motoren zich bevinden.

Misschien komt er morgen meer, want de persconferentie van de beheerders vindt dinsdag plaats. Voor Saab zal het voorlopig niet stiller zijn. Updates volgen.

Tekst: tom@saabblog.net

6 gedachten over 'SAAB-nieuws: aantekeningen uit Vänersborg en waar zijn de BMW-motoren"

 • BMW vervoert vrijwillig complete auto's naar China. Ik denk niet echt dat de motor daar onbekend zou moeten zijn. Bijna de hele Europese industrie denkt er hetzelfde over. We hoeven niet verbaasd te zijn over officiële patenten, zeker niet over andere replica's van foto's etc. Via Japan en Zuid-Korea zijn we nu in China aangekomen. Zo is het verloop van de tijd in de afgelopen decennia, altijd hetzelfde breipatroon….

 • blanco

  ... ik denk Holland. Ze zijn gemonteerd in de Spyker-wagens ...

 • blanco

  Ei ei-ei
  Waar zijn ze de motoren? Wie is er mogelijk bij GM in de VS?
  In Ruesselsheim bij Opel ,? Het is GM ook
  Of echt in Nederland, of in China?
  ei alle attributen rond Saab is ja
  Altijd beter voor een super zakelijke misdaad
  Ik zou in het weer lezen.

 • blanco

  Vermoedelijk zijn de motoren ergens “vergeten”. Het behoeft geen betoog dat BMW ze graag terug zou willen hebben. Het zou erg zijn als ze in de handen van een of andere Chinees zouden vallen.

 • blanco

  Had het Phoenix-prototype niet ook een BMW-unit en staan ​​deze of eventuele prototypes in de inventarislijst? Dan heb je geen complottheorieën nodig om uit te leggen ...

 • blanco

  Heieieieiei… .. en dit alles zal slechts het beroemde topje van de ijsberg zijn.
  Er zal zeker in de komende paar weken / maanden of zelfs jaren altijd weer iets geweldigs aan het licht komen.

  Misschien verschijnt er een 9³ op de markt voor gebruikte auto's met een voorheen onbekende motor …….

Reacties zijn gesloten.