SAAB News: Saab economische koppen in Zweden

Saab is opnieuw verschenen in de economische delen van de Zweedse pers. Het gaat niet om actuele ontwikkelingen, het gaat om de schaduwen van het verleden. Het oude conflict tussen Victor Muller en Guy Lofalk smeult verder en krijgt een nieuwe, criminele component.

Victor Muller
Victor Muller

Momenteel gaat het om de compensatie die Lofalk ontving tijdens zijn werk als Saab-beheerder tijdens de mislukte wederopbouwfase. Victor Muller spreekt over 1.2 miljoenen € SWAN wil hebben betaald aan Guy Lofalk. De betaling wordt explosief en pikant vanwege het feit dat SWAN (Swedish Automobile) dit bedrag alleen kon betalen via een lening van Saab Automobile AB. Op de 6. September, een dag voor de indiening van het Reconstruction Proposal, stroomden vanuit de accounts van Saab Automobile AB 17 miljoenen kronen naar de account van de chronisch klamme Saab-bezitters. De volgende dag reed Muller naar Vänersborg en deed het verzoek.

De discussie of de 2 miljoen € tot het faillissementspand behoort te behoren, is in Zweden in volle gang. Het wordt afgevuurd door de insolventiefunctionarissen die het daarmee eens zijn. Ook de vraag of het voor de Saab Board en Muller strafrechtelijk relevant zou kunnen zijn, als een niet-solvabele onderneming een lening verstrekt aan de moeder.

Misschien zou Guy Lofalk het geld moeten terugbetalen, ongeacht of de hoogte van de vergoeding gerechtvaardigd is, het is hoe dan ook een langbesproken onderwerp. Voor ons is het niet belangrijk, het zijn de naschokken uit het verleden van het korte tijdperk Lofalk en Victor Muller.

Natuurlijk zal het onderwerp de pers bezig houden en waarschijnlijk is er veel werkpotentieel te wachten op rechtbanken en advocaten.

Hoe dan ook, er zijn belangrijker dingen in het leven dan de loopgravengevechten tussen Muller en Lofalk. Geniet van de avond, het gezin en je Saabs. Blijf Saabing opletten!

Tekst: tom@saabblog.net