SAAB News: De laatste Saabs en optimisme in Trollhättan

Terwijl de job- en serverupdate van gisteren me belette te schrijven, was er veel gaande in de Saab-wereld. In Duitsland beweegt alles zich in de goede richting. Garantie en goodwill werden zo goed mogelijk aangepakt en opgelost. Het Saab-team is goed geplaatst en ik hoor alleen positieve feedback van de gemeenschap.

Het aanbod van reserveonderdelen werkt en de beschikbaarheid is, dus Saab-kringen worden gerapporteerd, beter dan nog voor 12 maanden.

In Zweden gaat het nu om de laatste overblijfselen van Saab die te koop zijn. Voor faillissement is liquiditeit vereist, dus verkoop wat er in de fabriek beschikbaar is. ANA in Trollhättan heeft de laatste, nog niet voltooide 50 Saabs van de productielijn gekocht.

Voor dit doel heeft ANA Saab werknemers van productie ingehuurd met tijdelijke contracten om de definitieve Saabs te voltooien. Vanwege geruchten is de vraag naar de auto's al hoog - zei ANA-CEO Joachim Lind. Daarnaast zijn er grote hoeveelheden banden, velgen, interieurinrichting en bergen van andere onderdelen aangeschaft, die sinds gisteren vanuit de fabriek zijn vervoerd. Plus 46 lichaamsschalen.

Een deel van het quotum zal door ANA zelf in Zweden op de markt worden gebracht, maar componenten zullen ook aan andere markten worden verkocht.

Op een of andere manier verdrietig, want nu komt er een tijdperk onherroepelijk tot een einde. Maar hoe zeg je dat? Oud verdwijnt om een ​​nieuwe plaats te maken. Dus het is in ons geval. Maart is iets meer dan een week geleden en we naderen April. Deze maand moet de beslissing brengen.

Maar niet alleen voor de Saab-fabriek is een tijdperk verstreken, ook ANA in Trollhättan verlaat de traditionele ruimtes in Kardanvägen, de rotonde Trollhättan ANA. Het gebouw behoort tot de GMAC en de huurvorderingen zijn te hoog in de huidige situatie. Het servicegebied trekt de betonwagens in, de verkoop verlaat Trollhättan tijdelijk in de richting van Vänersborg. ANA, ooit de grootste Saab-dealer ter wereld, plant een nieuw gebouw in Trollhättan. Misschien dan weer met een Saab-voorstelling.

Omdat optimisme momenteel thuis lijkt te zijn in Trollhättan. Burgemeester van de gemeente, Paul Akerlund, verwacht 1500 nieuwe Saab-banen voor de stad. Hij verwacht dat Saab eind april door Mahindra of een Chinese koper zal worden gekocht. Hij zei dit gisteren in een interview "Gewoon auto'. Klinkt goed, zo is het hopelijk.

Niet helemaal zo optimistisch is Fredrik Sidahl, CEO van de leveranciersvereniging FKG. De staat zou meer kunnen doen voor Saab en de auto-industrie, zegt hij. Hij brengt Duitsland als voorbeeld, waar de autofabrikanten nauwelijks voor macht kunnen gaan (.. met uitzondering van een bepaalde GM-dochter), nog steeds gesubsidieerd door de staat. Leveranciers zouden niet de illusie hebben hun geld terug te krijgen. Je zou de klant graag terughalen - dus Saab.

Wij zouden dat ook zijn. Geef ons onze favoriete autofabrikant terug. Saab komt terug, bouwt auto's. Wij zouden blij zijn. Hoe eenvoudig zou de wereld kunnen zijn ...

Tekst: tom@saabblog.net

2 gedachten over 'SAAB News: De laatste Saabs en optimisme in Trollhättan"

 • De verkoop van onderdelen spreekt - zoals anderen al hebben gezegd - dat er geen nieuwe 9-3's meer zullen zijn zoals we die tot nu toe kennen. Met de carrosserieën zou je een beetje kunnen laten zien wat er mogelijk zou zijn (bijvoorbeeld andere kleuren dan zilver-grijs-bruin-zwart).
  We kunnen niet stemmen over wie de race wint, het enige dat er echt toe doet is dat er weer goede auto's met dat zekere Zweedse iets worden gebouwd….
  Gegroet Kay

 • Al mijn kennissen die onderweg zijn met SAAB-auto's willen Mahindra & Mahindra als nieuwe eigenaren - qua aantal zijn er minstens 5 SAAB-enthousiastelingen die zich duidelijk uitspreken voor deze serieuze Indiase investeerder!

  Youngman-Lotus of een Europese motorvoertuigfabrikant volgen pas op de tweede plaats - qua geschiktheid.

  De drie investeerders die hier genoemd worden, hebben samen met een aantal andere bedrijven gewerkt aan de overname en hebben zelfs biedingen ingediend.

  Het komt erop neer dat SAAB waarschijnlijk de grootste ontwikkelingskansen zou hebben bij Mahindra - wij hier in Hamburg houden onze vingers gekruist!

  Groeten uit de Hanzestad

Reacties zijn gesloten.